Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Aha takže když to shrnu:

Otázka: Po koupi byl Olej měněný?

Odpověď: Olej byl měněn přede mnou, 0W30.

... tedy v překladu znamená: Olej jsem už vyměnil já a je tam 5W30 :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Odesláno
Jak píše Koblih, proplach proč ne, ale hlavně nelij žádné zázračné vodičky do oleje, kdo to radí je nepodstatné. V nejlepším a ideálním případě to nebude mít žádný efekt. Před pár lety jsem to řešil s kolegou tribologem, který léta pracoval v TOTALu. Chemické složení oleje a hlavně aditiv je tak neuvěřitelná alchymie (aby olej mazal, čistil, konzervoval atd. při velkém rozpětí tlaků, teplot a mechanického namáhání a vydržel to a fungval), že nalití nějaké flaštičky o neznámém obsahu má podobný efekt, jako se do oleje vymočit - když to nepřeženeš a měl jsi dost tekutin, tak se voda časem vypaří a zbytek to chemické složení oleje snad příliš neovlivní:D

Tyhle firmy vyrábějící univerzální lahvičky vůbec neberou v potaz chemii toho, do čeho to leješ a ještě s tím obratem a tím pádem ziskem nemají šanci vyvinout něco převratného - je to jak nakydat si v restauraci na steak ze svíčkové kečup a hořčici a čekat, že to vylepší chuť.

Tak tohle je dobrý, bóží přirovnání.

[upravil dne 11/7/13 19:39 od PE1PA]

Odesláno

Nó, ono je to dost lákavý nějaký to \"vylepšeníčko\" pro naše autíčka. Si zadáš \"aditiva do oleje\" máš skoro milión odkazů. A nestačí se člověk divit co \"dobrého\" se prodává a co to dokáže. Ale není to pravda, aditiva do paliv ano, do oleje ne, to je základ a tvrdí mi to kde kdo, co kdo má dočinění s motorama. Vytvoří se jakási závislost a musí to být stále do kola, jak píše koblih, ze začátku výborný, dobrá reakce, pak problém opět, tak naleju znovu a znovu dobrý. Ale ve skutečnosti se stav motoru jen zhoršuje.

Ale je na každým z nás, co kam kdo naleje, ono u auta bez historie se težko ví, co kdo kam lil, třeba v dobré víře, že to prospívá a něčemu pomáhá.

Ale chápu, Lukaro, je to těžký se rozhodnout, každý radí to své a dobře radí (kdo by radil špatně, že?), ale ty jsi investoval do vysněného auta a auto má teď problém. Co teď?

A to je právě ono, když uděláš něco, co nesouvisí s běžnou údržbou a pravidelným servisem, nečekej pramalý úspech při reklamačním řízení. Vše na tvoje triko. Tak toliko. Stručně.

Odesláno

PE1PA: děkuji :) já se rozhodl tak, že před výměnou naliju do motoru TEC2000 zelený, pro ten proplach, nechám motor chvíli běžet. Pak vypustit olej, do poslední kapky a nalít nový, konkrétně 5W30 od Totalu, jak předepisuje výrobce a to je vše. Samozřejmě výměna filtrů... :) před výměnou vymažu na DIA ty chyby. A jak bude nový olej, najezdím aspoň 100km a udělám DIA znovu a uvidím :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...