Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Zaseklý nový brzdový třmen - vyřešeno

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Obracím se na vás s prosbou o radu. Měním kompletně celou brzdovou soustavu na zadní nápravě. Momentálně jsem u problémového kola, kde byl evidentně zaseknutý třmen, protože byla venkovní destička skoro celá, ale ta vnitřní už šla skoro "na kov". Nic jsem neřešil a objednal vše nové. Nový brzdový třmen jsem po vybalení vyzkoušel - krásně zlehka se pohybovaly vodící čepy. Po přišroubování na nápravu jsem s ním potřeboval pohnout do strany abych mohl nasadit destičky a ona zrada - třmen se nehýbe. Zkusil jsem to opatrně paličkou a lehký pohyb tam byl znát. Brzdovou trubičku ještě připojenou nemám. Udělal jsem něco špatně, nebo je chyba jinde?

Upraveno uživatelem Slepec86
Odesláno

Povol o půl otáčky upevňovací šrouby a znova zkus jak to chodí.... Pokud se to po povolení zlepšilo, tak bude křivá nějaká dosedací plocha.... To povolení je jen pro to vyzkoušení, nikoliv pro provoz....

Odesláno

Dobrá, vyzkouším to zítra. Šrouby mám dotažený přesným momentem a jištěný Loctitem. Přestože jsem se snažil vše řádně očistit od koroze, mohl jsem něco přehlédnout. Každopádně díky za tip, dám zítra vědět...

Odesláno

Jestli jsi měnil jen třmen a držák nechal stary, tak podle popisu jen te jedné destičky bude ten křivy držák třmenu i příčinou toho nerovnoměrneho sjeti. Kup novy a hotovo.

Odesláno

Tak jsem si s tím dnes pohrál. Po demontáži jsem opět vše řádně očistil - dosedací plochy vypadají v pořádku. Po asi deseti různých pokusech, kdy se pokaždé třmen po řádném dotažení zaseknul, jsem ze zoufalství zkusil kouknout i na ten plech (neznám jeho přesný název - na fotce vlevo od třmenu). Samozřejmě byl ohnut do "vrtule". Nevěřil jsem, že by taková blbost zasekla celý třmen, ale srovnal jsem ho a opět smontoval. No a zase nic. Došlo mi ale, že s tím musel nějaký mechanik asi dost "slušně" zacházet, tak jsem ještě zkontroloval rozteč - no a samozřejmě byl lehce roztaženej. Po asi hodině rovnání jsem po montáži konečně slavil úspěch. Je to jediný díl, který jsem nesehnal nový, proto jsem jej použil. 🤷‍♂️

Tímto chci poděkovat @Hafity za "nakopnutí" správným směrem.

Je to již třetí výměna brzdových třmenů na tomto voze během pár let, pokaždé kvůli zaseknutí na pravém kole. V servisech je vždy jen vyměnili, ale evidentně neřešili příčinu, ani netestovali jejich správnou funkčnost po montáži. Takže mi vlastně celou dobu jedno kolo brzdilo špatně. A pak se můžou servisáci divit, že si to lidi raději dělají doma sami.

@HonzaC2 Myslel jsi držák destiček? Ten mám také nový, viz druhé foto.

DSC_0011.JPG

DSC_0006.JPG

• Slepec86 changed the title to Zaseklý nový brzdový třmen - vyřešeno

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...