Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj pánové,

Nedávno jsem byl s mým Citroenem ZX na STK. Tak tak jsem prolezl kvůli nestejnoměrnému účinku předních brzd. LP kotouč má být hloubkově zkorodovaný a zralý na výměnu s tím, že brzdí zmenšenou plochou.

Teď po nějaké době jsem autem opět jel. Zkusil jsem trochu brzdy potrápit a pak jsem koukl dírou v plecháči na kotouče (je tam vidět dost blbě) a povrch má do krásně lesklého sice daleko, ale vypadá na obou stranách +/- stejně. Zkusil jsem dát brzdám opravdu pokouřit a zjistil jsem, že zřejmě není problém v kotoučích, ale v brzdě samotné - zatímco PP kolo sálalo horkem na několik (desítek) cm a vesele smrdělo, u LP nebyl ani vlažnej plecháč. Všiml jsem si, že při sešápnutí pedálu z LP kola vrže a rupe - tedy bude asi něco zarezlé v mechanismu brzdy.

No a teď ten dotaz a omluvte mou laickost - co na té brzdě asi zarezlo a co s tím? Bude to třeba stačit nějak rozhýbat? Do auta se mně fakt nechce investovat. Ne, že bych těch pár korun neměl, ale je to už stará kraksna, kterou potřebuju opravdu občas a vrážet do ní peníze se skoro rovná sypání do kanálu...

Samozřejmě, že mně nikdo bez ohledání neřekne, co s tím je do detailu, ale zajímalo by mě, co bych tak mohl čekat a kolik by to mohlo stát.

Díky!

Odesláno

To není špatná myšlenka, předchozí majitel mně k autu dal všechny protokoly z STK a na tom posledním už měl napsáno, že kotouč je orezlý, nikoli však s vlivem na funkci. Vzhledem k tomu, že auto docela jezdilo a kotouče měnil cca rok před tím je opravdu možné, že to blbě odvzdušnili:o

[upravil dne 6/5/14 21:45 od Ajap]

Odesláno

Odvzdušňovat to budeš asi zbytečně. Bude spíše třeba rozebrat třmen do posledního šroubku a zrepasovat...na to se prodávají sady akorát teď nevím kolik přesně stojí, no bude to určitě levnější než koupit nový třmen.

Odesláno

Pohybliva část brzd je, pístek brzdoveho třmene, vodítka třeme a destičky, jedno z toho nebo všechno Ti zarezlo

jde taky o to jak vypadaj kotouče z vniřní strany.

a když už to řešit tak na obou starnách.

Odesláno

ja bych to tipnul na vodítka třmene ;) .. vyčistit promazat a hotovo ..

pokud se nehýbe pístek tak druhá osoba at ti šlápne na brzdy a ty koukej jestli pístek leze ven(samozřejmě musíš třmen povolit a ,,vyklopit) , pokud ne zkus sikovkama zamáčknout (jde to i truhlářskou svěrkou nebo přípravkem na brzdiče co sem si vyrobil v práci) pokud zaleze tak máš vyhráno a stačí ho vymačkat šlapáním na brzdu (pozor at ti nevyjede celej pístek ;) ) potom pod prachovku stříknout např. WéDéčko nebo konkor zamáčknout znovu sikama opět vyšlápnout máznout nákou kvalitní vazelínou (samozřejmě nákou co vydrží vysoké teploty ale nemá pevné částice ;) )zamáčknout a hotovo.

Ovšem pokud se ti to nepodaří rozhýbat ani nijak rozdělat, odmontuj z auta a odvez někomu na repas ;) ..

Repas vychází levnějc než novej brzdič ale bude jako novej :). Ale zase pokud se odhodláš odvézt ho na repas nebude na škodu hodit tam i druhej ;) ..

Na brzdách by se šetřit nemělo i kdyby mělo auto jezdit jen pul roku ;) furt lepší než si v tom někde rozbít hu*u kvuli ušetření pár korun .-)

Toť muj názor na tohle vlákno :roker

[upravil dne 7/5/14 21:42 od Háček]

Odesláno

no my v praci vozíme brzdiče na repas protože to je pro nas ztrata času .. odvezem to tam v pondělí a v uterý dopoledne máme na dílně repasované povrchově upravené brzdiče ;) ..

neříkám že opravné sady nedoporučuji jen s nima moc nepracuju :)

Odesláno

Ahoj, díky všem za rady. Nechat to tak to ne, to určitě neudělám, kdyby cokoli, ale brzdy fakt ne-e.

Počítám teda s tím třmenem, sám na brzdy ale raději hrabat nebudu, nehledě na to, že nemám kde.:bojim. Můj kamarád mechanik sice brblal něco o rikšách:D (stará auta opravdu nedělá rád a má tolik práce, že si může vybírat), ale slíbil, že se mně na to podívá.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...