DAN2 Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 Cvičně jsem po ránu kouknul na měrku oleje kolik tam toho mám a ona byla celá orosená, normálně kapičky vody, nahoře byly velký a dole takový malý. Na víčko plný žlutohnědýho sajrajtu už jsem si zvykl, taky ho mám v tý trubce co je v ní zasunutá měrka. Jezdim hlavně trasy do 5km, takže téměř stále s nezahřátým motorem (když parkuju tak má voda 70C). Když jsem odpoledne jel domu, tak jsem to vzal jinudy, dal jsem mu trochu kouř, voda byla na 90C ale ty kapky na měrce byly stejně. Voda se mi neztrácí. Ještě mi netěsní ta žlutá čepička(krytka) na měrce. Ulámal se mi takový ten náústek, který je normálně zasunutý v trubičce co se do ní zasouvá měrka, tak jsem si myslel jestli to taky nemůže být kvůli tomu. Olej tam mám Valvoline 10W40, slyšel jsem že jsou nějaký oleje speciálně pro jízdu se studeným motorem. Zajímaly by mě Vaše zkušenosti/názory. Citovat
vix Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 jestli pojedes misto peti kilometru jich deset, tak vsechnu vodu ven nedostanes.. potrebujes jet asi tak 100-200 km, by se voda vyparila ... Ona tam mrska kondenzuje... jinak, pokud jezdis kratsi trasy, by jsi mel olej menit casteji Citovat
DAN2 Odesláno 23. duben 2004 Autor Odesláno 23. duben 2004 Jsem z toho dost vyvalenej, tohle je moje 4tý auto, ale první který má s tim olejem furt nějaký problémy. Existuje teda nějaká značka oleje, která je lepší pro kratší cesty se studeným motorem? Citovat
vix Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 Nevim.. podle me se ti tam nekudy dostava voda, ktera pak kondenzuje.. sel bych touhle cestou. Jinak, 5 km stop, 5 km stop.. je pekny zahul na motor Se ti mrknu, ale az odpoledne ... Citovat
Dress Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 o žádným speciálním oleji nevím, snad lepší vlastnosti mazání při studeném motoru mají plněsyntetické oleje, ale dle specifikace, kterou jsi uvedl používáš polosyntetiku... a to jezdíš pořád jen ty 5 km trasy? Ani např. jednou za týden nějakou delší? Citovat
KoZLiK Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 Porid si kolo.Nic to nezere a udelas neco pro svy zdravi.5km tam a 5km zpet je pro jakykoliv auto docela zahul.Se ani pomalu nestaci ohrat a pak se zacina na tom aute vsechno s**t . Citovat
Ladis Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 Jen reakce na ty kapičky vody. Otec ná Oktávku s 1,6 benzínem. Taky tam má kapičky vody na mněrce. Ale vůbec se neplaší, protože motor nežere vůbec olej. Když ho naliju, udelám rysku, tak za 10 tkm je olej na stejný rysce. Má výkon, táhne jako čert. Takře asi nějaké to množství skondenzované vody na měrce oleje je normální. Ovšem tam toho asi nesmí být moc, jen co je přítomno v atmosféře. Pokud se cpe voda z okruhu chlazení, tak to je jiná. To už je pak i větší mazec. Citovat
DAN2 Odesláno 23. duben 2004 Autor Odesláno 23. duben 2004 Jo je to tak, auto používám jako přibližovadlo a tady v Lbc je všechno dost blízko, do 10km, to kolo by bylo fakt lepší, ale vozím rodinu. Když jedu jednou za půl roku do Prahy nebo krkonoš, tak mi samozřejmě všechen žlutej sajrajt zmizí, ale po týdením ježdění je to tam zas. Předpokládám, že až se oteplí, tak by to kondenzování mělo přestat. Když jsem to v červnu koupil, vyměnil olej, tak jsem na něj tak dvakrát do měsíce kouknul jestli neubejvá a nikde žádný sajrajt nebyl, ale to byly teploty 30C přes den a 20C v noci. Jeden servisák mi tvrdil, že výrobci doporučujou nejen specifikaci oleje, ale i značku. Že některý značky v některých motorech tohle můžou dělat. Co vy na to? Existuje doporučená značka od peugeota pro tyhle 1.6ky ve 406ce, předpokládám, že je to stejnej motor jako v 405kách. Citovat
Ráďa Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 co olej Castrol Magnatec ten by měl být nejlepší na studený provoz aspoň to tam píšou jestli se tomu dá trochu věřit.Krátký trasy by až tak vadit nemusely,když s tím jezdíš slušně a nevytáčíš to ale tá spotřeba.Kapičky vody na měrce nevadí,to je jenom vysrážená vlhkost z atmosféry hlídej si barvu oleje jak začne světlat je zle! Citovat
Dress Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 peugeot doporučuje total, esso, kdysi i shell... Citovat
Marty Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 Napsán autorem Ráďa co olej Castrol Magnatec ten by měl být nejlepší na studený provoz aspoň to tam píšou jestli se tomu dá trochu věřit.Krátký trasy by až tak vadit nemusely,když s tím jezdíš slušně a nevytáčíš to ale tá spotřeba.Kapičky vody na měrce nevadí,to je jenom vysrážená vlhkost z atmosféry hlídej si barvu oleje jak začne světlat je zle! No když jsem ještě čítával, co výrobci píšou o svých olejích, tak to bylo samá nej, nej, nej...........holt marketing Citovat
vix Odesláno 23. duben 2004 Odesláno 23. duben 2004 Takze, jaky olej jsem nenasel .. ale nasel jsem tohle Motorový olej má svoje nejlepší mazací a další vlastnosti při teplotě blízké 100° C. Za provozu teplota oleje silně kolísá od cca 40° C do 120 – 130° C, zaleží na zatížení motoru (olejový okruh nemůže mít již z principu žádný termostat). Po nastartování studeného motoru dochází vlivem vzdušné vlhkosti, vody v oleji, spalin a teploty k vytváření různých kyselin na těch částech motorů, kde jsou pro to podmínky nejpříznivější, a to je spodní část válce. Začnou se vytvářet různé kyseliny, nejvíce kyselina sírová (obsah síry v oleji a palivu je vždy nějaký), pohybem pístu tam a zpět se tyto kyseliny roztírají po povrchu válce, kyseliny znehodnocují olejový film, který se začne trhat a kromě přímého působení kyselin na povrch kovů dochází také k nadměrnému opotřebení z nedostatečného mazání. Tento stav je nejvýraznější do teploty stěny válce 60° C (ve spodní části válce teplota většinou odpovídá teplotě chladící kapaliny, vzduchem chlazené motory jsou na tom z důvodu vyšší teploty válců a rychlejšího prohřátí motoru o něco lépe). Pokud se motor prohřívá pomalu, nepříznivý stav trvá o to déle a motor se opotřebuje více, než odpovídá najetým kilometrům. Kyseliny znehodnocují celou olejovou náplň, která se musí také dříve vyměnit. Další z důvodů, proč je nutné v městském provozu měnit olej dříve. Také stav chladící soustavy motoru, hlavně činnost termostatu, se podílí na uvedeném jevu. Pokud se nám zdá, že se motor prohřívá dlouho a teplota za provozu nedosahuje předepsané hodnoty, je nutné zjednat okamžitou nápravu. Podle výše uvedeného si již můžeme odvodit, proč se udává až 8x vyšší opotřebení při provozu se studeným motorem. Howgh ! Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.