Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

No jen jsem to testoval, musiš mit tři totožný fotky, podexponovanou normalní a přeexponovanou, po spojení je docela složitý si s tím pohrát aby byl výsledek uspokojivý, chce to čas aby jsi se do toho vžil a měl to správný oko. Koukám na ty dva první obrazky, co ta vinětace tam???

[upravil dne 28/1/09 Radek Hurvajz]

Odesláno

jaka zase vinetace proboha :)

No ja jsem to hlavne delal z rawu, takze tri totozne fotky nemam a stahnul jsem si na to photomatix pro. Tak na prvni pokus by to slo, ze. Jinak fakt se mi enchce fotiti tri totozny fotky. Kdyz je ten raw, tak to celkem i jde. Ze to ani moc nezrni.

Odesláno

Hmm, já teda focení moc neholduju, digiťák používám jako informační médium, neboť na kinofilmu je fajn kouzlo okamžiku.

Takže na věci spojovat fotky přeexponovanou - dobrou - podexponovanou (tedy blbou - dobrou - blbou), v součtu dvě blbý a jednu dobrou ... nějak mi z toho, nic jiného, než že výsledkem bude blbost, nevychází.

Jako, focení je fajn, beru kompozici (a trochu mě štve na super-digitálech rozostřené pozadí) ;)

Odesláno

Vixi, to nemuzes takhle brat. Tone Maping se uz pouziva X let a zacinal na celuolidu ;) a je to jen diky tomu ze ne vzdy je dokonale svetlo.

A co myslis tim rozostrene pozadi u novych digitalnich fotaku?

Odesláno

No dobře, z RAWU si ty tři fotky klidně uděláš, to co piše VIX je kravina, ono totiž na podexponovaný fotce jsou vidět detaily světlých míst a naopak na přeexponovaný jsou vidět detaily tmavých míst, a ty rozdíly se použijí k vytvoření jedné fotky s kresbou jak ve světlech tak ve stínech. Jinak skuste přitele Googla, tam se dozvíte spoustu věcí, o HDR, nebo o rozostřeném pozadí. A ještě rada, fotograf kterej neví co je vinětace by se do HDR měl pouštět až potom co si nastuduje zaklady. Já vím, učený z nebe nespadnul ale hezky popořadě, a ne hned na to nejtěžší. Snažíš se do všeho vrhat po hlavě, filtry, ted HDR, ale vysledky nic moc, občas je to super fotka, ale často je to třeba kvuli špatně zvolenýmu filtru zdegradovaný. Nejsem dokonalej, ale o focení něco vím a stále se je co učit;)

Odesláno

Ani jedna z fotek není HDR, Marline. Vybral sis na to špatnej motiv, tady to nevynikne. Koukni na HDR fotky na netu, abys měl představu o kompozici, na kterou to platí.

Tady je hezkej návod. :)http://photophocus.blogspot.com/2007/09/how-to-create-hdr-photo.html

Kažopádně, abys vytvořil sendvič, hoď foťák na stativ, zapni bracketing s korekcí třeba -2 EV, 0 EV, +2 EV (expozici korigovat časem, ne clonou) a cvakni. Bracketing umí každý schopnější foťák a je to přesnější, než ručně (nehrozí, že si rozhodíš obraz). Se softwarem nepomůžu... osobně jsem to nikdy nedělal; fotím na film, takže tyhle berličky jsem nikdy nepotřeboval. :)

Původně zaslal: Radek Hurvajz

No dobře, z RAWU si ty tři fotky klidně uděláš

Neuděláš, RAW není všemocnej. Pokud budeš mít fotku v RAWu, kde je přepal ve světlech, tak jsi v háji, protože i RAW tam má bílo. RAW ti pomůže s podexponovanýma stínama, ale pokud máš přepal tam, kde ho nechceš, tak to stejně musíš cvaknout znova s jinou expozicí. Stíny si pak buď vytáhneš z RAWu, pokud budou použitelný = přijatelně zašuměný. Pokud ne, tak v tý první fotce s přepalem budou lepší. :D

Jinak obecně už dýl sleduju, že spousta digitálařů spoléhá na Fotošop a věcmi jako předsádkové filtry se vůbec nezabývají. Nepodceňujte je. Obyčejný ND přechoďák od Cokina umí divy, obzvláště při malé expoziční pružnosti digitálů směrem do světel.

[upravil dne 29/1/09 Fakir]

Odesláno

Radku ja vim co je vinetace. A zadna tam neni ze by to bylo vinetace objektivu. To zkresleni je drzak na cokin. Fotil jsem to jeste pres sedy prechodovy od cokina ;)

Fakire, ja jsem si to chtel jenom vyzkouset jak co to udela. Je to takovy pokus. Jinak dam samozrejme prednost spise tem filtrum nez berlickam v pocitaci.

Odesláno

Vinětace tam je, obrovská. Sice jí nedělá objektiv, ale stále je to vinětace. Běžně jí může způsobit držák filtru, šroubovací filtry, nebo i sluneční clony v kombinaci s příliš širokým ohniskem. :) Nicméně to o berličkách jsem myslel obecně, spíš než na tebe. Jeden můj známý je skálopevně přesvědčen, že ve Fotošopu udělá i polarizák. :)

Odesláno

Noo polarizak v PS to jsou krasna kouzla .. skoda ze to zjevne jeste nezkousel :potlesk

Me vzdycky nejvic desi uprava v PC .. proste se ji snazim minimalizovat uz pri foceni.. nemam chut se pak hodinu stelovat s jednou fotkou .. to radsi 10min venuju pri fotce (pominu-li rychle sceny na ktere moc casu nekdy nezbyva) :)

A vychytavky jako HDR ap. jdou stale mimo me.. ale jednou to prijit musi :D

Odesláno
Původně zaslal: Fakir

Vinětace tam je, obrovská. Sice jí nedělá objektiv, ale stále je to vinětace. Běžně jí může způsobit držák filtru, šroubovací filtry, nebo i sluneční clony v kombinaci s příliš širokým ohniskem. :) Nicméně to o berličkách jsem myslel obecně, spíš než na tebe. Jeden můj známý je skálopevně přesvědčen, že ve Fotošopu udělá i polarizák. :)

dobre, priznavam ze tam ta vinetace od od drzaku na cokiny je. ALe to nic nemeni na tom, ze me se tam libi a je tam ucelne ;)

jinak ja se taky snazim vyvarovat upravam v PSku,a le chtel jsem to jen zkusit.

Odesláno

jak ne vsechno najednou? na HDRko kaslu, fotim zase normalne a vinetace od drzaku bude ucelova, zvykej si. Kdyz to muzou mit i u top gearu, tak proc ja ne :)

Odesláno
Původně zaslal: Marlin

vinetace od drzaku bude ucelova, zvykej si. Kdyz to muzou mit i u top gearu, tak proc ja ne :)

Proč ne. :) Ale udělej jí teda větší. Jde o to, že takhle si bude většina lidí myslet, že to je chyba. Obvykle to totiž chyba bývá. Pokud chceš, aby lidi pochopili, že to tam je záměrně, musíš tu vinětaci záměrně přehnat, jinak to nikdo nepochopí. :)

Odesláno

Původně zaslal: Marlin

vinetace od drzaku bude ucelova, zvykej si. Kdyz to muzou mit i u top gearu, tak proc ja ne :)

Proč ne. :) Ale udělej jí teda větší. Jde o to, že takhle si bude většina lidí myslet, že to je chyba. Obvykle to totiž chyba bývá. Pokud chceš, aby lidi pochopili, že to tam je záměrně, musíš tu vinětaci záměrně přehnat, jinak to nikdo nepochopí. :)

Že by až tak?

post-0-14109604399064_thumb.jpg

Odesláno

Heh... :D To je zase trochu moc. :) Jako podle mého se vinětace nechá využít jako výtvarný prvek, v tom nic proti Marlinovu nápadu nenamítám... jen je to takový... no jak to říct... zvláštní. :) Chce to správnej motiv, kompozici a zabarvení, jinak to bude jak panzerfaust na oko. :D

Odesláno

Heh... :D To je zase trochu moc. :) Jako podle mého se vinětace nechá využít jako výtvarný prvek, v tom nic proti Marlinovu nápadu nenamítám... jen je to takový... no jak to říct... zvláštní. :) Chce to správnej motiv, kompozici a zabarvení, jinak to bude jak panzerfaust na oko. :D

No však já to přetáhnul schválně moc:D:D:D:D no a jinak, v čem není Marlin zvláštní, když to musí mít tak ať si klidně vinětuje:D:D:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...