Gexon Odesláno 27. říjen 2019 Odesláno 27. říjen 2019 Zdravím klubáci, potrebujem radu resp. spýtať sa či sa niekto nestretol s niečim podobným ako sa stalo mne. Dnes som robil servis na 307mičke 1.6 benzín NFU. Keď som dal dole zapaľovaciu rampu hneď som si všimol olejom zatopené sviečky, to je problém číslo jedna (už viac ľudí som počul že to tak mávajú), ale to horšie prišlo po vybratí sviečok. Dva Válce, smerom od prevodovky tie dva čo sú ďalej, alebo pri pohlade na motor z predu tak tie dva naľavo. Je na nich kvalitná vrstva karbónu, rovnako na sviečkach, avšak ďalšie dva válce sú iba na čierno zafarbené, dá sa nanich prečítať označenie. Sviečky som menil nie dávno všetky 4 naraz, ale zapaľovacia rampa je možno ešte od výroby, ale to neviem lebo som 3. majitel. Stretol sa s takýmto niečim niekto ? čo by to mohlo spôsobovať ? Taknujem klasickú 95, žiadna Jurki, olej za mojho vlastníctva menený pravidelne (Total Q9000), Teraz sice auto stálo celé leto, ale predtým som naňom aktívne jazdil dediny, dialnice, hory. Vďaka. Citovat
inoxing Odesláno 27. říjen 2019 Odesláno 27. říjen 2019 (upraveno) NA čem je ten karbon? Na svíčkách? NFU na nic moc netrpí, jestli už, tak jedině, že by to bylo tak vylítaný, že by žral olej přes kruhy/přes gufera/přes těsnění hlavy. Ale vzhledem k tomu, že jsou to dost odolný motory, nevím co by muselo nastat (velmi, opravdu velmi zanedbaná údržba) a z výfuku by to hulilo jak prokoplý kamna. Problém číslo jedna je od ventildeklů, který netěsní. Jediná rada je nový těsnění a nutnost silikonu na motory. Upraveno 27. říjen 2019 uživatelem inoxing Hafity ohodnotil 1 Citovat
Gexon Odesláno 28. říjen 2019 Autor Odesláno 28. říjen 2019 Keď pozerám cez otvor na sviečky tak na pieste, asi milimetrová vrstva s čiastočkami, strašný bordel, nemá moc najazdené a z výfuku nedými, práve preto nechápem ako je možné že iba dva sú tak strašne zahádzané a dva sú iba smahnuté na čierno... Je na to nejaké vlákno na fóre ? Lebo dosť bordelu to robí na celom motori.. Citovat
inoxing Odesláno 28. říjen 2019 Odesláno 28. říjen 2019 Ten karbon je normální. Tvrdá slupka na dně pístu (dno spalovacího prostoru pístu). Důležité je, aby motor nehulil po oleji. Možná si vyměň preventivně svíčky za Bosch (stojí jedna asi 60Kč) a jezdi dál. Ten karbon, co popisuješ je normální, na pístu je vždycky taková tvrdá slupka karbonu, která jde akorád odškrabat. Spíš si vyřeš ten olej v šachtě svíček, pak může právě blbě pálit motor a způsobovat větší znečištění spalovacího prosotoru. Citovat
paprna Odesláno 28. říjen 2019 Odesláno 28. říjen 2019 Neco podobného? Asi nejhorší karbon, ze 4 pístů, motor P8C, starý komůrkový nafťák. Citovat
Gexon Odesláno 28. říjen 2019 Autor Odesláno 28. říjen 2019 No dva sú len na čierno zafarbené, niečo ako na tej fotke kde je samostatne odfotený piest, pekne sa dá naňom prečítať údaje. A tie ďalšie dva sú niečo podobné ako na tej fotke kde sú piesty vo valcoch, proste také čiastočky sú na piestoch, a idú zoškrábnuť so šrobovákom, akoby tam niekto nasypal bordel.. Napadajú mi len dve logické možnosti, a síce že budeš mať pravdu s tým pretesnením, že by to cez závit sviečky mohlo pri istých podmienkach presakovať do spalovacieho priestou a to by mohlo takto zasrať piesty, ale nechápem potom prečo iba dva vedľa seba, keĎ olej bol vo všetkých 4.. Na tretej fotke som poslal zapalovaciu rampu NFU motora, a tam kde sú cievky tam sú piesty v poriadku, problém je na tých dvoch piestoch kde je rampa zúžená, predpokladám že tam idú iba kontakty do sviečok. Tak neviem či to nebude aj tou rampou, že by bola stará alebo neviem.. ale je to fakt zaujímavé že iba presne na tých dvoch, čo vy nato ? Citovat
inoxing Odesláno 28. říjen 2019 Odesláno 28. říjen 2019 Ten karbon je normální (to, co popisuješ). S tím přetěsněním mám pravdu . A nemyslel jsem, že přeskakuje z cívky do spalovacího prostoru, ale že probíjí jiskra po izolátoru na svíčce a tím nepálí v jiskřišti - vlivem oleje v šachtě. Jediný co, tak si přetěsni ventildekly a kup si nový svíce (špatnou rampu bys poznal, jelo by to třeba na 2 válce). Jinak rampa pálí 1-4 a 2-3 současně, to na to vliv nemá. Citovat
Hafity Odesláno 29. říjen 2019 Odesláno 29. říjen 2019 Tohle jsem kdysi řešil na litrové Agile…. Dva písty měly na sobě jen semiš a třetí napečenou mastnotu.... Výměna samotných guferek ventilů nepomohla, musely se vyměnit i kruhy.... paprna ohodnotil 1 Citovat
paprna Odesláno 29. říjen 2019 Odesláno 29. říjen 2019 Hafity, aha, ro mně nenapadlo, že ten jeden nebo dva válce mozu spalovat olej přes krouzky. Zatim oleje rapidne naubyva, ale budu sledovat. Diky za radu. Citovat
Gexon Odesláno 30. říjen 2019 Autor Odesláno 30. říjen 2019 Je niekde na fóre návod ako to pretesniť ? lebo včera som sa snažil niečo nájsť ale bez úspechu. Všetci to dávali do servisov, ale nepotrebujem aby mi tam nejaký brigádnik skladal motor, to si ho radšej pokazím sám Citovat
Hafity Odesláno 30. říjen 2019 Odesláno 30. říjen 2019 Vanu dolu, hlavu dolu, písty ven, vyměnit kroužky, vyndat ventily, vyměnit guferka…. A pak všechno zpátky.... Citovat
Gexon Odesláno 30. říjen 2019 Autor Odesláno 30. říjen 2019 Ja som skôr myslel pretesnenie ventilov aby nezatekalo do sviečok. To keby som mal až hentak zasahovať do motora tak kašlem nato alebo ho celý prerobím, alebo zoženiem nejaký druhý.. Ale aj tak mi nejde do hlavy ako iba dva vedla seba to môžu robiť, to je nejaka záhada... Citovat
inoxing Odesláno 30. říjen 2019 Odesláno 30. říjen 2019 Koupis si 2x tesneni ma ventildekly a silikon na motory (lisilo se tesneni na starsich nfu a na novejsich). Jenom odmontujes, vycistis odmastia a zdarec.Zadna slozita operace. Hafity ohodnotil 1 Citovat
Gexon Odesláno 30. říjen 2019 Autor Odesláno 30. říjen 2019 To asi aj rozvodový remeň musí ísť dole čo ? Na čo si mám dať pozor ? Citovat
inoxing Odesláno 30. říjen 2019 Odesláno 30. říjen 2019 (upraveno) Ne, jenom sundáš ty plastový kryty na vačkách. Tam to teče. To je ořech 10mm, prodloužení, gola. Předtím musíš sundat ten střední plast, co kryje zapalovací rampu, to jsou nějaký hvězdy. Odpojíš odvzdušňovací husí krky, zap.rampu, rychlospojky na sání (to Téčko s přípojama, hadicčka jak od nafty), pak ještě musíš sundat MAP senzor, aby šli povolit všechny šroubky ventildeklu sání. Odmastíš, umyješ, nové těsnění a skládáš zpět. Žádnej řemen, nic nesundáváš, uděláš si kafe a povolíš jenom pár M6 s 10mm hlavou. A s tím karbonem takto: Máme jedenáctistovku TU1JP motor s najetýma 97K km, nežere ani kapku oleje a na dně byla slupka karbonu, kterou jde odškrábat jenom šroubovákem, jinak čistý spalovací prostor, čisté svíčky. Jak říkám, nehulí, neubívá olej, nic a karbon je. To stejný TU5JP4. Nemusí být motoru nic, prostě z paliva/z hoření se tvoří karbon (řepka tomu taky pomůže). Nic to neznamená. Ani jeden motor nemá EGR, jen odvětrávání z motoru. Tak možná změna oleje, která se na tom může promítat a způsob provozu (město, studený starty...). Upraveno 12. červen 2020 uživatelem inoxing Gexon ohodnotil 1 Citovat
Gexon Odesláno 30. říjen 2019 Autor Odesláno 30. říjen 2019 Nooo, toto som potreboval vedieť. Ja som myslel že aj ten segment kde sú uložené vačky treba pretesniť, lebo tam mám pocit že moc to tesnenie nedrží. Ale keď hovoríš že to zatekanie do sviečok to vyrieši tak by som do toho išiel. Myslíš že studené štarty by to mohli až tak zasrať ? Lebo pár krát sa stalo že som auto len vybral z garáže a dal naspeť bez toho aby som niekam išiel, ale vždy som ho nehal aspoň zohriať s malou dušičkou že mu neuškodím.. Citovat
inoxing Odesláno 30. říjen 2019 Odesláno 30. říjen 2019 Neuškodíš. Ne, karbon je prostě přirozeným jevem spalování N95. Gexon ohodnotil 1 Citovat
Gexon Odesláno 12. červen 2020 Autor Odesláno 12. červen 2020 Po nejakom čase som sa znovu dostal k motoru, kontroloval som medzeru na elektródach sviečok a bola na tých dvoch valcoch iná ako na tých dobrých dvoch, sklepal som to aby boli všetky 4 rovnaké. Po nejakých jazdách som to kontroloval a vyzerá to celkom super, piest je čierny čo je pochopitelné, ale je už pekne vidieť číselné označenie. Predtým som tam videl akurát tak nechutnú kopu karbonu, čiže dufam že to bolo hlavne tými sviečkami, už mám nachystané nové DENSO sviečky, ale všimol som si že naozaj bude treba tie ventildekle pretesniť. Je nejaký rozdiel medzi tými tesneniami ? lebo je na výber iba také klasické dookola tesnenie na vsadenie do krytu a potom je také čo prekrýva celú plochu. Citovat
inoxing Odesláno 12. červen 2020 Odesláno 12. červen 2020 Hlavně ať tam jdou svíčky, které jsou podle katalogu pro tenhle motor (z těch levných normálních svíček se mě osvědčili Bosch, NGK moc ne). Stejně je dobrý před montáží nových svíček vzít spárové měrky a vzdálenosti mezer si přeměřit (kdyby náhodou svíčka někomu upadla). No a ty těsnění se liší proto, že ventildekly se dělaly 2 druhy - starší a novější. Ty novější jsou ty "na celou plochu", ty starší jsou jen proužek po okraji. Musíš sundat dekl a podívat se nebo podle vin ti to někdo dohledá. Starý těsnění důkladně odstranit a dát nový bez silikonu. Citovat
Hafity Odesláno 12. červen 2020 Odesláno 12. červen 2020 před 7 hodinami, inoxing napsal: z těch levných normálních svíček se mě osvědčili Bosch, NGK moc ne Zvláštní.... Mám to přesně obráceně.... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.