Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Haha, no jak říkám, ta zůstatková cena... Nemám přesný rozpočet, těsnění dříků samotné byly snad za 400,- (měl jsem po ruce elring, tak jsem to tam dal...), pak na "předepsanou" výměnu těsnění víka, šrouby rozvodových kol vaček, sada na nastavení rozvodů, nějaká základní pomůcka na demontáž pružin celkem za cca 500, 300, 3000, 2000, tj. materiál 1500, přípravky 5000, a dohromady cca 10 hodin práce po večerech, kdy  tak půlku zabrala výroba zbylých chybějících přípravků na aretaci vaček při demontáži a opěrné tyčky pro demontáž pružin. Samozřejmě to není lege artis - to je jen komplet repas hlavy tak za celkovou zustatkovou hodnotu auta, ale v tom rozpisu, pokud bych měl všechny přípravky a chtěl udělat jen toto, tak je to tak za 10000,-... Tj. pokud by to nějakej mechanik dělal, není to úplně neschůdné.

On to taky dělá skoro každej s benzínovým bavorákem z cca 2005-2012, akorát tam to vychází úplně jinak v poměru k tomu za co se to dá prodat, a tak to tak nerozebírají. Mě za 5008 1.6THP r.v. 2010, 140000km nabízeli v 2018 přinejlepším 40000,- Tak jsem si řekl, že to už za to raději přidělám pluh a budu s tím orat pole. Jako byl bych spokojenější, kdybych to v 2018 za 130-150kkc prodal a měl nový auto (to byl i plán a výborná historka s 1.6 hdi), ale zatím to jezdí (210000km) a jako druhý auto stačí.

Doufám, že se ti podařilo prodat líp!

Odesláno

Já přiznal vady a šel domů za 66. Ale s 308 rv 2011. Výbava dobrá, ale rád jsem se z toho zbavil. Už když jsem sondovala cenu, tak mi skoro zavěsili po odpovědi na otázku: co je tam za motor?

Odesláno

@petr5008 : to těsnění dříků ventilů jsi dělal bez demontáže hlavy? U některých aut to jde.... Starší motory PSA řady XU a naposled Opel Agila 1,0 12V.... Tam to mám vyzkoušené....

Odesláno

@Dr. Taby Jojo, stejná zkušenost, akorát já si to nakonec (dlouhá historie) nechal jako druhý auto, ale s tím, že si servis na motoru musím dělat víceméně sám. Naštěstí to celkem jede a motor už stejně znám skoro nazpaměť :)

@Hafity Jde to celkem v pohodě - zvlášť u 5FV / EP6CDT co mám já, to má ještě obě vačky jednoduché - variabilní časování jen na sání a bez proměnného zdvihu (toho bych se v původní 5008 bál, není tam místo, v nové 5008 je to asi jedno). V původní 5008/3008 je asi nejblbější umístění ze všech modelů (sání je pod převisem předního okna) ale i tak je tam místa dost. Hlava pod víkem je relativně rovná (dá se lehce přichytit nějaká tyčka na zapření na pružiny a zaaretovat vačky pro monáž-demontáž, já jsem použil bukový práh a nějaké závitové tyče - prostě co jsem zrovna našel v dílně :) ) a vodorovná (je to přímo nahoře přístupné, pár kanálků se zaslepí a nemá pak co kam padat). Když jsou vačky dole, asi se ještě vyplatí preventivně vyměnit ty dva plastové kroužky/těsnění na VVT (pokud jsou náhodou ještě kovové tak nahradit) a možná rozvody, ale tam pokud se (pravidelně) mění napínák, když je potřeba a je tam (pořád) nějakej olej, tak podle mě stačí jen zkontrolovat - ta rozborka na rozvody není tak strašná, pokud by se musely dělat později a hlavně, pokud to čadí, je lepší to nekomplikovat a udělat ta těsnění dřív než později protože tím trpí katalyzátor a celej výfuk a zadělává se na další problémy a člověk si pak na každé křižovatce připadá jak idiot a to ani nemluvím o drive-inech! :)

Bavoráci na to mají i nástroj, kde to jde dokonce udělat ještě navíc bez demontáže vaček (a řešení rozvodů) - asi by se taky dalo, ale bohužel ten nástavec bez frézky a soustruhu asi těžko doma kdo vyrobí a je originál je dost drahý:

Takže shrnuto celkem v klidu. Nejhorší problém nakonec byl, že jak jsem to dělal na etapy a měl shozený přední nárazník kvůli přístupu (a zádům) tak se mi do toho přes noc pustil pes a chutnaly mu kabelové svazky co tam všude vepředu jsou. Naštěstí rozžvýkal jen 3 konektory které tam jsou nějak navíc a k ničemu nevedou :) 

Odesláno

To máš psa kříženýho s kunou :myslim :D

Ale jinak dost dobrý :super

před 7 hodinami, petr5008 napsal:

já jsem použil bukový práh a nějaké závitové tyče - prostě co jsem zrovna našel v dílně 

No to je klasika.... Těch vlastních přípravků a vychytávek, co si musí člověk udělat, když není soustředěnej jen na jednu značku (dnes už spíš jeden typ motoru)....

Odesláno

U nás to dopadlo veľmi podobne ako u kolegu pár príspevkov vyššie, nevedel som absolútne zohnať človeka, čo by bol schopný ten motor rozobrať a dať do poriadku, ktorému by som jednak dôveroval, a ktorý by to nespackal, väčšina ľudí od týchto motorov dáva ruky preč, aktuálne má nejakých 166 400km, rozhodli sme sa že sa s ním čo to pojazdí po meste, a ostane ako druhé auto, avšak v utorok ho nahradí nový tátoš, verím že s ním podobnú skúsenosť nezažijem.

• O 6 měsíců později...
Odesláno

Taky jsem toto řešil. Mám 1,6 THP. Trochu to žralo olej a za autem světle modrý dým, ale jen trochu. Čuchnul jsem si u výfuku a cítil jsem spálený olej. Sundal jsem hadici co vede od turba do chladiče a zevnitř na ní byla vrstvička oleje asi 1mm. V servisu dali hlavy dohromady, vymontovali turbo, poslali ho do Tišnova na kontrolu a ložiskové uložení netěsnilo a propouštělo. Tak ho opravili a je pokoj. Tenhle motor je velive citlivý na množství oleje, nenechat hladinu klesnout níž jak minimálně v 1/2 mezi ryskami. Dál je citlivý na způsob jízdy. Než se to ohřeje, jenom to polechtávat, žádný prudký rozjezdy. Po 10ti až 15ti km se už může přiložit pod kotel. Po zastavení auta nechat chvíli běžet motor, aby se turbo "dochladilo", protože když je turbo vyžhavené, a přestane se chladit olej se v ložisku zpeče, takhle to uděláte několikrát a začne pouštět olej. Dávám si na tohle majzla a už 3 roky je vše OK, při nájezdu asi 10tis. km/rok. Jestli má někdo aktivovaný systém start-stop a jede ráno po městě do práce, tak to pro motory s turbem SMRT.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...