Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Sú výbojky do xenónov typizované tj. môžem bežne v obchode kúpiť výbojku a použiť ju v ľubovoľnom aute či už s origo alebo prestavbovou sadou? Tiež farba svetla je závislá len od výbojky, tj. môžem na tie isté balasty použiť výbojky s rôznou teplotou?

[upravil dne 9.7.2008 AnotherOne]

Jinou barvu pouzit muzes ale s tim jestli jsou typizovane jsi me docela dostal a take by me to zajimalo. :myslim

A co se tyka oslnovani absolutne souhlasim s tim ze za vsim je serizeni. Kolikrat potkam auta s halogenama a nejradeji bych jim je roz... :bacha je to vsechno jen o serizeni a o skloneni kdyz je auto nalozene.

[upravil dne 9.7.08 lumpma]

[upravil dne 9.7.08 lumpma]

Odesláno

To poblikavání výbojky není autem,ale vybojkou dělaji to hodně sady made china atd. nekvalitní vybojka.Nesetkal jsem se že by blikala výbojka třeba co jsou v octavce.Zkusit jinou výbojku.

Odesláno

Už jsem to tu psal několikrát, ale neuškodí menší rekapitulace. Jsou dva typy výbojek:

- čiré (např. D2S, D1S), které jsou určené výhradně do projektorů, kde se o tvarování paprsko postará clonka, která je součástí projektoru.

- částečně odstíněné (D2R, D1R), které jsou určené pro reflektory klasické konstrukce (třeba 607). Tyto výbojky mají některé vyzařovací úhly zakryté teplu odolnou barvou, aby samy napomohly snížení vyzařování odpadního světla, které je u klasických reflektorů podstatně větší, než u projektorů.

Dáte-li výbojku např. D2R do projektoru, bude to svítit mizerně. Dáte-li D2S do reflektoru, tak to bude svítit zase všude kolem a pánu bohu do oken. A to je problém přestavbovek - 99% přestavbovek používá čiré výbojky, které do reflektoru v žádném případě nepatří! Není prakticky možné dosáhnout stavu, kdy vy uvidíte ideálně a ostatní taky. Je třeba si uvědomit, že ten původní reflektor je spočítán pro 3x menší světelný tok, než kolik svítí výbojka a proto to jaksi nemůže fungovat tak jak má. Seřízení neseřízení, vždycky to bude oslňovat protijedoucí a především ty před vámi (za kým jel v noci někdo s přestavbovkou v reflektorech, ten mi dá určitě za pravdu).

Proč to teda lidi tak používají? První důvod je, že o tom neví. Neví o tom proto, že to žádný prodejce nikde nepíše, protože by (logicky) nic neprodal. Druhý důvod je, že na to kašlou (\"já vidím dobře a ostatní ať si políbí\"). Třetí důvod je, že jsou přesvědčeni, že to neoslňuje (\"instaloval jsem xenony a vůbec to neoslňuje, tak nevim co pindaj\").

Aby byly světlomety s výbojkami plně v souladu s vyhláškou, musejí mít automatické naklápění v závislosti na zatížení zadní nápravy plus ostřikovače světlometů (mají svůj význam, vyzkoušeno). Pokud jste se rozhodli, že xenony do auta prostě dodělat chcete, metoda nejmenšího zla je pořídit buď celé nové světlomety s projektorovou optikou (typicky tuningová světla Angel Eyes, která nejsou drahá a dají se sehnat na většinu aut), nebo nechat zastavět projektory do stávajících světel (což je samozřejmě úprava nevratná). V případě tuningových světel lze použít přestavbovou sadu pro odpovídající patici, v druhém případě rovnou kvalitní originální výbojky a ballasty od Osramu, nebo od Philipse. Dále se hodně hodí funkční elektrické naklápění kolečkem od řidiče a hlavně je dobré naučit se ho používat. Takto upravená světla mohou být bez problémů provozována s xenony bez obtěžování okolí a jediným problémem je, že neprojdou STK.

//edit: jen doplním, že jsem sám spokojeným uživatelem xenonů a auto se žárovkama bych už nechtěl. Zástavba v mém autě je řešena metodou \"nejmenšího zla\", tuningová projektorová optika a přestavbovka H7, 5000 K.

[upravil dne 10/7/08 Fakir]

Odesláno
Původně zaslal: Fakir

Už jsem to tu psal několikrát, ale neuškodí menší rekapitulace. Jsou dva typy výbojek:

- čiré (např. D2S, D1S), které jsou určené výhradně do projektorů, kde se o tvarování paprsko postará clonka, která je součástí projektoru.

- částečně odstíněné (D2R, D1R), které jsou určené pro reflektory klasické konstrukce (třeba 607). Tyto výbojky mají některé vyzařovací úhly zakryté teplu odolnou barvou, aby samy napomohly snížení vyzařování odpadního světla, které je u klasických reflektorů podstatně větší, než u projektorů.

Dáte-li výbojku např. D2R do projektoru, bude to svítit mizerně. Dáte-li D2S do reflektoru, tak to bude svítit zase všude kolem a pánu bohu do oken. A to je problém přestavbovek - 99% přestavbovek používá čiré výbojky, které do reflektoru v žádném případě nepatří! Není prakticky možné dosáhnout stavu, kdy vy uvidíte ideálně a ostatní taky. Je třeba si uvědomit, že ten původní reflektor je spočítán pro 3x menší světelný tok, než kolik svítí výbojka a proto to jaksi nemůže fungovat tak jak má. Seřízení neseřízení, vždycky to bude oslňovat protijedoucí a především ty před vámi (za kým jel v noci někdo s přestavbovkou v reflektorech, ten mi dá určitě za pravdu).

Proč to teda lidi tak používají? První důvod je, že o tom neví. Neví o tom proto, že to žádný prodejce nikde nepíše, protože by (logicky) nic neprodal. Druhý důvod je, že na to kašlou (\"já vidím dobře a ostatní ať si políbí\"). Třetí důvod je, že jsou přesvědčeni, že to neoslňuje (\"instaloval jsem xenony a vůbec to neoslňuje, tak nevim co pindaj\").

Aby byly světlomety s výbojkami plně v souladu s vyhláškou, musejí mít automatické naklápění v závislosti na zatížení zadní nápravy plus ostřikovače světlometů (mají svůj význam, vyzkoušeno). Pokud jste se rozhodli, že xenony do auta prostě dodělat chcete, metoda nejmenšího zla je pořídit buď celé nové světlomety s projektorovou optikou (typicky tuningová světla Angel Eyes, která nejsou drahá a dají se sehnat na většinu aut), nebo nechat zastavět projektory do stávajících světel (což je samozřejmě úprava nevratná). V případě tuningových světel lze použít přestavbovou sadu pro odpovídající patici, v druhém případě rovnou kvalitní originální výbojky a ballasty od Osramu, nebo od Philipse. Dále se hodně hodí funkční elektrické naklápění kolečkem od řidiče a hlavně je dobré naučit se ho používat. Takto upravená světla mohou být bez problémů provozována s xenony bez obtěžování okolí a jediným problémem je, že neprojdou STK.

//edit: jen doplním, že jsem sám spokojeným uživatelem xenonů a auto se žárovkama bych už nechtěl. Zástavba v mém autě je řešena metodou \"nejmenšího zla\", tuningová projektorová optika a přestavbovka H7, 5000 K.

Nevieš odpoveď na moju otázku vyššie ohľadom typizácie xenónov a zameniteľnosti výbojok rôznej teploty? Vďaka.

Odesláno

AnotherOne: musíš znát konkrétní typ patice, nicméně se dělají jen tři: D1, D2 a D4. Výbojky D1 mají integrovanou zapalovací automatiku, D2 a nejnovější D4 jsou samotné výbojky. Co se barevné teploty týče, tam je zaměnitelnost bezproblémová. Barevná teplota je daná jen poměrem složek ve směsi plynů v baňce výbojky, zbytek systému o ní nemá ani páru. :)

//edit: po druhém přečtení tvé otázky ještě doplním, že ačkoliv jsou originální výbojky (DxS/DxR) elektricky kompatibilní s ballasty z přestavbovek (a naopak) a není problém sehnat redukce, patice mechanicky kompatibilní nejsou, výbojky používají bajonetové uchycení (viz příloha - výbojka D2S).

post-0-14109601398544_thumb.jpg

Odesláno

AnotherOne: musíš znát konkrétní typ patice, nicméně se dělají jen tři: D1, D2 a D4. Výbojky D1 mají integrovanou zapalovací automatiku, D2 a nejnovější D4 jsou samotné výbojky. Co se barevné teploty týče, tam je zaměnitelnost bezproblémová. Barevná teplota je daná jen poměrem složek ve směsi plynů v baňce výbojky, zbytek systému o ní nemá ani páru. :)

S tou teplotou som si nebol istý či to nesúvisí aj s napätím. Inak :super

Odesláno

Jasně že jo. :) Přestavbovky mají výbojku stejné konstrukce jako originální, akorát je usazená v plastové verzi plechových patic těch konkrétních typů žárovek.

P.S.: na téhle fotce to není moc vidět, ale z většiny výbojek v přestavbovkách jdou dva silné těžké dráty, které jsou nedílnou součástí výbojky (dlouhé asi 15 cm, pak jsou konektory) a je třeba s nimi při montáži počítat.

post-0-14109601398661_thumb.jpg

Odesláno

Super, tie konektory na konci tých drôtov sú asi špecifické pre ten ktorý typ prestavbovej sady tj. nepasuje z jednej sady do druhej?

Kromě výbojek pro patici H8 a H10, které vypadají, že mají konektor na sobě (nevím, naživo jsem je nikdy neviděl) by měly mít všechny ostatní přestavbovky konektory stejné.

Odesláno

Pod projektorovou optikou v svetlách myslíš takú tú šošovku? Niečo také tam mám - môžem si teda dať prestavbu a nebude to oslňovať?

Ano, projektorová optika je optika s čočkou. Tam je možné dát přestavbovku bez problémů.

Slyšel jsem akorát o problému s instalací výbojek do projektorů, které měly původně žárovky H1 - otvor v reflektoru je moc malý a výbojka tam neproleze, je třeba otvor trochu zvětšit.

Odesláno

Problémje,že na 406 se angel eyes nedělaj,což je škoda,myslím že by se jich prodalo dost.Pokud jsem tě pochopiltak hid sady na přestavbu nebrat,protože světlo neni usměrněno.Což znamená že jediná možnost je zůstat u halogenu:(?
Odesláno
Původně zaslal: Harlley

Problémje,že na 406 se angel eyes nedělaj,což je škoda,myslím že by se jich prodalo dost.Pokud jsem tě pochopiltak hid sady na přestavbu nebrat,protože světlo neni usměrněno.Což znamená že jediná možnost je zůstat u halogenu:(?

Ne nutně. Je možné do stávajících světlomětů zabudovat projektory; samotný xenonový projektor se dá sehnat kolem 500 Kč kus. Dělal to třeba Přema a je s tím hrozný práce, ale existují firmy (nebo spíše jednotlivci), kteří tyto úpravy dělají na zakázku. Dodáš světla a oni se postarají o zbytek. Není to nejlevnější, ale výsledek je ještě lepší, než s Angel Eyes a můžeš používat originální výbojky, které jsou výrazně kvalitnější, než jakákoliv přestavbovka (platí i pro ballasty).

Dá se říct, že přestavbovka + Angel Eyes je jednodušší řešení, vestavba xenonových (nebo dokonce bixenonových) projektorů je řešení náročnější, dražší, ale dokonalejší.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...