Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Můžu prosím nejaký odkaz na ten olej W50 ? Radši neco lepšího :)

To neni \"lepšího\" ...

Skus si pozreť, čo znamená \"viskozita\" na oleji ...

Napr 5W40 = prvé číslo je schopnosť \"mazania\" motora, resp. hustota, za studena, druhé je za bežnej prevádzky, tj s teplým motorom.

Ak teda porovnáš olej 5W40 a 10W40 tak za bežnej prevádzky s teplým motorom mažú rovnako, akurát pri studenom \"štarte\" je 10W čkový olej \"tuhší\" ...

Racingový olej napr 10W50 či 10W60 je \"hustejší\" pri \"teplom\" motore. Dáva sa do áut, ktoré majú viac zaťažený motor, často pracujú vo vysokých otáčkach - teda je predpoklad, že s autom sa napr \"závodí\", v otáčkach ho držíš viac ako v bežnej premávke a teda motor je stále \"nadmerne\" teplí ...

Na bežné jazdenie je ale pri tomto motore absolútne zbytočný a viac s ním uškodíš, ako pomôžeš ...

Preto by som pri bežnom užívaní dal hocičo normálne, čo spĺňa požiadavky výrobcu a aj jeho normu.

Odesláno

Dej visko co tam patří, jestli můžeš, tak 5W40 od Totalu. Jestli ne tak 10W40. Další výměnu můžeš Total nebo Elf 5W50 (ppř. 10W50), ten je v pohodě pro dlouhodobé užití (čistě race oleje nejsou pro běžný provoz vhodné- rychle se proti \"běžným\" jiným jejich složky znehodnocují). Samo tam můžeš dát jakoukoli značku oleje, ale mě by bylo líto do PUGa lít něco jiného než koncern Total (doporučuje PSA, Renault, ppř. u \"50tky\"divize\"PSA\" Sport a Renault Sport)... Dávej pak stejný olej a měň tak po 10 k km.

Odesláno

No jasné - mne zase šlo len o to, aby pochopil, v čom je ten olej iný ...

rootsky - je uplne zbytočné \"lipnúť\" na nejakej značke, ako napríklad TOTAL, len preto, že v PSA povedali, že tento olej doporučujú.

V servisnej knižke musí byť jasne napísané, aký olej do toho auta má ísť (tj aká viskozita) a takisto akú triedu ACEA musí spĺnať - prípadne neviem, či má PSA aj svoju špeciálnu normu, ak hej, tak tam bude tiež uvedená.

Následne stačí nájsť olej, ktorý spĺňa danú normu, a použiť ho ... Výrobcovia olejov musia \"prejsť\" testom danej triedy. Ak raz ten olej spĺňa požadované parametre výrobcom, tak kúpa rovnakého oleja s rovnakou triedou od drahšej značky nepomôže absolútne v ničom, maximálne tak k vyprázdneniu penaženky :)

Odesláno

Myslím že jsem dostatečně poučen :D Možná mám blbé otázky ale zrovna v tomto se nejak nevyznám tak se radši zeptám než tam naleju neco co tam nepatří :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...