Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím.Jsem nováček a děkuji za možnou účast v klubu.

Koupil jsem 306 1,6 a při normálním ježdění mám teploto nad 90 a pokaždé mi jedou sahary.Mám to od známého a ten měnil termostat,alen nic.Nakonec zjistil,že to dělá napůl ucpaný chladič.Je možné,že výměna hladiče to vyřeší?Díky za radu než se do toho pustím.:myslim

Odesláno

no popravde to ze mas teplotu nad 90 mi neprijde divny,to je mozna normalni,ale to ze ti porad jedou sahary! nevim jestli vyresi,ale pokud je ucpanej a das novej tak urcite pomuze!

Odesláno

Jj,možný to je,ten chladič má jemný vedení a je náchylnej,takže když se zanase,něčim,tak se nestačí tolik chladit a víc se zahřívá,vyměň,určitě pomůže,jinak vítej mezi LVÍČKY

Odesláno

jj díky.Vyměním to a snad to pomůže.Dočetl jsem se tady,že sahary zapínaj při devadesáti,takže teplota by měla být pod touto hranicí a při správné finkci chladiče by to mělo být:cool:

Odesláno
Původně zaslal: Hanzz

jj díky.Vyměním to a snad to pomůže.Dočetl jsem se tady,že sahary zapínaj při devadesáti,takže teplota by měla být pod touto hranicí a při správné finkci chladiče by to mělo být:cool:

A kde ses dočetl že ventilátory spouštěj při 90°C to je trochu blbost ne když termostat otvírá při 90°C ventilátory by mělí spínat při 105°C to sem se zase dočetl já a říkali to i vservisu.někdo má termostat kterej otvírá při 83°C a ventilátory spínaj taky při 100-105°C
Odesláno

Máš klimu?Pokud ne tak je čidlo na chladiči a muže být v háji a spíná moc brzo.Zkoušel známej termostat vytahnout uplně ven a jet bez něj?Když by byl chladič zanešenej tak by byla teplota znova 90 C.pokud je ok tak musí být v tomto počasí teplota motoru uplně na minimu.A co omak hadice do chladiče a ven z něj?Byl tam znatelný rozdíl?
Odesláno

To spouštění při 89 jsem se dočetl někde tady na foru.Mám klimu a on to nechal vyměnit v servisu a jet bez něj nezkoušel.Včera jsem zahřál motor na 70 a po vypnutí motoru se rozjely sahary.

Odesláno

Takže pokud máš klimu,tak se na chladič vůbec při tomto jevu zatím nedívej.čidlo na sahary a teploměr jsou na tělese termostatu asi 4cm od sebe,takže máš bud špatný čidlo na ukazatel(modré),nebo samotný ukazatel teploty na palubovce,protože u těchto motorů s klimou spínají sahary na první stupen 96-98C.Nech přeměřit teplotu motoru nezávislým ukazatelem(ultrazvukovým měřákem)při sepnutí sahar přímo u čidla ukazatele.pokud bude teplota 90C,tak máš v háji bud hnědé čidlo pro sahary nebo řídící jednotku sahar(Bitron).stačí když do Bitronu vlítne vlhkost a celej uvnitř zoxiduje.Bodejt by ne když je v předu pod blatníkem,je pak náchylnější.Takhle se mi to taky stalo.

Odesláno

A zapoměl jsem popsat tu první vadu,pokud teplota bude doopravdy vysoká(okolo 98),tak sahary jedou správně.Tím pádem bych bádal nad chladičem a chladícím okruhem.máš vše správně odvzdušněný.Jedou ti sahary na rychlý chod při tvé závadě nebo na pomalý?

Odesláno

To je na mě moc odborností najednou.Nejspíš k tomu budu potřebovat mechanika.Ale myslím,že ukazatel jde dobře.Teplota na něm stoupá při zahřívání motoru až do 90.Když tomu trochu dám tak stoupne až na sto.A v případě špatný ŘJ sahar mě to bude stát kolik?

Odesláno

To je na mě moc odborností najednou.Nejspíš k tomu budu potřebovat mechanika.Ale myslím,že ukazatel jde dobře.Teplota na něm stoupá při zahřívání motoru až do 90.Když tomu trochu dám tak stoupne až na sto.A v případě špatný ŘJ sahar mě to bude stát kolik?

Tady na foru kolem 500kč,pokud ji někdo má.Jinak 2500nová-vrakáč polovinu z nové ceny(možná jen litr)
Odesláno

Tak sem tady před týdnem taky radil ,co se nestane,teď hledám radu zase já.Dva roky máme žabičku,leto,zima všechno jde v normě jak má, a od včerejška mi začala zlobit. Vyjedu z parkovištěte a během chvilinky,snad 5-7minut jízdy začne ručka teploty lízt nahoru,to je až někam 90°,vyjedu za město,volňáskem tj na 4 -70kou,tak je ručička furt na stejnu,přidám knedlík,dám 5tou ,mám 100km rychlost a v momentu je ručička u čevenýho,zpomalim držim rychlost jen tak palcem na 80 i míň 70, ateplota jde malinko dolu,okolo 80°C ,jak přidám ,během chvilinky je zpátky u červenýho,nikdy mi to před tim nedělalo,ani přes leto,když bylo vedro,furt se teplota držela okolo 80°,sem z toho docela jelen,co vy na to

Odesláno

Podle mě pokud roste prudce teplota nahoru a teplota je nad běžnou provozní teplotou bez ohledu jestli je léto nebo zima, mohl by to být termostat - ten jediný otevírá velký okruh do chladiče, jinak jedeš pořád na malý okruh přes topení a tedy na mnohem menší nápň kapaliny, než-li je celkově v okruhu. Pokud neotevře termostat při teplotě blízké pracovní teplotě motoru, začne se auto přehřívat. Zbytek záleží na teplotě okolí, rychlosti, množství spalovaného paliva (tím tepla), puštění topení atd. Pokud je chlazení nedostačné, vaříš. Pokud je chlazení dostatečné (zima, studený vítr, topení do kabiny, způsob jizdy atp.), nemusí se stát vůbec nic, neboť stačíš odvádět teplo z motoru i přes uzavřenej \"vadnej\" termostat.

Odesláno

Termostat jsem platil novej \"skoroznačkovej\" 450,- + 70,- Kč za těsnění (XUD motor)

Jinak na svej motor potřebuju kleště na ségrovky, které jsou velké jak \"kráva\"

Vomrkni to a uvidíš.

P.S.: prostě věc, co stojí 1/3 ceny plné nádrže ... že váháš.

Odesláno

Tak pěkně děkuju za odpovědi a rady,zítra prostě jedu se objednat k panu doktorovi,dám mu to na starost,a pak dám vědít, jak to dopadlo,hlavně aby to tam neměl tejden:myslim

Odesláno

Počkej ještě, v klidu. Nestahuj kalhoty, když brod je ještě daleko...:D

Jestli termostat otevírá do chladiče zjistíš jednoduše - silnější hadice od termostatu do chladiče musí být po zahřátí auta na provozní teplotu teplá. Bude ale teplá jen tolik, kolik do ní a do chladiče pustí termostat kapaliny. Bohužel těžko zjistíš bez vyndání termostatu, jestli pracuje správně jak má. Termostaty se začnou dle teploty časem špatně otevírat nebo \"přidírat\" (nečistoty, usazeniny...?) a přestane prostě otevírat při té správné teplotě, jak by měl. Chce to vyndat, zkontrolovat, vyčistit a zkusit v hrnci s teploměrem a vodou. Termostat může být po této léčebné kůře OK, jinak ale novej termostat stojí skutečně pár stovek.

Odesláno

Tak sem právě přišel od doktora,ten termostat byl špatnej,tak je vyměněnej za novej,doplnil co vyteklo anti, a odvzdušnil,opět šla teplota nahoru ,ventilátor nespíná,vytáhl kabel od čidla a ventilátor sepnul,nasadil kabel zpátky ,ventilátor vypnul,co je špatně? Špatný čidlo?Nebo je v čudu ta jednotka sahar BITRON?A kde vlastně se nachází? Odpoledne tam jedu ještě jednou,tak že kouknou ještě na eletriku,že taky blbne ukazatel teploty,v každym případě sahary nejdou:bojimnebo vlastně jdou ale jen odpojený-zajímavý

[upravil dne 13.11.2008 vendi.stejskal]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...