Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím páni, viem, že takéto témy boli už vo fóre preberané, ale žiadna mi nedala dostačujúcu odpoveď a môj problém s vibráciami stále pretváva.

Ako sa to prejavuje:

Pri brzdení mi vibruje predné pravé koleso a vibrácie sa prenášajú až do volantu. To, že ide o PP koleso určil technik na STK na brzdnej stolici (či ako sa to volá). Vibrácie sa prejavujú len pri určitých rýchlostiach. Ak idem 120 a zošľapnem brzdový pedál normálnou silou, tak volant začne jemne triasť. S klesajúcou rýchlosťou sa ale vibrácie nezvyšujú. Zlom nastáva pri rýchlosti 70 km/h, kedy sa vibrácie drasticky zvýšia a mám problém volant udržať normálnou silou. Akonáhle auto spomalý na rýchlosť 50 km/h, tak vibrovanie okamžite prestane. Pri rýchlostiach 50-70 sa okrem volantu roztrasie celé auto. Ak pri diaľničnej rýchlosti zošľapnem brzdu koľko to dá, tak vibrácie sú v celom spektre rýchlostí viacmenej rovnaké a nie príliš silné.

Čo bolo vymenené:

brzdové platničky

stočené kotúče na sústruhu, následne 2x vymenené za úplne nové

náboj kolesa

tyč riadenia

tyč stabilizátoru

tlmiče

vyvážené kolesá + 3D geometria

Nech už mechanik na drzdách čokoľvek opravil alebo vymenil, prvých 2 000 - 3 000 km je všetko normálne a žiadne vibrácie nepociťujem. Po odjazdení tejto vzdialenosti sa problém postupne vráti späť.

V čom môže byť ešte problém? Tehlica, uloženie ramena, nejaké čapy?

Ešte poznámka:

neviem, či to s tým môže súvisieť, ale keď idem po nejakých nerovnostiach tak pri veľmi nízkych rýchlostiach (10-15 km/h) počujem od PP kolesa jemné hrkotanie.

Za akékoľvek nápady a rady budem veľmi vďačný.

Odesláno
Pneumatika na tom kole je stále stejná? kaž zvedneš auto a zahábeš s tím kolem je cítit vůle? Nemá náhodou vůli brzdový třmen?

Pneumatiky aj disky sa pravidelne menia - letné, zimné, predné, zadné. Problém trvá od kedy som auto kúpil a nie a nie ho vyriešiť. Terar som bol pri aute a koleso žiadnu vôľu nemá. Ak s ním otočím, tak na jednom mieste nejde hladko, ale má meši odpor. Ak by to bol krivý kotúč (v poradí už tretí), tak čo ho môže pokriviť? Skúsim dať dole koleso a vyskúšať ešte brzdový strmeň.

Edit:

mal som dole aj koleso a žiadne známky nerovnomerného opotrebenia kotúča som nenašiel. Na niektorých miestach ide síce trocha ťažšie, ale všade je rovnako hladký. Brzdový strmeň sa ani nehne.

[Edited on 18/8/13 15:15 by Perros19]

Odesláno

Homokinetickej kloub si prověřoval? Případně už sou tam pak jenom čepy. Jestli je brzdič dobrej, pravděpodobnost, že by mohl kroutit kotouče o sto péro, je poměrně malá... :myslim

Odesláno

Nech už mechanik na drzdách čokoľvek opravil alebo vymenil, prvých 2 000 - 3 000 km je všetko normálne a žiadne vibrácie nepociťujem. Po odjazdení tejto vzdialenosti sa problém postupne vráti späť.

Tak přesně takto jsem to měl na 406, několikrát měněny kotouče, a taky nejprve OK a pak se to vrátilo.

Bylo to špatně vložené ložisko v náboji.

Změř úchylkoměrem házivost samotného náboje. Můžeš i náboje s kotoučem, ale samotný náboj to prozradí.

Pak dej nové ložisko - a nové kotouče:nevim

[upravil dne 20.8.2013 09:55 od P607Olda]

Odesláno
Homokinetickej kloub si prověřoval? Případně už sou tam pak jenom čepy. Jestli je brzdič dobrej, pravděpodobnost, že by mohl kroutit kotouče o sto péro, je poměrně malá... :myslim

Homokinetický klb som nekontroloval. Môže mať ale ma vibrácie nejaký vplyv? Či brzdím so zaradenou alebo vyradenou rýchlosťou, tak trasie stále rovnako.

Odesláno

Tak přesně takto jsem to měl na 406, několikrát měněny kotouče, a taky nejprve OK a pak se to vrátilo.

Bylo to špatně vložené ložisko v náboji.

Změř úchylkoměrem házivost samotného náboje. Můžeš i náboje s kotoučem, ale samotný náboj to prozradí.

Pak dej nové ložisko - a nové kotouče:nevim

[upravil dne 20.8.2013 09:55 od P607Olda]

Hádzavosť mi ukazovalo na STK pred dvoma rokmi, od vtedy vlastne riešim tento problém s vibráciami. Najprv sa vymenili len kotúče. Vrátilo sa to naspäť. Kotúče sa dali dole a premerali na sústruhu. Boli úplne rovné, ale mechanik ich aj tak vymenil a s nimi dal aj nový náboj. A zase to isté. Skúsim mu povedať všetky vaše postrehy a snáď už niečo objaví

[Edited on 20/8/13 20:27 by Perros19]

Odesláno

Homokinetický klb som nekontroloval. Môže mať ale ma vibrácie nejaký vplyv? Či brzdím so zaradenou alebo vyradenou rýchlosťou, tak trasie stále rovnako.

Kloub se ti točí furt, i když máš motor vypnutej a jedeš třeba z kopce :papa

Odesláno

Házivost je strojařský termín, měří se úchylkoměrem v tisícinách a setinách, zda se něco otáčí křivě, čmajdá, čaptá.

Na STK zjistili nerovnoměrný účinek P brzdy. Teď se musí zjistit, proč.

Ať mechanik měří náboj, ne jen kotouče.

Úchylkoměr:

[upravil dne 21.8.2013 10:14 od P607Olda]

post-3499-14109632878937_thumb.jpg

[upravil dne 26.8.2013 10:32 od P607Olda]

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Mně něco podobnýho dělalo, když jsem měl v špatné zadní uložení ramene.

Vyměnil jsem rameno a byl klid. Jinak to třáslo pouze při brždění a na samotném kole vůle nebyla žádná.

Zkus vzít za celé rameno a zahýbej s ním do stran. Sleduj zadní silentblok ramene.

• O 10 let později...
Odesláno
V 18. 8. 2013 at 12:13, Perros19 napsal:

Zdravím páni, viem, že takéto témy boli už vo fóre preberané, ale žiadna mi nedala dostačujúcu odpoveď a môj problém s vibráciami stále pretváva.

Ako sa to prejavuje:

Pri brzdení mi vibruje predné pravé koleso a vibrácie sa prenášajú až do volantu. To, že ide o PP koleso určil technik na STK na brzdnej stolici (či ako sa to volá). Vibrácie sa prejavujú len pri určitých rýchlostiach. Ak idem 120 a zošľapnem brzdový pedál normálnou silou, tak volant začne jemne triasť. S klesajúcou rýchlosťou sa ale vibrácie nezvyšujú. Zlom nastáva pri rýchlosti 70 km/h, kedy sa vibrácie drasticky zvýšia a mám problém volant udržať normálnou silou. Akonáhle auto spomalý na rýchlosť 50 km/h, tak vibrovanie okamžite prestane. Pri rýchlostiach 50-70 sa okrem volantu roztrasie celé auto. Ak pri diaľničnej rýchlosti zošľapnem brzdu koľko to dá, tak vibrácie sú v celom spektre rýchlostí viacmenej rovnaké a nie príliš silné.

Čo bolo vymenené:

brzdové platničky

stočené kotúče na sústruhu, následne 2x vymenené za úplne nové

náboj kolesa

tyč riadenia

tyč stabilizátoru

tlmiče

vyvážené kolesá + 3D geometria

V čom môže byť ešte problém? Tehlica, uloženie ramena, nejaké čapy?

Ešte poznámka:

neviem, či to s tým môže súvisieť, ale keď idem po nejakých nerovnostiach tak pri veľmi nízkych rýchlostiach (10-15 km/h) počujem od PP kolesa jemné hrkotanie.

Za akékoľvek nápady a rady budem veľmi vďačný.

Ahoj aj si to vyriešil ? našiel si príčinu ? 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...