Driver Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Dneska ráno jsem měl debatu s hlídkou policie, která mě zastavila z následujících důvodů: Jel jsem po Tupolevově ulici v úseku směrem od kruháče u Globusu ke kruháči u Lídlu a kdo to tam neznáte tak je to široká silnice kde v každým směru mohou jet v pohodě auta ve dvou pruzích. Tyto pruhy ovšem nejsou na silnici vyznačeny. Těsně před kruháčem u Lídlu se levá část vozovky mění na odbočovací pruh k Lídlu v délce cca 10-15m. Problém je v tom, že většina řidičů se od kruháče u Globusu řadí do pravé části silnice takže je tam každé ráno fronta někdy až na ten kruháč a provoz stojí. Levá půlka je volná. Já si pokaždé najedu do levého pruhu a jedu až k tomu odbočovacímu pruhu kde prostě čekám, že mě někdo pustí nebo se tam prostě nacpu (jinak to někdy nejde). Dneska jsem tak jel taky a ve frontě v pravém pruhu stáli státní policajti. Předjel jsem je a před odbočovacím pruhem jsem se začal mačkat doprava, nikdo mě nechtěl pustit tak jsem pomalu dojižděl a dostal jsem se tam už z toho odbočovacího pruhu. To už jsem ale viděl, že vyjeli za mnou (bez majáku), pruh nepruh a za kruháčem mě zastavily. No a tam jsem debatovali o tom jestli jsem se dopustil přestupku, když jsem je všechny předjel vlevo nebo ne. To že jsem se nacpal doprava z odbočovacího pruhu,když mě nikdo nepustil jsem nepopíral, to jsem si vědom, že to byl v podstatě přestupek. No a mě by zajímalo jak je to s těmi jízdními pruhy, když tam nejsou vyznačeny. V silničním zákoně jsem našel, že jízdní pruh část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových (motocyklů) v jednom jízdním pruhu za sebou. Což tahle část vozovky splňuje, tam v pohodě můžou jet dvě auta vedle sebe. Já jsem přesvědčený, že jsem se nedopustil přestupku. Co si myslíte vy? Mě spíš přišlo, že jsem policajta nastral tím, že on tam čekal celou tu frontu a já ho předjel tak mě na chvíli stopnul. Po kratší debatě mě vrátil doklady a bez pokuty mě pustil. Uff to je po ránu zase slohový cvičení [upravil dne 28/11/2008 Driver] Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 No pokud nejsou pruhy vyznačený a ani tam není svislá značka která pruhy značí tak tam prostě nejsou, vlastně se jednalo o normální předjíždění, jenže pokud jsi se nemohl potom zařadit zpět z toho odbočovacího pruhu tak to byl přestupek který nepopíráš. A navíc je to nešlušný takhle předbíhat:D:D [upravil dne 28/11/08 Radek Hurvajz] Citovat
Welis Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Taky bych tě nepustil ... tam nečák pro nic za nic abych čekal ještě dýl než projedeš .... jinak souhlasm s Hurvajsem Citovat
Fx Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Já tam takhle jezdím taky, někdy předjíždím i přes ty čáry uprostřed - to když někdo zabere oba \"pruhy\" a jede 30, což je tam celkem častej jev... Citovat
Driver Odesláno 28. listopad 2008 Autor Odesláno 28. listopad 2008 No a to je právě ono, každej si říká \"když jsem čekal tak si počkej taky\" a díky tomu je tam kolona a provoz stojí. Přitom kdyby se jelo obouma pruhama tak asi budu čekat stejně dloho, ale nebude zasekanej i ten kruhák a nebudou muset kvůli tomu čekat auta ze tří směrů. Navíc ten odbočovací pruh je vyznačený až posledních cca 15m jak jsem \"nakreslil\" takže se přestupku nedopouštím když jedu vlevo před tím odb. pruhem. Citovat
Driver Odesláno 28. listopad 2008 Autor Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: Fx Já tam takhle jezdím taky, někdy předjíždím i přes ty čáry uprostřed - to když někdo zabere oba \"pruhy\" a jede 30, což je tam celkem častej jev... Jo to mě tam štve taky, nějakej jouda si řekně, že nikam nepojedeš a schválně stojí vlevo nebo to tam sekne těsně před tebou. To bych pak střílel a taky ho předjedu přes tu plnou. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: Driver No a to je právě ono, každej si říká \"když jsem čekal tak si počkej taky\" a díky tomu je tam kolona a provoz stojí. Přitom kdyby se jelo obouma pruhama tak asi budu čekat stejně dloho, ale nebude zasekanej i ten kruhák a nebudou muset kvůli tomu čekat auta ze tří směrů. Navíc ten odbočovací pruh je vyznačený až posledních cca 15m jak jsem \"nakreslil\" takže se přestupku nedopouštím když jedu vlevo před tím odb. pruhem. Pokud předjíždíš a nemáš se kam zařadit tak to přestupek je. A navíc ten odbočovací pruh tam bude nejspíš značenej na značce, takže by jsi předjíždět ani neměl Citovat
OK406 Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Drive: vyznač mi prosím tě, kde si začal odbočovat. Pokud nejsou na vozovce vyznačeny jítdní pruhy, tak se jezdý vždy k pravému okraji (viz sil.zákon). Ale podle obrázku usuzuji, že je podle místní ,,tradice\" povolena jízda dvou vozidel vedle sebe. Takže, jetli si podle obrázku začal zařazovat do prava, kde je již vyznačen odbočovací pruh a to přerušovanou čarou, tak e to v pořádku. Jedná se o takzvané ,,zipování\" např. sjezd z D1 na Jižní spojku, kde již na D1 stojí v pravém jízdním pruhu kamiony ale osobní vozidla najíždějí těsně před sjezdem. Ale pokud už tam byla plná čára, tak to si se dopustil přestupku a to v několika §§. Pokud by si chtěl řeč §§, tak ti ji dodám;) Citovat
Blizzard Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 v Plzni vím o dvouch klasických křižovatkách (přes jednu jezdím každej den) kde to funguje na stejným principu jako namaloval Driver, jen s tím rozdílem že tam nejsou vůbec ani ty čáry . Jako předbíhání ve frontě bych to neviděl. Modelový příklad: Jsou 2 obchody v jednom vchodu, který je dostatečně široký pro 2 fronty lidí jdoucí dovnitř a jednu ven. Budete čekat ve froně k obchodu do kterého nechcete jít, když do obchodu vedle (do kterého potřebujete) žádná fronta není? Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Jenže on nejel do toho obchodu, to by bylo v pořádku, ale on jel na ten kruhák Citovat
OK406 Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 V ČB je něco podobné na kruh. objezdu na Levobřezní k Globusu ve směru od Písku, Hluboká n/Vlt.. Citovat
Blizzard Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: Radek Hurvajz Jenže on nejel do toho obchodu, to by bylo v pořádku, ale on jel na ten kruhák ajo. tak to jsem to špatně pochopil. sorry za OT Citovat
Fx Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 OK406: Nepopírám, že to je přestupek, ale lidi by se mohli naučit jezdit trochu lidsky. Včera jsem jel Korunovační nahoru a v levém pruhu do sebe drcly dva osobáky a všichni v pravém jeli tak, aby se ti stojící za touto nehodou nemohli dostat dál - přitom co by jim to udělalo, o 150 metrů dál to stejnak stálo. Já jsem pustil dvě auta a pán v Passatu za mnou na mě začal troubit a blikat, že ho děsně zdržuju. Asi v té koloně chtěl stát hned a ne až za chvíli... Citovat
OK406 Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: Fx OK406: Nepopírám, že to je přestupek, ale lidi by se mohli naučit jezdit trochu lidsky. Včera jsem jel Korunovační nahoru a v levém pruhu do sebe drcly dva osobáky a všichni v pravém jeli tak, aby se ti stojící za touto nehodou nemohli dostat dál - přitom co by jim to udělalo, o 150 metrů dál to stejnak stálo. Já jsem pustil dvě auta a pán v Passatu za mnou na mě začal troubit a blikat, že ho děsně zdržuju. Asi v té koloně chtěl stát hned a ne až za chvíli... Bohužel se poslední dobou stává modou, že se udělá nový povrch silnice a označí se pouze krajnice, ale střed se neoznačí! To samé na kruh.objezdech. A proto vznikají DN. Citovat
Dundee Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Driver: Ale vždyť je tam značka: \"Snížení počtu jízdních pruhů\";) Pak je tam ještě jedna, na který je vyznačenej odbočovací pruh. Stejná (snížení počtu) byla ještě nedávno i směrem ke Globusu, ale už ji dali pryč [upravil dne 28/11/2008 Dundee] Citovat
Fx Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Dundee: Jo, značek tady je Třeba v Lovosický v jednom směru 30 km/h a v protisměru 40... Citovat
Welis Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: Fx OK406: Nepopírám, že to je přestupek, ale lidi by se mohli naučit jezdit trochu lidsky. Včera jsem jel Korunovační nahoru a v levém pruhu do sebe drcly dva osobáky a všichni v pravém jeli tak, aby se ti stojící za touto nehodou nemohli dostat dál - přitom co by jim to udělalo, o 150 metrů dál to stejnak stálo. Já jsem pustil dvě auta a pán v Passatu za mnou na mě začal troubit a blikat, že ho děsně zdržuju. Asi v té koloně chtěl stát hned a ne až za chvíli... tohle je jinej případ když jde o jednání rád se uhnu ale pokud někdo jen přdbíhá tak má smůlu. Citovat
OK406 Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: Dundee Driver: Ale vždyť je tam značka: \"Snížení počtu jízdních pruhů\";) Pak je tam ještě jedna, na který je vyznačenej odbočovací pruh. Stejná (snížení počtu) byla ještě nedávno i směrem ke Globusu, ale už ji dali pryč [upravil dne 28/11/2008 Dundee] Pokud je tam svislé dopr. značení, tak to má přednost před vodorovním. Neznám to tam, ale ruku na srdce, někdy to dopravní značení je opravdu džungle!!! Citovat
Driver Odesláno 28. listopad 2008 Autor Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: Dundee Driver: Ale vždyť je tam značka: \"Snížení počtu jízdních pruhů\";) Pak je tam ještě jedna, na který je vyznačenej odbočovací pruh. Stejná (snížení počtu) byla ještě nedávno i směrem ke Globusu, ale už ji dali pryč [upravil dne 28/11/2008 Dundee] No jo ale ta je až kousek před tím odbočovacím pruhem. Takže k té značce by to měly být dva pruhy. Jinak v silníičním zákoně jsou pruhy popsány takto (vypustil jsem odstavece, které se netýkají mého dotazu): (3) Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen \"souběžná jízda\"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu. (5) Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně směru jízdy. Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu. Tam, kde se dva jízdní pruhy sbíhají v jeden, aniž by bylo zřejmé, který z nich je průběžný, nesmí řidič jedoucí v levém jízdním pruhu ohrozit řidiče jedoucího v pravém jízdním pruhu. (8) Nejsou-li jízdní pruhy na vozovce vyznačeny, rozumí se pro účely odstavců 3 a 5 jízdním pruhem část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových (motocyklů) v jízdním proudu za sebou. takže z toho jsem pochopil, že v tomto místě jsou dva pruhy a jeden se z toho stává až v místě odbočovacího pruhu, který je vyznačen na vozovce a je tam i svislá dopravní značka o zmenšení počtu pruhů Citovat
buml Odesláno 29. listopad 2008 Odesláno 29. listopad 2008 proste byl akorat polda nasr@nej ze to neudelal taky, ja bych ho tam ukamenoval, protoze v miste kde se levy ac nevyznaceny pruh meni v odbocovaci plati pravidlo zipu. Jenze tohle si nase ridicska verejnost nehodla pripustit. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.