martun Odesláno 1. červen 2008 Odesláno 1. červen 2008 Zdravím všechny, potřeboval bych poradit. Jaké musím vyříznout otvory pro bassreflex? Poopravil jsem si bedýnku pro basový reproduktor. Nevím jak se počítá bassreflex když vyrobíte bednu. Díky za odpovědi [upravil dne 1.6.2008 martun] Citovat
martun Odesláno 1. červen 2008 Autor Odesláno 1. červen 2008 a takhle si to přestavuji nevím jak nato Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 1. červen 2008 Odesláno 1. červen 2008 No k vypočtu basreflexu se dá použít jeden z těchto prográmků, jinak je to docela složitej výpočet, musí být správná délka a plocha nátrubku, dokonce se dělají nátrubky s výstupky aby brzdili výdech vzduchu, je to alchymie, já to nikdy nepočital a nedělal, tohle jsem jen pro někoho stahoval kdysi. Jinak jak tak koukám na tu bednu tak mám pocit že je ze slabýho materiálu, bude ti rezonovat, možná by šlo do ní udělat nějaký výztuhy, žebra;) Programek 1 [upravil dne 1/6/08 Radek Hurvajz] basreflex.zip Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 1. červen 2008 Odesláno 1. červen 2008 Programek 2 Jinak nátrubky koupiš třeba ZDE [upravil dne 1/6/08 Radek Hurvajz] basreflex2.zip Citovat
martun Odesláno 1. červen 2008 Autor Odesláno 1. červen 2008 Původně zaslal: Radek Hurvajz No k vypočtu basreflexu se dá použít jeden z těchto prográmků, jinak je to docela složitej výpočet, musí být správná délka a plocha nátrubku, dokonce se dělají nátrubky s výstupky aby brzdili výdech vzduchu, je to alchymie, já to nikdy nepočital a nedělal, tohle jsem jen pro někoho stahoval kdysi. Jinak jak tak koukám na tu bednu tak mám pocit že je ze slabýho materiálu, bude ti rezonovat, možná by šlo do ní udělat nějaký výztuhy, žebra;) Programek 1 [upravil dne 1/6/08 Radek Hurvajz] není ze slabého materiálu je to potažené takovou malou desku protože to nevipadá dobře Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 1. červen 2008 Odesláno 1. červen 2008 Původně zaslal: martun Původně zaslal: Radek Hurvajz No k vypočtu basreflexu se dá použít jeden z těchto prográmků, jinak je to docela složitej výpočet, musí být správná délka a plocha nátrubku, dokonce se dělají nátrubky s výstupky aby brzdili výdech vzduchu, je to alchymie, já to nikdy nepočital a nedělal, tohle jsem jen pro někoho stahoval kdysi. Jinak jak tak koukám na tu bednu tak mám pocit že je ze slabýho materiálu, bude ti rezonovat, možná by šlo do ní udělat nějaký výztuhy, žebra;) Programek 1 [upravil dne 1/6/08 Radek Hurvajz] není ze slabého materiálu je to potažené takovou malou desku protože to nevipadá dobře No dobrá, v každym případě to chce na takovouhle bednu tak min 15mm MDF dřevotřísku [upravil dne 1/6/08 Radek Hurvajz] Citovat
Yantschi Odesláno 2. červen 2008 Odesláno 2. červen 2008 Je to tenucke, ver nam, bude Ti to rezonovat. A litraz bedne si ako vypocital? To sa neda len tak od oka. Mal by si vediet, ake frekvencie sadnu Tebe pri subbasoch najlepsie a podla toho ladit bednu a jej litraz. Dalej nieco k jednotlivym dielom a ich spojeniu. Vyzera, ze je to lepene a sem tam nejaky srob. Sroby je potrebne davat sakra husto, kludne aj na dva-tri cm od seba, podporit lepidlom a zasilikonovat, na vnutro nalepit ANS penu. A ked sme pri basreflexe, ten tam ani nemusi byt, ja ho tiez nebudem mat, lebo ide mi skor o hlbsi a kompaktnejsi zvuk, nez o tlaky. Citovat
martun Odesláno 3. červen 2008 Autor Odesláno 3. červen 2008 dneska jsem to zkoušel vté bedně a nic nerezonuje. Jenom nevím jestli tam mám udělat ty bassreflexi, aby to hrálo lépe ? Citovat
Yantschi Odesláno 6. červen 2008 Odesláno 6. červen 2008 Originally posted by martun dneska jsem to zkoušel vté bedně a nic nerezonuje. Jenom nevím jestli tam mám udělat ty bassreflexi, aby to hrálo lépe ? A vypeckoval si to poriadne? JEdnoducho neverim, ze to nerezonuje. A tlmenie, neprefukuje Ti to? Na spodnej hrane vidim medzeru. Co sa tyka BR, hovorim, to treba vypocitat, to iste ako litraz bedne. Skus sa pozret na forum www.go4sound.sk , tam rozoberame taketo veci, chalani Ti poradia. [Edited on 6.6.08 by Yantschi] Citovat
obaf Odesláno 16. červen 2008 Odesláno 16. červen 2008 Původně zaslal: Yantschi A ked sme pri basreflexe, ten tam ani nemusi byt, ja ho tiez nebudem mat, lebo ide mi skor o hlbsi a kompaktnejsi zvuk, nez o tlaky. pouzitim vhodne vypocitaneho bassreflexu dosiahnes to, ze bedna hra spravne (spravne basuje woofer) aj pri mensom rozmere v porovnaní s uzvretou, co sa pouziva hlavne cv aute, kde nie je dost velôky kufor. Citovat
Escaper Odesláno 16. červen 2008 Odesláno 16. červen 2008 vypocet je slozity, jsou na to njednoduche i slozitejsi programy. samozrejmne podle slozitosti je i presnost. U reproduktoru musis znas TS pramery. Vetsinou je zjistis na strankach vyrobce, pokud je aspon trochu solidni. Pokud k tomu nemas zadne parametry tak nezbyva metoda pokus-omyl kdy to budes proste zkouset co zni lip. Aksticky se uchu nejvic \"basove\" zdaji kmitocty od 70 do 100Hz na to sazeji veskera levna domaci kina. Nizsi kmotocty je spis pocitove \"vrneni\" dutiny brisni. Dalsi vec je jestli ta bedna potrebuje bassreflex. Me hodne dobre vzdy vychazely uzavrene bedynky. Maji bass cistejsi a takovy pruzny, nedochazi k tolika dokmitum membrany. Podle odhadu je 25-30 cm reproduktor a na to je potreba sial steny bedna tak 22-30mm aby to melo pevnost. Uved aspon oznaceni reproduktoru a rozmery bedynky. Citovat
Yantschi Odesláno 24. červen 2008 Odesláno 24. červen 2008 Originally posted by obaf Původně zaslal: Yantschi A ked sme pri basreflexe, ten tam ani nemusi byt, ja ho tiez nebudem mat, lebo ide mi skor o hlbsi a kompaktnejsi zvuk, nez o tlaky. pouzitim vhodne vypocitaneho bassreflexu dosiahnes to, ze bedna hra spravne (spravne basuje woofer) aj pri mensom rozmere v porovnaní s uzvretou, co sa pouziva hlavne cv aute, kde nie je dost velôky kufor. Citovat
Yantschi Odesláno 24. červen 2008 Odesláno 24. červen 2008 Originally posted by obaf Původně zaslal: Yantschi A ked sme pri basreflexe, ten tam ani nemusi byt, ja ho tiez nebudem mat, lebo ide mi skor o hlbsi a kompaktnejsi zvuk, nez o tlaky. pouzitim vhodne vypocitaneho bassreflexu dosiahnes to, ze bedna hra spravne (spravne basuje woofer) aj pri mensom rozmere v porovnaní s uzvretou, co sa pouziva hlavne cv aute, kde nie je dost velôky kufor. Obaff, aj uzavrene bedne hraju spravne, ak ich spravne vypocitas a nemusia sa umiestnovat do malych kufrov (moj kufor ma 535l) a predsa volim uzavrenku, lebo potrebujem ciste a pevne basy. [Edited on 24.6.08 by Yantschi] Citovat
jakub106GTI Odesláno 24. červen 2008 Odesláno 24. červen 2008 Taky jsem si udělal stejnou bednu jako je na fotce a musim říct že to bylo strašný.. Moc tekné stěny a vubec celkově to bylo špatný hroznej zvuk oproti něčemu co má přesně rozměry a tuhost a tak celkově..Už se dají sehnat bedny které hrají super pod 2 tisíce takže bud pořádnou MDF nebo koupit hotovou Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.