Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Smí řidič zastavit a stát na vyhrazeném parkovišti?

Recommended Posts

Odesláno

Jak je to podle zákona s možností zastavit či stát na vyhrazeném parkovišti ať se jedná např. pro Taxi či tělesně postižené? Podíval jsem se podrobněji do znění zákona č.361/2000Sb. kde je uvedeno :

Řidič nesmí zastavit a stát §27 odst.1 písm.o)

na vyhrazeném parkovišti, nejde-li o vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazeno; to neplatí, jde-li o zastavení a stání, které nepřekročí dobu tří minut a které neohrozí ani neomezí ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, popřípadě neomezí řidiče vozidel, pro něž je parkoviště vyhrazeno.

Ve vyhlášce č.30/2001 Sb., ve které jsou uvedeny dopravní značky a značení v §12 písm. m) ,,Vyhrazené parkoviště\" (č.IP 12): údaje o tom, pro koho je parkoviště vyhrazeno, například název organizace, spz (rz), symbol č.O1, a popřípadě v jaké době, jsou uvedeny na dodatkové tabulce, tyto údaje moho být uvedeny i na značce místo nápisu, např. ,,RÉSERVÉ\", ,,TAXI\", ,,BUS\", mimo dobu, po kterou je parkoviště vyhrazeno, smějí na takto označeném místě zastavit a stát i řidiči jiných vozidel, pokud to není jinak zakázáno, značka ukončuje platnost značek č. B 28a a č.B 29.

A co na to sankce podle z.č.200/1990 Sb. Přestupkový zákon? Podle § 22 Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích : odst.1 Přestupku se dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikací písm. f) 11. neoprávněně zastaví nebo stojí s vozidlem ma parkovišti vyhrazeném pro vozidlo označené označením O1 nebo neoprávněně použije označení vozidla O1 při stání nebo při jízdě.

Sankce podle § 22 odst.6 : Pokuta od 5000,-Kč do 10000,-Kč se uloží za přestupek podle odstavce 2 a podle odstavce 1 písm.f) bodu 11. V bodovém systému není nic uvedeno.

Tak tolik strohý výklad zákona a §§ k danému problému. A co to v praxi znamená pro řidiče? Jen to, že podle zákona lze na vyhrazeném parkovišti zastavit i stát na dobu nezbitně nutnou tjz. 3.minuty, ale jakmile na místo přijede vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazené, tak ,,bezřečí\" ihned mu uvolnit místo!! Takže pokud se toto §§ ustanovení splní, tak není podle zákona sebemenší podněk k sakci či dokonce k odtažení vozidla. Toto je obliba MP !!! Závěrem se omlouvám za dlouhý příspěvek, ale nedalo mi to, abych se na tento konkrétní problém nepodíval. Nejsem právník, takže právní rozbor může být jiný ale výsled by měl být stejný!! A jaký je prosím Váš názor na danou problematiku? Souhlasí te semnou, že dochází k rozporu v zákoně?? A to hlavně ve vyhláškovém znění??

[upravil dne 31/8/08 OK406]

Odesláno

No za stání na vyhrazeném parkovišti pro celní zprávu, jsem fásnul od MP stovku pokuty a to jsem tam stál jen sedm hodin.

Odesláno
Původně zaslal: elton

No za stání na vyhrazeném parkovišti pro celní zprávu, jsem fásnul od MP stovku pokuty a to jsem tam stál jen sedm hodin.

:myslim 7 hodin asi není nezbytně nutná doba k vystoupení, nastoupení či k vyložení a naložení nákladu. A 100,-Kč je lidovka. Jinak se jedná dle §§ o normální klasickou značku + asi s dodatkovou tabulkou s vyznačením Celní správa;)

Odesláno

NESMÍ - tuhle mi nějaká s prominutím kráva nedojená postavila auto na můj flek. A to tam mám reflexní P pro invalidy a ještě dvě dodatkové tabulky. Akorát jsem přijel, tak jsem jí vytroubil a vyblikal. Měla už nohy z auta, hodila xicht a přeparkovala na jiné vyhrazené stání. Měla jedinou kliku, že malá spala manželce v náruči, jinak by to ta moje asi řešila ručně stručně. Nekterý lidi jsou fakt NENORMÁLNÍ!!! :xvul

Odesláno
Původně zaslal: Ravel

NESMÍ - tuhle mi nějaká s prominutím kráva nedojená postavila auto na můj flek. A to tam mám reflexní P pro invalidy a ještě dvě dodatkové tabulky. Akorát jsem přijel, tak jsem jí vytroubil a vyblikal. Měla už nohy z auta, hodila xicht a přeparkovala na jiné vyhrazené stání. Měla jedinou kliku, že malá spala manželce v náruči, jinak by to ta moje asi řešila ručně stručně. Nekterý lidi jsou fakt NENORMÁLNÍ!!! :xvul

Chápu Tvé rozhořčení z pozice majitele invalidního místa, ale je potřeba v každé situaci i myslet. Pokud přijedu do oblasti, kde je problém s parkováním (donedávna třeba pražská Letná) a já se \"jen\" na invalidu postavím a čekám v autě nebo u auta, až přijde ten za kým jedu a během chvilky místo zase opouštím, myslím, že se ničeho závažného nedopouštím (jsem - li stále u auta, mohu přeci majiteli místa bez problému místo během pár sekund uvolnit). Toto jsem často řešil v minulé práci, kdy se obchody v centrech měst velice často daly zásobovat jen za využití míst určených pro někoho zcela jiného (zhusta právě invalidu - naštěstí mi nikdo z MP, kteří mě přistihli, nechtěl dát k řešení dopravního přestupku hrozícím až odebráním řidičáku. Teď už je to snad novelizované, ale bezprostředně po spuštění bodového systému se za stání na invalidovi fakt dalo i o ŘP přijít).

Co mě ale hněte opravdu fest je podle mě zcela nesmyslný počet invalidních míst u obchodních center - ze 70% zejících prázdnotou. Pokud je (zejména o weekendu) parkoviště zdravých narvané a člověk koluje jak nudle v bandě a přímo u vchodu se na něj smějí desítky volných míst (bohužel s piktogramem), dá se s úspěchem předpokládat, že u mnohých padnou zábrany a své auto tam postaví. Vím, že za to Ty určitě nemůžeš, ale ruku na srdce - myslíš si, že jo to v pořádku?

No a nakonec - přímo před domem v ulici, kde před zavedením modrých zón byl velký problém zaparkovat, mám dvě invalidní místa (mezi ně se vejdou dvě auta, POKUD ALE ŘIDIČI PARKUJÍ TAK, ABY MEZI NIMI NEBYLA MEZERA DELŠÍ NEŽ CCA 50 CM). Jedno z míst patří sousedovi z našeho domu, druhé paní z vedlejšího baráku - ani jeden NENÍ viditelně postižený. Zábor míst je oprávněný pouze v období mezi dušičkami a velikonocemi, kdy jsou dotyční v Praze. Úderem velikonoc se obě auta na půl roku včetně svých majitelů vypaří na chatu a objeví se velice sporadicky (asi když je potřeba něco vyzvednout na poště), když se ale po několikerém nočním kroužení na jejich místo postavím (a pochůzkáře má nějaký čerstvý MPík, který neví, jak se věci mají), ráno nacházím za stěračem nepříjemnou cedulku. Naštěstí se na Letné MPíci příliš často nemění a tak sem lístečků za stěračem moc nenacházel, byť jsem na sousedově fleku stál celé loňské léto (na palubce jsem měl ceduli, že to má domluveno s p. XXX a jeho tel., MPíci to respektovali a prý mu i jednou telefonovali). Od zavedení zón už naštěstí na sousedově fleku parkovat nemusím.

Tak to je můj elaborát o zkušenostech se stáním na invalidech a k tomu, cos psal Ty přede mnou - pokud na invalidovi stojím, tak vím, že bych tam stát neměl a nestojím tam určitě proto, že bych si tím dělal nějakou radost. Pokud přijede auto invalidy, kterému je místo určeno, snažím se bezodkladně místo opustit - je to opravdu otázka několika okamžiků: Pokud by ale na mě z auta vystartoval cholerik a začal na mě řvát či mi to jinak \"dával sežrat\", věř, že bych místo vyklízel podstatně pomaleji a snažil bych se taky si ho vychutnat. Mnohdy méně křiku a více pochopení vede k cíli mnohem rychleji než řev, křik a házení holí.

Odesláno

u nas odtahovka ma nejaku trasu oblubenu po ktorej jazdia a vedia ze si nejake auto nalozia.. casto su na roosweltovej, tam odtahuju ak stoja na reserve, a ak stoja oproti cez ulici natacaju a daju boticku, a potom ich casto vidim pro optime( OC) ako obchadzaju invalidov..

ale dokaze pobavit ked vidite niekolko milionove SUV, a za okienkom obrazok s vozickom..

Odesláno

I invalida může mít legálně vydělané peníze (restituce, programátor, daňový poradce, burzovní makléř)- kastování lidí podle toho, v jakém autě jezdí a řešení, zda si ten či onen na to nebo to vydělal poctivě, TO JSEM NESNÁŠEL UŽ ZA TOTÁČE A PŘÁL BYCH SI, ABY UŽ KONEČNĚ LIDEM DOŠLO, ŽE MOŽNOSTI MÁME VŠICHNI STEJNÝ (a pomlouváním či závistí se ještě nikdo nikdy mezi ty majetnější nedostal - já takové řadím spíš mezi ubohý pleps, který nikdy nic kloudného dosáhnout nemůže).

[upravil dne 31/8/2008 Medvěd]

Odesláno

w8.. ja som ani slovo nepovedal ze by invalid nemohol mat legalne zarobene peniaze..

skor som naznacil ze ludia ktory maju vela prachov a dobre znamosti si nemaju problem nieco take vybavit..

cital som v nejakom rozhovore s predsednickou asociacie ktora sa zaobera pomocou tymto ludom, ze taketo auta(x5, h2) pre invalidnych ludi nie su vhodne

okrem toho som nenapisal ze takym ludom zavidim.. pisal som ze som tym pobaveny

Odesláno

Medved neviem co sa rozculujes...

Jde o to, ze jak vsetci vime, casokrat prave lidi na tychto SUV invelidi nejsou, a nikdy neboli. Znam ich dokonca par osobne.

Finta je v tom, ze aspom u nas plati taky zakon, ze pokial mas v rodine ZTP , tj invalida, a ma preukaz ZTP s cervenym pasom, co zaneman s doprovodom, mozes nanho zaobstarat 2 invalidni preukazi k 2 ruznym autum, ktere slouzi jako doprovod. Tj kdyz ten clovek auto nema, a vozi ho syn, dcera alebo nekdo znamy, tak aby mohl na takych mystech zaparkovat. Vybavovani je jednoduchi, a poplatek za jedno auto je 500Sk.

Co je supr cena za to, ze muzou parkovat na takovyhle supr flekoch + ze neplati mesto za parkovne, na vyhradenych parkoviskach. Staci kdyz mas souseda nejakyho staryho dedka, das mu litr do vacku, da ty svoleni a uzaj mozes mat za 500 korun invalidni nalepku a stat kde chces.

Sice je k tomu pravidlo, ze pokial niekde zaparkujes, mal by si mat tu osobu zo sebou. Ale funguji stare zname vymluvi, ze si ji zavez doktorovi, a ona tam ostala, alebo ze si ji zavez kadernice, a momentalne caka radu atd... I kdyz, vzivote sa vas to nikdo neopyta.

A vydaval by som nejake obmedzenie, aby nedostal preukaz invalida kazdy. Napr clovek, co ma silnejsi dioptrie, dostane ZTP preukaz a uz ma invalidni karticku do auta. Ale naco ? Ved neni chromy a s auta vystoupi tak jak bezni clovek. Nepotrebuje na to kilometr z kazdej strany.

Osobne sem videl ze 100 percent aut mozna asi 1 percento takych lidi, ze na nich byli zdravotny problemi zjevne, a teda opodstatnene parkovani na invalidech. Zvysek sou vetsinou hajzli, co toho vyuzivaji...

A este s tym superkmarketem, pokial sa nemylim, momentalne je na to zakon kolko procent mist tam musi byt pro ne vyhradenych...

Odesláno

Tohle u nás funguje kapku jinak: Pokud jsi invalida, TP, ZTP, zajde na Svaz invalidů, ti vydaj průkazku a označení vozidla. To není vázáno na vozidlo. On totiž takový postižený může ke své přepravě využít třeba známého, taxi, nebo náhodného řidiče. Důležité je, aby řidič mohl v daný okamžik prokázat oprávněnost např. zastavení na vyhrazeném parkovišti a využití ještě nějakých dalších vyjímek ze zákona o provozu na pozemních komunikacích. A z vlastní zkušenosti říkám, že právě toto je příliš snadno obejitelný.

Jinak invalidní i s pohybovým omezením je například těžký srdcař. A taky to na první pohled nepoznáš.

[upravil dne 31.8.2008 Edison]

Odesláno

Lubk0 rozčiluju se proto, že opravdu nesnáším závist a zlobu, kterou si neschopní léčí mindráky z toho, že někdo má víc než oni (komunismus se naštěstí prosadit nepodařilo a pomalu chcípá v šílených křečích, takže tu prostě je třídně rozdílná společnost a vše funguje podle toho, jak se o sebe kdo stará - což je ten nejspravedlivější a doposud ničím nepřekonaný systém).

Co se týče silných brýlí a invalidní průkazce, asi k Vám, čéče, emigruju - mám na každém oku +8,0 dioptrií, znám lidi kteří mají i víc, ale invalidní stání v Čr nemám.

Ad viditelná či neviditelná invalidita - ne každému musí upadnout ruka či noha proto, aby byl uznán zdravotně postižený - stačí třeba astma, cukrovka či srdeční problémy a věř mi, že když to na Tebe přijde, budeš rád, že jseš rád

Odesláno

Medvěde, ačkoli s Tebou většinou souhasím, hlavně co se týče techniky a technických stavů vozidel a právnosti, tentokrát nemohu. Nemáme všichni stejné šance, jak píšeš, zněkolika důvodů: Kromě toho, co nás tvoří jedinci (tedy příroda, naše vlohy a pod.) je to takyto, cos napsal: Jsme třídní společnost, jak píšeš ve stejném příspevku... ;-))

Odesláno

Právě, že vylučuje. To chce si přečíst Marxe... :-DDDD

A nebo Bibli...

Neee... bez předsudků... To není o komunismu, ale právě o třídních společnostech. ;-)

Ale dost politiky, ne? ;-)

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Lubk0 rozčiluju se proto, že opravdu nesnáším závist a zlobu, kterou si neschopní léčí mindráky z toho, že někdo má víc než oni..

prezrad kto si tu lieci mindraky z toho ze niekto ma viac? a kto tu niekomu krivdi?

alebo sa iba potrebujes vykricat?

Odesláno

PnR: to se medvěd v tom prvnim příspěvku asi jenom nechal unést, nemyslim si že by útočil konkrétně na tvojí osobu.. s tebou ale musim souhlasit v tom zneužíváním invalidních značek na autech, to mě taky hodně se.re, podle mě je to ubohost a parazitování na dobrý vůli vůči postiženým. další věc jsou machři, co tyhle věci nařeší, přijede v tescu přímo před vchod, kde je pár míst pro invalidy, dejme tomu že ty místa všichni respektujou, protože jsou tam v rozumným množství a zároveň i šikovně umístěný, žádný přecházení atd. no jo, ale z tý nejdelší audiny vylezou dva majitelé minimálně čezu, všude místa hromady, ale oni aby chudinky nemuseli jít o 20 metrů víc.. evidentně prachy maj, vychování jim už chybí. sakra, taky se za tim volantem spíš nase.rete než zasmějete? :D

Odesláno
Původně zaslal: Ravel

Já bych zavedl tresty i pro tělesně postižené parkující na místě které není pro ně vyhrazené.:D Ne teď vážně, ale dovede mě to naštvat, když vidím invalidu zaparkovat na neoznačeném místě a přitom má parkovací místo pro tělesně postižené prázdné.

Odesláno
Původně zaslal: Laďa

Já bych zavedl tresty i pro tělesně postižené parkující na místě které není pro ně vyhrazené.:D Ne teď vážně, ale dovede mě to naštvat, když vidím invalidu zaparkovat na neoznačeném místě a přitom má parkovací místo pro tělesně postižené prázdné.

zpřelámat hnáty! :D:D:D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...