Jump to content
  • Aktuální cíle darů

bluesmanova chrochtajúca 407ma

Recommended Posts

Guest bluesman
Posted

Zdravím vospolok!

Ako si viacerí z vás možno všimli, už dlhšie som sa chystal omladiť svoj vozový park potrebný pre každodenné dochádzanie. Po dlhom a vyčerpávajúcom uvažovaní a hľadaní odborných rád som sa rozhodol pre Peugeot 407 v dieseli (týmto ďakujem všetkým ochotným klubákom, ktorí mi poskytli mnoho potrebných rád :mrk ).
Konkrétne sa jedná o 407 sedan 1.6 HDi 80kw r.v. 2006. :) Po viacerých obhliadkach mi padla do oka táto krásavica v šedej metalíze - jedná sa o dovoz z Rakúska po prvom majiteľovi v lete minulého roku. ;) Druhý majiteľ (od ktorého som ju kupoval) zaplatil registračnú daň, prihlásenie v SR, KO, novú TK a EK, takže tomuto úradnému utrpeniu a zbytočným poplatkom som sa našťastie vyhol. :D

Auto má na tachometri 116 tisíc km s tým, že stav exteriéru a interiéru by kľudne mohol zodpovedať tomuto nájazdu, i keď samozrejme záruka neexistuje, servisná knižka chýba. Predošlý majiteľ pred cca. 2000 km preventívne vymenil spojku (spojková sada Valeo) komplet predné brzdy (kotúče i doštičky ATE), nechal pretesniť vstrekovače, a obul na auto letné pneu Michelin Energy Saver 205/60/R16 92H.

Vozítko má samozrejme aj nejaké chybičky krásy zodpovedajúce veku, a to pár oderkov na prednom nárazníku, jeden škrabanec na disku, malý kúsok odtrhnutého tesnenia v kufri, a buchnutý roh dna kufra (zrejme o nejaký obrubník). Najviac ma však mrzí problém s displejom palubného počítača, ktorý pri zohriatí auta po cca 30-40 minútach jazdy stráca čitateľnosť.

Z hľadiska výbavy je to viac, než som očakával - 4x el. sekvenčné okná, el. vyhrievané zrkadlá, el. a vyhrievané predné sedadlá, elektronické samozatmavovacie spätné zrkadlo, 7x airbag, ABS, ESP, zadné parkovacie senzory, drevený paket v interiéri, fajčiarsky paket, svetelný paket (interiérové lampy vpredu i vzadu + 4x osvetlenie nôh po otvorení dverí), tempomat s obmedzovačom rýchlosti, lakťová opierka vpredu aj vzadu, klimatizovaná priehradka, dvojzónová automatická klíma, dažďový senzor + automatické stierače, automatické rozsvietenie svetiel, automatické sklápanie zrkadiel, automatické zamykanie po rozjazde/pri nečinnosti, 2x kľúč s centrálom na diaľkové ovládanie, diaľkové otváranie kufra, otvor do kufra v zadnej lavici, palubný počítač, rádio s CD + ovládanie pod volantom, detská poistka, hliníkové disky, zásterky podblatníkov.

Hneď po kúpe auto absolvovalo dve prehliadky a diagnostiky v dvoch rôznych autorizovaných servisoch Peugeot. Vo výsledku bude podľa výpisov potrebné vymeniť EGR ventil, pretože ten sa na diagnostike javí ako výrazne opotrebený - inak auto nevykazuje žiadne ďalšia chybové hlášky. Stav naplnenia FAP filtra je 58%, takže dúfam, že ešte niečo vydrží. :)

Po tomto zistení sa mi podarilo zjednať s pôvodným majiteľom výraznú zľavu z ceny, ktorá sa transformovala do okamžitého servisu (oleje, filtre, guferá prevodovky, rozvody,...). Už mám úspešne za sebou prepis, vybavenie nových EČV a nálepok z STK; povinné zmluvné poistenie (vychádza na 105€ ročne), a nechal som za 50€ ročne pripoistiť aj čelné sklo na sumu 500€.

Zatiaľ jazdíme bez problémov, s priemernou spotrebou 4,8l/100km (50% mesto / 50% okresky), takže som spokojný. Rozhodol som sa, že budem ďalej tankovať iba aditívovanú naftu, keďže cena PHM išla teraz dolu - hádam sa to nejak prejaví na spotrebe a chode motora.  :)  Zatiaľ pridávam fotky z inzerátu, sú fotené kvalitnejším foťákom ako mám ja. :D Keď príde konečne vlna pekného počasia, nafotím aj nejaké umelecké zábery, sľubujem. :D

Foto:

167qn7q.jpg

zxwsp0.jpg

14n05yo.jpg

2i8dgn7.jpg

2vbu4at.jpg

2nhm23m.jpg

qnllr5.jpg

4g69ub.jpg

1zlgl7t.jpg

2qmj2bn.jpg

Do budúcna ešte potrebné (alias v tomto roku):

I. vymeniť remenicu, voľnobežku alternátora a remeň (toto je asi najakútnejšie, uvedené diely nie sú v najlepšom stave)
II. vymeniť EGR ventil (predpokladám, že kúpim nový a nechám výmenu spraviť v autorizáku)
III. vymeniť žhaviče (2 sa javia ako nefunkčné, ale všetky sa nedajú odmontovať, takže bude musieť ísť hlava valcov dolu)
IV. opraviť dno kufra/vymeniť za nové (auto zrejme narazilo na nejaký obrubník pri cúvaní - buď sa to vyrieši klampiarskou prácou alebo v autorizáku objednám nové diely)
V. vymeniť zadné brzdové doštičky (tie sú už trošku opotrebené, možno rovno vymením aj kotúče)
VI. vymeniť kabínový filter + prečistiť klímu (posledná vec zo spotrebáku, ktorá mi ešte chýba ku šťastiu)

VII. vymeniť halogénky v predných svetlometoch (chcelo by to biele svetlo)

A čím by som časom chcel autíčko vylepšiť?

A) zakúpiť originálny autoalarm
B) zakúpiť druhú sadu hliníkových diskov
C) zakúpiť xenónové svetlomety
D) namontovať ZederLock a DefendLock (možno)
E) vymeniť poškriabanú chrómovanú lištu na prednom nárazníku

F) zakúpiť deflektory všetkých okien

To je zatiaľ všetko. Dúfam, že autíčko bude verne slúžiť a bude mi robiť len radosť. :) V každom prípade si rád prečítam vaše postrehy, názory, rady i konštruktívnu kritiku. ;)

Aktualizácie:

január 2015

1. nové rozvody (Contitech + INA)
2. nová vodná pumpa Airtex
3. nový olej v motore Total Quartz Ineo ECS 5W-30
4. nový olejový filter Bosch
5. nový vzduchový filter Bosch
6. nový palivový filter Bosch
7. nové guferá prevodovky na polosách
8. nový olej v prevodovke VatOil SynTrag RPC 75W-80 GL-5
9. nové podložky pod EČV
10. nové zimné pneu Goodyear UltraGrip 9 205/60/R16 82H + vyváženie

február 2015

1. nový displej palubného počítača

2. nastavené vstrekovače a turbo

3. nová kvapalina do ostrekovačov do -30°C

4. nová diagnostika Lexia

Tento příspěvek byl upraven od bluesman: 23 únor 2015 - 22:37:04

• 2 weeks later...
Guest minimaxa
Posted

Super kára  :super  (kdybych nebyl debil) tak jsem málem podobnou měl  ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...