jenda911 Odesláno 23. květen 2016 Odesláno 23. květen 2016 Ahoj pežoťáci, prosím o nějaké vodítko, nápovědu, nebo uzemnění, pročetl jsem všechno co se dalo, ale asi špatně, přijde mi, že můj motor 1,8-16V kdysi možná 81 kW (1996) se chová "speciálně". Pokud můžu uživatelsky posoudit, tak startuje normálně, na přidání reaguje normálně, do volnoběhu padá normálně, ale.... Při udržování rychlosti tj. s malým zatížením JEN při otáčkách mezi 3100-3300 vynechává. Dělá to na všechny převody, jen nejlíp se to projevuje na 5.stupeň, protože jde o rychlost cca 110-120 tachometrových. Na 4 je to taky znát, na 3 už musím dávat víc plynu, ale taky, v podstatě ale běžně udržuju motor v pásmu 2000-3000, na nižší stupně v otáčkách kolem 3000 s malým zatížením, že udržuju rychlost, nejezdím. Je to velmi nepříjemné, protože při jakémkoliv mírném zpomalení na dálnici to přesně začne. Ale taky rychle skončí, tak, jak začalo... Pod zatížením toto pásmo přejede plynule, přesněji pod "středním zatížením". Při plné akceleraci je na nižší stupně 1-2-3 znát přesně tady určité zaváhání, díra, něco na způsob jako když jsem jel s kamarádovým Civicem VTEC když se tam mění vačka, jen v negativním smyslu Na 4 a 5 už se zdá být jízda plynulejší, zřejmě díky převodům. Samosebou zahřátý motor. Dělá to na benzín i na LPG úplně stejně, možná na LPG je to cukání pocitově výraznější, ale v úplně stejném režimu zatížení a otáčkách. - nový olej, filtry (měním po 12tis.) - mám novou cívku Magneti Marelli, koukal jsem do ní (kryt je na vrutech, nikoliv zalisovaný), není popraskaná (tou to není) - mám nové svíčky (BOSCH FR7DC+, stávající BOSCH FR6DC+ byly 15tis.km), na 4.válci (když koukám na motor tak vpravo, na straně setrvačníku) je svíčka opálená "jinak", je to znát i po pár desítkách km jízdy na nových svíčkách (svíčkama to není) - nějaké senzory kolem škrticí klapky (je tam žlutý a šedý, nebo hnědý teď z hlavy nevím) jsem měnil z jiného motoru, který necukal (těma to není) - senzor otáček klikového hřídele měl kdysi utržený konektor, opraveno, včera jsem to kontroloval, konektor je OK, chování se po opravě zlepšilo, ale asi to byl spíš jen placebo efekt... je to asi 15tis km zpátky (tím to není?) - lambda funguje (podle diagnostiky na Bingo lpg lambda funguje -normální diagnostiku nemám- tou to není) - LPG funguje (chová se stejně i na benzín oč95, tím to není) - chladicí kapalina nemizí, je čistá - olej je čistý, žere to jen když jezdím 150, jinak relativně normál... 0,5l na 3000km ? nejsem přesný měřič úpravy: - poté, co mi (resp. manželce...) střelil do sání a roztrhal plastové sací potrubí, jsem tam dal ten odlitek ze starší verze téhož motoru ze zničeného auta (ten necukal), samo s novým těsněním i upraveným modulem škrticí klapky, kam přibyl kus s vývodem lpg Tak já nevím, dá se s tím žít, ale je to nepříjemné. Nenapadá někoho, v čem může být zakopaný pes? Citovat
jenda911 Odesláno 28. červen 2016 Autor Odesláno 28. červen 2016 jojo, tak to dělal přece jen GENERÁTOR IMPULZŮ KLIKOVÉHO HŘÍDELE ... a je klid, ale odhalil jsem ho až s obléknutou značkovou košilí peugeot service ze sekáče Citovat
Veverka Odesláno 28. červen 2016 Odesláno 28. červen 2016 Někdy je dobré si jen tak pokecat resp. "vylejt srdíčko" a řešení je na světě Citovat
Péťa Odesláno 29. červen 2016 Odesláno 29. červen 2016 Nejen to, máme zde i řešení, což je výborné pro další využití... Citovat
jenda911 Odesláno 13. září 2016 Autor Odesláno 13. září 2016 Ahoj, pár postřehů mám. SVÍČKY! Po návratu z dovolené jsem si splnil bobříka odvahy a vyměnil jsem mu rozvody (řemen Gates od automedika, kladky INA a čerpadlo Valeo s těsněním od prodejdilu.cz). Začalo se to chovat divně, cukat, prskat a střílet všemi směry, a to na benzín i na plyn. Protože měl podle tachometru 200 tis km, řekl jsem si, že už je čas, no odhodlával jsem se vlastně od koupě auta skoro 30tis.km. Napodruhé dobře. Pootočená řemenice udělala svoje. Měl jsem strach, že budu muset měnit motor (mám ho k dispozici) jel jako šicí stroj, říkal jsem si tak jsem z toho udělal TDI, no ale když jede, tak ať jezdí dál. Ale podle všeho jsem ho nezničil, ten důvod prskání byly svíčky Bosch FR7DC+ (od automedika, teď nevím kde je vyrobili, myslím made in India, abych ale nekřivdil, nejsem si jistý) z nějakého důvodu kapitulovaly už po ujetí cca 5tis km. Předtím jsem měl FR6DC+ a fungovaly těch 15 tis km v pohodě. Ty jsou pro lpg, ale jak píše Ferry, že dává ty základní FR7DC+ za 70,-Kč a ujel bez problému spousty km, dal jsem je taky, ale tyhle druhé se rozpadly a utavila se šroubovací koncovka. Zničilo to i jeden "náhubek" na nové cívce, takže jsem tam dal originál svíčky od Peugeota (Eyqem, ta cena je drsná, jedna za cenu celé sady FR7DC+ od medika...) a cívku jsem tam vrátil původní (Sagem), co mi zůstala. Docela si spolu rozumí, běží to krásně, tiše jako dřív, jen mi to občas při provozu na LPG plivne do sání - hlavně když mám zařazený kvalt a přidám prudčeji plyn v nízkých otáčkách (na dvojku v křižovatce apod., prostě kolem cca 1500 min-1). To je hodně nepříjemný, ale zjistil jsem, že technikou jízdy se tomu dá vyhnout, takže dobrý. Teď hned nevím co s tím a asi to nebudu řešit. Jsem zvědavý, jak to vydrží. Citovat
Ferry Odesláno 14. září 2016 Odesláno 14. září 2016 (upraveno) co v tom je za system LPG ? vyrozumnel jsem z textu spravne, ze nejaky obycejny podtlakovy smesovac u klapky sani? Ten podtlak to je nestesti, tam ty zpetne zaslehy hrozi neustale (jen diky hlinikovemu sacimu potrubi se to tak nepozna, ale muze to misto nej rozstrelit treba filtrbox). Z popisu bych se skoro bal, ze budou pridreny ventily, muze to byt zpusobeno trvale spatnou bohatosti smesi LPG, ktera se prave u podtlakovyho systemu spatne kontroluje, nejaka lepsi regulace bohatosti smesi, jako u modernejsich systemu, bud jednobodoveho, nebo pak vicebodoveho sekvencniho vstriku, se neda prilis docilit. Takovej system je 20let za zenitem a mel zmizet spolu se stodvacou, favoritama, zigulikama a podobnyma autama. I to, ze se upalila svicka neukazuje nic dobreho. Vse souvisi se vsim, takze bohatost smesi ovlivnuje teploty ve valcich, tim i zapalovaci soustavu (svicky, zapalovaci rampa), dale opotrebeni ventilu (predevsim vyfukovych), jejich pridirani, nasledne nadmerne zahrivani katalyzatoru a jeho postupna degradace a ucpavani a tak dokola, az jednoho dne dojde k fatalnimu ucpani vyfuku, narustu teploty nad unosnou mez na dricich vyfukovych ventilu a zadreni hlavy valcu. Pises, ze to zere 0.5l oleje na 3000km, to je spotreba 2.5litru na doporuceny interval vymeny 15tis km, tj. pres polovinu naplne olejove vany, to taky nesvedci o dobre kondici motoru, minimalne gufera ventilu budou pryc, pistni krouzky muzou byt zapecene... Ta lambda sonda uz taky diky vysokym teplotam na LPG nemusi byt v nejlepsi kondici, sice nejake udaje muze ukazovat, ale jen osciloskop ukaze, s jakou rychlosti odezvy jeste funguje, obecne zivotnost lambdy je udavana na 100tis km (Bosch), samozrejme muze vydrzet i vic, ale taky min. Krome tech zminenych mechanickych pricin cukani muze byt jeste spatny senzor tlaku v sani - MAP. Ten dovede taky potrapit a projevovat se jen v urcitych otackach a zatizenich motoru, to nevim, zda jsi premontoval ten puvodni z praskleho plastoveho sani na to sani hlinikove, pripadne jestli jsi to hlinikove sani dal z jineho auta i s tim senzorem Upraveno 14. září 2016 uživatelem Ferry Citovat
jenda911 Odesláno 20. prosinec 2016 Autor Odesláno 20. prosinec 2016 Motor kaput - no jak začít, asi tak, že když se něco pořádně neprověří, tak pak člověk zalepuje a zalepuje všechno kolem, taky máte takovou zkušenost? Jednoduše ten motor fakt není v kondici, konečně se to projevilo v plné parádě - tuhle cestou po dálnici (řekněme na plný plyn) mi vytlačil olej víčkem a asi se to přidřelo (zjistil jsem že kontrolka mazání má blbý kontakt v palubce...), každopádně 4. válec fouká místo do výfuku do klikové skříně, možná ještě nějaký další taky, ale už ne tolik... asi si ho nechám jen pro studijní účely, není rentabilní to teď narychlo zprovozňovat. https://vimeo.com/194226749?utm_source=email&utm_medium=vimeo-cliptranscode-201504&utm_campaign=29220 Hadičky (nebo spíš trubky) odvětrání klikové skříně jsou normálně průchozí, kupodivu čisté, jen mi nešly sundat, takže jsem je přitom všechny rozlámal vč. té rozdvojky. Dost mě to naštvalo, ale mám být šikovnější. Dám tam ten druhý (starší) motor, má udělaný rozvody (komplet i s pumpou, kudy teklo) a těsnění pod hlavou v ověřené dílně, už nežral vodu. Konečně proměříme tlaky ve válcích, vyměníme gufera ventilů a uvidíme co od něj ještě můžu čekat. Asi tam dáme vstřikování lpg ať je klid aspoň od toho prskání. Auto nevyhodím, pořád i přes všechny problémy je to nízkonákladový vůz a už stačil objet zeměkouli, za ty peníze zlatý auto. A to pohodlí, plyšové sedačky, geniální senzor stěračů, představa, že tohle jezdilo v r. 1996 to musel být král silnic :-) Jen fordí rozmrazování čelního skla je lepší vychytávka. Když to ještě jednou, dvakrát objede zeměkouli, budu spokojený. Pořizovačka nestojí za řeč a celkově to vychází zatím 3,50 Kč/km vč. nákupu :-) Citovat
Ferry Odesláno 21. prosinec 2016 Odesláno 21. prosinec 2016 jj, tady je daleko rozumnejsi vymena motoru jako celku, vyndava se uplne v pohode, da se to stihnout klidne 2x za den (vlastni zkusenost) to, ze 406 byla v roce 1996 limuzina vyssi stredni tridy je fakt, taky tenkrat v zakladu stala kolem mega. Ja si svoji 20ti letou nemuzu vynachvalit, znam ji uz do posledniho sroubku za tech 400tis, co jsme spolu najeli (z celkovyh 600tis km, co teda ma na hrbu) Citovat
jenda911 Odesláno 21. prosinec 2016 Autor Odesláno 21. prosinec 2016 Ano jako celek, už jsme ho jednou vyndavali z rozbitého auta. Uvidíme jak si podržel formu, předtím nějak jezdil , tak po novém roce až bude chvilka klidu. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.