Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

tento měsíc bych měl obdržet nový Peugeot 5008 s 1,5BlueHDi motorem a automatickou převodovkou. Zajímalo by mě, zda už někdo z Vás řešil možný předehřev motoru. Od doby, kdy jsem si vozidlo objednával (květen 2021), jsem změnil práci a z dojíždění 50km tam a 50km zpátky, jsem se dostal k práci v místě bydliště, kam dojdu pěšky. Auto tak z větší části bude vozit děti do školy (cca 15km tam, 15km zpátky) + víkendové cesty za rodiči a turistikou. Hlavně kvůli možným problémům s vypalováním filtru pevných částic a karbonizaci motoru uvažuji o pořízení elektrického předehřevu motoru. Auto budu mít venku pod střechou s možností napojení na 230V. Lze zakoupit sytém Webasto eThermo Top Eco, popř. jeho ekvivalent od firmy Eberspächer, ty ale nebudou nejlevnější. Nabízejí se také výrobky firmy Calix (ty však mají výkon pouze 500kw) a firmy LF Bros. U posledního se zase obávám možné ne/kvality...

Zajímal by mě proto Váš názor na tuto problematiku, popř. jestli někdo nedisponuje obdobným systémem ohřevu motoru a jaké má s ním zkušenosti. Další věcí je, jak se na dodatečnou montáž bude dívat automobilka z hlediska záruky vozidla.

Odesláno

ahoj, pokud máš možnost 220 V, dal bych pod motor na noc el. odporový ohřívač do nějakého plechového držáku, aby teplo usměrňoval k motoru, a na kabel spínací hodiny, na ohřátí motoru by mělo stačit cca 1000 W ??  dobu ohřevu si vysleduješ sám podle okolní teploty, el. topení má vliv na rychlejší ohřátí motoru a tím i topení v autě, ale kvůli FAP a karbonování nemá smysl řešit ohřívání motoru si myslím, jinak pokud chceš mít teplo i uvnitř auta, tak asi jen Webasto (Eber), při montáži specializovanou firmou tohle nemá vliv na záruku, ale cena cca 40 tisíc ??

Odesláno

Podle mě řešíš zbytečnosti, předehřev by měl smysl, kdyby u nás byly třicetistupňové mrazy. Filtr se dneska regeneruje klidně na volnoběh a na karbon je nejlepší auto občas pořádně prohnat. 

Spousta lidí k tvému režimu přidává hromadu každodenního poskakování po městě a ta auta normálně jezdí.

Odesláno

když už je tady to téma, kamarád má na zimu takový kovový přípravek, do kterého strčí obyčejnou žehličku tím horkým nahoru a položí to pod olejovou vanu motoru, je tam fuga (mezera 😂) cca jeden centimetr a říká, že stačí ohřívat půl hodiny před startem a motor je teplý

Odesláno

Ajap - díky za příspěvek, kdyby to bylo tak, jak píšeš, určitě bych měl "klidnější spaní". Ale ony ty dnešní diesely, podle mě, moc k tomu poskakování určené nejsou. Právě že to vidím na známých. Nemají sice s auty problémy hned po zakoupení, ale po najetí 100.000km snad už neznám majitele (novějšího typu vozu), který by si na nějaký problém k dieslovému motoru nestěžoval. Samozřejmě bude hodně záležet na tom, co do auta liješ a jak se o něj celkově staráš...

ozzy56 - taky moc díky, ale takhle to asi nepůjde. Chtěl bych totiž pod motor koupit kryt, který by měl!!! zabránit přístupu kunám do motorového prostoru. Asi něco takového image.png.65f0395ba201147141c8152b7691215a.png

Bydlím v podhůří Jeseníků a ty potvory jsou všude. Ale to si myslím bude problém velké části vlastníků aut. Jinak ještě bych se tě chtěl zeptat, protože máš pod nickem dovětek "region razovity", jestli máš nějaké zkušenosti s firmou Auto Hruška, která tuším v Ostravě sídlí. Já budu auto přebírat na její Opavské pobočce. Zajímají mě hlavně věci ohledně servisu auta...kde auto servisuješ, proč třeba ne tam... Díky.

Otázky kolem předehřevu mě ale zajímají pořád, tak díky za příspěvky!

Odesláno

ahoj, kryt proti kunám nekupuj--žádný kryt kuně nezabrání, aby vlezla do motorového prostoru, třeba já jsem tady známý tím, že používám na noc pod kapotu zadní (červenou) blikačku z jízdního kola, od té doby mi kuna do motoru neleze

Hruška v Opavě dobrý--jezdil jsem k nim na garančky s pežotem, ty to samozřejmě z Vysoké budeš mít nejblíže...

jinak doporučím používat do nafty aditivum VIF--dávej aspon v zimě (zimní VIF) a motor nepodtáčej, jak se to dělalo u starších dieselů, ty dnešní turbodiesely 1200 nemají rády, pokud možno pod otáčky maxima točivého momentu nechoď (cca 1800 ot./min) a taky to nervi delší dobu přes 3500 ot. , jinak mám teď Hyundaie:)

Odesláno

ozzy56 - s tou blikačkou to určitě stojí za vyzkoušení. Jen aby to nevzaly jako pozvánku na mejdan. 😀

BubakGS - nemohl by jsi prosím tě napsat přibližnou cenu, kolik jsi za Webasto utratil? Také by mě zajímalo o jaký typ se jednalo, jaké ovládání.... Cena by mohla být problém, Webasto je etalon, který si vše nechá zaplatit.

Odesláno

@ozzy56 : ty dva odkazy jsou ale na teplovzduch a ne teplovod, jestli se nepletu :myslim  Nebo i ten teplovzduch dokáže nějak ohřát chladící soustavu auta :myslim

Odesláno
V 19. 9. 2021 at 19:04, pavel.easy napsal:

pořízení elektrického předehřevu motoru. Auto budu mít venku pod střechou s možností napojení na 230V

Teď jsem si toho teprve všimnul: ty nehledáš nezávislé topení, ale (v podstatě) spirálu do chladícího okruhu.... :roker

Odesláno (upraveno)

@pavel.easy ... no neni to levna sranda. Lehce pres 50 s DPH. Z vyroby je to pochopitelne mnohem levnejsi....  ..Ale ja mam zase dalkovy  ovladac Telestart Evo T100 - dosah vic jak 1 km od auta - poustim to na dalku (da se to s trochou pakarny nastavit i casove)...

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno

BubakGS - tak toho jsem se bál, to je pálka. ...ale Webasto.

Hafity - v podstatě máš pravdu. Určitě by to mělo být levnější na výrobu i montáž a mi by to maximálně vyhovovalo...když budu vždy (většinou) vyjíždět z domu a u auta mám zásuvku na 230V. Ve Skandinávii takhle předehřívají automobily už roky (třeba švédský Calix). Dá se levně sehnat i nějaká "Čína" (LF Bros), jak jsem ale už psal, zde se trochu bojím, aby se mi to šetření třeba nevyplatilo malým ohýnkem na parkovišti u baráku. Proto sháním někoho, kdo už něco podobného má, nebo o tom něco ví...

Odesláno

Já jsem si na Webasto v autě tak zvykl, že bych už auto bez něj nechtěl. Spirála na ohřev motoru asi dobrý, ale nevyhřeje to interiér, neodmrazí skla. Já časuju Webasto vždy když má mrznout, 30 až 50min před startem motoru podle zimi jaká je a ráno sedám do teplého auta s rozmrazenými skly a s oraženým motorem. A při startu je to sakra znát jak se mu chce naskočit oproti tomu když někdy zapomenu. 

Odesláno (upraveno)

já pro montáž topení do vodních hadic motoru nejsem, spíše něco jako ventilátor s topnou spirálou a kovovou hadicí, kterou nasměřuju pod motor,  taky, aby ten vzduch nebyl nijak horký a výhodou je, že se do motoru vůbec nezasahuje, nevozí zbytek roku topení pod kapotou...,samozřejmě se teplý vzduch motá pod kapotou a ohřívá celý motorový prostor , takže motor hned nastartuje a topení taky mírně topí..., tohle použít ráno po noci, pak už se startem problémy nejsou, já vím, že ve Skandinávii se ty ele. ohřívače hodně používají, ale tady takové zimy nebývají, v podstatě je za celou zimu mrazivý dohromady třeba jen měsíc max., někdy je poměrně teplo celou zimu, takže investovat 50 litrů by se mi nechtělo, i když vím z praxe, že je to nejlepší a vyzkoušené řešení :myslim

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Charlie 607 - mi by nevyhřátý interiér ani zamrzlá skla nevadila, jednak budu mít auto pod stříškou (skla) a pak, když budu mít motor vyhřátý na 50 stupňů, tak po nastartování by mi topení hned začalo topit. Samozřejmě by se to dalo vylepšit i tak, jak ve svém linku odkazuje Hafity. Pro mě už ale asi už zbytečný luxus.

BubakGS - nechal jsem si Webasto nacenit u tebou doporučovaného prodejce a teď je to už přes 50tKč, ale bez DPH. Asi inflace. Je zajímavé, že uvedli, že systém eThermo Top Eco, který na svém webu Webasto inzeruje a píše, že je až o 40 procent levnější než běžný systém (ten za těch 50tKč), tak ten prý nelze na moje vozidlo namontovat.

Zítra se mám ozvat chlápkovi, co montuje produkty firmy LF Bros, tak uvidím...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...