bure Odesláno 24. červen 2008 Odesláno 24. červen 2008 Zdravim vsechny, poslednich par tydnu (od te doby co sla teplota venku nahoru) sla nahoru i teplota meho oleje v motoru (total quartz 9000 5w40 zatim najeto na nej 10 000km, pristi vymena u 15tkm) , pokud jezdim do 2tis otacek vse je v klidu a drzi si 90stupnu ale jakmile mu slapnu trosku za krk, roste to dost rychle na to aby me to nechavalo v klidu, sice jsem se nedostal nad 130stupnu, ale kdybych jel rychlosti 150km/h a vic tak o dvacet minut dele je tam 140 stupnu a musim zastavit a chladit .... v zime mi zlobil termostat (autak rano pred nastartovanim mi tvrdil ze je prehratej nebo mi behem jizdy najednou spadla teplota, ale jakmile se oteplilo tak to prestalo, takze jsem to nechal byt, ovsem ted to zaclo delat zas, ale az po tom co se zacal vice ohrivat ten motor, muze to spolu nejak souviset, nebo napada vas nekoho jina mozna pricina toho zvysovani teploty oleje pls ci nema podobnou zkusenost a jak ji pripadne odstranit pls ? Citovat
foxo Odesláno 24. červen 2008 Odesláno 24. červen 2008 mne robi to iste, ze ked mu slapnem, zvisi sa teplota oleja. Ale pozoroval som to po vymene oleja, mam valvoline diesel 5W40. Ale teplota vody sa drzi stale na optymalnej teplote, takze termostat je ok, lebo nech mu slapnem ako chcem, voda sa drzi v provoznej, akurat ten olej ide hore... ale nikdy nie do cerveneho pasma... neviem cim to je. mozno je to normalne... sak to nema chladic oleja... ked sa neco dozvies, daj vedet... Citovat
bure Odesláno 24. červen 2008 Autor Odesláno 24. červen 2008 Původně zaslal: foxo mne robi to iste, ze ked mu slapnem, zvisi sa teplota oleja. Ale pozoroval som to po vymene oleja, mam valvoline diesel 5W40. Ale teplota vody sa drzi stale na optymalnej teplote, takze termostat je ok, lebo nech mu slapnem ako chcem, voda sa drzi v provoznej, akurat ten olej ide hore... ale nikdy nie do cerveneho pasma... neviem cim to je. mozno je to normalne... sak to nema chladic oleja... ked sa neco dozvies, daj vedet... do cerveneho pasma mi to taky nikdy nevlezlo, ale kdybych \"zavodil\" dejme tomu hodinu v kuse, coz znamena jel alespon 150km/h, tak to do toho cerveneho asi vyleze ... ale faktem je, ze plne synteticke oleje maji sice idealni viskozni vlastnosti jiz za nizkych teplot, ale na druhou stranu za teplot vyssich je zas ztraci, takze motor se hur maze, tedy zvysena teplota je logicka, ale ze az tak zvysena, to pochybuji aby to bylo jen vlastnostma toho oleje ..... ? [upravil dne 24.6.2008 bure_406] [upravil dne 24.6.2008 bure_406] Citovat
foxo Odesláno 25. červen 2008 Odesláno 25. červen 2008 no ta viskozita je od-do. takze ked mas 5W namiesto 10W, tak ti to lepsi maze za studena, jak ten 10W, ale hornu hranicu maju 40 obydva, (5W40 alebo 10W40), takze to prehrievanie by nemalo byt tym.. Mozno ze, keby si pouzil 5W30, ale to su oleje specialne iba pre niektore motory, ale zadny Peugeot taky nema... Citovat
bure Odesláno 25. červen 2008 Autor Odesláno 25. červen 2008 mno, pokud to stihnu tak to v patek zkusim prohnat diagnostikou a uvidime co mi na sebe praskne ridici jednotka .... ale mozna je to fakt tim termostatem, jelikoz zas zlobi ... ukazuje presne 90, pak najednou spadne a za chvilku zas 90 a jestli ten bimetal nebo co to tam vlastne je uz spina diky poskozeni jinak nez ma, tak buh vi jakou teplotu ta chladici kapalina vlastne ma ... coz by toreticky mohlo mi za nasledek i zvysenou teplotu motoru(oleje) , objednam to, vymenim to a dam vedet jaxe to chova .... Citovat
MPavel Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Termostatem to asi nebude. Co vím tak ten má nastarosti pouze chladící kapalinu a s olejem nemá nic společného. Stejně se chovalo moje bývalé coupe. Při dálničních rychlostech se teplota pohybovala kolem 120. V městském cyklu kolem 100 a při extrémních tempech kolem 130 stupňů. Nikdy jsem se ale nedostal do červeného pole takže jsem to neřešil. Citovat
bure Odesláno 26. červen 2008 Autor Odesláno 26. červen 2008 Původně zaslal: MPavel Termostatem to asi nebude. Co vím tak ten má nastarosti pouze chladící kapalinu a s olejem nemá nic společného. mno, ale selskym rozumem, kdyz budu mit vysokou teplotu chladici kapaliny, musim mit logicky vysokou teplotu i systemu ktery ta kapalina chladi, to ze mam na palubce dva budiky, kdy jeden ukazuje teplotu chladici kapaliny a druhej teplotu oleje jeste prece neznamena ze to spolu nema nic spolecneho, samozrejme zapredpokladu ze nemam extra chladic oleje nepletu-li se ? [upravil dne 26.6.2008 bure_406] Citovat
AnotherOne Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Áno určitá závislosť tu je aj keď priamo olejová vaňa nie je chladená. Jediné čo ma napadá je , že olej dostatočne necirkuluje - nízky tlak oleja nie však natoľko aby sa rozsvietila kontrolka. Citovat
kobr Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Olej v motoru bude mít vždy větší teplotu než chladící kapalina, protože se olej chladí pouze povrchem olejové nádrže. Abyste snížili teplotu oleje, musíte použít olejový chladič. Citovat
MPavel Odesláno 26. červen 2008 Odesláno 26. červen 2008 Souvislost to může mít, ale já měl dle budíku vodu vždy ok a teploty oleje šly takhle vysoko... A bylo taky jedno jaká byla okolní teplota. Pouze v zímě se olej déle zahříval, ale když vše bylo zahřáté na provozní teplotu tak se teplota pohybovala stejně jako v létě. Citovat
foxo Odesláno 30. červen 2008 Odesláno 30. červen 2008 ja teda nevim, ale tlak budem mat asi v poradku, lebo ked otvorim vicko na nalevani oleja, tak na klepaka tak strika olej jak besny... ale rad bych to nechal skontrolovat. ale jak?? a co tak navarit s CO na vanu nejake male rebra, jak mala skoda 120??? Citovat
Guest servisman Odesláno 30. červen 2008 Odesláno 30. červen 2008 tak to bych raději dal chladič oleje než něco vařil na vanu. Citovat
AnotherOne Odesláno 30. červen 2008 Odesláno 30. červen 2008 Původně zaslal: foxo ja teda nevim, ale tlak budem mat asi v poradku, lebo ked otvorim vicko na nalevani oleja, tak na klepaka tak strika olej jak besny... ale rad bych to nechal skontrolovat. ale jak?? a co tak navarit s CO na vanu nejake male rebra, jak mala skoda 120??? Ktosi tu na fóre popisoval ako vyrobiť snímač tlaku. Na otestovanie stačí cez nejakú redukciu pripevniť manometer miesto pôvodného snímača. To striekanie oleja môže byť spôsobené aj pohyblivými časťami motora. Citovat
foxo Odesláno 30. červen 2008 Odesláno 30. červen 2008 uz sem to tu cital ohladne teho tlakomeru, budem to muset pohledat, a skusit vymislet, jak to tam dam.... Citovat
bure Odesláno 30. červen 2008 Autor Odesláno 30. červen 2008 Původně zaslal: MPavel Souvislost to může mít, ale já měl dle budíku vodu vždy ok a teploty oleje šly takhle vysoko... A bylo taky jedno jaká byla okolní teplota. Pouze v zímě se olej déle zahříval, ale když vše bylo zahřáté na provozní teplotu tak se teplota pohybovala stejně jako v létě. ted v lete do cervenyho jeste nikdy nevylezla a vypada ze ani nevyleze, vzdycky kdyz mu slapnu za krk, vyleze nekam mezi 120-130 ale dal uz neroste, mimo zimy, to je porad rovnejch 90 ... a diagnostika mi práskla akorat ten vadnej termostat, nic jinyho .... tak nevim [upravil dne 30.6.2008 bure_406] [upravil dne 30.6.2008 bure_406] Citovat
ozzy56 Odesláno 30. červen 2008 Odesláno 30. červen 2008 Když ti blbne termostat,tak ho vyměň. Vy tam máte teploměr oleje ??? original ??? Citovat
bure Odesláno 30. červen 2008 Autor Odesláno 30. červen 2008 Původně zaslal: ozzy1956 Vy tam máte teploměr oleje ??? original ??? mno to jasne , a ty bys ho tam mel mit taky, kdyz mas stejnej model jako ja, je to ten budik uplne vlevo (teda pokud ho atm mas a je to on) [upravil dne 30.6.2008 bure_406] Citovat
ozzy56 Odesláno 30. červen 2008 Odesláno 30. červen 2008 Já ho nemám a to mám výbavu ST---proto se divím Ten termostat vyměn,když to blbě chladí,olej pracuje ve vyšších teplotách,což taky není good Citovat
bure Odesláno 9. červenec 2008 Autor Odesláno 9. červenec 2008 Původně zaslal: foxo mne robi to iste, ze ked mu slapnem, zvisi sa teplota oleja. Ale pozoroval som to po vymene oleja, mam valvoline diesel 5W40. Ale teplota vody sa drzi stale na optymalnej teplote, takze termostat je ok, lebo nech mu slapnem ako chcem, voda sa drzi v provoznej, akurat ten olej ide hore... ale nikdy nie do cerveneho pasma... neviem cim to je. mozno je to normalne... sak to nema chladic oleja... ked sa neco dozvies, daj vedet... tak uz jsem zas o kousek dal, vymenil jsem vadnej snimac teploty chladici kapaliny a uz mi nepada teplota chladici kapaliny, po zahrati drzi 90 a nehne se, i teplota motoru(oleje) je na tom o poznani lepe, tedy pri rychlostech do 120km/h a bezne akceleraci se drzi na 95, jakmile zavodim teplota dal rychle roste, do cervenyho se jeste nikdy nedostala, zrejme mi asi nejede na druhej stupen vetrak na chladici bo ta krabicka co jsou v ni schovany ty odpory a relatka dostala ranu od tazneho zarizeni autaku prede mnou a i kdyz ty soucastky vypadaly ze jsou v pohode tak asi nejsou, ...az to povymenuju dam zas vedet ... Citovat
pastorek Odesláno 9. červenec 2008 Odesláno 9. červenec 2008 Tá teplota oleja je normálna. Neporovnávajte ju s teplotou vody. Teplotu vody reguluje termostat a znižuje chladič s vetrákom. Olej sa zohrieva tečením po motore ale chladí sa iba prúdom vzduchu o olejovú vaňu a niektoré motory majú pod olejovým filtrom výmenník tepla. Teplota oleja 100 - 120 stupňov je normálna a oleju to nevadí. Ak chcete pre to niečo urobiť, tak pozrite či je čistá olejová vaňa. Všetky nečistoty , hlavne z prednej strany, zhoršujú chladenie. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.