marcel307 Odesláno 14. září 2025 Odesláno 14. září 2025 (upraveno) Som fanúšik Peugeotov a toto auto som chcel sem hodiť už skôr nakoľko mi dlhé roky spoľahlivo slúžilo, ale zastavila to pár dní dozadu nehoda nami nezapríčinená... V roku 2014 ako majiteľ 307 1.6 16V a 207 1.6HDI som stále pokukával po niečom silnejšom a samozrejme hatchback,kedže som v tej dobe nejako neobľuboval väčšie autá. Pokukával som po možnosti 307 HDI 100kw, ale na trhu samé SW... Keď sa objavil inzerát na hatchback vo výbave HDI Fap Sport,tak som neváhal a išiel pozrieť do nemenovaného mesta. Auto bolo vo veľmi slušnom stave, predávala ho staršia pani po manželovi(bývalom policajtovi), dohodli sme sa na cene a ja som sa v okt 2014 stal majiteľom uvedeného auta s nájazdom 162.000km. Výbava auta je pravdepodobne najvyššia v dannom modeli(Rolland Gaross má akurát špecifickú farbu kože, ale nemá sport ALu packet). Čo tak sledujem trh, tak veľa v prevedení hatchback ich nie je(tie výbavy sú hlavne v CCčkách). Výroba závod 89 FR a pre nemecký trh. Keďže som autičkár, a baví ma to,tak o auto som sa staral ako som najlepšie vedel, a to z vizuálnej tak aj motorickej.(to platí aj o iné naše autá) Na aute pravidelne po 12-15tis km menený olej, posledné roky Ravenol VST 5W40(viem, FAP, ale nechcem bližšie rozvádzať), posledná výmena Shell Ultra(maj 2025...Ravenol som nevedel narýchlo zohnať- ale žiadny rozdiel v chode motora som doteraz nezaregistroval), stále výplach engine flush a kondicioner od TEC2000. Pravidelne každý rok čistenie vstrekovačov napriamo z fľaštičky(TEC2000) a pravidelná aditivácia nafty pri každom tankovaní Protec GuardFill Diesel, občas z pridaním 2T Liqui alebo Motul(áno, dávam 2T, sú na to rôzne názory, ale mne to neuškodilo, a či pomohlo? ... Po každej výmene paliv.filtra kontrola obalu filtra, a na dne doteraz žiadný medený čipsík ani poprašok z paliv čerpadla a ani iné vedľajšie účinky...) Raz dvakrát za rok som preleštil karosériu leštiaco-brúsnou pastou a následne nahodený ochranný vosk. Zadný kufor ako aj blatníky pred aj zad som vytlmil a odhlučnil STP plátmi, keďže bolo asi rok využívané na dlhšie cesty synom do školy(ten tomu určite ponakládal na diaľnici) Čo sa týka porúch, tak bola jediná porucha... snímač polohy kľuky, chválabohu sa to stalo až doma, po vypnutí auta už nenaštartovalo. Stalo sa to cca v 2019 roku pri nájazde cca 250tis km. Vymenilo sa a OK. To bola jediná závada za 11rokov čo mám auto,kvôli ktorej bolo auto nepojazdné. Ešte keď odišla baterka v 2018... Neviem či bola ešte od výroby a mala 13rokov, ale vybral som z auta OE baterku(800Ah). Auto nás nikdy nenechalo pre závadu na ceste(aj keď praskla hadica od IC, tak sa dalo dôjsť domov). Ešte bolo auto nepojazdné z dôvodu stretu so zverou(preskakovala ponad auto-zásah vo vzduchu, aj keď som sa snažil vyhnúť, nevydalo-viď.jedna z fotiek). Opravilo sa. Na svoj vek(20rokov a 344tis km) doteraz na aute kopu pôvodných dielov vrátene turba, pred a zad tlmičov, homokĺby, pred.ložiská a pred strmene... Elektróny po 20rokoch vyzerajú jak nové, nechápem...nikdy som na nich nepoužil žiadne čističe, prach z doštičiek išiel stále bez napekania umyť autošampónom...) Vymenené bolo..... výmena snímača kľuky viď vyššie, spojka+dvojhmota( na 275tis km-po čipe), predné a zadné pružiny minulý rok (1 praskla tak sa vymenili všetky po cca 330tis km), predné hor.uloženie(minulý rok s pred pružinami), zadné kotúče s ložiskami +dosky a P zadný strmeň bol menený v marci 2025, zad Ľ strmeň pred 2 rokmi(zadné kotúče s ložiskami vydržali 19rokov). Samozrejme spotrebák ako pred kotúče a dosky, zadné dosky, pred stabiliz tyčky a spodné predné čapy. Na zadnej náprave nič okrem bŕzd. Občas zablbli aj motorčeky na kúrení ale to sa vyriešilo repasnou sadou. Tie menené a nemenené veci som trocha rozpísal preto, že si myslím,že tie diely vydržali dosť dlho, a na dnešnú dobu a kvalitu novších autá zvlášť. (možno preto, že bol určený na DE trh...ťažko povedať) Auto bolo využívané striedavo dlhé aj krátke trasy, donedávna pravidelne na týždňovky stredné SK skoro rok, mimo toho si autá(všetko HDI) striedame tak ,aby mali aj dlhšie aj kratšie trasy. Samozrejme aj mňa lákalo zvýšenie výkonu a tu na fóre bolo kopu info, tak som sa rozhodol kontaktovať "Strakiho" a v 2020 pri 275tis km "straki" navštívil východ SK a urobil remap (na 121KW-odmerané rok po tom v KE). Auto takto jazdilo bez chyby naďalej a bola radosť s ním jazdiť. Myslím si, že by ešte do 450-500tis km mohlo pojazdiť čo sa týka motorickej stránky. Potenciál na to bol, chod motora úplne tichučký, korekcie vstrekov v norme, pravidelná starostlivosť... Pár dní dozadu auto malo nami nezapríčinenú nehodu, poškodenie Ľ predok viď.fotky plus strelené predné airbagy plus pásy, čiže ekonomicky a časovo náročná oprava, aj keď by sa to určite dalo. Ja do toho už nepôjdem aj keď by som akokoľvek chcel zachrániť auto, pretože aj keby zoženiem diely alebo iné auto na diely, nikto nie je ochotný si pol dielne nezapratať jedným alebo dvomi autami na dlhšiu dobu. Auto nám spoľahlivo slúžilo od okt 2014 skoro 11rokov,boli sme s ním maximálne spokojní, nikdy nás nenechalo na ceste a najazdilo 344.020km a najazdilo by oveľa viac. Pridávam pár fotiek z pred cca mesiaca po preleštení a po nehode. Upraveno 14. září 2025 uživatelem marcel307 doplnenie foto VojtouNerCZ ohodnotil 1 Citovat
radim.1008 Odesláno 14. září 2025 Odesláno 14. září 2025 Škoda pěkného a udržovaného auta. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 14. září 2025 Odesláno 14. září 2025 Za mě škoda motorizace, bejt to 2.0 benzín, na opravu by mi to bodlo. Citovat
Charlie 607 Odesláno 15. září 2025 Odesláno 15. září 2025 Škoda ho, je to cca stejně trefené jako bylo moje CCčko, ale neměl jsem teda vylítlé bagy. Jestli to neodnesl nosník, tak by to nebylo zas tak složité dát do kupy. ozzy56 a marcel307 ohodnotil 2 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 15. září 2025 Odesláno 15. září 2025 No ona je tam trefená i střecha, toho jsem si poprvé nevšiml. Citovat
Charlie 607 Odesláno 15. září 2025 Odesláno 15. září 2025 Ta střecha jestli jsem dobře pochopil byla srážka se zvěří a bylo opraveno. VojtouNerCZ a marcel307 ohodnotil 2 Citovat
marcel307 Odesláno 15. září 2025 Autor Odesláno 15. září 2025 Áno, strecha bola 3roky do zadu, opravil sa Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.