tomik1987 Odesláno 22. březen 2014 Odesláno 22. březen 2014 Zdravím kolegovia dnes som prezul na letné pneumatiky nedalo sa nevšímnúť nerovnomerné zodratie zadných pneumatík . pripisoval som to zlej geometrii tak som hneď išiel aj na geometriu predná náprava v pohode ale zadná náprava ľavé koleso na prd. to koleso mi aj zodralo. tak ze sa to ide nastaviť ale program na geometrii nevyhodil žiadný postup pre nastavenie zadnej nápravy. tak sme vliezli pod auto a hľa fakt tam nič nevidno. dá sa nastaviť zadná náprava? či je to spôsobené len únavou ramien, silentbokov a podobne??? Citovat
švícko87 Odesláno 22. březen 2014 Odesláno 22. březen 2014 Určitě znalejší poradí,ale tuším,že na 607 se dělá předek,zadek i volant.... Citovat
Michael coupé Odesláno 22. březen 2014 Odesláno 22. březen 2014 me to same , predek ok jedno zadni kolo odchylka a ze to pry nejde Citovat
Charlie 607 Odesláno 22. březen 2014 Odesláno 22. březen 2014 O geometrii zadní nápravy je tu toho psáno dost, každopádně by jí měl dělat někdo kdo má s 607 zkušenosti a umí to. Citovat
tomik1987 Odesláno 22. březen 2014 Autor Odesláno 22. březen 2014 tak tu prikladám foto zadných pneu zodraté z vonkajšej strany. príložený obrázok . inak predná náprava ok. až na rejd tomu kúsok tiež nechápem. a proste to musím vyriešiť čo najskôr nechcem drať dobré pneu. Citovat
tomik1987 Odesláno 22. březen 2014 Autor Odesláno 22. březen 2014 a ak poznáte nejaký dobrý servis na urobenie geometrie zadnej nápravy na 607 tak šup sem s ním. pomôžete veľmi naj Banská Bystrica a okolie. Citovat
Alex.1a Odesláno 22. březen 2014 Odesláno 22. březen 2014 ...nejsem si jist, že zadní náprava je seřizovatelná... Citovat
tomik1987 Odesláno 23. březen 2014 Autor Odesláno 23. březen 2014 podľa toho čo som tu našiel všetko tak je a je to dosť zložité. a normálne som z toho v smútku =( [upravil dne 23.3.2014 07:15 od tomik1987] Citovat
P607Olda Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Psal jsem tady úplné romány, přesný popis v jakých výškách se seřizuje a požadované hodnoty. Teď nemám čas, později najdu, V sekci 607 i Servis. Doporučuji: naštuduj si postup, předpis i princip (večer to tady můžeme probrat), a pak jdi na laserovou geometrii a tam jim přesně řekni, co a ČÍM mají nastavit. Oni to nevědí, přesný popis mají jen autorizované servisy. Anebo jdi do autorizovaného, ale ani tam není záruka, že to udělají dobře. Kontrolní údaj pro servis: trvá to 2,5 hodiny a stojí to 2500 Kč. Je to hodně práce, složité a babračka. Kdo to nabídne rychle a levně, tak nezná postup. Citovat
P607Olda Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Zatím dám tento text, který jsem kdysi sestavil. Hodnoty tady někde jsou na fóru. Origo popis není dovoleno zveřejnit, bohužel. Oficiální postup v češtině není úplně srozumitelný - přečti si ho podrobně a zkus si představit, co kdy a PROČ nastavuješ. A teď moje úvahy: 1. zadní náprava se má chovat tak, že při malém zatížení má malou sbíhavost, při velkém zatížení velkou sbíhavost. 2. předepsaná sbíhavost pro malé zatížení (2,2 mm), stejně jako pro velké zatížení (3,5 mm) se mi zdají příliš velké. Já navrhuji hodnoty 1 mm a 2 mm - ale to záleží na Tvojí úvaze. 3. postup popsaný v dokumentu je trochu zmatečný. Já jsem teď konečně pochopil, PROČ se mají provést jednotlivé kroky. Pomocí excentru u kola (10) se seřizuje sbíhavost - umožňuje tedy posun ve vodorovném směru. Pomocí tzv. páky u středu vozidla (9) se vnitřní konec táhla seřizuje ve svislém směru. Pokud by táhlo a nosná ramena tvořila rovnoběžník, sbíhavost by se při pérování neměnila. Ve skutečnosti táhlo a rameno tvoří lichoběžník. Různost tohoto lichoběžníku od rovnoběžníku je právě dána polohou páky. Nastavení: a) Nejprve je potřeba auto zatížit tak, aby táhlo bylo vodorovné. (Nevím určitě, chce to prohlédnout na jámě, ale myslím, že je to v nezatížené poloze.) V této poloze má vliv excentr, zatímco páka nemá vliv. Seřizujeme tedy excentrem na odpovídající hodnotu. b) Pak auto zatížíme (nebo odlehčíme???), aby táhlo bylo šikmo. V této poloze seřizujeme pákou na odpovídající hodnotu. c) kroky a) a b) několikrát opakujeme, až sedí obě hodnoty. Pokud jsi neporozuměl, napiš. Je potřeba porozumět tomu postupu a ne jej slepě aplikovat. Citovat
tomik1987 Odesláno 23. březen 2014 Autor Odesláno 23. březen 2014 viac menej sa tomu snažím stále porozumieť. je to fakt brutálny postup. na začiatok sa bojím že bude problém s excentrami na zadnej náprave všetko hrdzavé každý excenter by mal mať značku ktorou by mal byť uvedený do zvislej polohy. niekde som čítal že niekomu museli tie excentre meniť kvôli zahrdzaveniu. niekde som sa dočítal aj to že si písal že ten postup s 2,2 mm je podľa teba nesprávny nakoľko si mal pri plnom zaťažení auto tvrdé. čiže kvôli tomu si písal že by si odporúčal hodnoty 1mm a 2mm (moja úvaha?) som zdesený. lebo neviem si predstaviť kam by som prišiel a urobili mi to tu v okolí . Citovat
P607Olda Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Za flašku resp 200 Kč do kapsy ti nastaví, co budeš chtít. Horší je to s tím, že auto musíš zatěžovat, nebo stahovat řemeny na dvě různé výšky a ve třetí výšce to kontrolovat. Což je časově náročné a krom toho potřebuješ snad 300 kg zátěže, kterou tam v servise musíš několikrát naložit a vyložit. Já jsem to s 607 absolvoval snad 7 x. U Matěje v Bludově mi do toho mlátili kladivem a rozbili excentry a hlavně nepřiznali, že nemají ani ponětí, čím se to seřizuje. V Artcomu mi to seřídili perfektně i se zlomeným excentrem (prostě s ním nějak šikovně pootočili do správné polohy), auto pérovalo výborně a objednali mě za týden na výměnu excentru. Po výměně excentrů a ještě něčeho (tyčky?) tam už nebyl ten šikovný mechanik, takže seřízení zdrbali a auto bylo zase naprd. atd, atd....... Citovat
P607Olda Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Mám tady starší a novější návod. Oba se shodují v hodnotách, nový je trochu jednodušší a nevyžaduje zatížení auta tak nízko - seřizuje se v jiné výšcě na jinou sbíhavost. Pokud platí mailová adresa v profilu, zašlu ti je. Nechci je zveřejňovat zde, slíbil jsem, že nezveřejním. Citovat
P607Olda Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Máš to v mailu. Hodnoty jsou stejné, to co jsem dříve psal o jednodušším nastavování, byl jiný pramen, pro novější rok výroby. [upravil dne 23.3.2014 17:05 od P607Olda] Citovat
tomik1987 Odesláno 23. březen 2014 Autor Odesláno 23. březen 2014 tak dnes som zobral auto znova na geometriu zatažili sme ho ale bez pripravku na meranie výšky vozidla to bolo len tak odhadovo. zatiaľ sa mi podarilo nastaviť excentre tak aby som bol v zelených hodnotach ale každopádne to chcem dať urobiť niekomu kto sa do toho rozumie a riešil už 607. Citovat
P607Olda Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Meranie výšky vozidla sa uskutočňuje pomocou meradla zn. zvinovací meter alebo cólštok. Alebo si pripraviť doštičku, alebo pravítko s predpísanou dĺžkou. Keď už si tam bol, tak ste to mali zmerať. [upravil dne 23.3.2014 18:31 od P607Olda] Citovat
P607Olda Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Jsou tam asi i další vlákna. Pokud v tom pneuservisu nevědí o co jde, tak je to vysloveně ztracený čas i peníze. Máš protokol? Citovat
mmartinkovic Odesláno 23. březen 2014 Odesláno 23. březen 2014 Bol som raz v Prievidzi vo Final CD Peugeot a robili mi geometriu ale na 605 starej, 2.1 td. tiez ju zatazoval, a uvazoval pasmi na stahovanie a tak. Tiez mam excentre, ale s nimi nikdy nikto nic nerobil, vzdy boli v tolerancii. Gumy mi vzadu nederie. viac predne, ale to je v norme. Citovat
tomik1987 Odesláno 23. březen 2014 Autor Odesláno 23. březen 2014 protokol mám. keď rozbehám scaner tak ho sem aj hodím. robil som si to dnes viac menej sám. samozrejme to merítko na výšku auta tam nemal . improvizoval som obyčajným metrom snažil som sa čo najviac aby som sa tomu priblížil ale je dosť možné že mi tam nejaký mm behá hore dole. najhoršie to bolo s predkom ten sa mi nedarilo tak zaťažiť resp. nemal som to čím a ako stiahnúť . auto som zaťažoval olejmi . výsledok je asi taký. auto ide rovno a neodskakuje. neplatil som dnes nič nakoľko som si to sám robil. a včera to bolo zle urobené. ale aj tak chcem to dať urobiť celkovo niekomu kto to urobí na 100% dobre aby nedralo gumy a neodskakoval zadok. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.