Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

za mně bych teď koupil OEZ nebo Moeller (ikdyž momentálně jedu už bez problému 7let na zn. Kania...chystám se to ale povyměňovat za něco kvalitnějšího a doplnit chrániče na zásuvky).

Co se týče proudových chráničů, od roku 2009 je dáno, že všechny zásuvkové okruhy v novostavbách a při rekonstrukci, užívané laiky, tedy i ty v obýváku, kuchyni atd. musí chráněné proudovým chráničem (o koupelně nemluvě). Na ledničku bych ho ale nedával. Chce to si to řádně promyslet a dle toho taky koupit rozvodnici s dostatečným počtem pozic pro jednotlivé jistící prvky.

Do garáže patří taky okruh jištěný proudovým chráničem, tam bych předpokládal sekačku a podobné zařízení i pro práci venku - to je mimochodem dáno normou a nevyplatí se na tom šetřit, jde o kejhák.

Proudovej chránič s proudovou hodnotou stejnou nebo o řád vyšší než předřazenej jistič (né obráceně!), jak tu již bylo psáno.

Zkratová odolnost 6kV nebo 10kV? 6kV bohatě stačí...nevím proč kupovat dražší s vyšší odolností...to by člověk mosel mít za barákem velký trafo...navíc před hlavním jističem do baráku bývají vždy nožové pojistky s mnohonásobně vyšší zkratovou odolností.

Dávat jistič s charkou C na \"setbox, domácko..\"?...ty trafa, pokud tam teda nějaký v době spínaných zdrojů (mnohonásobně levnějších než trafa) jsou, nejsou zas tak velký (rozuměj nemaj tak velkej zapínací proud), aby to vyrazilo jistič s Bčkem. Mimochodem, Cčko vydrží 5-10násobek jmenovité hodnoty a ještě je dáno normou, za jaký čas vybaví apod., ale to tu pitvat nebudu.

[upravil dne 21/6/13 19:03 od milhaus]

Odesláno

ještě k chráničům dodám, že pokud ho chceš do garáže a ven, tak bych osobně volil s vyšším vypínacím proudem.. 50 až 100mA....

Odesláno

jen jsem uvaděl příklady.U jednoho známého právě v Liťáku jsem mu musel dát C protože mu to pořád při výpadku proudu a opětovném nahození padalo.

Ale jinak se vším co jsi napsal plnej souhlas

Odesláno

to velkybanan: :super:papa

to ChouLu: můžu vědět proč? na ochranu proti úrazu el. proudem je předepsán normou 30mA chránič u venkovní zásuvky, nebo u zásuvky, ze které se předpokládá napájení spotřebičů použitých ve venkovních prostorech:)

[upravil dne 21/6/13 19:38 od milhaus]

Odesláno

Budu dělat pouze přístavek, garáž a pergolu. Měním jen jisiče. Garáž jsem dělal komplet novou elektriku. Rozvod je TN-C.

V plastovém rozvaděči bude rozdělen žl.zelený vodič na modrý a zelený

Původní stav:

914c3e14c7.jpg

Nový stav:

527f0d27f4.jpg

Možná bych mohl koupit na vstup do přístavku tento chránič

http://www.elektro-malinsky.cz/elektro-malinsky/eshop/2-1-PRISTROJE/182-4-Chranice-PF6-6kA/5/473-Proudovy-chranic-Moeller-Eaton-PF6-25-4-003-286504

3f a 1f jsou cenově cca stejné.

Nevím jestli ještě dávat nadproudový chránič ale jak jste psali tak asi ano, kam všude?

Poraďte prosím, když už to děšlám aby to bylo správné a bezpečné

[upravil dne 24.6.2013 07:53 od Francouz_407]

Odesláno

vezmu to zprava:

Plastový rozvaděč - přístavek:

Každý rozvaděč by měl mít místní hlavní vypínač (řešeno vypínačem nebo jističem). Ale pokud chceš v případě potřeby běhat od HDR (hlavní domovní rozvaděč) k rozvaděči v přístavku, tvoje volba, nevím jak to je daleko;). Dávat tam 32A jistič je nesmysl, nebude zajištěna selektivita jištění, když doma máš 3f 20A jistič. Tzn. měl by tam být o stupeň nižší...tedy 3f 16A+chránič...pokud tam dáš 20ku, není to nic zlého, nicméně v případě vybavení jističe ti vypne 20A jistič buď doma nebo v rozvaděči \"přístavek\". Na zásuvkové 16A jističe v přístavku doporučuji dát chránič, na pergolový 16A jistič určitě chránič (venkovní prostory), na světlo bych ho osobně nedával. Jakým průřezem jsou rozvody taženy? Doufám, že máš dostatečně dimenzovaný průřezy vodičů (na zásuvky alespoň 2,5mm2, přípoj od HDR minimálně 4mm2) - jističe a chrániče nejsou jediné prvky, co tě ochrání, furt ti můžou shořet vodiče:bojim.

Plastový rozvaděč - garáž:

Zase bych si zde osobně dal centrální vypínač/jistič. Na všechny zásuvkové obvody v garáži (potencionální použití nářadí ve venkovním prostředí) rozhodně chránič! Co se týče přepěťovek, nemám zkušenost...ale mělo by to být dle zón nějako odstupňované, je to docela věda...Ale pokud předpokládáš, že to před bouřkou komplet shodíš, tak bych koupi zvážil (ale nevím, v jak bohaté oblasti na bouřky bydlíš).

Jednofázové vývody na zásuvky a světla by měly být rovnoměrně rozfázovány mezi všechny 3 fáze, aby nedocházelo k přetěžování jedné fáze na úkor druhých.

Takhle bych to udělal já...nejsem příznivec centrálních proudových chráničů, i když je toto řešení dražší...pak je někde problém, celý to vypadne a blbě se to hledá...

[upravil dne 24/6/13 10:20 od milhaus]

Odesláno

to ChouLu: můžu vědět proč? na ochranu proti úrazu el. proudem je předepsán normou 30mA chránič u venkovní zásuvky, nebo u zásuvky, ze které se předpokládá napájení spotřebičů použitých ve venkovních prostorech:)

Bylo mi to řečeno, když jsem dělal 50ku a to z toho důvodu, že rotační stroje 30mA vyrazí častěji než 50 až 100mA...

Odesláno

udělal bych to viz obrázek

každý to dělá jinak.

Do všech rozvaděčů bych dal výpínač poněvadž při zkratu ti vždycky hlavní jistič vylítne.

Je to můj názor,ale i kolega Milhaus to napsal taky dobře.

Opravdu záleží jaký tam máš kabely od hl. jističe.

post-17255-14109631978715_thumb.jpg

Odesláno

Bylo mi to řečeno, když jsem dělal 50ku a to z toho důvodu, že rotační stroje 30mA vyrazí častěji než 50 až 100mA...

nedá mi se nezeptat: k čemu takovej proudovej chránič 100mA v garáži potom je?

[upravil dne 24/6/13 17:11 od milhaus]

Odesláno

A hlavně 30mA je podle mne rozdíl mezi modrým a z/ž a fázovým :myslim nebo tak nějak.

motory pokud se roztáčí potřebují max jinou charakteristiku(třeba C atd)

zkusil jsi se někdy chytit fáze :D ono těch 30mA je dost

Odesláno

to velkybanan: těch 30mA je únikový (reziduální) proud, který se po poruše (závadě, prodření izolace..) dostane na kostru zařízení a člověka to \"bací\". Ale jen na krátkou dobu, že to není smrtelné - o tu dobu se právě \"postará\" chránič.

Můj bývalej kolega slaví narozeniny 2x...zůstal rukama v obvodu, kde teklo mnohem méně, než 30mA a museli ho oživovat...a tady se doporučuje 100mA chránič:bojim

Odesláno

elektrika je svinstvo - jinak dík za vysvětlení

můj otec se držel tak dlouho až se propálily 2f 63A jistič

měl jen díru v ruce,ale přežil i doktoři se divily.

Ale opět za to mohli fušéři tzv. elektrikáři:bacha

Odesláno

Takovéto zapojení mě bylo doporučeno, co si o něm myslíte?

Já mám k tomu:

1. Mohou být jednofázové jističe za 3F chráničem?

2. Rozdělení vodiče PEN na PE a N v garáži bez uzemění nebude mít za následek plné napětí na kostře, když se přeruší vodič PEN?

c6c4b69c4f.jpg

Odesláno

Ahoj,

1. Mohou být jednofázové jističe za 3F chráničem?

2. Rozdělení vodiče PEN na PE a N v garáži bez uzemění nebude mít za následek plné napětí na kostře, když se přeruší vodič PEN?

1.Ano pak se to propojí http://www.emat.cz/modulove-pristroje/propojovaci-listy-jisticu/polyprofil-g-3l-100010-propojovaci-lista-trojfazova-oez-eaton

musíš jenom vystřihnout vidličku na modrej ,který jde na chránič logicky

2.je lepší už od přívodu tahat 5C kabely v příslušném průměru nebo 4B ve větším průměru a pak rozdělit

Jinak dle obr. je to OK

Odesláno

kdyz uz, tak 5C. Treba jednou predela i ten zbytek instalace v dome a proudovy chranic da uz primo do domovniho rozvadece... coz bych mimochodem zvazil i v tomto pripade.

Odesláno

V domovním rozvaděči mám 3F chránič, v tom případě by tedy stačil chránič v domovním rozvaděči a již bych ho nemusel dávat do přístavku ani do garáže? Nebo je lepší tam dát další dva chrániče? Kabel do přístavku a do garáže je 4x, ten již předělávat nebudu.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...