Jump to content

Pomalý hrnec


Haryk
 Share

Recommended Posts

Guest minimaxa

Ahoj, meli jsme ho, je to super vec, ale po nekolika tydnech se z neho stal lapac prachu v kuchyni. Nasledne jsme poridili parni hrnec, takovy to vareni v pare v nekolika nadobach nad sebou, osud ho cekal stejny.....

Link to comment
Share on other sites

Já ho používám už asi deset let a je to super věc. Jiný styl vaření. Není to na takové přiletět domů a honem uvařit. Ale guláš a omáčky a třeba i kachna dušená ve vlastním sádle je na tom neskutečně dobré. Už jiné vaření nepoužíváme když se jedná třeba o takovéto věci. Večer osmahnu cibuli dám do hrnce přidám maso a ráno je guláš hotový. Ale jaký, to je pochoutka a ne jako když to někdo dělá nedej bože v papiňáku.

Takže doporučuji. Zabiješ dvě mouchy. Uděláš ženě radost a navíc ti to pak bude chutnat.

Dušená zelenin, dušená masa, polévky, prostě vše v čem je alespoň trochu vody. Princip je ten, že díky nízké teplotě se voda neodpařuje a stačí jí fakt malinko.

Link to comment
Share on other sites

Ještě doporučuji koupit kvalitní, nejlépe s keramickou nebo kameninovou vnitřní vložkou. Lze jí pak v hrnce vyjmout a přímo z toho servírovat. A drží teplo

Link to comment
Share on other sites

Nevím jestli tomu co normálně již několik let dělám, není náhodou to samé co pomalý hrnec

 

Normálně mám velký hluboký pekáč s víkem. Na pánvi oprásknu cibuli na tom pořádný kus hovězího, malinko podlít opravdu silným vývarem, přiklopit a dát do trouby na 90°C na 8 hodin přes noc. Ráno na vás čeká nejlahodnější hovězí, jaký znám

 

Hovězí vyndám, vyberu koření, zahustím, rozkvedlám (někdy propasíruji) a omáčka je na světě

 

Hlavní je nebát se to v troubě nechat tak dlouho a HLAVNĚ nekoukat pod pokličku, aby neutekla voňavá pára.... Ideál je horkovzdušná trouba s časovačem vypnutí :papa

Link to comment
Share on other sites

Představ si ocelové pouzdro s topným tělesem, které ohřívá vnitřní vložku z keramiky a je přiklopena těžkou skleněnou poklicí. Způsob vaření je v tom, že na plný výkon teplota nepřesáhne nějakých 60st. Tekutiny se tedy neodpařují, nedochází k likvidaci vitamínů (k vůli tomu to nemám) a jídlo není rozvařené. Výhoda (trochu i nevýhoda) je v tom, že když máš nízkou teplotu tak musíš prodloužit čas. Takže z principu je to tak, že tam ráno naházíš věci a odpoledne když přijdeš z práce je uvařeno. Na řízky a podobně to nepoužiješ.

Fakt už ho mám deset let nejméně a používáme dost často, není to výstřelek módy.

Link to comment
Share on other sites

Ono je jedno jestli způsobu pomalého vaření dosáhneš v troubě či v hrnci. Ta trouba má asi větší spotřebu ale principiálně to je velmi podobné. Tady je výhoda, že to zapojím do zásuvky, dám tam brambory, brokolici mrkev a podobně, nastavím zapnu a odpoledne to je hotové. Hodina sem hodina tam, všechno akorát nic tvrdého a nic rozvařeného. Vody dám dolů pod takovou maličkou půl centimetru vysokou mřížku půl hrníčku na kafe

Link to comment
Share on other sites

Michale, tak to bude to samé :papa

 

Ta trouba, když topí na 90°, nežere nic moc. Vyhřeje prostor a pak jen temperuje. Důležitý je, na to nekoukat, nebýt zvědavý a nechat to těch několik hodin žít vlastním životem :D

Link to comment
Share on other sites

Tady je výhoda, příkonu asi 100W a skleněné poklice, takže je vidět jak se to dělá. A jak jsem psal, chytnu ten keramický hrnec vyndám ho z obalu který zůstane v kuchyni a odnesu zaklopené poklicí na stůl kde se to dá servírovat. Jasně že jinak je to to samé, prostě princip pomalého vaření. Jde spíš o pohodlnost. Jo a také nevěřili by jste jak výborné je když se v tom dělá sádlo a škvarky. Žádné připalování. A ta konfitovaná kachna, ouuu, už si jdu dát něco k jídlu.

Link to comment
Share on other sites

Lukáši doufám, že jsi to nemyslel tak že bych tu někoho masíroval. To co uvádíš je podle mě asi něco jiného. Ale nemám čas to studovat, jak má něco víc funkcí než japonská kalkulačka tak to neberu.

Link to comment
Share on other sites

Lukáši doufám, že jsi to nemyslel tak že bych tu někoho masíroval. To co uvádíš je podle mě asi něco jiného. Ale nemám čas to studovat, jak má něco víc funkcí než japonská kalkulačka tak to neberu.

ne ne tebe sem nemyslel jen jak se tu o tom zacalo bavit tak sem si vzpomel ze jak sem ted o "vikendu" koukal na televizi a tam co pul hodiny byl prave teleshoping a tenhle "hrnec"

Link to comment
Share on other sites

akorát nechápu jak píšou " Největší výhodou vaření v Elektrickém Pomalém hrnci je úspora času při vaření a nízká spotřeba elektrické energie."

Jak velká je nízká spotřeba,když v tom děláš jídlo třebas 8 hodin a normálně máš jídlo za +- hodinu,to mi hlava nebere

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...