Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

1. neurážím se, dobře, měl jsem tak k tomu dát nějakého smajlíka, no.

2. bridged bridge - dvojitý můstek. Zkus zadat do googlu, já se jím nikdy nezabýval, jen okrajově vím, že někde se s něčím takovým experimentovalo, já stavěl zesilovače většinou v třídě B, max. ten obyč můstek pro menší napájecí napětí (a ani k MOS-FETům jsem nedošel, byly tehdy dost drahé). A co pamatuju střelce, co dělali zesilovače "na pole" s napájením z aku, tak ti raději také postavili měnič - ale to bylo poplatné době s omezenou součáskovou základnou. Já už se tím nezabývám přes 10 let, dneska bych se určitě divil, co je na trhu za součástky...

3. slíbené fázování repro: pro levou a provou stranu musí být repra samozřejmě zfázovány, jinak to udělá "díru". Ovšem, málokdo máte na jedné straně jeden reprák, většinou máte dvou nebo třípásmovou soustavu, a tam už začíná sranda. Tam už to není tak jednoznačné, jak mají být sfázované ty repra mezi sebou - jsou i případy, kdy jsou záměrně v protifázi. Může to být v případě komponentních repro, kdy jsou od sebe basy a výšky tak daleko (vzdáleností), že už to pro místo poslechu dělá takový fázový posun, že výhodnější kmitočtová charakteristika může vyjít pro repra v protifázi (ono to pro zlost závisí na kmitočtu, když je vzdálenost stejná, takže pokaždé vyjde ta charakteristika jinak zdeformovaná, a otázka je, co je lepší). A může to být také v případě použití pásmových propustí vyšších řádů - to v autě asi moc nehrozí, tam se použije pro výškáč kondík v sérii, tzn. horní propust I. stupně s 6db/oktávu, a pro basák (resp. spíš středobasák buď nic a nechá se co zvládne, a nebo opět propust I. řádu, tentokrát dolní tvořená sériovou tlumivkou. Nicméně měl jsem kdysi aktivní třípásmový crossover s propustmi III. řádu (18db/okt), kde byl středový repro schválně v protifázi... Nicméně to už je od aut dost daleko, v autech se většinou repra zapojují tak, aby byly ve fázi - tudíž skutečně dbát na to, aby byly pospojované stejně ;)

Odesláno

ČVUT FSI, ale neživím se tím, živí mě IT (potupně :) ). Elektronika byla dlouhou dobu koníček (od 6.třídy na ZŠ), jednu chvíli jsem se s ní i přivydělával.

Odesláno

Zkoušel jsem google, po zadání bridged bridge amplifier mi to ukázalo jenom odkazy na bridge amplifier.

Mohl bys mi pomoct s hledáním, případně naznačit, jak to pracuje?

[upravil dne 27.11.2007 P607Olda]

Odesláno

Hm, zkoušel jsem to taky, a taky jsem nic nenašel. Asi to byla nějaká slepá větev... nějaký náznak o tom jsem četl někdy před 10 lety, možná víc, odkaz byl tehdy na nějakou papírovou literaturu, a blíž jsem to nezkoumal, četl jsem to spíš mimochodem.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...