Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: havlik

Původně zaslal: Qcko

V Anglicku su firmy, ktore ti foliou oblepia komplet cele auto namiesto lakovania, davaju na to velke zaruky a ma to oproti laku zevraj vel vyhod (osobne neviem, len som na to kukal v telke:papa), kazdopadne su tieto techniky uz velmi vpredu v dnesnej dobe:super

Nevim jak u vás na slovensku ale v čechách je to běžná praktika a používají to hlavně taxíky aby měli všechny stejnou barvu

Celopolepy vozidel děláme taky. Je to speciální fólie, která se sadno tvaruje zahřátím nebo ochlazením. Vychází to ale celkem draho, většina dílů se z auta odstrojuje jako při stříkání. (pokud tedy chce majitel vozu, aby to nebylo poznat a vydrželo co nejdéle) Na druhou stranu se investice pak vrátí při prodeji auta. Pokud se udělá celopolep na nové auto a například po pěti letech se auto prodává, odstraní se fólie a lak pod tím je naprosto bez škrábanců a jako nový. Auto tak vizuálně vypadá mladší a cena vozu může být při prodeji o něco málo vyšší.

Odesláno

Přemýšlel někdo i nad tím, že klasická kapota se při čelním nárazu \"složí\" nahoru (protože je tak schválně udělaná), zatímco jakkoliv vyztužená/upravená kapota se velmi pravděpodobně nesloží, utrhne se z pantů a zastaví se až o opěrky hlavy?

[upravil dne 26/6/09 Fakir]

Odesláno

Aha, no pri tych celokarbonovych kapotach su tiez urcite robene testy (ale aspon boli, inak by neboli tak lahko dostupne podla mna), ine je to u podomacky vyrobenych kuskov, tam je to na zamyslenie, to je fakt:roll

Odesláno

No samo, myslel jsem celokarbonovou. O těch testech bych celkem pochyboval, protože to bez série crashtestů nejde pořádně ověřit a to si malosérioví výrobci asi těžko můžou dovolit. Už to, že do kapoty někdo vyřízne díru a napáchá tam \"výdech\", kompletně zruší programovou deformaci tak, jak jí navrhli ve fabrice. Když vezmeš, na jakých je ta kapota pantících, tak urvat ty je mnohem snažší, než tu kapotu zlomit. Na závoďáku s rámem je to něco trochu jinýho, ale na osobák bych to rozhodně nedával. To radši tu fólii, kvůli vzhledu. Na váze se pouhou výměnou kapoty stejně ušetří prd, odlehčovat se musí pořádně a to u civilního auta nemá smysl. Sorry, že jsem zase za rejpala negativistu, ale podle mně je třeba věci domýšlet do souvislostí.:papa

Odesláno
Původně zaslal: Fakir

No samo, myslel jsem celokarbonovou. O těch testech bych celkem pochyboval, protože to bez série crashtestů nejde pořádně ověřit a to si malosérioví výrobci asi těžko můžou dovolit. Už to, že do kapoty někdo vyřízne díru a napáchá tam \"výdech\", kompletně zruší programovou deformaci tak, jak jí navrhli ve fabrice. Když vezmeš, na jakých je ta kapota pantících, tak urvat ty je mnohem snažší, než tu kapotu zlomit. Na závoďáku s rámem je to něco trochu jinýho, ale na osobák bych to rozhodně nedával. To radši tu fólii, kvůli vzhledu. Na váze se pouhou výměnou kapoty stejně ušetří prd, odlehčovat se musí pořádně a to u civilního auta nemá smysl. Sorry, že jsem zase za rejpala negativistu, ale podle mně je třeba věci domýšlet do souvislostí.:papa

Podle mě rejpal rozhodne nejsi. Myslím, že tohle je jediný rozumný názor.

Odesláno

Samozrejme ze suhlasim, ja sa tych kapot nijako nezastavam...kazdopadne ludia ich davaju na auto s vedomim nizsej hmotnosti a lepsieho vzhladu a dufaju, ze burat sa s takym autom nebude:roll

Odesláno

je uplne jedno jestli tam mas karbon nebo plech nebo tam nemas nic, jde jen o to aby kapota byla schalena crash testem tzn aby nemela ostre hrany a aby se pri deformovani neobjevovali velke ostre hrany a deforomovala se podle bla bla tabulek atd

zajimal jsme se o to, protoze planuju karbon kapotu a dokonce i na STK me rekli ze pokud ta kapota ma Atest a prineses papiry nemaj s tim problem

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

Podle mě nemá kapota zas takovou schopnost zpomalit nebo zmírnit škody při bouračce.

O to nejde, jde o to, aby se zlomila a neufikla ti hlavu. :)

Odesláno

Neviem, ale s tym \"ufiknutim\" mi to prijde velmi malo pravdepodobne, keby sa aj othla z pantov, tak by isla skor smerom nahor, pripadne by sa zviezla po stlpikoch na strechu auta, keby to bol taky brutalny naraz, ze by sa z kapoty stala gilotina, tak si myslim ze by to bolo posadke uz aj tak jedno:papa...ale tak to je len nazor no, chcelo by to spravit simulaciu:aut (totizto ja som zazil priamy celny naraz pri 135km/h na Lade 2104 a je pravda ze kapota sa pekne zlozila napol ako papier, ale zadok auta isiel strasne hore a ked si predstavim ze by sa utrhla, tak by ma asi preletela:nevim)...

[upravil dne 28.6.2009 Qcko]

Odesláno
Původně zaslal: Qcko

Samozrejme ze suhlasim, ja sa tych kapot nijako nezastavam...kazdopadne ludia ich davaju na auto s vedomim nizsej hmotnosti a lepsieho vzhladu a dufaju, ze burat sa s takym autom nebude:roll

Ten kdo řeší snížení hmotnosti auta kapotou z karbonu určitě není nikdo, kdo hodlá dodržovat předpisy (zejména rychlostní) - pokud to není auto na závody. Nepřijde mi pravděpodobné, že bude někdo snižovat váhu vozu aby rychleji ve městě dosáhl 50Km/h nebo na dálnici 130 Km/h. Spíš se jedná o někoho, kdo chce v běžném provozu jezdit jako prase, takže je jen otázkou času, než to auto zboří ;)

Teď mě určitě zasypete argumenty jak to není pravda, že to je otázka vzhledu a jak všichni jezdí tuneři pomalu. Nemyslím to rejpavě, sám se občas rád svezu razantnějí, je to jen reakce na větu \"...dufaju, ze burat sa s takym autom nebude\". Doufat můžou, v praxi je to většinou jen otázka času než k tomu dojde. :aut

Odesláno

Další věc, pokud na tím někdo přemýšlí, jestli je uhlík až tak nutnej protože cena látky je víc jak desetinásobek skelné.

Já vymýšlím takovej projekt a tu kapotu bych si aji udělal samodomo, jenom mě není jasný jestli to udělat normálním položením na plechovou kapotu nebo udělat formu a z formy to udělat. Problém je, že si neokážu představit jak udělat tak obří formu bez toho aby se to nějak zohlo nebo jinak rozjelo.

Odesláno

Fusion: rozhodně negativní formu. U kapoty ti jde o to, aby horní strana byla hladká, lesklá a vypadala dobře, proto musí přesně kopírovat tvar původní kapoty. Spodní strana tak přesná být nemusí. Původní kapotu jako kopyto použít nemůžeš, protože bys pak měl tu novou o tloušťku materiálu větší. Jinak je to stejné, jako laminování sklem, akorát místo skelné tkaniny použiješ uhlíkovou.

Odesláno

kopyto rozhodně udělej, máš to zachvilku a zas tak draze tě to nevyjde, ten čas a investice se ti pak vártí když nebudeš muset složitě upravovat, kytovat a brousit vrchní stranu kapoty:super

Odesláno

Tak sem to včera pořádně nastudoval a je to tak no. Je potřeba udělat kopyto z lamina, který bude proložený něčím tvrdým, popř udělat rám apod. a z kopyta pak kapotu.

Ještě by mě zajímalo jestli tady někdo zkoušel pracovat s plastelinou nebo modelářským tmelem? Ono se dá kopyto pěkně udělat třeba ze stav. pěny nebo různých izolací, ale dát na něj ještě tmel tak by se s tím dalo krásně pracovat, opravit chyby a dosáhnout úplně hladkýho povrchu bez zdlouhavýho šmirglování. Někde sem to viděl v tv.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...