Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

P309 poškozený motor -> skratá závada?

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Jogin

Dle me je zakonem dana 6mesicni lhuta na skryte vady a vady, ktere nejsou zpusobene opotrebenim(napr. kdyz rozeberes svicku a ona je zalita atd.)

dle me je tvoje smlouva neplatna, protoze nelze podepsat v rozporu se zakonem smlouvu ze na to nelze uplatnit reklamace, i kdyz u nas de vse a urcite to hraje proti tobe, ale proste tohle je svinarna a protizakona.!!

takova smlouva by existovat nemela, ale zákonů znalej nejsem, netroufám si víc než vyjadriv svuj nazor

Odesláno
Původně zaslal: CZBios

... že vzduch do motoru nešel přes filtr, ale všude kolem.

Z toho jsme konstatovali, že se motor je úplně zničenej, vybroušenej.

Stav je zřejmě úměrný ceně 10 tisíc.

Ale já jsem věčný optimista:

1. soudit se nemá cenu, ztratíš spoustu času, je taky možné, že nic nevysoudíš a ještě ztratíš poplatky na soudní výlohy.

2. spotřeba ještě nemusí znamenat a obvykle neznamená opotřebovaný motor. Nechej ho zkontrolovat a seřídit. Na jaké trase jsi měřil spotřebu?

3. chceš ho na půl roku, tak jezdi. I se zvýšenou spotřebou je to nejlevnější řešení.

Když koupíš auto za 2,5 % hodnoty nového (nová 308 nyní stojí asi 400 000), tak opravdu očekávej cokoli. Buď rád, že startuje a jede.

Případně vyměnit motor, ale to neber jako radu, pouze jako možnost.

[upravil dne 19.4.2008 P607Olda]

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

1. soudit se nemá cenu, ztratíš spoustu času, je taky možné, že nic nevysoudíš a ještě ztratíš poplatky na soudní výlohy.

2. spotřeba ještě nemusí znamenat a obvykle neznamená opotřebovaný motor. Nechej ho zkontrolovat a seřídit. Na jaké trase jsi měřil spotřebu?

3. chceš ho na půl roku, tak jezdi. I se zvýšenou spotřebou je to nejlevnější řešení.

Když koupíš auto za 2,5 % hodnoty nového (nová 308 nyní stojí asi 400 000), tak opravdu očekávej cokoli. Buď rád, že startuje a jede.

souhlas, mas li zkusenosti aspon trosku, pripadne znamyho nebo kámoše, taky počti forum, prokontroluj to co můžeš, ani nevim co je to za motor, tusim ze se to tu clvoek ani nedočte, zatim nebylo zmíneno... treba bude aspon trosku lip...

Odesláno

1] zaruky se pochpitelne podpisem cehokoliv vzdat nemuzes.

2] u auta tohoto veku a ceny se da na bezne opotrebeni svalit uplne vsechno

to je treba duvod, proc bych jakekoliv auto pod 10.000,- neprodal. to je asi tak minimalni castka, pro kterou jsem ochoten (i kdyz ochoten je skoro silne slovo) jeste nekolik nasledujicich mesicu resit reklamace vseho mozneho.

CZBios: ty nech zmerit tlaky a pokud nejake budou, tak zkus zapracovat na odstraneni poruchy.

Odesláno

Původně zaslal: oddie

Automobil za 10tis jsi chtěl používat k obživě? Čím se proboha živíš??? Koupě auta za 10tis je obecně akorát velké dobrodružství, nic jiného, a především velká šance, že jej zanedlouho budeš muset prostě vyhodit, protže se toho na něm rozsype tomik, že jakákoliv snaha o polepení (o opravě ani neuvažuji) bude předem zbytečná. Pokud chceš něco, co nějakou dobu vydrží a na co bude jakž takž spoleh, budeš se muset poohlídnout v jiných cenových kategoriích, a to opravdu řádově.

měl sloužit asi půl roku, momentálně mám jiné výdaje. Je plně jedno čím se živím, vůz mě musí dopravit mezi městy sem a tam a je jedno kolik stojí...

Tak to je opravdu dobrý nápad, na půl roku si pořídit totální past, u které reálně hrozí, že každou chvíli nedojedeš - a ještě k tomu být na ní závislý. A u které je jistota, že se do ní bude muset nasypat ranec a že se dále rozumně neprodá. Přitom by na stejné nebo možná i menší prachy přišlo si nějaké auto pronajmout, klidně nějaké starší, ale ne takovýhle šrot. A člověk by se na to aspoň mohl spolehnout a neriskoval by, že se mu to rozsype a nebude mít ani prachy, ani auto a bude moct leda tak jí vyvalit dalších xy tis za jinou past se stejným rizikem :/

Odesláno

...

Hlavní závadou je poškozený motor, který se projevuje nadměrnou spotřebou, něco kolem 12l ... Při prohlídce s mechanikem jsme si všimli mírně sesazeného vzduchového filtru, tzn. že vzduch do motoru nešel přes filtr, ale všude kolem.

...

Jak jste tohle mohli konstatovat? Akorát šel do motoru špinavý vzduch, takže v něm bude akorát bordel.

Vybroušenej motor? To jste poznali podle spotřeby?

Co když je to špatným seřízením, špatnými vstřiky či lambdou???

O auto za 10 tisíc bych se fakt nesoudil. Ano, možná by se to povedlo vysoudit a vysoudit i výdaje na soudní výlohy, ale místo tohoto trápení bych auto hned zase prodal, když má ještě na dva roky technickou... Pokud to není vrak, tak na tom ani nemusíš mít při okamžitém prodeji velkou finanční ztrátu...

Mě třeba napsali že auto kupuji na náhradní díly. Takže jakákoliv reklamace byla nemožná, totéž s tím co jsi podepsal.

Odesláno
Původně zaslal: Marcel505

...

Hlavní závadou je poškozený motor, který se projevuje nadměrnou spotřebou, něco kolem 12l ... Při prohlídce s mechanikem jsme si všimli mírně sesazeného vzduchového filtru, tzn. že vzduch do motoru nešel přes filtr, ale všude kolem.

...

Jak jste tohle mohli konstatovat? Akorát šel do motoru špinavý vzduch, takže v něm bude akorát bordel.

Vybroušenej motor? To jste poznali podle spotřeby?

Co když je to špatným seřízením, špatnými vstřiky či lambdou???

O auto za 10 tisíc bych se fakt nesoudil. Ano, možná by se to povedlo vysoudit a vysoudit i výdaje na soudní výlohy, ale místo tohoto trápení bych auto hned zase prodal, když má ještě na dva roky technickou... Pokud to není vrak, tak na tom ani nemusíš mít při okamžitém prodeji velkou finanční ztrátu...

Mě třeba napsali že auto kupuji na náhradní díly. Takže jakákoliv reklamace byla nemožná, totéž s tím co jsi podepsal.

jednoduše jsme to poznali, když vidíš sesazený vzduchový filtra díru jak doprdele, tak je jasné, že je tam netěsnost. Poté kdy jsme sundali krytku za vzduchovým filtrem, kde se nějakm mísí olej, bylo jasně vidět, že tam jsou kousky špíny a neřádů. No obyčejné, když ti jde do motoru bordel, tak bude vybroušenej. Nepotřebuju rozumět motorům, abych si domyslel, že když do motoru nasaješ spínu, kamínky apod. z motoru se stane soustrh. lambda je nová, o ostatním nemám informace. Poradili si ať si zajdu na diagnostiku a nechám si prověřit motor, že mi řeknou přesně co s ním je.

Co se prodeje týče, snažím se ho prodat, ale nikdo ho zatím nechce. Zvláště žádné autobazary. Proto řeším toto.

Ano, za 10 000 se dá sehnat slušné auto. Markantní příklad, kamarád sehnal v dobrém stavu autíčko za 5000 ,- Kč, prodal ho za 22 000 ,-. Sám jsem měl vyhlednuté jiné auto ,Seat ibiza 1.2i, také ve velice slušném stavu, bez koroze apod..Na internetu se dá sehnat mnohé, já jsem měl bohužel smůlu.

Děkuji za odpověď.

V příloze je vidět ta krytka na které je nálepka Fuchs, tu jsme sundali, a tam bylo hafec bordelu...

14uceaq.jpg

[upravil dne 19.4.2008 CZBios]

Odesláno

Automobil za 10tis jsi chtěl používat k obživě? Čím se proboha živíš??? Koupě auta za 10tis je obecně akorát velké dobrodružství, nic jiného, a především velká šance, že jej zanedlouho budeš muset prostě vyhodit, protže se toho na něm rozsype tomik, že jakákoliv snaha o polepení (o opravě ani neuvažuji) bude předem zbytečná. Pokud chceš něco, co nějakou dobu vydrží a na co bude jakž takž spoleh, budeš se muset poohlídnout v jiných cenových kategoriích, a to opravdu řádově.

měl sloužit asi půl roku, momentálně mám jiné výdaje. Je plně jedno čím se živím, vůz mě musí dopravit mezi městy sem a tam a je jedno kolik stojí...

Tak to je opravdu dobrý nápad, na půl roku si pořídit totální past, u které reálně hrozí, že každou chvíli nedojedeš - a ještě k tomu být na ní závislý. A u které je jistota, že se do ní bude muset nasypat ranec a že se dále rozumně neprodá. Přitom by na stejné nebo možná i menší prachy přišlo si nějaké auto pronajmout, klidně nějaké starší, ale ne takovýhle šrot. A člověk by se na to aspoň mohl spolehnout a neriskoval by, že se mu to rozsype a nebude mít ani prachy, ani auto a bude moct leda tak jí vyvalit dalších xy tis za jinou past se stejným rizikem :/

Ano, věřil jsem, že se dá koupit dobrý vůz. Viděl jsem mnoho koupí za podobné peníze, které jezdí dodnes. poučil jsem se, ale to nic nezmění na faktu, že potřebuji vyřešit aktuální situaci ... :(

Odesláno
Původně zaslal: .mycTD

1] zaruky se pochpitelne podpisem cehokoliv vzdat nemuzes.

2] u auta tohoto veku a ceny se da na bezne opotrebeni svalit uplne vsechno

to je treba duvod, proc bych jakekoliv auto pod 10.000,- neprodal. to je asi tak minimalni castka, pro kterou jsem ochoten (i kdyz ochoten je skoro silne slovo) jeste nekolik nasledujicich mesicu resit reklamace vseho mozneho.

CZBios: ty nech zmerit tlaky a pokud nejake budou, tak zkus zapracovat na odstraneni poruchy.

Díky za odpověď, kde mohu nechat změřit tlaky a co to vlastně může způsobit? Děkuji.

Odesláno
Původně zaslal: Jogin

Dle me je zakonem dana 6mesicni lhuta na skryte vady a vady, ktere nejsou zpusobene opotrebenim(napr. kdyz rozeberes svicku a ona je zalita atd.)

dle me je tvoje smlouva neplatna, protoze nelze podepsat v rozporu se zakonem smlouvu ze na to nelze uplatnit reklamace, i kdyz u nas de vse a urcite to hraje proti tobe, ale proste tohle je svinarna a protizakona.!!

Děkuji, něco podobného jsem potřeboval slyšet...Také si myslím, že je prohlášení v rozporu se smlovou, ale jak bylo řečeno níže, do běžného opotřebení se dá zahrnout naprosto vše.
Odesláno

děkuji za odpověď. ano, soudní možnost beru jako poslední možnost, potřebuji jen mít v ruce nějaké argumenty.

spotřebu jsem měřil na trase 25 km, vyjel jsem nádrž do prázdna, natankoval 10l a jel do prázdna. Ujel jsem sotva 60 km. :( To jsem zorvna jel ve 4. Když jezdím sám, spotřeba je podobná. Také jsem provedl měření.

Vyměnit motor je další alternativa, avšak se bojím, zdali to projde potom technickou, obíhání. Musel bych sehnat motor se stejným obsahem a ten vyměnit, že ano?

Ano, jsem rád, že to startuje a tak. V tomto stavu auto můžu použít jen jako nouzovku, ale i tak v druhém tématu tady řeším spojku / převodovku, kdy při normální jízdě a postupné podřazování nemůžu zařadit jedničku. :( Zrovna jsem stál na 2-proudovce a potřeboval jsem odbočit, za mnou fronta a já nemohl dát jedničku, tak jsem to risknul na dvojku a plesk už jsem ho musel tlačit..

Odesláno

Co sa tyka tej jednotky, nebude to skorej sinchron ? Respektive, ked ty nejde zaradit jednotka, tak zoslapni spojku, pridaj plyn ale na 2-3 tisic otacok, a ked budu otacky padat tak v tom tam tu jednotku zasupuj.

Podla mna by to malo ist.

Dalsia vec je ta, ze sudom urcite neprejdes, je tam velmi mala sanca. Kazde auto ma svoju zivtonost, teda aj tvoje. Zivotnost sa pocita na roky. Podla predpokladu, je tvoje auto uz davno za dobou zivotnosti.

Zivotnost auta by mala byt 12 rokov, tj tvoja skoncila v roku 2005. Samozrejme ze su to len uradny keci sudnych znalcov, ale su. Tj po tejto zivotnosti, je uz auto opotrebovane, a sudni znalec pripusta i nadmerne opotrebovanie vozidla.

Tj ked nieco strati zivotnost, nie je mozne to reklamovat. Dalsia vec je to, ze auta by sa mali, teda aspom vecsie bazari tu na slovensku to tak robia, delit auta do styroch skupin.

A, B, C, D.

Kde A su zanovne auta, v bezchybnom stave, a da sa na ne poskytovat plna zaruka, B auta znacne opotrebovane, na ktore sa poskytuje zaruka len na skryte vady vozidla, skupina C su vozidla tazko poskodene a opotrebovane, na ktore sa neposkytuje zaruka a vozidla typu D, auta na nahradne diely, nepojazdne.

Daj si pozor, ci si neni v skupine C alebo D.

Dalsia vec je ta, ze za 10 000Sk, by som sa nesudil. Ziadny pravnik ty to nezoberie za odmenu, nakolko moze vysudit len par tisic.

Ked by si tam isiel davat iny motor, v pohode. Podla toho, ci ty to policajty schvalia. Kamarat mal 406 1,9 TD, mal havariu, rozbil aj motor, auto opravil, a zohnal motor 2.1 SRDT 12V, ovela vykonnejsi. V peugeote mu vynimku povolili, a policajty tiez. Nakolko taka ista kasna niesla aj iny motor, preco by tam nemohol byt.

Len to potrebujes schvalit.

Dalsia vec je ta, ze motor na take auto musis zohnat za 5000Sk zanovny. Stary si nechaj na nahradne diely. Plus nejaky peniaze za vymenu.

Odesláno

Pokud se nemílím, tak je fakt, že ze zákona je možno při skrytých vadách, které prodejce neuvede, požadovat odkoupení od smlouvy, případně žádat adekvátní slevu. A nějaký canc papíru, byť podepsaný z obou stran, je na nic. Protože zákon je prostě víc. Je nadřazen všemu. Ze strany autobazaru to je tah, prostě 95% lidí to nezná, tak se do nějakých reklamací nepouští- a na tom to staví. Na neznalosti. A těch zbylých 5% co něco řeší, to prostě nějak zvládnou. Každopádně HODNĚ ŠTĚSTÍ !!! A dej vědět jak jsi dopadl-.-.-.

Odesláno

děkuji za poslední dva pčíspěvky, hodně mi dali. Před chvilkou jsem na internetu našel dlouholetý projekt studentů právnické fakulty - poradnu. Tak jsem jim napsal e-mail, kde popisuji jaká je situace, snad se dočkám odpovědi. Kdyby jste prosím Vás věděli o nějaké takové podobné poradně, kde bych mohl vznést dotaz, budu moc vděčný za link.

Co sa tyka tej jednotky, nebude to skorej sinchron ? Respektive, ked ty nejde zaradit jednotka, tak zoslapni spojku, pridaj plyn ale na 2-3 tisic otacok, a ked budu otacky padat tak v tom tam tu jednotku zasupuj.

>> tedy jestli jsem to správně pochopil, když mi nepůjde zařadit jednotka, musí vytočit přidáním plynu a až začnou otáčky padat, mám zkusi zařadit? Pojedu to teď vyzkoušet :)

Odesláno

Tak ještě jednou.

Právní kroky jsou zbytečné, ušetři si nervy a peníze.

Spotřebu řeš seřízením motoru nebo vstřikování! Kdyby byl opotřebovaný, tak by žral olej.

Řazení jednotky mi taky občas nechodí, skoro na všech autech to občas dělá, chce to tam rychle šupnout jakýkoli jiný stupeň (nepouštět spojku) a pak tam skočí i jednotka.

Před koupí jsi měl víc zvažovat, od koho kupuješ. Už jsem to tady psal, člověk, který si nechce zkazit renomé, např. zde člen klubu, by jednal víc upřímně. V bazaru nemají žádné ohledy. Ale - už se stalo. (Už jsi se díval, jak je na tom zadní náprava? To by byl větší problém.)

Chci ti poradit, jak v této situaci co nejracionálněji postupovat. Nech to seřídit a jezdi.

Odesláno

Tak ještě jednou.

Spotřebu řeš seřízením motoru nebo vstřikování! Kdyby byl opotřebovaný, tak by žral olej.

Řazení jednotky mi taky občas nechodí, skoro na všech autech to občas dělá, chce to tam rychle šupnout jakýkoli jiný stupeň (nepouštět spojku) a pak tam skočí i jednotka.

Před koupí jsi měl víc zvažovat, od koho kupuješ. Už jsem to tady psal, člověk, který si nechce zkazit renomé, např. zde člen klubu, by jednal víc upřímně. V bazaru nemají žádné ohledy. Ale - už se stalo. (Už jsi se díval, jak je na tom zadní náprava? To by byl větší problém.)

Chci ti poradit, jak v této situaci co nejracionálněji postupovat. Nech to seřídit a jezdi.

ano děkuji za radu, moc si vážím toho, že sem píšete. K soudu nechci jít, samozřejmě. Co se týáče zadní nápravy, nedíval, ani nevím na co bych se měl dívat. :(

Seřízení -> to předpokládám si mohu nechat udělat v jakémkoliv lepším servisu, kolik mě to tak bude stát? děkuji za odpověď.

Co se jednotky týče, bohužel se těžko rozjíždí, když nemůžeš zařadit jednotku. U ostatních aut čas od času nejde nebo jde z tuha, to už jsem si všimnul, ale nakonec jí tam dáš, já ne. Teď jsem to byl vyzkoušet.

Vytočil jsem motor a při padajících otáčkách jsem se snažil zařadit, neúspěšně, snad jen jednou mi to tímto postupem povedlo. Ale také nechci zahazovat tuhle skutečnost, protože vždy když jsem úplně zastavil tak najednou jednotka šla zařadit - to dříve nešlo když jsem zastavil nebo stál. Snad mi v tomto rozumíte.

S tím olejem, těžko říct, zdali žere nebo ne. Testovně jsem do něj nalil 1,5 polosyntetiky a vypadá to, že se stále drží na stejné hladině. Ujel jsem ale zatím tak cca méně než 1000 km tak moc brzo soudit. Když šáhnu dovýfuku, jecelý černý, hodně černý. Mechanik když mi to auto prohlížel, mi s úsměvem na tváři položil otázku jestli je to diesel :-D , není :(.. Takže to asi žrát olej bude. :(

Odesláno

Tak ještě jednou.

chce to tam rychle šupnout jakýkoli jiný stupeň (nepouštět spojku) a pak tam skočí i jednotka.

>> to jsem nějak nepochopil, jak jsi to myslel ? MYslel jsi, že když tam chci hodit jednotku a nejde to, mám přeřadit třeba na trojku, dvojku a pak to zkusit? Protože to také nejde, také mě to napadlo a opravdu to nefunguje :(

Odesláno

Ano, věřil jsem, že se dá koupit dobrý vůz. Viděl jsem mnoho koupí za podobné peníze, které jezdí dodnes. poučil jsem se, ale to nic nezmění na faktu, že potřebuji vyřešit aktuální situaci ... :(

A já jsem viděl ještě víc koupí, kde se takový vrak záhy rozsypal, a majitelé do toho zatvrzele cpali další a další peníze bez jakéhokoliv efektu, až nakonec ztráta z toho byla 3x větší než kdyby to hodili ze skály rovnou. Na tom autě podle popisu není rozumně provozuschopné vůbec nic, kdyby to byl jen ten pos... motor, tak se to dá třeba do dalších 10 pořešit, ale najednou je to i spojka, převodovka... to to naskáče. Pak se ukáže, že i nápravy, brzdy - nač myslíš, že to nakonec vyjde, když si to nejsi schopen udělat sám??? Věřím, že potřebuješ řešit aktuální situaci, ale nevěřím, že ji uspokojivě dokážeš vyřešit polepením tohoto vraku - buď se budou jen vršit problémy, nebo to sežere neadekvátní peníze, a v nejhorším oboje najednou. Takových na díly už mi tu skončilo, škoda mluvit.

Odesláno

Ano, držíš spojku, šmátráš pákou na 4, nebo 3 a pak dáš 1 a rozjíždíš puštěním spojky. Ozubená kola uvnitř převodovky se trochu pootočí na místě. Túrovat plynem podle mne není nutné, stačí volnoběh.

(Dříve uvedený postup s padáním otáček platí při řazení dolů, např. ze 3 na 2, s puštěním spojky v neutrálu a protúrováním. Klasický \"meziplyn\").

Černý výfuk znamená asi bohatou směs, proto to moc žere benzín.

Žraní oleje by zanmenalo modrý kouř z výfuku.

Sehnat servis - obtelefonuj celou rodinu a známé, kdo kam jezdí a zná \"vesnického opraváře\", nejlépe ovšem s diagnostikou...

Teď už je každá rada drahá...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...