venouš306 Odesláno 9. říjen 2008 Odesláno 9. říjen 2008 Mam 306 1,6 sedan 95 rok a mam čidla na abs jen na přendnich kolech mate to taky tak nekdo a nebo jsem to koupil z předelanou zadni napravou bez čidel Citovat
venouš306 Odesláno 9. říjen 2008 Autor Odesláno 9. říjen 2008 no ono to fungovalo akorad před rokem se mi to rozsvitilo tak jsem se v tom začal hrabat a pak mi to jeden mechoš chystal na tecnickou a řikal mi že to mam bez čidel v zadu že to je divne mnel stoho i strach kvuli technicke že to je v techničaku ale bylo to vpoho na technicke mi to stejne nešlo ale neřikali nic Citovat
Edison Odesláno 9. říjen 2008 Odesláno 9. říjen 2008 ABS není poviná výbava a když nefunguje, bezpečnost oproti standardu zhoršená není, protože ABS funguje pouze na mezi adheze. Ale bez zadních čidel je ABS vcelku k ničemu, protože takový smýkající se zadek, který se neodbrzdí povede zřejmě k nekontrolované přetáčivosti vozu a k vytlačení z dráhy. Aby ABS fungovalo, musí mít informaci o stavu adheze (otáček) z každého kola vozidla. To je prostě principem ABS. Citovat
venouš306 Odesláno 9. říjen 2008 Autor Odesláno 9. říjen 2008 ja v praci skladam vleky za auta montuju tam i abs a v ramci šetřeni se davaji čidal jen na přendni napravu je to sice jen u tandemu je to vlek ze dvema napravam u prostřed ale jak podkluzne předni kolo tak to zadni to propoušti taky .Ale auto bude asi neco jineho že Citovat
venouš306 Odesláno 9. říjen 2008 Autor Odesláno 9. říjen 2008 a taky si řikam jak ti zmrdi co se v tom kdysi hrabali to udelali at to nesviti když nejsou vzadu čidla Citovat
Edison Odesláno 9. říjen 2008 Odesláno 9. říjen 2008 To bezesporu. Na vleku nemáš hnanou nápravu a rozložení nápravových tlaků je dost podstatné, protože ve svém důsledku to má vliv právě na adhezi jednotlivých náprav/kol, tož u vleku, který má nápravy blízko sebe je lze považovat za jedinou nápravu. Já tohle řeším u autobusů, přesněji trolejbusů a tramvají, takže o tomto toho vím docela dost. Takže zkušenosti od dvou po osm náprav z toho jedna až osm hnaných (podle vozidla). [upravil dne 9.10.2008 Edison] Citovat
venouš306 Odesláno 9. říjen 2008 Autor Odesláno 9. říjen 2008 mněl jsem jedno čidlo špatne na levem kole tak to asi nema smysl spravovat když vzadu nemam nic Citovat
Edison Odesláno 9. říjen 2008 Odesláno 9. říjen 2008 Nemá. Pkud je jediné čido vadné, ABS se odstaví a mělo by nahlásit poruchu (čidel). Vozidlo pak brzdí jakoby ABS nemělo a kontrolu smyků přenechává plně na řidiči. Citovat
venouš306 Odesláno 9. říjen 2008 Autor Odesláno 9. říjen 2008 je ale zajimave že jak mi to předtim fungovalo a noramalne to propouštělo a kontrolka svitila jen pred nastarotvanim jestli jsou ty čidla do zadu nejak zaslepene nebo co Citovat
Edison Odesláno 9. říjen 2008 Odesláno 9. říjen 2008 Bez čidel to normálně fungovat nemohlo. Neznám sice vnitřní elektrické řešení ŘJ, ale jsem přesvědčen, že hlídá proud každým čidlem a za jízdy i pulzy z čidel. Jestliže by něco z toho nebylo v pořádku, mělo by to vyhodnotit chybu, odstavit se a zahlásit. Ale píšeš, že před rokem se to rozsvítilo. Od tý doby to nejspíš vůbec nefunguje. A nevím, co znamená, že to \"propouštělo\". Citovat
hnusoba Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 Prvé systémy ABS fungovali len na prednej náprave....čiže aj snímače boli len na prednej náprave. Ale to bolo u modelov 205 a 405....na 306ke by malo byť už na všetky štyri kolesá Citovat
Demo Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 nechci kecat, ale mam pocit, ze uz jsem se nekde setkal s cidly abs jen vpredu... a abs cidla moc okecat nejde.... Citovat
AnotherOne Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 Původně zaslal: Edison ABS není poviná výbava a když nefunguje, bezpečnost oproti standardu zhoršená není Původně zaslal: venouš306 na technicke mi to stejne nešlo ale neřikali nic Je to síce doplnková výbava, ale pri nefunkčnom ABS auto cez STK neprejde. Je to čudné, že ťa pustili. Ide o vážnu chybu. [upravil dne 10.10.2008 AnotherOne] Citovat
Edison Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 Pokud nesvítí kontrolka ABS na STK funkci nevyzkouší. Citovat
AnotherOne Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 Je to kontrolný úkon, pochybujem, že sa riadia len kontrolkou. Citovat
Steiner Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 Původně zaslal: Edison Pokud nesvítí kontrolka ABS na STK funkci nevyzkouší. Přesně tak. Jak by na to při STK přišli, že není fyzicky funkční ABS, když se tam žádný takový test nedělá? Stačí vymontovat žárovku z palubky a nemusíš řešit blbé dotazy na STK. Zbytek je už na Tobě, bez ABS se dá v poho jezdit, pokud nejezdíš v zimě nebo na dešti jak závodník... Myslím ale, že pokud STK prokazatelně přijde na to, že nemáš funkční ABS, které je ve výbavě a napsane v TP, pak je to závažná závada a důvod pro odmítnutí STK. Citovat
AnotherOne Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 Vyskúšať to by nemal byť problém. Veď keď jedna náprava stojí a druhá je na brzdovom válci, akonáhle stlačí brzdu malo by to kopať do pedálu. A ako vravíš, zoznam úkonov http://www.stkcontrol.sk/index.php?sub=62#Z2 [upravil dne 10.10.2008 AnotherOne] Citovat
Edison Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 Původně zaslal: AnotherOne Vyskúšať to by nemal byť problém. Veď keď jedna náprava stojí a druhá je na brzdovom válci, akonáhle stlačí brzdu malo by to kopať do pedálu. A ako vravíš, zoznam úkonov http://www.stkcontrol.sk/index.php?sub=62#Z2 [upravil dne 10.10.2008 AnotherOne] Tento postup by podle mě měl vyvolat chybu čidla. Výchozí stav totiž je, že kola nekloužou avčechny se točej, tedy když z jednoho ve výchozím stavu puzly nepůjdou, měla by to být chyba. Ale kromě toho ještě jde o zpomalení vypočítané na každém kole i na celém vozidle. Ty algoritmy opravdu tak jednoduchý nejsou. Citovat
AnotherOne Odesláno 10. říjen 2008 Odesláno 10. říjen 2008 ABS je len o točení a netočení kolesa. To čo popisuješ je už funkcia ESP resp. ASR. Chyba čidla sa podľa mňa detekuje ináč ako podľa impulzov. Zrejme nejakým kľudovým odporom. Inak ako by ti to vedelo povedať, že máš chybu ABS keď si sa ešte nepohol? [upravil dne 10.10.2008 AnotherOne] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.