Volfino Odesláno 27. listopad 2008 Odesláno 27. listopad 2008 Zdar ve spolek! Uvěřil jsem a stále věřím že má aditivace oleje smysl. I když ne třeba ekonomicky ale co do prodloužení životnosti a kultivace chodu. Použil jsem a nadále mám v plánu používat Militec, myslim že je vážně dobrej. Pokud jde o motor není v tom žádná záhada. Ale. Protože jsem chtěl po koupi auta zabezpečit jeho bezproblémovou a hladkou službu v mém držení, měnil jsem i převodový olej. Byl celkem dost metalizovaný(nejsem odborník...nebyl nijak černej, byl trochu jako metalický lak) tak jsme po 12 tis při výměně motorového vyměnili ten převodový znova jestli se tam něco nedře a jako výplach... No a šoupli jsme tam Militec, neb je doporučen i do převodového (i hydraulického) oleje. No a ted ten problém...až po nějakým čase v létě jsem pak zaznamenal problém při řazení 3-4st. Jde hladce do cca3tis, když jedu dynamičtěji a např.při předjíždění chci rychle šupnout za 4 kolem 3,5tis a více tak se ozve chroupntí a je to cítit v řadicí páce.(nejsem si zcela jist ale při vyšších teplotách vzduchu je to horší) Čím to může být? Jedna varianta a asi nejpravděpodobnější že je v prdeli synchron což není pěkné a vůbec netuším kam to dát opravit. Pak mě napadla hypotéza ohledně toho aditiva. Jestli není možné aby ten Militec snížil tření natolik že to synchron nestačí pobrat a při řazení 3-4 je už velká rychlost pohybu auta takže se to celý točí rychlejc a nesynchronizuje to dostatečně. Když řadím opatrně pobere to,ale kdyř člověk předjíždí potřebuje to tam hned.A při řazení 4-5 je delší dráha i doba řazení tak to stihne. Pro odborníky na převodovky je to takhle blbost a je to synchronem nebo je to taky možný? Až to budu řešit zkusim nejdřív dát novou náplň převodovky bez aditiva :-) a uvidím. Jde mi ted o to jestli není možné aby ten problém byl kvůli tomu aditivu a nebo mechanický jinde než na synchronu..např nějaké štelování řazení,lanovod,kulisa atd... Děkuju:papa 406 2,2 HDI FAP 2003 Citovat
BV406 Odesláno 27. listopad 2008 Odesláno 27. listopad 2008 no cece, nevim, nevim.... delam zatim cely zivot do oleju, ale nikdy bych nedoporucoval nikomu pouzivat aditiva do oleje.... v dnesni dobe jsou znackove oleje jiz natolik aditivovany, ze pouziti jakehokoli aditiva se mi zda nesmyslny hazard, prosel jsem nekolik skoleni olejarskych firem a pri diskuzi se zastupci techto firem nikdo ani nedoporucil pouzivat ve svych olejich jakakoli dalsi aditiva.... muj osobni nazor je ten, ze pouziti treba militecu do moderniho znackoveho oleje je uz pouze jen psychologicka berlicka.... tim netvrdim, ze u starsich aut, ktere jezdi s olejem od jzd nemuze militec pomoct... souhlasim s postupem: vymenit napln prevodovky za znackovy 75W80 predepsany olej a pak uvidis... osobne si myslim, ze to pomuze [upravil dne 27/11/08 BV406] Citovat
BoneDaddy Odesláno 27. listopad 2008 Odesláno 27. listopad 2008 Aditiva jsou už v lepších dnešních olejích obsažena už z výroby. Litím čehokoliv jiného si maximálně ničíš olej. Toť můj názor. Sakra dnes jsem stále všude druhej. Něco začnu, pak mám práci a než to dopíšu tak už to tam několikrát je. [upravil dne 27/11/08 BoneDaddy] Citovat
BV406 Odesláno 27. listopad 2008 Odesláno 27. listopad 2008 Původně zaslal: BoneDaddy Aditiva jsou už v lepších dnešních olejích obsažena už z výroby. Litím čehokoliv jiného si maximálně ničíš olej. Toť můj názor. Sakra dnes jsem stále všude druhej. Něco začnu, pak mám práci a než to dopíšu tak už to tam několikrát je. [upravil dne 27/11/08 BoneDaddy] jj, tak uz to byva :aut ale jsem rad, ze mame stejny nazor... Citovat
Volfino Odesláno 27. listopad 2008 Autor Odesláno 27. listopad 2008 Díky! přeberu si to:-) K tý převodovce, dá se vůbec nějakým štelováním tato činnost ovlivnit? Zdar! Citovat
Pazoutak Odesláno 27. listopad 2008 Odesláno 27. listopad 2008 Já leju do motoru Castrol Magnatek 5w40 a myslím, že ten žádné aditivo už nepotřebuje:super Citovat
pastorek Odesláno 27. listopad 2008 Odesláno 27. listopad 2008 Původně zaslal: Volfino Díky! přeberu si to:-) K tý převodovce, dá se vůbec nějakým štelováním tato činnost ovlivnit? Zdar! Nedá. Nejaké drobné škrknutie synchrónu sa môže vyskytnúť pri rýchlom radení vo vyšších otáčkach. V princípe je v prevodovke pri kolečku kuželová brzdička s mosadzným obložením. Jej úlohou je pribrzdiť kolečko pred zasunutím synchrónnej objímky. Pri rýchlom radení to občas nestihne a škrknú zuby objímky. Celé je to ovplyvnené i stavom oleja a jeho teplotou. Ak si dal aditívum ktoré znižuje trenie tak sa celá táto procedúra pribrzdenia zhoršila. Citovat
Volfino Odesláno 28. listopad 2008 Autor Odesláno 28. listopad 2008 tak nějak jsem si to myslel že to fachá (ale ne tak do detailu, vím o tom prd) dík....troška optimizmu...že nemusí bejt hned synchron v řiti...ale nevěděl jsem jestli to nemůže bejt ještě táhlo nebo něco ...že by to řadilo jakoby nepřesně.. dikes Citovat
kobr Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Můj názor, domnívám se že není špatný, že synchronní kroužky jako brzdy na převodových kolech slouží ke srovnání rychlostí kol, ale především při řazení dolů, t.j. z 5 na 4, 4 na 3 a tak dále. Řadit nahoru by mělo jít i bez synchronů. Když nebyly synchronizované převodovky,používalo se tzv. řazení s mezispojkou. Ale o tom, jak to funguje, by měli vyprávět pamětníci. To znamená, že špatné synchrony by se měly projevit právě při řazení dolů. Citovat
pastorek Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 Původně zaslal: kobr Můj názor, domnívám se že není špatný, že synchronní kroužky jako brzdy na převodových kolech slouží ke srovnání rychlostí kol, ale především při řazení dolů, t.j. z 5 na 4, 4 na 3 a tak dále. Řadit nahoru by mělo jít i bez synchronů. Když nebyly synchronizované převodovky,používalo se tzv. řazení s mezispojkou. Ale o tom, jak to funguje, by měli vyprávět pamětníci. To znamená, že špatné synchrony by se měly projevit právě při řazení dolů. Práve že patrím medzi tých pamätníkov. Celé je to o otáčkach hriadeľov v prevodovke a s tým súvisiaci rozsah otáčok motora na ktorý je prevodovka konštrukčne riešená. Pri radení hore sa spojka opakovane stláčala za súčasného radenia a pri radení dole sa dával medziplyn. Vždy išlo o nastavenie otáčok hriadeľov. Teraz to robia synchróny. Citovat
ozzy56 Odesláno 28. listopad 2008 Odesláno 28. listopad 2008 doporučuji do převodovky dát výrobcem určený převodový olej--a experimenty s olejem přenechat vývojářům v olejových firmách Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.