Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím vás, mám problém s ložisky předních kol. Je to asi 15 nebo 16 měsíců, co jsem je měnil, jsou to ložiska od FEBI. Lisoval mi je tam zámečník na lisu, takže všechno proběhlo bez větší námahy. Vše fungovalo jak má. Jenže teď mi obě začaly pořádně hučet, v servisu mi mechanik řekl, že jsou obě v háji. Takže bych je rád reklamoval, koupeno v Auto Kelly. A teď se ptám, jak vlastně dokázat, že jsou v háji, když jsou namontovaný? Mechanik říkal, že mám koupit nový, vyměnit a pak ty starý reklamovat. Řešil někdo už někdo z vás podobný problém? Děkuji za pomoc.

Odesláno

No měnil jsem napřed pravé a o měsíc později levé. A v háji jsou prý obě, aspoň ten mechanik to tvrdil. Auto měl zvednuté, protáčel obě kola a podle toho to poznal. Já to nepoznám, ale je pravda, že auto mi příšerně hučí, čím rychleji jedu, tím víc to hučí. A tohle mi kdysi ty starý ložiska taky dělaly.

Odesláno

Já to nezpochybňuju, i když těch případů kdy to nebylo ložisko ale gumy jsem si prošel taky dost. Předpokládám, že servisák byl gramotnej a při protočení to poznal - je to poznat poměrně dobře.

Odesláno

Dutým přípravkem za vnější kroužek to dělal, je ale pravda, že to všelijak vypokládal, natáčel těhlici atd., než se tam trefil. Nejsem zámečník, asi se to tak dělá. Ale přes rok to fungovalo bezvadně, tak to nejspíš udělal dobře.

Je fakt, že i mě napadlo, že to budou gumy. Mám tam nový zimní protektory a tak měsíc po tom, co mi je v pneuservisu nazuly to začínalo hučet. A stále se to zhoršuje.

Odesláno
A lisoval to nějakým dutým přípravkem za vnější kroužek? Další věc je jeslti to někdo dotáhnul správným momentem nebo prostě \"na krev\"

Pokud tím dotáhnutím na \"krev\" myslíš utáhnutí té velké matice, co je v kotouči, tak tu jsme utahovaly přes lešenářskou trubku. Tak jako na \"pocit\", že to je akorát...

Odesláno

taky mi na 106 zacalo hucet od predni napravy ... pristi vikend zkusim prehodit kola s jinyma pneu a az pak uvidim co a jak takze to tak zkus udelat taky ;-)

Odesláno

sis to ložisko trošku zmáčknul, oni ty momenty nejsou pro srandu.... Přes lešenářskou trubku je tý síly k utáhnutí trošku víc a blbě se dávkuje

ale chybama se člověk učí

Odesláno

Řešil jsem stejný problém.Akorát to byla zadní ložiska.Ani ne po roce a cca 3 000 km od výměny začalo hučet nejdřív jedno ložisko,po týdnu i druhé.Měnili to v servisu,takže další pokus jsem radši provedl sám,vzhledem k tomu,že vzadu na bubnových brzdách je to jednoduchá záležitost a mám v práci přístup k lisům.No je to práce tak na 20 minut na jedné straně,takže pohoda.V chytré knížce jsem našel utahovací momenty a dodržel je.Je to přes rok a najeto už je určitě víc,než na těch co začaly hned hučet a zatím je klid.Značku těch vadných ložisek nevím,akorát na nich bylo vyraženo Germany.Já jsem dával FAG.Můj názor je takový,že na to v servise prostě se..u a jak už tady bylo psáno utahují to od oka přes páku.Zkrátka pokud chce člověk něco pořádně musí si to udělat sám.

Odesláno

reklamaci ti uznají, jen když budeš mít doklad o montáži ložisek servisem, jinak zapomeň...

a taky chci potvrdit, že výrobcem stanovený utahovací moment u ložisek (poloosa) není pro srandu králíkům :)

Odesláno

i když je u nás ráčna s lešenářskou trubkou znakem \"odbornosti\" tak pokud si ložiska nenecháte dělat opravdu v autorizáku, popř servise, který vyjede komplet protokol o montáži, ložiskáři si s Vámi v lepším případě pouze přátelsky popovídají v horším rovnou vytřou kakánek. Jelikož jsem se nákupem a následnou reklamací ložisek zabýval pár let, vím jak dokonalé systémy pro testování výrobci mají (bavíme se o ložiscích SKF, FAG-INA-Schaeffer, ZKL, KINEX atd) Ti vám poví i jakou barvu helmy měl týpek co to montoval. Dalším, né zanedbatelným, detailem je i mazivo, jaké tam pan servisák nandal. Řešil jsem o krapet větší ložiska, než jsou nábojová na auta, ale myslím si, že postupy a procesy budou všude stejné. Pokud Vím, auto kelly nabízí i vlastní servis, proč to nenechat udělat je, vzít si papír a čekat

Odesláno

Neživil jsem se sice nákupem a prodejem ložisek ale ještě před 3mi lety jejich pokročilou technickou diagnostikou a můžu tedy s jistotou napsat, že dokonalé systémy testování výrobci nejen nemají a ani mít nemůžou. Po rozebrání toho ložiska se sice omezeně dá usoudit na to jak problém možná vniknul, ale upřímně ani u zakázek kde docházelo k haváriím řádově v milionech to není dost průkazný na to aby se dala seriózně reklamace zamítnout. To že to klidně udělají s poznámkou \"chyba montáže\" je sice skoro jistý, ale dokázat to nemůžou.

Pokud nebylo ložisko utaženo předepsnaým momentem tak bych hlavně ložiska reklamovat nenesl, protože je to moje chyba... ;)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...