Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
před 1 hodinou, MV_cz napsal:

Auto teď týden stálo, takže jsem naběhnul s foťákem a udělal makro řemene, no... nic moc. Auto je 308 (P5) výroba 4/2022 a najeto aktuálně 40800 km (za posledních 15 tkm v podstatě hlavně dlouhé trasy, tím myslím přes 300 km). Stihlo dvě výměny oleje, od poslední je to nějakých 10800 km a další nás čeká v únoru, takže to nejspíš vezmem rovnou s řemenem? (obrázky jdou otevřít v novém panelu a zazoomovat)

Pro srovnání řemen z Oplu crossland, výroba 8/2024 a najeto asi třista km. To už je ta úplně nejvíc nejlepší verze řemene....

Tak šťastné a veselé :D

No být na tvém místě, tak to celé urychlím. Na první fotce je vidět, že ta prasklina už je skrze celou viditelnou šířku řemene. Sice s tím nemám zkušenosti, ale měl bych strach jet i do servisu, natož to provozovat do února, vzhledem k tomu, co je na tom řemenu vidět.

Odesláno (upraveno)

No, já bych na ty praskliny úplně nekoukal. Spíš se podívej na ten bok toho řemene a představ si, kolik toho už bude všude po motoru... 

To, že před měsícem do měrky šel, ještě neznamená, že tam půjde dneska. Navíc já třeba, i pokud není takhle otřepanej, do měrky mi jde, ale nemá v ní vůli, tak ho prostě měním. Už jsem viděl i člověka, který na měrku zatlačil a řekl, že řemen tam vleze, tak je dobrej... 

Blbý je, že nový řemen si nevybereš. Teď před vánoci jsem dělal v jeden den troje rozvody, sady byly originál, objednaný stejně, přišly stejně a v každé sadě byl jiný řemen... 

Upraveno uživatelem Hanz397
Odesláno

Ahoj.

Auto je v záruce? Mají své postupy, určitě mají povinnost řemen změřit, neprojde, bude výměna na záruku, koukají do diagnostiky na chybové kódy s tlakem oleje, i krátkodobé...

Třeba to klapne 💪 a vizuální kontrola řemenu je také jasná, vysloveně je na to upozorni ✊

Odesláno

Ahoj, ano, auto je v záruce do 2027. Už jsem výslovně letos na garanžce v únoru říkal, ať řemen přeměří a OK. Já si právě myslím, že tou měrkou projde, on se nějak neroztahuje do stran (mi přijde, ve srovnání s tím novým co jsem odfotil - ten má tata v Opelu) ale prostě jen praská na povrchu, což jsem myslel že dělá jen u strany, ale pokud praskla už na některých místech celá ta horní vrstva, tak asi ztratil trochu té pevnosti, ne? Samozřejmě zajebané od oleje to vidět moc není, ale stačí když auto pár dní stojí a nemusím vůbec na řemen šahat a je to tak, jak na foto.

Nechci aby to manželku někde nechalo, klidně se na tom budu i finančně podílet, aby tam dali už něco pořádného a byl pár let pokoj. Jen jsem čekal, že u dva roky starého auta to nenastane tak brzo. Ano, vím, že tu montáž super nového řemene výroba auta prošvihla tak o 2 měsíce, ale co se dá dělat.

Odesláno

Měl jsem taky popraskaný řemen 2008 60kw v 60k km a 5let stáří. Se servisem jsem se chvíli dohadoval, nechtěli to udělat protože do měrky se vlezl. Nechtějí to dělat je to pro ně nevýhodné. Nakonec pochopily že mě neodbydou a spolu se servisní prohlídkou řemen vyměnily. Od známého z citroenu vím že prasklý řemen ještě neviděl. Toho bych se nebál.

Odesláno

@lkomarek proč myslíš, že by to pro servis bylo nevýhodné?

Pokud máš auto v záruce, tak je problém v tom, že když nemáš chyby na tlaku oleje a řemen se vejde (ne "vejde") do měrky, tak jim to prostě nikdo nezaplatí. 

To popraskání opravdu není až takový problém. Řemen skoro nejde ani přeříznout, i když je hodně rozpraskaný a koš čerpadla, pokud je jen rozpraskaný, ale netřepí se ze stran, taky moc zadělaný není... 

Odesláno

Ano, musí na vadný řemen přijít technik při kontrole, tudíž nějaký olejový servis, ne že si řekne zákazník. Je to pro ně nevýhodné ale Peugeot to zaplatí. Vadné řemeny nikdo zpětně nekontroluje.

Odesláno (upraveno)

@lkomarek Ale nevysvětlil jsi mi, proč by měla výměna být pro servis nevýhodná. 

Kontrola řemene je předepsaná při každém olejovém servisu, který je 15000 km / 1 rok. A fabrika po tom opravdu docela jde. Pokud nesplňuje výrobcem přesně dané parametry pro výměnu, tak se na záruku prostě nemění, protože to nikdo nezaplatí (jak jsem psal předtím). 

Upraveno uživatelem Hanz397
Odesláno

Tak ještě jednou - pokud řemen nesplňuje parametry pro výměnu, servis ho vymění na garanci a někdo to zpětně zkontroluje, tak o tu platbu ten servis přijde. Kontroly jsou nahodilé, ale jsou. 

Opačný příklad - pokud je řemen potřeba vyměnit na garanci (plní dané parametry) a servis ho nevymění, přičemž se něco na autě stane, tak jde všechno za servisem. Opravdu se po tom docela jde, takže když se něco prošvihne, tak má servis docela slušnej průšvih. 

Jak je to s platbami garancí nevím, ale pokud by to byl takovej hnůj, jak si spousta lidí myslí, tak se to asi snaží servisy ojebat víc... 

Odesláno (upraveno)

Ahoj.

Jsem opravdu rád, že jsem měl kliku na koupi auta, bez turba, bez start/stop, a že jsem si rozvody udělal preventivně a na pohodu sám. Dokud se nic neucpe, není to žádná jaderná věda. 

Tady Polák ukazuje a ještě sundavá hlavu, asi už to nemazalo, zdvihátka jsou teda pěkná...a sací koš se protrhl a bordel z řemenu šel do motoru

Upraveno uživatelem Markusenka
Odesláno
před 1 hodinou, Hanz397 napsal:

Tak ještě jednou - pokud řemen nesplňuje parametry pro výměnu, servis ho vymění na garanci a někdo to zpětně zkontroluje, tak o tu platbu ten servis přijde. Kontroly jsou nahodilé, ale jsou. 

Opačný příklad - pokud je řemen potřeba vyměnit na garanci (plní dané parametry) a servis ho nevymění, přičemž se něco na autě stane, tak jde všechno za servisem. Opravdu se po tom docela jde, takže když se něco prošvihne, tak má servis docela slušnej průšvih. 

Jak je to s platbami garancí nevím, ale pokud by to byl takovej hnůj, jak si spousta lidí myslí, tak se to asi snaží servisy ojebat víc... 

A když bych přišel do servisu, že chci řemen vyměnit, ale stopro za ten nový typ. Kolik by mě to jako běžného zákazníka z ulice stálo? Je to 96kW verze s EAT8

Odesláno

Nevím kolik by to stálo, ale jako zákazník si mimo, nebo v termínu servisní prohlídky objednat výměnu oleje, se sundáním vany, sundají vanu, a je jasno, bude tam bordel, jde to za nima.... 

A zkrátil bych interval výměny oleje na 10tKm

Odesláno

Ono to tak na těch 10tkm cca vyjde, teda jasně možná o něco víc, ale počítal jsem, že teda vydrží aspoň patnáct.

Auto ale teda stále tvrdí, že servisní interval je rok nebo 20 tkm :) podle toho, jak mě žene do servisu (nějakých asi 8900 km nebo 9 týdnů)

Jak jsem psal, to auto jsem kupoval proto, že bude jezdit v drtivé většině dlouhé trasy po dálnici a proto jsem motor považoval za menší riziko, než by mohl být.

Odesláno (upraveno)

Poslední prohlídka byla v únoru, jestli to měřili, to nevím, na faktuře nebylo nic uvedené ale explicitně jsem jim to říkal. Jinak proběhla klasická výměna oleje + filtrů a k tomu svíčky + brzdovka.

Upraveno uživatelem MV_cz
Odesláno

Tak to při měření dneska už klidně neprojde. Stačí se tam zastavit, vezme měrku a za minutu je jasno, tady to dělají na počkání a zdarma. Měrka se dá i koupit, ale přijde mi to zbytečné.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...