Přejít na obsah

oldo439

Uživatel
  • Počet příspěvků

    41
  • Registrace

Vše od uživatele oldo439

  1. Mne sa toto stalo tiež, minulý rok. Čerpadlo stratilo tlak. Tak som ho vybral, rozobral, najprv na prvý pohľad všetko vyzeralo ok. Až keď som ho skladal, som zisťoval, že ako to tam vlastne funguje. Na výtlaku čerpadla je plastové púzdro, kam sa pripájajú hadičky, a v ňom je taký malý plastový valček s priemerom asi 1 cm a dĺžkou asi 2 cm. A na krajoch má gumičky. Logicky ten valček má byť pohyblivý. Ale nebol. Tie gumičky akoby sa nafúkli (asi staroba gumy) a tým upchali otvory. Predpokladal som, že pohyb je tak 1-2 mm. Tak som z každej strany odrezal necelý 1 mm. Rez musí byť rovný a hladký, lebo tým sa upcháva vždy jedna strana, záleží na ktorú stranu sa točí čerpadlo. Jedna strana je pre predné okno a jedna pre zadné. Takže ak rez nebude rovný a hladký, nebude tesniť a bude to striekať na obe okná naraz. Vyhladil som tie gumičky ešte jemným brúsnym papierom. A funguje dodnes výborne. Ako nové. Pri tej príležitosti som čerpadlo aj motorček vyčistil a premazal silikónom.
  2. Je to diesel ? Ak hej tak buď je niekde prasknutá vzduchová hadica za turbom smerom do motora, alebo vybehané turbo. Mal som niečo podobné. Najprv hadica od intercoolera do motora, malá prasklinka, ale pri vysokom tlaku sa to pootvorilo a fučalo. No a rok na to znovu syčavý zvuk, ale trochu iný. A zistilo sa, že ložisko (alebo skôr sa to volá puzdro) rotora turba je vybehané, je tam vôľa a dosť veľká. Turbo pri záťaži naráža lopatkami o stenu a to spôsobuje taký syčavý zvuk. Takže turbo na repas.
  3. oldo439

    Kouř z výfuku

    No každopádne treba zistit, prečo toľko oleja dolievaš. Mne to nežere nič. Čo nalejem, tak to aj po 15 tis. km vypustím. No plus mínus nejaké deco. Niečo zhltne turbo. Až som prekvapený. Ale zas starám sa o motor jak sa patrí. Hlavne pravidelná výmena oleja, niekedy aj skôr než je treba. A kontrola olejovej sústavy, aspoň pri každej druhej výmene oleja, sacieho koša a filtračného sitka mazania turba. Vraj veľmi dôležité. Ja dávam pred výmenou aj takú čistiacu kvapalinu na rozpustenie karbonu. A na motore je to poznať, je čistý. Tam je riziko, že ak sa to dá prvý krát po veľa kilometroch a v motore je veľa karbonu (čo ani zvonku nie je vidieť že tam je) tak sa veľké časti karbonu môžu dostať do mazacích kanálikov a v najhoršom prípade sa zadre motor. Ak sa dáva správny olej a interval výmeny je častý (vraj sa doporučuje max 15 tis. km), tak si myslím že riziko je malé. U mňa to funguje Neviem teda, ale asi by som dal to turbo na repas. A tam sa zistí čo s tým. Lebo pri tvojich km by sa už repas aj hodil. Si myslím teda. Ja som ho dal pri 220 tis. km. No buď je ok a len vymenia púzdra, vyvážia a doladia ako u mňa (to ma stálo 150e), alebo bude treba vymeniť aj propelku, alebo komplet nové. A to už bude drahšie. Moc asi na výber nemáš. Alebo niekto usúdi, že to neni turbom (ja sa v tom vyznám len laicky, ale isté skúsenosti mám) a nájde chybu inde. Inak to s tým odstranením FAPu mi tiež nesedí u Peugeotu, viem o tom svoje. Až Straki pomohol tak ako treba. A zvlášť keď píšeš, že filter je preč. Ja som to mal presne tak, všetko ok, ale regenerovalo a dymilo. U teba je to možno aj kombinácia vybehaného turba a regenerácie... [upravil dne 9/3/13 10:25 od oldo439]
  4. oldo439

    Spotřeba 307 2,0HDI Siemens

    Zaujímavé, aj mne to tak robí a to mám Bosch. Keď vynulujem PP a stojím na mieste na voľnobehu, alebo teda chvíľu na to zastavím, tak to začne súpať hore. Ale dosť divoko, aj cez 10 litrov. Keď sa potom rozbehnem, tak sa to po čase vráti naspäť na 4,5. Teda podľa typu jazdy. Pokiaľ tam po vynulovaní natočím viac km, tak už to nerobí. Alebo možno robí, ale keďže to priemeruje, tak to neni vidieť. Zrejme blbá kalkulačka. Záleží akým systémom to vypočítava. Asi keď je málo ubehnutých km od vynulovania, tak tam vznikajú veľké odchýlky. Možno to nejak zložito zaokruhluje.
  5. oldo439

    Kouř z výfuku

    caraxx: poriešil si nejak tú netesnosť, čo máš v prvom príspevku na fotke ? Ja mám rovnaký motor, aj rovnako starý. Akurát mám o 70 tis. km viac. A tiež to tam mám celé od oleja. Tesniaca gumička trpí, lebo pri výmene filtra vzduchu sa to vždy musí vytiahnuť. Mám ju už vydratú, vždy to zalepím kafom. A vraj sa nedá zohnať samostatne, iba s celým saním, mám jedine skúsiť zohnať rovnakú gumičku od inštalatérov alebo podobne. Ale koľko by vydržala neviem. Tak to zatiaľ lepím. A turbo som už dával na repas, vymenili púzdra a ešte čosi vnútri + vyvážili. Ale mal som ho v dobrom stave. Inak mne to tiež občas zadymovalo, ale nebolo tak moc ako u teba ani zdaleka. A nebolo to turbom, ale zrejme to robilo kvôli regenerácii. FAP som mal vyhodený, ale soft upravený nebol. Až kým mi Straki nevypol regeneráciu v softe. Odvtedy mám pokoj. Auto ide ako víno, žiadny dym. Díky Straki
  6. oldo439

    Elektromagnetický ventil

    Neni som si istý, či to je podtlakovo ovládané. Ja mám rovnaký motor, akurát starší a mám to ovládané elektromagneticky. Snímanie polohy je magnetickým snímačom. A prečo píše teplota nasávaného vzduchu 0 ? Som zvedavý, kto čo napíše. Tiež sa len učím. Ale s EGR som si užil svoje. Vyzerá to na občasnú závadu. Buď je zanesený a zle sa pohybuje, alebo zlý kontakt niekde.
  7. oldo439

    Problém pri vypínaní motora

    No mne to robilo tiež občas, ale odkedy mám vypnutú regeneráciu FAPu, tak odvtedy motor zhasne hneď. Myslím že to môže byť softwarová záležitosť. Záleží kedy sa motor vypne v akej fáze chodu. Dlho som to na mojom aute sledoval, prečo raz vypne okamžite a niekedy točí aj 2 sekundy a vypína tak nejak spomalene, akoby mu ešte dotekala nafta Ale všetky stopy viedli k regenerácii. Keď som bol čerstvo po regenerácii, to nerobilo.
  8. A máš dobrý merák ? Nechce sa mi veriť, že môže alternátor tak prebíjať, veď je tam regulátor. Ale tá baterka by to mohla byť, pri štartovaní napätie padne dosť nízko a to môže vyhodnotiť ako nízke napätie. Požičal by som si iný merák a skúsil aj inú baterku, čidlo by som hneď nemenil.
  9. oldo439

    vaha vzduchu 307 sw 2,0 66kw

    SteveTurb: takto nejak sa to chová keď to regeneruje FAP filter. Teda aspoň u mňa. Keď to držím vo vyšších otáčkach, trebars cez 2000, tak to ťahá vcelku normálne, ale pri nižších to robí presne ako u teba, je to lenivé a potom to vystrelí. A keď počas regenerácie zastavím, tak po klesnutí rýchlosti pod 10 km/h sa zapne sahara, teda predný ventilátor. Podľa toho viem že to regeneruje. Nemám až také skúsenosti, čo by to robilo keď odíde váha vzduchu, ono aj záleží ako odíde. Ak úplne tak počítač si hodnoty simuluje, ale vyhodí hlášku. Iné je, keď sa váha poškodí tak, že jej len hodnoty utečú trochu inde, vtedy počítač nemusí presne rozoznať, že je váha zlá a teda neni ani hláška. Akurát auto pojde inak, ale ako presne, to tažko povedať. V tom prípade už pomôže, keď si skúsený mechanik sadne s notebookom do auta a za jazdy sleduje parametre, ale musí poznať, čo kde má byť. A niekedy to môžu byť veľmi malé odchýlky. To musí byť ozaj zručný mechanik a hlavne s dobrou praxou. Ono pokiaľ auto dokáže ísť aj normálne, čiže len pri istých parametroch ide zle, tak to nebude asi vážna závada, lebo dokáže dosiahnúť aj optimálne parametre akurát sa musí trochu posnažiť. Neviem presne ako fungujú mapy riadenia motora, či napríklad pri malej diere v hadici za turbom (mal som taký problém) pridá počítač výkon napr turba aby dosiahol požadovaný tlak. Lebo v mape je presne dané pri akých parametroch má nastaviť iné parametre. To by vedel povedať skôr taký odborník ako je straki No neviem, už len špekulujem.
  10. oldo439

    problem s maximalkou

    Typoval bych to na znížený prietok vzduchu cez motor, či na saní alebo výfuku. toto zvykne robiť zanesený FAP, ale keď ho tam nemáš... Turbo ako píšeš síce tlak dáva, ale to nezmamená že je prietok. ja som mal problém s pripchatými sacími otvormi pred ventilmi, zanáša sa to od EGR. Originál to má priemer okolo 3 cm, ale časom sa to zanesie na 1 cm. a tým brzdí prietok pri vysokej záťaži. A potom motor nedosahuje maximálku.
  11. oldo439

    ventilátor

    Zaujímavé že si nemusel tu tyč riadenia odpojiť. Podľa ročníka máme rovnaké autá, akurát ty máš SW. Že by tam bol taký rozdiel ? Ja by som ten ventilátor nedostal odtiaľ von. Skúšal som všeliako, poskladaný pod volantom, aj pedále som stláčal, konektory rovnako ako ty som mal odpojené, ale fyzika nepustí. Nemáš náhodou manuálnu klímu ? Aj pre ostatných píšem, ak to niekto bude rozoberať, tak nie je problém ventilátor vybrať. Je tam jeden šroubik, ale ten netreba dávať dole pri vyťahovaní. Drží samotný motor v tom plaste. Čiže až keď bude ventilátor vytiahnutý. Vyťahovanie je trochu hlavolam, ale dá sa to. Neni tam nijak zaistený, len ho teba pootočiť, neviem na ktorú stranu, ale keď to uvidíte, pochopíte. Len treba trpezlivosť, hlavne aby ste nepoškodili tú vrtulu. Inak to nebude vyvážené a bude to potom vibrovať a tak.
  12. U týchto porúch sa dosť často objavuje zlé ukostrenie. A čo si všímam, tak väčšinou sa to objaví vtedy, keď sa robí zásah v priestore motora okolo riadiacej jednotky. Pomrví sa s káblami a porucha je na svete. Ja som osobne takú poruchu neriešil, ale ak máte dobrý merák, malo by sa to dať relatívne ľahko nájsť. Treba skúšať a merať. A na internete hľadať návody. Napr. aj tu: http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.php?t=72572&postdays=0&postorder=asc&start=0 Ale aj tu na peugeot-club fore je toho dosť. Je fakt, že väčšinou keď sa preruší ukostrenie, tak niečo na to doplatí, v horšom prípade rovno RJ. Alebo podobne. Treba čítať a hľadať.
  13. oldo439

    ventilátor

    Petr V: nemusel si odpojiť tyč riadenia dole u podlahy ? Ja som musel, inak by som ho von nedostal. Raz som ho mal vonku, keď začal pískať. Vyčistil som ho, skontroloval uhlíky (aj keď je ich dosť blbo vidieť), komutátor, všetko ok. Akurát som premazal ložiská a odvtedy pokoj. Mám automatickú klímu. Dúfam že mi ten regulátor neodíde, ako tu viacerí píšu.
  14. oldo439

    vaha vzduchu 307 sw 2,0 66kw

    U mňa netreba dávať kryt filtra dole. Ten snímač je vlastne zasunutý v tom kryte filtra a upevnený troma torxami. Zhora je konektor. Ale ako píšem, neviem aký máš motor, ja sa zas v tých druhoch toľko nevyznam. Ja dobre poznám len moje. No podľa VIN by som vedel presne zistiť ako a čo kde máš. Ale zas na to treba čas, ja som teraz v práci. Inak v popisku nemáš uvedený rok výroby.
  15. oldo439

    vaha vzduchu 307 sw 2,0 66kw

    Čo to znamená všetko ok? Jako bez hlášok, alebo že všetky parametre, hodnoty prietokov, tlakov a teplôt sú ok ? Lebo ten kto robí komplet dia, tak to všetko musí poznať, vedieť kde čo hľadať, aké hodnoty majú byť a podobne. To nie je len tak. Ja sa moc v cudzích autách nevŕtam, iba vo svojom, ale to poznám veľmi dobre. Skúšam, testujem, merám, mám síce čínsku dia, ale mám, na parametre a hlášky je to ok. U teba to môže byť kopec vecí, keď vylúčim problém s riadiacou jednotkou, tak aj tak ostáva veľa vecí. Hovoríš, že iba pri nízkych otáčkach zle ťahá ? Pri vyšších je ťah lepší? Záleží koľko otáčok je tie nízke. Predtým to ťahalo lepšie ? Keď si to kúpil ? A ten znížený ťah začal postupne, alebo odrazu? Nemenil si zdroj paliva ? Dávaš aditíva ? Čo turbo, nepíska, dáva dobrý tlak ? Čo naklápanie lopatiek v turbe ? Funguje ? Hadice za turbom, tesnia ? Nie sú od oleja niekde ? Intercooler je tesný ? Čo EGR ? Koľko máš km ? Čo FAP filter ? Na koľko % je zanesený ? Atď. Otázok je veľa.
  16. oldo439

    vaha vzduchu 307 sw 2,0 66kw

    Ja by som ti aj poradil, ale neviem aký máš motor. Mal som ju vonku veľa krát, ale čistiť som ju nemusel ani raz. Ani inak nevidím dôvod. Je za filtrom, vzduch by tam mal byť čistý a bez oleja. Jedine ak by v minulosti bol problém s hadicami. Alebo netesným filtrom. Osobne by som skor začal s dia a skontroloval požadovaný skutočný prietok vzduchu. A či hodnota z čidla je skutočná alebo simulovaná (bola by závada v počítači motora). Ale keď chceš, tak rozoberaj opatrne, logicky, bez násilia a pamätaj čo kde bolo, ako moc dotiahnuté a v akom poradí si to dával dole. Ja mám čidlo ako je hore na fotke. Za ním je hadica do turba s bočným vývodom na klukovku. Tú treba dať prvú dole, a potom samotný senzor je na troch torxoch. Samozrejme predtým odpojiť konektor z čidla. Ale dá sa aj potom, len aby si tomu neublížil.
  17. oldo439

    Peugeot 406 2,0 HDI 80kw - Poistky

    Ak je to ten spínač, dá sa jednoducho zreparovať. Vymontovať (pootočením), rozobrať (pozor, západky sú dosť krehké, lámu sa), očistiť opálené kontakty, vystriekať kontakty WDčkom, zložiť a tak.
  18. Klaun: To jako keď dáš auto do servisu a oni ti tam niečo pokazia, tak to musíš platiť ty? To fakt tak v servisoch funguje ? Normálne som si musel ísť zapáliť. Pár krát som auto v servise mal, naštastie nič nepokazili, ale teda toto ma prekvapilo. Čiže teoreticky výmena žiarovky môže stáť 150 evri ? Hm. Inak zvláštna náhoda, dáš vymeniť naftu a odíde ti relé. Fakt majstri. Neni nad šikovných podomových kutilov (autoopravárov), aspoň ja mám jedného takého a nemôžem vynachváliť. [upravil dne 15/12/12 09:51 od oldo439] [upravil dne 15/12/12 09:52 od oldo439]
  19. Keď stierač zastaví vždy v inej polohe, treba rozobrať motorček zadného stierača a vyčistiť kontakty vuútri. Je tam taká vodivá dráha takmer dookola a na ňu priliehajú 3 kontakty. Vyčistiť, prípadne dopružiť. Už sa to tu riešilo. Osobne aj ja. Napr. aj tu, ale aj inde, treba hľadať: Ale prečo sa po vložení klúča zapne ten stierač, to je zaujímavé . Robí to vždy keď vložíš kľúč, alebo iba občas? A stačí kľúč vložiť alebo až keď s ním potočíš alebo pokýveš v zámku ? Ak by to robilo pri odomykaní, tak to sa dá pochopiť.
  20. oldo439

    Kontrolka žhavení.

    Dodám, že na common rail systéme sú tak vysoké tlaky, že žhavenie ani nepotrebuje. Ak je nafta dobre rozprášená vo valci, tak pri stlačení sa prudko zahreje a vybuchne. Neviem síce ako by štartovalo bez žhavenia pri teplote pod nulou, ale keď som skúšal odpojiť žhaviče pri 15 stupňoch, tak studený motor naštartoval v pohode. Pár krát zakopol, ale inak chytil. Na obyčajnom dízli som musel točiť aj 30 sekund aby to chytilo, a to nehovorím o bielom dyme za autom Mne normálne za studena svieti žhavenie 1-2 sekundy, keď je pod vonku nulou (neviem presne pri akej teplote, nesledujem to keď štartuje normálne) tak vtedy to trvá dlhšie, aj 5 sekund, ale to najviac. To pri -15, vačšie zimy tu nebývajú Či to ozaj aj tak dlho žhaví, alebo aj dlhšie, to som nemeral, žhaviče sú za motorom, asi výrobca nepredpokladal s nimi problémy, inak by som si dobre ponadával. Napr. kamarát na podobnom motori mal tuším 2 žhaviče nefunkčné, ale ani si to nevšimol, štartovalo normálne. Objavil to náhodou, keď zo zvedavosti ich meral. Lebo keď nameráš na žhavičoch 12 voltov, to neznamená že fungujú. Treba merať prúd s jednosmerným kliešťovým ampérmetrom na každom žhaviči. Ani spoločné odmeranie prívodného drôtu ti nepovie, či sú funkčné všetky 4. Nevieš koľko má byť sumárny prúd, ten sa mení od teploty žhaviča. Ak si dobre pamätám, elektronika dokáže podľa prúdu a napätia (ohmov zákon) zmerať teplotu žhavičov, tých samotných špičiek čo sú vo vnútri valcov. A podľa toho regulovať žhavenie. Či je to tak na tomto motore, to netuším, ale na starých diesloch z 90. rokov to tak bolo. Som to kedysi opravoval. Inak prúd by tam mal byť niekde medzi 10-60 Ampér na žhavič, ale to je veľmi rozdielne. Je veľa druhov žhavičov.
  21. To pohasínanie svetiel by mohla robiť aj stará baterka, má väčší vnútorný odpor a alternátor má istú zotrvačnosť pri vyrovnávaní napätia. V aute je plno elektrospotrebičov, niektoré majú aj veľký odber, môže kolísať napätie. Vlastne aj kolíše, keď to poblikáva. Inak vlastná skúsenosť, po výmene baterky ok. Ono to poblikávať bude vždy, ale slabšie, pri dobrej a nabitej baterke je to ledva postrehnuteľné. Ale tie kovové zvuky, to ťažko. Musíš to skúsiť lokalizovať, aspoň z ktorej strany to ide.
  22. oldo439

    vaha vzduchu 307 sw 2,0 66kw

    S tou váhou vzduchu opatrne, je to dosť jemné a citlivé. A drahé. Určite nepoužívať žiadne štetce ani nič mechanické. Iba sprej. Základ je že musí byť odmasnený ten senzor. Aj keď olej sa tam ani nemá ako dostať, všetko olejové je až za tým. No a bez prachu. Inak vlastná skúsenosť. Jeden som poškodil Ale je to dobrá skúsenosť. Hneď som to rozobral, tak aspoň viem ako to funguje. Pre zaujímavosť, teplotu meria dioda a prietok vzduchu tenký drôtik (na neho pozor, je fakt tenký), cez ktorý preteká konštatntný prúd (drôtik sa zahrieva) a meria sa napätie, teda úbytok. Čím vyšší prietok vzduchu, tým väčšie ochladzovanie a teda mení sa napätie a to sa prevádza na frekvenciu. Myslím že sa to koriguje aj teplotou okolia. Už si to nepamätám presne, ale viem že je tam dosť zložitá elektronika, zaliata v takom ochrannom obale. Inak napr. aj nepoškodené vlákno rozbitej žiarovky sa podobným spôsobom dá použiť na meranie prietoku vzduchu Sorry za off topic, možno bude niekto zvedavý... [upravil dne 15/12/12 08:09 od oldo439]
  23. oldo439

    Zatváranie dverí kufra

    Servus. Ja som mal podobný problém. Tiež sa mi po zabuchnutí kufra sám občas otvoril. A musel som viac krát zabuchnúť, väčšinou pomohlo silnejšie zabuchnutie. Proste to urobilo dva krát buch buch s odstupov asi pol sekundy. Ako keby som tú otváraciu páčku stále držal stlačenú. Niekedy až toľko krát, že som sa bál že to nezavrem. A to by bol problém, lebo potom ani nejde auto zamknúť Tiež som to vystriekaval aj vodou, aj WDčkom, ale nepomohlo. Teda vždy iba na chvíľu. Vačšinou do jazdy po mokrej resp. špinavej ceste. A to ma naviedlo na riešenie, že problém bude asi v spínači, lebo po daždi pri otváraní kufra bolo vždy cítiť taký ťažší a zadrhávanejší chod tej páčky. Aby som to skrátil, musel som to rozobrať a zistiť čo je vo veci. No z vnútornej strany kufrových dverí treba dať dole ten plastový kryt. Myslím že sú tam dva šroby a ostatné je len nacvaknuté po obvode. Celý ten mechanizmus zámku je na dvoch matkách, tuším 13 orech na golu, ale to už neviem presne. Odpojiť konektor a potom to celé ide vytiahnuť von zvonku. Je tam mikrospínač, ten je dobre utesnený, fungoval dobre. Ale tá páčka sa zasekávala a nevracala, preto ostával mikrospínač zopnutý a až pri silnejšom buchnutí sa to vrátilo naspäť. Pointa je v tom, že na tej páčke zvnútra je taký plastový výbežok, čo funguje ako pružina a odtláča tú pačku aby vypol ten mikrospínač. A táto akože pružinka bola vyťahaná, vymačkaná, stvrdnutá a mne sa ju aj podarilo odlomiť. Proste staroba plastu. Ja som ju nahradil s takým pružným plieškom, ktorý som zatavil do toho plastu, vyčistil kĺbiky v ktorých je zasunutá tá pačka, premazal a aj to tesnenie okolo toho madla a odvtedy pokoj. Aj keď je blato, tak neni problém. Inak keď dáš hlavu blízko toho mechanizmu, tak je počuť ako ten mikrospínač lúska. Podľa toho vieš, či lúska dva krát alebo iba raz, čiže to nedostatočne pruží a ostáva zopnuté.
  24. oldo439

    Pomalé ohřívání motoru

    Na HDi, neviem presne na ktorých ročníkoch, je elektrická špirála. Ktorá pomáha zohrievať vzduch keď je motor studený. Takže aj keď sa ručička ani nepohne, tak už kúri. Šikovná vec. Pomáha napr odrosiť okná. Majú to iba diesle a neviem či všetky. A špirála je umiestnená dole v priestore pod popolníkom, z ľavej strany dole od šoféra pod bočným krytom sa dajú nájsť dva hrubé drôty čo idú do takého asi 10 cm vysokého obdĺžnika. Je vlastne zasunutá v tom boxe kúrenia. Ak tam máte tie drôty a máte HDi, tak máte pomocnú špirálu. Ale netuším aký má výkon. Teda aspoň ja ju tam mám
  25. oldo439

    Klima - zlobí nad 25 stupňů

    Ventil ti bude odfukovať aj keď bude tlak chladiva 1 bar, ale tlak musí byť vyšší ako 2 bary, inak sa klimatizacia zablokuje. Cez dia sa to dá pozrieť, ale to zrejme teraz nemáš takú možnosť. Občas odíde aj elektromagnetická spojka v kompresore. Ale keď pozerám na ročník auta, tak to najskôr bude skorodovaný predný chladič. Ten má obmedzenú životnosť a väčšinou je to tak cez 5 rokov. Samozrejme záleží ako sa autom jazdí. Keď chladič skoroduje, objavia sa v ňom mikroprasklinky a cez ne začne pomaly chladivo unikať. Najpr začne slabšie chladiť, neskôr bude počuť sičanie z výparníka vždy pri zapnutí klímy a nakoniec prestane ísť úplne keď tlak klesne pod 2 bary. Tiež to môže byť problém s ventilátorom, ako tu bolo vyššie spomenuté. Ale najčastejšie to býva únik chladiva. Ak klíma funguje, tak jedna trubka je teplá (tá tenšia, je vysokotlaká) a druhá hrubšia studená. A pomaly sa točí predný ventilátor (teda ak je dvojrýchlostný a je nízka teplota chladiča).
×
×
  • Vytvořit...