Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Předseda SVJ - právní odpovědnost

Recommended Posts

Odesláno

Kolegové, stal sem se ve stávajícím bytovém domě předsedou společenství vlastníků jednotek.....teprve musíme toto společenství založit a mám být pověřeným vlastníkem bytového domu.....

jde mi o to..... jak je to z právní odpovědností za dům na moji osobu... budeme mít na dům samozřejmě pojistku ale jde o to že co když např: něco spadne ze střechy atd atd a škodu by zaplatila pojištovna , jak je to třeba při této události s úrazem či nedejbože smrtelným zraněním......abych nebyl za toto právně(soudně) odpovědný....

dík za názory....

Odesláno

zvolte si uklízeče, který za mrzký peníz bude sníh a led z chodníku odstraňovat. Takto to máme my... Jestlis narážel na úraz na chodníku před domem

Odesláno

Chodnik uz vlastnik uklizet nemusi teda vlastnik domu ale je mu jde o padajici snih ze strechy. Primarne by ses mel starat o to aby tam nebyl.kazdopadne na to by mela byt pojistka. Za tohle odpovednost neneses ale v dnesni dobe bych si zaridil DAS. Jinak za ostatni veci jses odpovedny viz novej zakon o os od 1.1.2014

Odesláno

.....ano jde mi spíš o sních či cokoliv co by spadlo z baráku atd......jako barák je v super kondici.....4 roky stará komplet rekonstrukce......spíš skoro nový dům ale i tak chci vědět kdyby něco........ chodník a tak to mě nějak netíží....

Odesláno

Nejsem si úplně jistý - musel bych se na to podívat, ale podle mě předseda SVJ sám o sobě nic neznamená. Za vlastníky jedná tzv \"pověřený vlastník\" kterého si zvolí. Je ale možné, že máte sjednáno ve smlouvě o sdružení, že je to automaticky předseda. Zodpovědnost je podle mě jen do úrovně svěřených pravomocí - tedy to co si odhlasujete a obvykle jsou to konkrétní jednotlivé věci typu - výběrové řízení na dodavatele nové fasády.... Za problémy domu tedy bude zodpovědné sdružení vlastníků jako takové a ne jeho předseda nebo pověřený vlastník. Ten by byl zodpovědný jen sekundárně, kdyby konkrétní věc způsobil. Způsobil znamená, že musí výniknout škoda a musí být zavinění - resp. kombinace obou. Jinou věcí je kdo vlastně zodpovídá za ten prostor před domem - pokud si to nerozdělíte tak asi všichni společně. Manželka je taky pověřený vlastník takže to občas řešíme...

Odesláno

jo už to vidím... tak to sedí... klid, zodpovědnost je prakticky nulová, pouze za věci které ti svěří v rámci usnesení na jednotlivých schůzích, případně generelně v rámci nějakého pověření, ale to bývají spíš drobnější věci. Osobně doporučuju schvalovat každou kravinu a máš klid.

Odesláno

Přemo, význam slova spadnout sníh ze střechy a nebo rampouchy. To už jako SVJ musíte učinit taková opatření, aby nedošlo k újmě na zdraví či škodě na majetku. Takže buď pověřená odborná firma za pomocí plošiny odstraní rampouchy a nebo sněhové převisy ze střechy. Pokud by jste to tam nechaly, tak nesete zodpovědnost za případnou událost VY. A nebo, pokud nemá střecha zábrany proti sesuvu sněhu.

V dnešní době se lidi soudí a domáhají se škod na ,,prkotinách\". proto je lepší všemu předcházet. Zvláště, když máme tak ,,vypečení\" NOZ !!! Přemo, jak už někdo psal, máš toho málo na starosti? Myslím to v dobrém.

Odesláno

...ono trochu problém.......asi sem neměl ani na výběr...... ono tu asi moc schopných lidí není.......viděl sem to na stavu když sem se přestěhoval.....jako moc práce s tím není....takže v klidu

......to je ten přístup.....proč bych se staral že....ale to já takový nejsem...to není o tom jestli mám či nemám toho málo...to je o přístupu

[upravil dne 26-1-14 20:14 od Přema]

Odesláno

Ale prd....... 3 roky to už dělám na starém a v poho.......jen se ptám na právní odpovědnost ne na to jestli je s tím či není práce.......toho já se nebojím

Odesláno
Informace nedopadlo to dobře je mu k šípku.... Chce se to rozepsat, kde se a proč stala chyba.

chyba se stala v tom co se tady pise. do vyboru byli zvoleni lide, kteri nemeli o sprave nemovitost, financich a pravnich vecech zadnou paru. Pak veskere info hledali v ruznych forech na netu a ve vyhledavacich. nabalil se na ne nejaky spravce, ktery je opijel rohlikem a nyni jsem zjistil ze nam na uctu chybi 500.000. zjistil jsem to sam z vkastbi iniciativy a uz to resim.

Odesláno

Nic takového nehrozí......budeme mít transparentní účet a každy na něho bude mít přístup....... i na starém házím každý měsíc výpis z účtu všem do schránky........

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...