Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Jak už jsem kdysi psal, kamarádka by ráda kombík 406ku, new model rok 2000 a výš, cenovku kolem 100000 Kč.

Podařilo se mi \"zakopnout\" o tenhle kousek

http://www.sauto.cz/car_detail.php?filter_car_id=6505517

a zajímá mě:

a) je na tpmhle motoru nějakej zásadní problém?

b) jaká může být spotřeba při \"normální\" jízdě? (kámoška jezdí momentálně s feldou, má dvě děti a rozhodně nebude jezdit \"pilu\" - spíš bych řekl, že bude jezdit orientačně v rámci povolených limitů)

c) co si myslíte o ceně?

Ještě jí pokouším zlomit do tohohle, ale ona bohužel nechce naftu:

http://peugeot.sbazar.cz/406-kombi-2-2hdi-98kw-rok-2001-plna-vybava-nekurak-drnholec-o2385030.html

[upravil dne 10/3/2009 Medvěd]

Guest servisman
Odesláno
Původně zaslal: zzipCZ

no ale ten nafták vypadá luxusně:mrk:mrk:mrk:mrk:aut

a za dobrou cenu ;)

Odesláno
Původně zaslal: honza406

Původně zaslal: zzipCZ

no ale ten nafták vypadá luxusně:mrk:mrk:mrk:mrk:aut

a za dobrou cenu ;)

Pravda, pravda, asi bych se na něj jel podívat. Jen to asi bude mít objetou zeměkouli, 2x tam a jednou nazpátek :D

Odesláno

a) mám rok a žádný problém. najeto 10tis km. (aktual 174tis km) Jen jsem měnil silentbloky kolem motoru, jinak jenom rozvody, olej a tekla mi klima, ale to neni problem 2,2

b)

p406 2.2 16v sedan

dálka, okresky, styl důchodce (50/90) 6.2l/100

dálka, okresky, styl standart (50/100) 7.7l/100

dálka, okresky, styl prase (60/120+) 12-14l/100

dálnice, tempomat (130) 8.5l/100

dálnice, styl pirát (150+) 10-18l/100

město, zima, popojíždky(pořád studený motor) 13.5l/100

město, teplo, popojíždky(pořád studený motor) 11.5l/100

jezdim město 60% popojížďky, 30% jsou okresky, zbylých 10% dálnice

půměr celkem 10.7l/100

c)

cena určitě zajímavá

Odesláno
Původně zaslal: Blizzard

a) mám rok a žádný problém. najeto 10tis km. (aktual 174tis km) Jen jsem měnil silentbloky kolem motoru, jinak jenom rozvody, olej a tekla mi klima, ale to neni problem 2,2

b)

p406 2.2 16v sedan

dálka, okresky, styl důchodce (50/90) 6.2l/100

dálka, okresky, styl standart (50/100) 7.7l/100

dálka, okresky, styl prase (60/120+) 12-14l/100

dálnice, tempomat (130) 8.5l/100

dálnice, styl pirát (150+) 10-18l/100

město, zima, popojíždky(pořád studený motor) 13.5l/100

město, teplo, popojíždky(pořád studený motor) 11.5l/100

jezdim město 60% popojížďky, 30% jsou okresky, zbylých 10% dálnice

půměr celkem 10.7l/100

c)

cena určitě zajímavá

Tak něco takového jsem v podstatě čekal - vyčerpávající info předám kamarádce. Dík

Odesláno

ještě sem překopíruju něco o tom motoru.

jinak nějaký info o 2.2 16v. sice pro 607, ale to je jedno.

dával to sem člen p406b

http://bredik.euweb.cz/607.htm

Motory pro 607

Motor EW12 J4 má zdvihový objem 2.230 cm3, vrtání 86 mm a zdvih 96 mm. Poskytuje největší výkon 116 kW (160 k) při otáčkách 5.650 1/min a největší točivý moment 217 N.m při 3.900 1/min. Již od otáček 2.000 1/min nabízí tento nový motor točivý moment 200 N.m, což představuje 85 % hodnoty největšího točivého momentu, a to až do 5.500 1/min. Díky této charakteristice může tento šestnáctiventilový motor akcelerovat již z nízkých otáček, aniž by bylo nutné řadit. Aby při stejné akceleraci nevznikaly rušivé vibrace, je tento motor opatřen dvěma vyvažovacími hřídeli, jež jsou poháněny klikovým hřídelem. Tento nový motor má dva vačkové hřídele v hlavě. Vačkový hřídel sacích ventilů je opatřen systémem proměnného časování rozvodu(ON / OFF), jehož princip funkce je stejný jako u šestiválcového motoru, přičemž posunutí vzhledem ke klikovému hřídeli je 20°. Řízení motoru je prováděno systémem Magneti Marelli typu 4 MP, který řídí těleso škrticí klapky s motorkem, sekvenční vstřikování zfázované s pořadím zapalování a rovněž sekvenční zapalování se samostatnou cívkou pro každý válec. Počítač motoru zahrnuje funkce EOBD (European On Board Diagnosis), které upozorní řidiče v případě, že emise škodlivin překračují emisní předpis EURO 3, a řídí také soubor režimů umožňujících sledovat správnou funkci tělesa škrticí klapky s motorkem. Celý motor bez olejové náplně, ale s příslušenstvím (alternátor a startér) má hmotnost 154 kg. Motor je umístěn napříč nad přední nápravouse sklonem o 17°30\' dozadu. Spodní část motoru Kompaktní blok motoru z hliníkové slitiny (AS5) pochází z motoru EW10, jeho výška však byla o 8 mm zvětšena. Má litinové vložky válců vkládané při odlévání bloku. Klikový hřídel z litiny GS má osm protizávaží. Je uložen v jednodílné skříni z hliníkové slitiny zesílené litinovými vložkami. Svým koncem na straně pohonu rozvodu pohání olejové čerpadlo se dvěma středy otáčení a vnitřním ozubením a na opačné straně nese setrvačník z litiny GS. Olejová vana z hliníkové slitiny přispívá k tuhosti celku a znatelnému snížení vibrací (antibending). Pro usnadnění vnitřní cirkulace plynů ve spodní části bloku motoru jsou pod válci podélně umístěné otvory o průměru 30 mm. Z důvodu zmenšení hmotnosti mají ojnice, vyrobené z kované kuličkované oceli, přišroubovaná víka. Osová vzdálenost je 143 mm. Nové písty odlité z lehké slitiny, jejichž plochá dna mají dvě prohlubně, aby nedošlo ke styku se sacími ventily, mají dna chlazena postřikem oleje. Písty jsou odlehčené a včetně tří pístních kroužků váží 325 gramů. První těsnicí kroužek je litinový a brání pronikání plamene. Má tloušťku 1,2 mm, pravoúhlý průřez a na jeho povrch je plazmaticky nanesena vrstva molybdenu. Druhý těsnicí kroužek je rovněž z litiny, má „nos“ a tloušťku 1,5 mm. Třetí pístní kroužek, tzv. stírací, je typu „U.Flex“, je vyroben z oceli a jeho tloušťka je 2,5 mm. Pohon rozvodu (vačkových hřídelů) a příslušenství (kompresor klimatizace, alternátor a čerpadlo posilovače řízení) je zajištěn řemeny. Jejich napnutí je udržováno na konstantní hodnotě pomocí dynamických napínáků. Napínáky umožňují prodloužit životnost těchto řemenů až na 160.000 km. Vyvážení U čtyřválcového motoru jsou síly druhého řádu spojeny s působením nevyvážených hmot vnitřních pohybujících se součástí. Aby bylo zmenšeno působení těchto hmot v ose válců, je nutno posuvné síly vyvážit dvěma v bloku motoru výstředně umístěnými závažími, které se otáčí vzájemně proti sobě dvojnásobnými otáčkami než jsou otáčky motoru. Tato závaží tak tvoří nevývažek, který zabraňuje vibracím motoru v celém rozsahu provozních otáček. U motoru EW12 J4 jsou spárovány dva vyvažovací hřídele, které jsou namontovány s velkou přesností v tlakově odlité dvoudílné skříni z hliníkové slitiny, jejíž obě části jsou spojené devíti šrouby. Takto vytvořená skříň je upevněna ke skříni uložení klikového hřídele v osmi bodech a vystředěna v olejové vaně. Dva hřídele z litiny GSB2 jsou uloženy ve třech ložiskách s pánvemi mazanými tlakovým olejem jako u klikového hřídele. Každý hřídel má dvě závaží. Ozubené kolo na konci jednoho z hřídelů na straně spojky přenáší otáčivý pohyb od ozubeného věnce opracovaného na klikovém hřídeli. Hnané ozubené kolo je zároveň hnacím kolem pro druhý vyvažovací hřídel, který se otáčí v opačném směru. Hlava válců a rozvod Hlava válců s šestnácti ventily je typu „cross flow“ ze stabilizované hliníkové slitiny AS5. Má vidlicově uspořádané sací kanály, jejichž tvar byl optimalizován s cílem zlepšit proudění směsi. Zahrnuje rovněž střechovité spalovací prostory, optimalizované kanály chladicí kapaliny a ventily. V horní části zajišťují tuhé uložení dvou vačkových hřídelů dvě skříně, každá s pěti ložisky. Vačkový hřídel sacích ventilů je opatřen systémem proměnného časování ventilů (VTC), stejným jako u šestiválcového motoru, který umožňuje dosáhnout změny nastavení vzhledem ke klikovému hřídeli o 20°. Pro zvýšení účinnosti motoru a pro bezpečné plnění emisního předpisu EURO 3 bylo věnováno hodně úsilí vývoji hlavy válců, zvláště spalovacích prostorů a sacích kanálů. Každý spalovací prostor (průměr 86 mm) má čtyři ventily, z nichž dva jsou sací (průměr 33,5 mm) a dva výfukové (průměr 28,7 mm). Dříky těchto ventilů mají stejný průměr 6 mm, zdvih sacího ventilu je 9 mm a výfukového ventilu 8,5 mm. Vodítka sacích ventilů jsou mosazná, vodítka výfukových ventilů jsou ze spékané oceli, aby bylo zmenšeno jejich opotřebení při vysokých teplotách. Mezi oběma sacími ventily má spalovací prostor výstupek usměrňující plyny, který zvyšuje účinnost motoru. Každý ventil je ovládán přímo hydraulickým zdvihátkem (průměr 28,4 mm) s automatickým vymezováním vůle, jehož horní část je tence nitrocementována za účelem snížení tření. Sací a výfukové ventily svírají úhel 47°. Svíčky s jednou elektrodou s délkou závitu 26,5 mm jsou umístěny uprostřed spalovacích prostorů. Interval výměny je stanoven na 60.000 km. Sání, řízení motoru a výfuk Sací trakt je tvořen především rozvaděčem z hliníkové slitiny tvořeným hlavní komorou o objemu 2,5 litru s paralelně umístěným rezonátorem typu Helmholtz. Tento rezonátor sání z kompozitního materiálu optimalizuje plnění válců mezi otáčkami 2.500 a 3.000 1/min. Jeho působení umožňuje dosažení hladké a ploché křivky průběhu točivého momentu, což se projeví tak, že při řízení vozidla vzniká pocit konstantního zrychlení. Z rozvaděče vystupují čtyři potrubí, která jsou připevněná k hlavě válců. Každé potrubí je tvořeno trubkou průměru 42 mm a délky 420 mm. Na rozvaděči je umístěn snímač tlaku informující počítač o velikosti zatížení motoru. Před rozvaděčem je umístěno počítačem motoru elektricky řízené těleso škrticí klapky, které zvyšuje provozní pohodlí. Přívod vzduchu je opatřen vstupním hrdlem z polymeru tlumicího hluk a filtrem, jehož interval výměny je 60.000 km. Sekvenční zapalování a vstřikování jsou řízeny novým počítačem Magneti Marelli 4 MP opatřeným pamětí FLASH EPROM. Sekvenční vícebodové vstřikování je prováděno dvouotvorovými vstřikovači typu Sagem F, namontovanými na rampě z kompozitního materiálu bez zpětného vedení paliva do nádrže. V okruhu dodávky paliva je zařazen regulátor tlaku paliva, nastavený na 0,35 MPa, který je umístěn v palivové nádrži. Statické zapalování obsahující jednu cívku pro každý válec typu Sagem 4.1 je řízeno přímo počítačem motoru. Na výstupu z hlavy válců je kolektor výfuku s uspořádáním potrubí „3 Y“, který usnadňuje plnění válců. Tato součást vyrobená z nerezavějící oceli, je tvořena ve své první části spojením válců 1 a 4 a 2 a 3 trubkami průměru 37 mm a délky 330 mm. V druhé části „Y“ jsou dvě trubky průměru 42 mm a délky 200 mm, které se na konci kolektoru spojují. Příčná stěna v motorovém prostoru je chráněna před působením kolektoru tepelným štítem. Ve výfukovém potrubí je zařazen katalyzátor o objemu 2,3 litru, který má průřez 162 cm2 usnadňující průtok výfukových plynů. Před zadním tlumičem je jako odbočka výfukového potrubí umístěn tlumič, který slouží jako rezonátor typu Helmholtz. Emise škodlivin Motor EW12 J4 splňuje bez potíží požadavky emisního předpisu EURO 3. Jejich zajištění bylo věnováno hodně úsilí, které bylo zaměřeno na zdroj škodlivých emisí, a to zvláště v oblasti sání, spalovacích prostorů a výfuku. Po nastartování motoru, když je motor ještě studený, je nutno pro snížení přebytku CxHy zajistit rychlé zahřátí katalyzátoru, a to dodatečným spalováním dosaženým vstřikováním vzduchu do výfukových kanálů v hlavě válců. Toto vstřikování je zajišťováno vzduchovým čerpadlem umístěným na vnitřním profilu levého předního blatníku a je prováděno pouze několik desítek sekund po nastartování motoru. Palubní diagnostika zařízení snižujících emise (EOBD) Tak jako u šestiválcového motoru má rovněž motor EW12 počítač zahrnující funkci EOBD, která umožňuje informovat řidiče pomocí kontrolky ve sdruženém přístroji o tom, že jeho vozidlo právě překročilo hodnoty stanovené předpisem EURO 3. Informace jsou dodávány do počítače jednotlivými snímači, mezi něž patří dvě lambda sondy umístěné před a za katalyzátorem.

Odesláno

motor 2,2 benzín - super volba pro středně velké auto, jezdil jsem asi rok CXem 22TRS karburátor, super výkon, super pérování, super spotřeba - pouze Praha cca 11l a nešetřil jsem ho vůbec, vzpomínám na něj se slzou v oku...

opustil mě, už to bude 2 roky...

Odesláno

dával to sem člen p406b

Motory pro 607

Motor EW12 J4 má zdvihový objem 2.230 cm3, vrtání 86 mm a zdvih 96 mm. Poskytuje největší výkon 116 kW (160 k) při otáčkách 5.650 1/min a největší točivý moment 217 N.m při 3.900 1/min. Již od otáček 2.000 1/min nabízí tento nový motor točivý moment 200 N.m, což představuje 85 % hodnoty ...................................................................................

No, to ať si kamarádka dobře nastuduje (nejlíp zpaměti):roll

Jenom, nevím, jestli jí bude vyhovovat rezonátor Helmholz, možná by chtěla nějaký jiný...:aut

[upravil dne 30/3/10 Radek Hurvajz]

Odesláno

Tak kamarádka nakonec jede pro auto do Němců, snad se jí kup povede a já se nebudu muset schovávat před jejím hněvem, do jakýže plechovky jsem jí to uvrtal.

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

dával to sem člen p406b

.....

No, to ať si kamarádka dobře nastuduje (nejlíp zpaměti):roll

Jenom, nevím, jestli jí bude vyhovovat rezonátor Helmholz, možná by chtěla nějaký jiný...:aut

no tak třeba jí to začne bavit :)

Rezonátor Helmholz se mi taky nelíbil, takže už tam žádnýho Helmholze nemam :D

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Tak kamarádka nakonec jede pro auto do Němců, snad se jí kup povede a já se nebudu muset schovávat před jejím hněvem, do jakýže plechovky jsem jí to uvrtal.

tak ať se výběr povede :)

a copa vybrala nakonec za motor?

Odesláno

ja mam ty hodnoty spotreby o neco nizsi nez blizzard, ale to je tim, ze mam sebou dost casto retardery v podobe psa a Miss Scratch

• O 4 týdny později...
Odesláno

Mno, na tuhle 2.2 jsem taky koukal, ale je tam už minimálně půl roku. Trošku mi vadilo, že na to, že je koupená u nás a má až moc málo najeto, k ní není servisní knížka. Takže nevím...

• O 11 měsíců později...
Odesláno

sorry, ze to otviram, ale hledam 406 v kombiku. puvodne jsem mel vyhlidnuty 2,0 benzin (byl to vrak:(), potom jsem si rozmysel ze chci HDi a ted pokukuji po peknym kousku 2,2 benzin :) je to celkem hadanka, jezdim vetsinou dalnici takze bych Hdi uzil lip, ale zase chci auto v pekny vybave a barve...ted je nabidka mizerna tak jsem nasel tohle http://otomoto.cz/index.php?sect=show&id=C11189774 a zajima me jestli na tom neprodelam trenky. Jak jsou narocny 2,2 na provoz? spotrebu jsem tady vycet ale co brzdy oleje a jiny spotrebak?

Odesláno

stejne jako dvoulitry a podle stylu jizdy. Jednou jsem odvaril brzdy za rok, ted je mam tretim rokem

spotreba - poslednich 10000 km mam spotrebu 8,7, po praze jezdim co to de, dalnice do 200, po okreskach do 180, ale prumerne tak 150 :)

• O 2 týdny později...
Odesláno

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Takhle jsem se tlemil celou cestu z Prahy na Moravu. Byly to prvni kilometry s novym mazlikem. Koupil jsem tedy 2,2 benzin kombi a celkove jsem neskutecne nadseny. Puvod auta je z Holandska a je v perfektim stavu. Hned po koupi jelo auto k Vasendum na vymenu rozvodu, naplni a filtru. Nevim kde zacit s chvalou :) Auto jede skvele, ridi se skvele a ten prostor a pohodli je uzasne. Spotreba neni to co psal Scratch, ale za tu srandu to stoji. Po cca 700km je prumerna spotreba podle pal. pocitace 9.2 l :)

Ma to par nedostatku, ktery jsou bud kosmeticky jako znak znacky auta na zadnich dverich se loupe, coz jsem videl ze je snad u vsech 406, jakoze chrom na liste je jako osoleny, packa svetel a smerovek chodi temer bez odporu, takze se stava, ze jakmile ukazuji do prava a za zatackou pustim volant, tak se vrati a prepne packu tak ze ukazuji razem do leva :) Rucni brzda funguje az u posledniho zubu, ale to snad poresi nove pakny. No a porad to na me rve, ze ESP/ASR neni funkcni:fnuk

Pokud mi tady nekdo poradite, tak budu rad, jinak s tim budu otravovat v sekci servis :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...