Ajap Odesláno 7. listopad 2012 Autor Odesláno 7. listopad 2012 Ne, bourané to není, nějakou opravdu velkou ránu do podvozku to taky nikdy nedostalo. Kromě toho, že žena kdysi při odbočování skočila PZ kolem přes obrubník (ale při hodně pomalé jízdě) nevím prakticky o ničem... Citovat
Ajap Odesláno 16. listopad 2014 Autor Odesláno 16. listopad 2014 (upraveno) Ahoj, oživuju tohle téma. Před 2 lety jsem tu řešil táhnutí auta na stranu. Nakonec se to tak nějak srovnalo samo, resp. s postupným ojetím gum táhnutí víceméně vymizelo - táhlo to někam furt, ale už jen opravdu minimálně a ne natolik, aby to bylo třeba nějak řešit. Od té doby se změnily dvě věci: Na jaře jsem nechal vyměnit přední kotouče a desky. Okamžitě po výměně začalo při 130km/h výrazně vibrovat řízení. Po převážení kol se to výrazně zlepšilo, ale občas jsou lehké vibrace cítit pořád. Přitom je auto pocitově neklidné, pocit z řízení je jako když se jede na přefouknutých gumách. Dělalo to na starých zimácích, dělalo to na letňácích a dělá to i teď na úplně nových Ultragrip 9. Do 130km/h je úplný klid, bez náznaku vibrací. Teď s novýma zimákama se mně vrátilo táhnutí doleva pod plynem. Bez plynu tahá taky, ale znatelně méně. Co je ale nejdivnější - když do auta naložím manželku, děti a nabouchám kufr, tak jede auto absolutně rovně. Pod plynem, bez plynu - jak po kolejích. Když pak jezdím sám, tak se to po několika desítkách km vrátí na původní stav a auto zase tahá doleva. Tento víkend jsem chtěl přehodit přední kola za zadní, ale bohužel se nezdařilo, můj dvorní mechanik (na kterého jinak nedám dopustit) mně utáhl kola tak, že jsem ohnul dva klíče, ale nepovolil ani jeden šroub. V týdnu zajedu do pneuservisu a nechám přehodit předek a zadek (snad to povolej). Ale myslím si, že to gumama nebude, že by prostě auto tahalo na zimních 15" víc či míň, ale vždy doleva a na letních 17" opět různě, ale vždy doprava... Letní se sjíždějí více zevnitř, zimní zvenku, to prej je dle známého v pneuservisu normální (195 vs 225). Nicméně v tom bych viděl příčinu toho, proč to tahá na různém rozměru pneu na různou stranu. Geometrii jsem dělal v červenci, byly tam nějaké drobné odchylky, ale celkově OK. Při přejíždění nerovností v nízké rychlosti, někdy při prudké změně směru a zatížení kol (prudká zatáčka do kopce ve 20-30km/h) je od PP kola slyšet lehké vrzání nebo klepání, nezní to moc kovově). Postupně se to zhoršuje, ale jak můj mechanik, tak ani na STK na třesadlech nic nenašli. Vše se tváří být OK, na ramenech ani v řízení nenašli na STK žádné vůle - a že to na těch třesadlech zkoumal. Prý to jde spíš někde z hora, možná uložení tlumiče - mohlo by to mít nějakou spojitost? Může mně někdo doporučit nějaký specializovaný "podvozkový" servis v Brně a okolí? Nebo co Peugeot v Bystřici (byť jej mám z ruky)? Potřebuju najít někoho, kdo si s tím autem vyhraje, odhalí příčinu a opraví ji, nechce se mně měnit plošně půl podvozku, případně dělat na 3x různě geometrii, aby se opravdu potvrdilo, že je to něčím jiným... Díky moc. Upraveno 16. listopad 2014 uživatelem Ajap Citovat
krtek 2 Odesláno 16. listopad 2014 Odesláno 16. listopad 2014 (upraveno) Skontroluj to ulozenie tlmicov ,mne tak auto tahalo dolava ked bola cesta naklonena dolava problem bol v lozisku ulozenia zadrhavalo a robilo to vlastne to ze sa tehlica tocila pri rejde a napruzovala pruzinu cize kladlo to odpor a ked si pustil volant tak pruzina vratila tehlicu cize aj volant naspet do lava po kompletnej vymene ulozenia problem zmizol Upraveno 16. listopad 2014 uživatelem krtek 2 Citovat
P607Olda Odesláno 17. listopad 2014 Odesláno 17. listopad 2014 (upraveno) Teď s novýma zimákama se mně vrátilo táhnutí doleva pod plynem. Bez plynu tahá taky, ale znatelně méně. Co je ale nejdivnější - když do auta naložím manželku, děti a nabouchám kufr, tak jede auto absolutně rovně. Pod plynem, bez plynu - jak po kolejích. Když pak jezdím sám, tak se to po několika desítkách km vrátí na původní stav a auto zase tahá doleva. Toto je evidentně špatný silentblok - uložení ramene. V zátahu jde kolo dopředu a tím se změní poloha vůči tyči řízení. Na geometrii na to měli přijít - nejdříve měli zkontrolovat a doporučit odstranit všechny vůle na podvozku. Nejdříve se zaměř na ten silentblok. Je to "čitelná" závada, projev je právě takovýto. Později můžeme řešit dál. Co takhle horní uložení? Kontroluje se tak, že při nastartovaném točíš volantem a přitom máš ruku těsně nad kolem na pružině, zda v ní lupe. Anebo na prázdné silnici zastavíš, dáš plný levý, pak vyrovnáš a jedeš, zda zůstane tánhutí doleva. A totéž opakovat doprava. Táhnutí můžou způsobovat i nestejně sjeté pneu, např. jedno víc ojeté zvenku a druhé víc zevnitř. Upraveno 17. listopad 2014 uživatelem P607Olda Citovat
Ajap Odesláno 17. listopad 2014 Autor Odesláno 17. listopad 2014 (upraveno) Krtku, Oldo, moc díky. To uložení určitě vyzkouším. Když se mění, musí se pak dělat geometrie? Jestli to mám vzít "per partes", nebo nechat najednou udělat to uložení i silentbloky. Dneska 200km cesta s rodinou v dešti a doleva zase tahalo, ale mnohem míň, než když jedu sám. Při dešti tahá víc, než na suchu, na suchu s rodinou jede jak po kolejích. Blbý je, že na STK nenašli na podvozku nic... Ten silentblok evidentně nebude vybitej, ale třeba jen lehce vytlačenej, nebo jen s větší vůlí. Co ty vibrace v řízení, ukazovaly by na ně/něj taky? Chci dát auto někam, kde tomu opravdu rozumějí. Co Bystřice nad Pernštejnem? Myslím, že je tu hodně doporučovaná. Mám ji teda dost z ruky, ale v Brně ve Famku, kam jezdím normálně, mně po telefonu řekli, že se s takovým chováním auta nikdy nesetkali, že špatné silentbloky zažili někdy před 10 lety a doporučují přehodit kola a pak udělat geometrii Mimochodem, je třeba při výměně brzdovky sundávat kola? Protože jestli ano, tak mně je tak prasácky nedotáhl můj mechanik, ale oni Nebo co RM servis v Brně? O Autopalace jsem neslyšel snad od nikoho nic dobrého... Chci jet do autorizáku, auto je ještě v prodloužené záruce, tak kdyby se tam vyskytlo něco, na co se ta záruka vztahuje, tak to chci samozřejmě řešit na ni. Upraveno 17. listopad 2014 uživatelem Ajap Citovat
krtek 2 Odesláno 17. listopad 2014 Odesláno 17. listopad 2014 Ja to ulozenie kontrolujem tak ze niekto toci volantom na mieste a ja polozim ruku na vrchnu misku tlmica ak pri rejde zadrhava alebo sa netoci vobec alebo prrerusovane tak je to zrale na vymenu kompet ulozenia Citovat
Ajap Odesláno 17. listopad 2014 Autor Odesláno 17. listopad 2014 (upraveno) Děcka uloženy ke spánku (konečně ), za chvíli vezmu manželku a půjdem zkusit to uložení. Oldo - za jízdy - předpokládám, že když vytočíš ty rejdy, tak pokud je špatné uložnení, tak auto táhne vždy na tu stranu, na kterou jsi zatáčel, že? Upraveno 17. listopad 2014 uživatelem Ajap Citovat
P607Olda Odesláno 17. listopad 2014 Odesláno 17. listopad 2014 (upraveno) Ano, za jízdy táhne na tu stranu, na kterou jsi vytočil. Rejdy je potřeba vytočit na místě (no teoreticky na velkém parkovišti). Po výměně silentbloků ramene je potřeba udělat geometrii. Mohl bys přijet sem do Zábřeha, tel 583 411 572. Famko: "že se s takovým chováním auta nikdy nesetkali" - to je dost smutné, je to jedna ze závad, které mají jasnou příčinu. Když je volný zadní silentblok, tak to má větší vliv, když je volný přední, tak menší, ale taky. Jednoduše si to představ, jak je kolo (těhlice) upevněná na takovém bumerangu (rameni), a když za vnější konec zatáhneš dopředu a podélná část má vůli, tak ten vnější konec jde dopředu a řídící tyč zůstala, takže se kolo vychýlí. Upraveno 17. listopad 2014 uživatelem P607Olda Citovat
Ajap Odesláno 17. listopad 2014 Autor Odesláno 17. listopad 2014 (upraveno) Tak uložení je zřejmě OK, zkoušel jsem to "staticky" dle rady tvé i Krtkovy a není cítit nic v pružině, ani na hrnku nahoře. Díky za nabídku, určitě ji zvážím, jak jsem psal, v první řadě to chci řešit pokud možno přes autorizák, kvůli možné záruce. Letos už mně zbývá bohužel poslední den dovolené a ten si šetřím pro nenadálé komplikace, takže takhle daleko bych to musel řešit buď až těsně před Vánoci nebo po Novém roce. Jinak k tomu Famku - abych to upřesnil - ptal jsem se jich na chování auta kvůli tomu vadnému silentbloku, ne úplně obecně, občas jim auta asi někam táhnou. Prej by ten silentblok poznali na STK na třesadlech - ale to předpokládám, jen když by byl už hodně vybitej. Nechci je zas nějak neprávem hanět, zatím jsem s nimi byl vždycky docela spokojený, jmenovitě s p. Vystavělem, takových lidí jako on je v servisech málo. Co ty vibrace od 130km/h nahoru - nebude to naopak spíše předním silentblokem? V týdnu nechám někde přehodit kola předek/zadek a napíšu, jak jsem dopadl. Upraveno 17. listopad 2014 uživatelem Ajap Citovat
Ajap Odesláno 24. listopad 2014 Autor Odesláno 24. listopad 2014 Tak mám konečně přehozená kola. Nakonec jsem na radu starších a zkušenějších nechal přehodit přední kola, abych tímto pneu nebo disky úplně vyloučil - musely tím pádem dolů pneu a otočit, jsou směrové. No a světe div se - auto se teď chová naprosto identicky, ovšem směrem doprava! Takže bez plynu jede skoro rovně, resp. naprosto nepatrně doprava, při přidání plynu už citelně. Jinak kola mně dotáhl tak hodně opravdu můj mechanik, dělá to fakt momenťákem, akorát se to prej do toho hliníku i předepsanými 110Nm tak zakousne, že na svém autě taky povoluje kola 2m trubkou Takže kdybych někde píchnul, tak jsem v... Citovat
P607Olda Odesláno 25. listopad 2014 Odesláno 25. listopad 2014 Tak změř přesně hloubku vzorku na obou pneu, na kraji (10 mm od kraje) vnitřním i vnějším a uprostřed, výsledky si zapiš (důležité, ač se nezdá) a uvidíš. Tipuju, že tam, kam táhne, je sjetější vzorek, takže celkově menší průměr kola. Pneu jsou jinak naprosto stejné, i datum výroby? Citovat
Ajap Odesláno 25. listopad 2014 Autor Odesláno 25. listopad 2014 (upraveno) Ty gumy jsou právě úplně nové, tahá to úplně od začátku. Vzorek jsem měřil hned z důvodu, že mě zajímalo, kolik mají nové zimáky. Je na všech stejný. I DOT a vše ostatní. Mluvil jsem s panem Šudomou z Peugeotu Bystřice nad Perštejnem a protože to dělalo už na minulých pneu, shodli jsme se, že to bude spíše šišatým diskem. Ovšem přehozením na zadní nápravu si prý pravděpodobně nepomůžu. Stejně to zkusím, ale zřejmě bude následovat diagnostika šišatiny a koupě nového disku. Na druhou stranu jsem rád, že je to nakonec taková blbost Ono to ani nemusí být moc, ale to auto má bohužel hrozně citlivé řízení. Ani Thalie, co mám teď (viz podpis), ani ZX, co jsem měl předtím, nejely úplně rovně. Ale ta auta nemají geometrii nastavenou s takovým vracením na střed, takže řízení u nich fuguje stylem "kam zatočím, tam to zůstane" a z nějakého tahání do strany se pak stává spíš hypotetická otázka Upraveno 25. listopad 2014 uživatelem Ajap Citovat
P607Olda Odesláno 25. listopad 2014 Odesláno 25. listopad 2014 (upraveno) Bylo by dobré změřit ten vzorek. Upraveno 25. listopad 2014 uživatelem P607Olda Citovat
P607Olda Odesláno 25. listopad 2014 Odesláno 25. listopad 2014 (upraveno) ZX a Thalia: táhnutí má nějakou příčinu. Ani starší auta netáhla do strany - tedy pokus ano, tak to mělo příčinu. Upraveno 25. listopad 2014 uživatelem P607Olda Citovat
Ajap Odesláno 25. listopad 2014 Autor Odesláno 25. listopad 2014 Gumy měly jako nové 8,5mm, teď po nájezdu cca 1800km mají furt stejně, měřil jsem je minulý týden, abych si ověřil, že se nesjíždějí nerovnoměrně. Momentálně měření nezopakuju, ležím doma nemocnej. Moc díky za rady, zaměřím se teď na házivost disků, opravdu si myslím, že bude příčina tam. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.