Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Upevnění pravého ramena + pružina homokinetického kloubu

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

tak jsem se stal majitelem P206 1.4i z roku 1999.
Budu postupně řešit největší bolístky. V přední nápravě něco strašně mlátilo. Zjistil jsem, že je to od předního pravého ramene. Ale není to čep. Ten je absolutně OK. Akorát jak jsem to sundaval dolu, tak jsem zničil na čepu tu ochrannou manžetu. Takže stejně budu asi kupovat nové rameno.

Jen mám otázku. Zjistil jsem, že to bouchá v obou silentblokách. Je v nich vůle, ale vypadá to že ve středu Jako by vůle mezi středem silentbloku a šroubem. Samotné silentbloky vypadají ok. Tak jsem koukal, že tam někdo zřejmě dal šrouby obráceně. Hlavička šroubu je zezdola a matka zhora. Nemůže to být ten problém?

A na druhou věc jsem přišel, když jsem řešil to rameno. Něco chroupalo ve vnitřím homokinetickém kloubu (u převodovky). Tak jsem ho rozhodil a zjistil jsem, že je tam prasklá taková pružinka. Nikde jí nemůžu najít. Co s tím? Neexistuje nějaká alternativa z jiného auta?

Odesláno

Šrouby dal někdo naopak, aby při další výměně nemusel tahat ven poloosy nebo se s tím drbat. Nemělo by to mít vliv na bouchání, otázka bezpečnosti, kdy se povolí matice a šroub tak může vypadnout je věc druhá.

Odesláno (upraveno)

Šrouby jsou asi OK.

Ona jedna věc bude, že ten šroub je nějakej torx. Šlo to povolit 13 obyčejnou golou. Ale určitě to nepůjde utáhnout takovou silou, jako přes tu matici která je asi 19mm, jestli se dobře pamatuju. A jestli dobře chápu princip, tak ten silentblok logicky nedrží na tom šroubu, protože tam vždy nějaká vůle bude, ale drží tím, že je zmáčklej mezi těma plechama.
Šrouby jsem otočil (šlo to i bez vyndání poloosy), a matky dotáhnul utahovákem. Klepání zmizelo.
Ani nebudu měnit ramena, jsou OK. Našel jsem, že se dá koupit samotná prachovka kulového čepu.

Teď mě spíš trápí ta pružinka v tom kloubu.

Pružinku jsem nedohledal. A kloub taky ne. Takže koupit celou poloosu kvůli pružince? Co kdybych jí tam nedal? Je to strana u spolujezdce.

Upraveno uživatelem dracekvo
  • O 2 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Když tam pružinku nedáš tak se může stát že auto bude vibrovat při nějakých 70–90 kmph. Já se na to pořád chystám, nikde jsem nenašel jaký má mít pružina rozměry, ale podle nějaké fotky jsem odhadl že by to mohla být tato: http://www.webareal.cz/webareal-cz/eshop/1-1-Pruziny-tlacne-valcove/56-2-drat-2-50-mm/5/15457-Pruzina-tlacna-valcova-2-5x20x60x9-obrobeno

Počítám že bude víc obchodů kde se dají sehnat pružiny. Podle toho co jsem četl v jiných tématech moc nezaleží na přesném rozměru a síle.

Upraveno uživatelem canaliscentralis
Odesláno (upraveno)

Už jsem to mezitím vyřešil.

Prachovky čepu jsem objednal orig na autokelly (50kč/ks). Ale nějak to vázlo s naskladněním. Tak jsme to zrušil.
Doma jsem nedavno zničil téměř nový čep ze subaru a naštěstí ho ještě nevyhodil. Tak jsem z něj sundal prachovku a ta tam v pohodě pasovala. Pak jsem skočil do místního autoservisu a tam jsme našli novou prachovku stejných rozměrů za 15 Kč. S řešením jsem spokojený. Lepší jak kupovat nové ramena za 1000,-/ ks.
Zajišťovací šrouby čepů už byli jeté, tak jsem kopil nové i s matkama.

Pružinu jsem v čr nenašel. Tak jsem objednal na aliexpress 4ks za stovku. Rozměry jsou drát 2mm. Vnější průměr 21mm a délka 60mm.
Zatím jsem tam vrátil tu prasklou, která má asi 2/3 původní délky. Čekám až příjde balíček z číny a pak uvidím jestli to tam bude pasovat.

Mám nějakou jinou verzi kloubů, než jsem našel na internetu fotky. Není tam pružina s mističkou, ale na poloose je přímo kužel na kterém sedí ta pružina. Takže s menším průměrem by mě nepasovala.

Na druhé straně je pružinka OK. Tak jsem aspoň vyčistil celej kloub a dal tam novou vazelínu.

Taky jsem vyměnil oba simeringy diferáku a dal nový olej do převodovky. Taky byl v hájí spodní držák motoru. Ten šel taky nový.

Všechno jsem utáhnul na předepsané momenty a šílené bouchání přední nápravy zmizelo.
Investice 1000 Kč a z koupeného vraku je zase pojízdné auto.

Až příjde ta pružinka z číny, tak dám report, jestli tam seděla.

Mimochodem, nemá někdo nějakej fígl jak vydat / nandat čep z těhlice. Páčil jsem to páčidlem a nic moc práce. Není na to nějaký přípravek?

Odesláno (upraveno)

Tak pružinka tam sedí jak zadek na hrnec. Za pár korun opraveno. Lepší jak kupovat celou novou poloosu.
V levo z číny. Pravá originál.

1664558364542.jpg

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...