Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Pokud mi to vyjde zkusím změřit, jaký proud poteče do/z baterky po studeném startu a pak třeba po 10km jízdy. Ale když si vezmu, všechny ty spotřebiče - žhavení, topná vložka topení, ventilátor, světla, vyhřívání skel, zrcátek, sedačky, rádio ,zesilovač, řídící jednotky. Může to někdo spočítat? Sám jsem zvědavý.

Odesláno (upraveno)

Zřejmě máš klešťový ampérmetr pro ss proud, když budeš měřit proud z/do baterky. Takže nebude problém, abys požadované údaje změřil - na kabelu z baterky, tak, že zapneš/vypneš spotřebič a uvidíš změnu odběru.

Taky by mě zajímalo, kolik bere startér při těžkém startu v mraze - odhaduji 500A?

Celá otázka spočívá v tom, jak je dimenzovaný alternátor. Bývalo 45A, později 70 až 90A a nyní je asi 120??

A taky, jak s vyrobeným proudem řidič hospodaří. Znám auta, kde se vyhřívání zadního skla nevypíná vůbec - akorát chodí častěji na repas alternátoru. To už je v rukou řidiče, zda s autem "cítí", anebo se chová drsně - je tady tlačítko a je to zadarmo tak ho zapnu.

Nicméně, pokud někdo rád vyndavá baterku a pak nastavuje prvky v autě, jeho volba (porovnávám s nabitím pomocí jízdy).

Nabíjet baterku v autě bez odpojení bych se nebál, za předpokladu, že si to pohlídám (spočítám hodiny) a občas se tam zajdu podívat. Hrozba proražení nabíječky se musí posuzovat podle toho, zda je s transformátorem, anebo s měničem. 230V do auta u měniče nehrozí a u transformátoru málokdy. Střídavých 15V do auta moc nehrozí, to je tam tavná pojistka 6A a ta by se přerušila. Jediné, co opravdu hrozí, je, že selže elektronická regulace omezení nabíjení, a to hrozí i při nabíjení v bytě. Proto bych tam co 2 hodiny chodil kouknout, kolik proudu tam teče, tzn. zda rozumných 4A.

PS: opravdu "dobíjet" se muselo za časů dynam. Dynamo na volnoběh nedobíjelo vůbec, na volnoběh svítila kontrolka dobíjení a dávalo sotva 20 až 30A při vyšších otáčkách.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

je to tak, v dobách ,kdy všechna naše podniková auta měla dynama, stála polovina aut v mrazech na place a řešilo se jejich nastartování, nabíjení--regulátory napětí atd., od okamžiku (cca rok 1980), kdy jsme přešli na altíky, těch nepojízdných aut v mrazu bylo cca 5%

když se musí baterka nabíjet, je něco v nepořádku s autem--špatně nabíjí, špatná baterka, vadná instalace (vysoký klidový odběr atd.)

nebo s řidičem--dlouhodobě zapnutý spotřebič zapojený mimo Economy mode

na základě zkušeností nejsem příznivce jakéhokoliv zasahování / zapojování do el. instalace v autě--když s tím pak přijedete i k autoelektrikáři, který je machr, nechce se mu to dělat :bojim

Odesláno

Proud při startu nezmerim. Pouze 200A DC.Zkusím půjčit silnější. Altik má snad 180A. Bohužel musím nejdříve koupit baterku do klešťáku.

Co se týká odpojovani baterky, tak v mém případě to je tak 1 za dva roky. Dobíjím kvůli pocitu, holka už má přes 9r.

Odesláno (upraveno)

Na 307 se slabší baterka pozná snadno, vynuluje se datum na displeji. Tzn. pokles pod 8 V (měřil jsem osciloskopem, který má okamžitou odezvu - digitál ani ručkový by mi nereagoval tak rychle). Teď jsem z toho důvodu preventivně nechal vyměnit baterii na 307 HDi z roku 03, byla tam origo značky Johnson Control. A v 1007 z r. 05 jsem taky nechal měnit a taky tam byla origo.

A naopak, na mojí 5008 odešla přesně po 4 letech.

Upraveno uživatelem P607Olda
  • O 2 měsíce později...
Odesláno

Pro začátek my poraďte jak sundat ten krycí plast z baterie abych se mohl podívat co je moje baterie zač. včera jsem na to koukal a nic sem nevykoukal a nechtěl sem si ho rozlámat. 307 1,6 hdi 80 kw 2005 faceslift.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...