Guest bluesman Posted January 30, 2015 Posted January 30, 2015 Zdravím vospolok!Ako si viacerí z vás možno všimli, už dlhšie som sa chystal omladiť svoj vozový park potrebný pre každodenné dochádzanie. Po dlhom a vyčerpávajúcom uvažovaní a hľadaní odborných rád som sa rozhodol pre Peugeot 407 v dieseli (týmto ďakujem všetkým ochotným klubákom, ktorí mi poskytli mnoho potrebných rád ).Konkrétne sa jedná o 407 sedan 1.6 HDi 80kw r.v. 2006. Po viacerých obhliadkach mi padla do oka táto krásavica v šedej metalíze - jedná sa o dovoz z Rakúska po prvom majiteľovi v lete minulého roku. Druhý majiteľ (od ktorého som ju kupoval) zaplatil registračnú daň, prihlásenie v SR, KO, novú TK a EK, takže tomuto úradnému utrpeniu a zbytočným poplatkom som sa našťastie vyhol. Auto má na tachometri 116 tisíc km s tým, že stav exteriéru a interiéru by kľudne mohol zodpovedať tomuto nájazdu, i keď samozrejme záruka neexistuje, servisná knižka chýba. Predošlý majiteľ pred cca. 2000 km preventívne vymenil spojku (spojková sada Valeo) komplet predné brzdy (kotúče i doštičky ATE), nechal pretesniť vstrekovače, a obul na auto letné pneu Michelin Energy Saver 205/60/R16 92H.Vozítko má samozrejme aj nejaké chybičky krásy zodpovedajúce veku, a to pár oderkov na prednom nárazníku, jeden škrabanec na disku, malý kúsok odtrhnutého tesnenia v kufri, a buchnutý roh dna kufra (zrejme o nejaký obrubník). Najviac ma však mrzí problém s displejom palubného počítača, ktorý pri zohriatí auta po cca 30-40 minútach jazdy stráca čitateľnosť.Z hľadiska výbavy je to viac, než som očakával - 4x el. sekvenčné okná, el. vyhrievané zrkadlá, el. a vyhrievané predné sedadlá, elektronické samozatmavovacie spätné zrkadlo, 7x airbag, ABS, ESP, zadné parkovacie senzory, drevený paket v interiéri, fajčiarsky paket, svetelný paket (interiérové lampy vpredu i vzadu + 4x osvetlenie nôh po otvorení dverí), tempomat s obmedzovačom rýchlosti, lakťová opierka vpredu aj vzadu, klimatizovaná priehradka, dvojzónová automatická klíma, dažďový senzor + automatické stierače, automatické rozsvietenie svetiel, automatické sklápanie zrkadiel, automatické zamykanie po rozjazde/pri nečinnosti, 2x kľúč s centrálom na diaľkové ovládanie, diaľkové otváranie kufra, otvor do kufra v zadnej lavici, palubný počítač, rádio s CD + ovládanie pod volantom, detská poistka, hliníkové disky, zásterky podblatníkov.Hneď po kúpe auto absolvovalo dve prehliadky a diagnostiky v dvoch rôznych autorizovaných servisoch Peugeot. Vo výsledku bude podľa výpisov potrebné vymeniť EGR ventil, pretože ten sa na diagnostike javí ako výrazne opotrebený - inak auto nevykazuje žiadne ďalšia chybové hlášky. Stav naplnenia FAP filtra je 58%, takže dúfam, že ešte niečo vydrží. Po tomto zistení sa mi podarilo zjednať s pôvodným majiteľom výraznú zľavu z ceny, ktorá sa transformovala do okamžitého servisu (oleje, filtre, guferá prevodovky, rozvody,...). Už mám úspešne za sebou prepis, vybavenie nových EČV a nálepok z STK; povinné zmluvné poistenie (vychádza na 105€ ročne), a nechal som za 50€ ročne pripoistiť aj čelné sklo na sumu 500€.Zatiaľ jazdíme bez problémov, s priemernou spotrebou 4,8l/100km (50% mesto / 50% okresky), takže som spokojný. Rozhodol som sa, že budem ďalej tankovať iba aditívovanú naftu, keďže cena PHM išla teraz dolu - hádam sa to nejak prejaví na spotrebe a chode motora. Zatiaľ pridávam fotky z inzerátu, sú fotené kvalitnejším foťákom ako mám ja. Keď príde konečne vlna pekného počasia, nafotím aj nejaké umelecké zábery, sľubujem. Foto: Do budúcna ešte potrebné (alias v tomto roku):I. vymeniť remenicu, voľnobežku alternátora a remeň (toto je asi najakútnejšie, uvedené diely nie sú v najlepšom stave)II. vymeniť EGR ventil (predpokladám, že kúpim nový a nechám výmenu spraviť v autorizáku)III. vymeniť žhaviče (2 sa javia ako nefunkčné, ale všetky sa nedajú odmontovať, takže bude musieť ísť hlava valcov dolu)IV. opraviť dno kufra/vymeniť za nové (auto zrejme narazilo na nejaký obrubník pri cúvaní - buď sa to vyrieši klampiarskou prácou alebo v autorizáku objednám nové diely)V. vymeniť zadné brzdové doštičky (tie sú už trošku opotrebené, možno rovno vymením aj kotúče)VI. vymeniť kabínový filter + prečistiť klímu (posledná vec zo spotrebáku, ktorá mi ešte chýba ku šťastiu) VII. vymeniť halogénky v predných svetlometoch (chcelo by to biele svetlo)A čím by som časom chcel autíčko vylepšiť?A) zakúpiť originálny autoalarmB) zakúpiť druhú sadu hliníkových diskovC) zakúpiť xenónové svetlometyD) namontovať ZederLock a DefendLock (možno)E) vymeniť poškriabanú chrómovanú lištu na prednom nárazníku F) zakúpiť deflektory všetkých okien To je zatiaľ všetko. Dúfam, že autíčko bude verne slúžiť a bude mi robiť len radosť. V každom prípade si rád prečítam vaše postrehy, názory, rady i konštruktívnu kritiku. Aktualizácie: január 2015 1. nové rozvody (Contitech + INA)2. nová vodná pumpa Airtex3. nový olej v motore Total Quartz Ineo ECS 5W-304. nový olejový filter Bosch5. nový vzduchový filter Bosch6. nový palivový filter Bosch7. nové guferá prevodovky na polosách8. nový olej v prevodovke VatOil SynTrag RPC 75W-80 GL-59. nové podložky pod EČV10. nové zimné pneu Goodyear UltraGrip 9 205/60/R16 82H + vyváženie február 2015 1. nový displej palubného počítača 2. nastavené vstrekovače a turbo 3. nová kvapalina do ostrekovačov do -30°C 4. nová diagnostika Lexia Tento příspěvek byl upraven od bluesman: 23 únor 2015 - 22:37:04
Lukaydo 407 Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Pěkná 407ma at ti slouží a nenecháš se odradit
Guest minimaxa Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Super kára (kdybych nebyl debil) tak jsem málem podobnou měl
EronixHD Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Pěkně si postoupil do jiného levlu. Ale pořád tu nevidím žádnou novou fotku, a to už máš 407dmu docela dlouho
Guest servisman Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Pěkná barvička jen já bych bral raději SWčko EronixHD 1
Grlik Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 hele k těm mlhovkám jak se to dá nakodovat? to mě docela zajímá
AnotherOne Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Nedá sa to a ani svetlomety na to nie sú použiteľné.
Recommended Posts