Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

To je zanedbatelný - člověk nemá bejt takovej perfekcionista... Možná, že kdyby jsi měl nastartovanej motor nějakějch 24 hodin v kuse, tak by ti začla \"vřít\" - nevim jakej výraz pro to najít - ale rozhodně to NEVA

Odesláno

Ty kyselinove autobaterie jsou z principu strasne odolne.

Muzete je pomerne vysoce prebijet, vyzkratovat a nic jim to neudela pokud teda se to nedela porad.

Tzn. pokud se behem jizdy dobiji o pul voltu vic tak se te baterce nestane absolutne nic. kdyby tam valilo pres dvacet a vic tak uz je to jina...

Odesláno

Ahoj.Pokud je na baterce 14,5V a altík dává také max. 14,5V je vše vpořádku.

Malé doplnění - baterka v klidu klesá třeba na 12V a po nastartování do ní altík přivádí napětí 14,5 V.Pokud není baterka na konci svých dní,tak během krátké doby (minuty-minut) do ní teče proud třeba 20A (a i více-kolik je schopen dát altík) ,než jí stoupne napětí na 14,5V.Pak dobíjecí proud klesne na nulu. To pak u různých vraků po nastartování řvou prokluzující řemeny,až se okolostojící ohlíží.

Já jsem konečného napětí 14,5V využíval při bastlení kondenzátorových nabíječek.Taková nabíječka nepotřebuje žádné složité tyristorové regulátory a odpojovače,a může být na baterce připojena trvale a nic se nestane!!Také se mi žádná nikdy nevrátila na opravu narozdíl od tyristorových.Kondenzátorovou nabíječku můžeš i trvale zkratovat a nic se nespálí.Dá se s ní také nabíjet i šestivoltové baterie (jakékoliv od 0 až po 14,5 V),protože to je pouze zdroj proudu,ale už se musí hlídat čas..Ale to už jsem zabruslil do odborné diskuze.P806

Odesláno
Původně zaslal: Petano

Muzete je pomerne vysoce prebijet, vyzkratovat a nic jim to neudela pokud teda se to nedela porad.

S tym skratovanim by som si nebol taky sebavedomy...Uz ma par akumulatorov oplieskalo o zem.A ver,ked ti streli taky 200Ah Aku tak si par dni nahluchly a to co mas oblecene mozes zahodit...

Odesláno

Muj osobni nazor je, ze 14.5V palubni site je moc. Ma byt 13.8 - 14 maximalne...samozrejme ze ti to nemusi nic delat, v nejhorsim to lehce zkrati zivotnost akumulatoru, zarovek, a obcas budes muset dolivat vic vody do baterie nez bys dolival bezne. Taky zalezi od typu baterie...nektere baterie jsou stavene na napeti pres 14V palubni site, avsak bezne olovene baterie prave maji mit tech 13.8-14

Odesláno

rimmer > presne tak, jak pises. Podivuju se nad tim, kde se bere tech 14,5 V. Muze to mit nejakou souvislost s tim, ze na motor se nesahlo dobrych 70 tkm ? zadny rozvody, jen olej a filtry ?

Odesláno

pockej...snad si nemyslis, ze filtr nebo rozvody maji vliv na alternator :) Zkus to zmerit jeste jednou trebas jinym merakem, zda ti potvrdi, ze na volnobeh i na pridany plyn, a to jak ruzne bez zateze, tak s plnou zatezi to napeti na baterii drzi porad stejne opravdu na tech tvych 14.5. Potom bych resil pripadnou kontrolu / repas alternatoru. taky bych postupoval ja. 14.5 by se mi nelibilo

Odesláno

proc by nemohly mit rozvody vliv na alternator ? Zvlaste pokud jsem takovej kaskader a stale riskuju a jezdim s motorem na kterym se cca 70tkm neudelalo zhola nic....Je to takovej zacarovanej kruh, auto slouzi od r 94 jako rodinny vozidlo, s bratrem jsem se na nem naucili ridit, je to tak trochu srdcova zalezitost...proste auto plny sentimentu. Ale taky pruseru. Tim ze bych ho mohl vykoupit od rodicu za symbolickou cenu akontace novyho vozu se mi otvira otazka, zda kdyz vim kolik prace a penez by to auto potrebovalo na dalsi dva roky jezdeni se mi do toho vubec chce.

Meril to technik ve Varta prodejne, kdyz jsem od nej kupoval baterku perion 60Ah 600A CaxCa. Tvrdil ze tenhle typ baterky snese dobijeni max napetim 14V. Meril to nejkaym profi merakem. Volnobeh bez odberu - cca 14,5 V, volnobeh s odberem (svetla, vyhrivani 5. dveri) asi 14,3 V. Rikal ze to je v pohode. Nicmene si myslim, ze pokud bych sel tu baterku po roce a neco reklamovat, tak me vyrobce posle pekne do ... pac prebijenim se budou rozpoustet oloveny desky a tim snizovat plocha a tim snizovat kapacita baterky (aspon jak tvrdil on pac rikal ze pri reklamaci baterku rozriznou a vidi jak jsou na tom desky) No a ja jelikoz mi bylo lito dalsich sesti kil za vartu nevim co zac sem nad tim mav rukou se slovy ze do ty doby to auto bude buh_vi_kde. Cili neresim tady otazku baterky, ale toho proc dava alternator tak vysoky napeti. Tim se snazim rozkryt dalsi problemy, ktery by me eventuelne cekaly pri pripadny generalce toho naseho mazla.

Odesláno

Protoze alternator je napojeny na klinovy remen, nikoliv rozvodovy..pokud se bavime o rozvodech jako o vacce a pumpe. Pokavad se ti altik toci, remen nebo kladky ti nepiskaji, tak s klinakem nemusis delat nic, pokud je samotny remen v poradku a neni roztrepeny nebo natrzeny apod. Napeti na vystupu altiku je dano regulatorem, ve kterem muze byt i neco spatne...v podstate pokud dava altik opravdu tolik, tak pomuze jen vymena nebo lepe repase...mohla odejit nejaka dioda, nebo regulator...nechce se mi verit, ze by to melo 14,5 std od fabriky. Ale nebud kecat do remesla zkusenejsim...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...