Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Odhad ampéráže relátka....

Recommended Posts

Odesláno

Hej hola!

Troufne si někdo odhadnout kolik snese relé ampérické zatížení podle průměru kontaktů? Je to relé Mitsubishi a jediné, co na něm přečtu, je 12V. Průměr kontaktů je 5mm....

Odesláno

To jsi nasadil laťku hodně vysoko! Já bych byl opatrnější a napsal bych: docela dost.... :) Podle mne by to mělo snést víc, než 60A, protože to bylo jedno z relátek žhavení. Jeden žhavič počítám 15A (ale už si moc nevzpomínám....) Předpokládám, že relé bylo kvůli spolehlivosti poněkud předimenzováno....

Odesláno

Už asi tuším, kde jsem sebral těch 4x15=60A. U Galanta byly pojistky snad na vše (i na startér) a na žhavení byla 60A. Takže byla zřejmě takto dimenzována, aby se nic nedělo při tom prvotním zatížení. Předpokládám (teda spíš doufám), že to relé snese víc, aby ta pojistka zařvala dříve....

Odesláno

No přeci (jak u mne jinak) k bastlení! Mělo by se přes to napájet 12V topení s odběrem za studena cca 50A, který při zahřívání klesá....

Guest servisman
Odesláno

JJ stačí se podívat a zadat si relátko 12V a vyleze ti plno , Já onehda kupoval asi 40A za 50Kč , připojovací kontakty stejné jen se liší uvnitř relátka ty spínací kontakty. Jedině pak relátka na žhavení měly silnější větší připojovací kontakty,stačí se podívat na google

Odesláno

Samozřejmě jsi se trefil, akorát na jiné auto. U té 406 to asi ovládala postupně BSI. Já bych topil vše na ráz, asi s časovým vypínačem (zapnu ručně a dejme tomu za 5 - 10 minut vyp.)

Servisman: přívody jsou tak 8mm široké plechy cca 1mm silné, tam bych zádrhel nehledal. Jde mi o ty dvě 5mm pecky, co se spojí, když do toho pustím ovládacích 12V.

Odesláno

proud teče po ploše, ne? na síle tedy až tak moc nezáleží.

Jestli ta pecka má opravdu 5mm, troufám si říci, že 20 A vydrží, v nejhorším dej dvě paraelně

Vemte si jakej odběr mají motorky oken nebo stěračů, či výhřev okna a jaký tam jsou kontakty v přepínačích nebo relátkách

Odesláno

Tohle relé už mám jen jedno, bylo i se svým dvojčetem řízeno jakousi řídící jednotkou podle teploty motoru a dožhavovalo. Na ten odkaz jsem koukal (teda prvních 10 stránek....) a nic podobného jsem nenašel. Byly tam ale i relátka 70A a 150A, které byly do takové té klasické patice do auta. Ale jaké mají kontakty se tam samo nedozvím.

Kolik tak snese kontakt o ploše 19-20mm2? :myslim

Trochu jsem googlil (narychlo) a našel: Přibližné přiřazení pojistek k průřezu jader vodičů - 16mm2=80A, 25mm2=125A. Je mi to k něčemu? Vlastně se ptám jestli průřez vodiče mohu ztotožnit s průměrem kontaktu. Jinak se všem omlouvám za otázky, ale elektrikář nejsem....

[upravil dne 27/11/2013 07:28 od Hafity]

• O 2 týdny později...
Odesláno

Proč by nefungovalo? Zvenku je sice omšelé, ale (jak už jsem psal výše) vevnitř je krásně čisté, bez zápachu po spálenině a dotykové plošky kontaktů bez známky opálení....

Odesláno

Je to z osobního auta, takže 12 (14)V. Jeho dvojče jsem použil pro spínání žhavení přes tlačítko....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...