Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - přestavěno na obytné

Recommended Posts

Odesláno

V týdnu jsem konečně z jedné bouračky vymontoval komplet věci na dodělání mlhovek (mlhovky s rámečkem a kabelem, plně osazenej panel vypínačů a nadkolí s "dvířkama" aby šla vyměnit žárovka. 

Dneska jsem to namontoval - vyndat nadkolí, vyříznout otvory v nárazníku, nasadit mlhovky, dát nové nadkolí zpět a vyměnit panel vypínačů. 

V autě už byla příprava pro mlhovky - kabeláž, osazené relé a pojistka. Takže už zbývá jen diagnostikou aktivovat mlhovky. 

Taky jsem se chtěl pustit do výměny čepů a axiálních táhel řízení, protože byla znát vůle na řízení, ale jak jsem sundal na levé straně manžetu, tak byla plná oleje ze serva. Když jsem lehonce zapáčil za hřeben, tak je vůle tam. Věděl jsem, že to tam slzí, ale už rok se mi neměnila hladina v nádobce tak jsem doufal že to bude ok. No zřejmě není. Takže repas. 

Zvažuju jestli to řízení zvládnu přehodit sám, nebo ne. Podle postupu by se měla vyndat baterie včetně boxu v podlaze, stabilizátor a výfuk s tepelným štítem. Do sundání výfuku se mi moc nechce, pochybuju že ho povolím. Zbytek by měl být ale v pohodě. Jen nevím jestli ho odtamtud vykroutím když tam výfuk zůstane. 

• Charlie 607 changed the title to Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - montáž mlhovek a čeká mi výměna řízení :-(
Odesláno (upraveno)

Včera jsem se pustil do výměny řízení, mechanicky to šlo v pohodě, hodím sem pak návod jak jsem na to šel. 

Ale po výměně jsem nalil olej podle předpisu výrobce po horní rysku, s vypnutým motorem jsem točil volantem od dorazu k dorazu 10x, ve středové poloze dolil zas po max, znovu točil 10x, skontroloval hladinu a točil ještě jednou 10x. Hladina už se neměnila. Nastartoval jsem a točil se zvednutým autem. Řízení jakoby trhalo. Zkysil jsem odvzdušnit ještě jednou 10x s vypnutym motorem.  Když natočím na pravej rejd do dorazu a povolím tak je slyšet ještě takové jakoby přelévání kapaliny. 

Po nastartování když točím pomalu, tak to trhá hlavně při točení doleva, doprava ne. Když točím rychleji, tak jsou znát jen takové vibrace. 

Napadá někoho čím to?

Před výměnou tekoucího řízení mi to při rejdu na místě taky trochu vibrovalo, ale se zvedlýma kolama a točit pomalu jsem nezkoušel. 

Jinak axiální táhla a čepy řízení jsem dal nové. Řízení je starší, z auta co mělo najeto 30tis km.

Edit: a jedná se o řízení se servotronicem.

Upraveno uživatelem Charlie 607
  • Charlie 607 changed the title to Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - POMOC po výměně řízení trhá volantem.
Odesláno

Zkusím, ale to by se snad projevilo i při točení bez motoru. Mě to trhá jen nastartované. A když točím fakt pomalu, tak to třese s autem a jen vidět na kole, jak při točení cuká.

Odesláno

Díky za rady, už mám snad hotovo. Kloub jsem pro jistotu promazal, auto jsem pustil cca do roviny a znovu odvzdušňoval. Pak mi napadlo, jestli kvůli ventilu servotronicu nemusí být zaplí klíček na kontrolky, tak jsem otočil klíčkem a odvzdušňoval dál. Bylo slyšet že v tom bublá a přelévá. Pak jsem nastartoval a asi 3x to protočil od dorazu k dorazu a řízení jdenhezky hladce a plynule. 

Zítra se ještě musím objednat na geometrii. Snažil jsem se to tak nějak porovnat, ale je znát že to není ono.

• Charlie 607 changed the title to Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - po geometrii
  • O 2 týdny později...
Odesláno

Konečně jsem se dostal na výměnu pleje v motoru (opět Selenia WR diesel 5W-40 a origo filtr) a tentokrát jsem se odhodlal udělat výplach s TEC2000. No lil jsem to tam trochu s obavou, necelé 2 plechovky (na 8litrů oleje).  Motor si teď běží sametově, uvidíme zítra, to pojedu delší trasu.

Chtěl bych udělat TECem i palivovou soustavu, ale jelikož to má podávací čerpadlo v nádrži, tak to bude kapku složitější. Propojím vedení z nádrže do zpátečky, abych nemusel odpojovat čerpadlo. Ale musím ještě sehnat nějaké palivový čerpadlo na 12V, nemáte někdo tip jaké použít? Díky

• Charlie 607 changed the title to Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - po výměně oleje s proplachem
  • O 1 měsíc později...
Odesláno

Dnes provedena výměna palivového filtru. Je tam vložka v tělese filtru, tu jsem koupil originál, ale je to komplet UFI, jak těleso tak vložka. Byla to trošku rozborka, musí se sundat plasty kolem levého světlometu a vyndat světlomet, pak je k tomu dobrý přístup.

DSC_0467.thumb.JPG.4fccc437c464be6575743acc1ca44a49.JPG

Na rozebrání tělesa filtru jsem si koupil přípravek - silonové pouzdro do kterého se vloží těleso a upne se do svěráku a kovový klíč který se nasadí na ráčnu. Klíč je super, ale to pouzdro přestože bylo pro Ducato tak je dost odbyté a moc to nesedí.

Tady rozdíl filtrů starý černý a nový bílý. Netuším jak dlouho to tam bylo.

DSC_0469.thumb.JPG.5f8a57da2bb3de1556f9cf782c1c7da8.JPG

• Charlie 607 changed the title to Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - výměna palivového filtru
Odesláno

umístnění toho filtru je fakt na jedničku :super

ještě že se nemusí sundat zadní kola a tlumič výfuku 😯, je vidět, že konstrukci je šumafuk, jak se to bude měnit na dílně, bohužel, taková je dnes doba :roker

Odesláno (upraveno)

..no vis jak to je... serviska snese vsechno ... ..a v poslednich letech s long life intervalama te oprcaji i autorizovani dealeri ... zaplatis vymenu vseho moznyho a pulku veci tam nemas.... ..jen na fakture...

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno
před 13 hodinami, BubakGS napsal:

..no vis jak to je... serviska snese vsechno ... ..a v poslednich letech s long life intervalama te oprcaji i autorizovani dealeri ... zaplatis vymenu vseho moznyho a pulku veci tam nemas.... ..jen na fakture...

je to proto, že většina lidí je v servisu předem pos.aná--deset deka šunky půjdou vrátit přes cele město (že smrdí), ale při placení v servisu tisícovýma částkama dělají stydlivky 😉

když jsem přebíral auto po garančce, zvedl jsem kapotu a kontroloval olej--přejímací technik koukal jak vrána, tak jsem mu řekl: jsem u vás poprvé, tak kontroluju vaši práci, protože bych tu rád jel i na další prohlídku..., vlastně máte pravdu, říká technik, kdyby to dělal každý zákazník, ubylo by mi hodně dohadování...:super

• O 2 týdny později...
Odesláno

Chci zkusit dodělat airbag spolujezdce. Už jsem si načetl schemata, popisky co a jak funguje atd. Sehnal jsem komplet věci na dodělávku (bag spolujezdce který se vymění za kaslík v palubní desce, kabeláž, jednotku airbagů) z auta stejného roku výroby. 

Pak jsem ještě prověřoval čísla dílů a zjistil jsem, že jednotka kterou jsem sehnal (číslo dílu 1356791080)se montovala do 9.7.2008 (je tam psaná změna New monostage airbag driver diametral pitches) a já mám auto vyrobené 11.7.2008 takže budu muset sehnat ještě jinou jednotku (číslo dílu 1358990080), která se od toho data montovala.

Pak uvidíme jestli to půjde diagnostikou načíst i do BSI, moc info se k tomu sehnat nedá. Někdo píše že to jde, jiný že BSI je uzamčená a nebude to komunikovat.

To tak abych se nenudil.

• Charlie 607 changed the title to Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - airbag spolujezdce ??
  • O 1 měsíc později...
Odesláno

Zas pár novinek. Ježíšek dovalil diagnostiku - MultiECUScan s kabelem OBD-Protect, tak jsem se v tom kapku povrtal, nejdříve aktivace vnějšího teploměru (čidlo jsem montoval už někdy na jaře). Aktivace se zdařila, teplota se zobrazuje, nicméně čidlo ukazuje o asi 40° vyšší teplotu. To jsem zjistil že je jiné čidlo, takže musím doobjednat správné a pak už to snad bude měřit dobře.

Dalším krokem byla aktivace předních mlhovek, která se povedla, ale mlhovky nesvítili. Prošel jsem tedy vše znovu a nakonec zjistil, že auto sice mělo přípravu - kabeláž, pojistku, ale chybý relé. Tak to ještě musím doplnit. 

Dál se mi podařilo sehnat výškové nastavování sedadla spolujezdce, originál pro pravou stranu, tak jsem to vše namontoval (já už bych ty sedačky rozebral i poslepu) a konečně se dá sedák spolujezdce nastavit. U pevné sedačky je sklopen mírně dopředu a není to moc pohodlné. 

Pak jsem doplnil další dva odtoky vody z čelního skla, v torpédu byli po stranách jen díry a voda tudy tekla do motorového prostoru. Fiat k tomu dodává hadice které se do otvorů nacvaknou a svedou dolů. Nevím kam to v originále má být navededo, ale já to svedl do nadkolí - vrtnul jsem do něj dirku na hadici a tu nadkolím prostrčil, délka.hadic na to byla akorát. 

DSC_0425.thumb.JPG.650ae59301c09286a359d62af297d6ed.JPG

DSC_0432.thumb.JPG.94496792c4c9efb0a69b62ea854fdf1e.JPG

No a poslední věc, s airbagem spolujezdce jsem se zatím zasekl. Zjistil jsem, že se musí upravit proxy bodycomputeru aby po jednotce airbagů požadovala 2 airbagy namísto jednoho. Bohužel ale zatím nevím, který bajt v custom proxy nastavuje ty 2 airbagy. Najít auto s totožnou (pro proxy relevantní) výbavou se mi zatím nepodařilo objevit, že bych z něj vyčetl nastavení a porovnal se svým kde se to liší. No snad časem. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...