Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Výměna oleje + filter

Recommended Posts

Odesláno

do všech motorů PSA 1.4 benz. 8V dávám 10W40 Total Quartz 7000 (Total proto,že je levný) a nikdy nebyl problem:super

[upravil dne 8/5/12 07:03 od ozzy56]

Odesláno

Jenom pozor na ty doporučené \"tepelné\" hodnoty, jsou vyloženě informativní pro podmínky ve kterých jezdíme, platí obecně, že pro střední Evropu,

tedy ČR a SR postačují 5W - 30 (40). Avšak neméně důležité jsou i ostatní informace v názvu oleje včetně evropské normy -INEO apod. Také například

TOTAL QUARTZ 9000 je plně syntetický, ale TOTAL QUARTZ 7000 je \"pouze\" polosyntetika. Jinak řečeno, pokud si použil nejprve Total Quartz 7000, už

nemůžeš použít vyšší formu oleje, teda TQ 9000, bez rizika poškození motoru.

Já jsem původně nahodil otázku, zda má někdo skušenost s TQ INEO M3. V podstatě jsem koupil luxus (zbytečný), protože mi stačil TQ 9000.

Nakonec to nechám tak, protože za poštovní polatky bych zaplatil dalších 8€, ale příště už si dám dobrýho bacha co objednávám a kde !

Také se vyplatí pár kliknutí do vyhledávače a přečíst si informace o oleji.

Odesláno

Určite to bolo riešené, ale aj tak, sa spýtam. Po koľkých km meníte olej na 1,4 HDi bez FAP? Používam TQ 9000, mám na ňom asi 13 tis. km,necelý rok a mam taký pocit, že by to bolo dobre vymeniť, aspoň pred letnou dovolenkou. V knižke píšu 20tis, v servise povedali 30tis.Km, no to sa mi zdá moc. :myslim

[upravil dne 7/5/12 20:13 od PACHO]

Odesláno

u dieselu (HDi) měním olej co 10 tisíc km, bez ohledu co píšou v návodu, je to i proto, že převážně jezdím ve městě, krátké tratě, studený motor atd.

[upravil dne 7/5/12 21:43 od ozzy56]

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Tak jsem dnes vyměnil olej, ale se smíšenými pocity. I mě ho moc nevyteklo, odhadem tak 2,3 l. Překvapilo mě, že po odmontování umělohmotné krytky

filtru oleje chybělo gumové těsnění po krytkou. Po vytažení papírového filtru, zůstalo asi 1 dl oleje v litinové misce. Odsál jsem ho a krátce nastartoval aby vystříkal

zbytek oleje, samozřejmě se miska opět zaplnila. Také olejová vana je divně tvarována, má výstupek pro výpustný šroub, ten by však měl logicky být vytvarován

směrem dolů, aby mohl vytéct veškerý olej. Jenže je tomu opačně, čímž podle mě, zůstane nejméně 2 dl na dně spolu s ostatním sajrajtem (ocelové třísky apod.).

U Favorita a Felicie je výpust pěkně dolů a na výpustném šroubu je magnet na tyto třísky. Nalil jsem 3,1 l nového oleje a po 2 km jízdy skontroloval rysku. Je ho

těsně pod horním maximem. To mě překvapilo, proč je ho tam tolik. Také při nasazování papírového filtru jsem nenašel žádné vodítko jak ho někam nasměrovat. Prostě jsem ho natlačil na středový výstupek v kloboučku, do misky dal naolejovanou gumičku a opatrně našrouboval. Mimochodem, ten šestihran na kloboučku je 27-ka ! Další kravina, jen kvůli tomu musíš mít netradiční nástrčky - 27 na klobouk a 24 na výpustný šroub. Posledním překvapením bylo neúspěšné vynulování servisního intervalu. Stále svítí 21 700 a to už půl roku,a ani dnes, po vynulování podle návodu, se nic nezměnilo. Tak nevím, máte někdo chuť po dnešním vedru nahodit svůj názor a odpovědět ?

Odesláno

S nulováním servisního intervalu to mám stejné a také jsem to dělal podle návodu. Jedině se poptat přímo v servisu,když tak dám vědět ,jestli něco zjistím. Myslím ,že nám tu někdo poradí na fóru. S tou výměnou oleje je to taky to samé,měnil jsem sám. Když jsem jezdil na výměnu do Peugeotu,tak to tam taky dolili až mírně nad. Ve faktuře byl psán mimo jiné i vyplachovací olej.

Odesláno

tak s tím nulováním s. intervalu jsem zatím nic nového nezjistil. Včera jsem to znovu vynuloval a budu to sledovat ,jestli se to zas zastaví ten odpočet.

Teď se chystám na svíčky,tak snad to bude bez problému.

Odesláno

A ještě výměna, jakým způsobem dosáhnout, aby vytekl všechen olej. Nového jsem nalil 3,1 l a bylo to, podle měrky na maximu.. Po ujetí 2 km jsem raději cca 2,5 dl odpustil a už byl ten olej černý. To znamená, že starého oleje zůstalo v motoru min. 3 - 3,5 dl. To stačí aby došlo ke znehodnocení nové náplně. Když dám proplachovací, tak mi tam zase z něho zůstane.

Odesláno
nechápu proč stále ukazuje 21 700 km, teda údaj, kdy byla vykonaná servisní prohlídka. Podle mne, by to mělo ukazovat počet km zbývajících do dalšího srevisu, ne ?

ano ,musí to ukazovat počet zbývajících km do dalšího servisu. Já to znovu vynuloval podle návodu a sleduju to

Odesláno

a s tím olejem je to divný ,ale bylo mi řečeno,že je to normální,když po pár km je olej zase černý. Bylo to tak po výměně v servisu a to samé když jsem si výměnu dělal sám doma.Tak už to dál neřeším :( . Každopádně původně jsem měl Škodovku a Hyundai a tam zůstal olej po výměně dlouho čistý.

Odesláno

na dvou Favoritech a Felicii taktéž, po výměně čistý olej. Podle mě to souvisí s tvarováním dna vany oleje a potrubím k filtru, kde zůstane cca 3 dl starého oleje.

Příště vyzkouším po vyouštění protočit motorem bez svíček, mělo by to vystříkat zbytky oleje ven bez rizika zadření motoru.

Odesláno

já bych to neřešil, hlevně včas olej měnit a kvaltní. Teď si to měním a hlídám sám. Ty předepsané výměny po 30 000, to je nesmysl. 15 000-20 000 a dost.

Odesláno
na dvou Favoritech a Felicii taktéž, po výměně čistý olej. Podle mě to souvisí s tvarováním dna vany oleje a potrubím k filtru, kde zůstane cca 3 dl starého oleje.

Příště vyzkouším po vyouštění protočit motorem bez svíček, mělo by to vystříkat zbytky oleje ven bez rizika zadření motoru.

myslíš motor po vypuštění oleje na pár vteřin nastartovat? to spíše jen protočit ráčnou nasazenou na šroub řemenice kliky :myslim

Odesláno

ozzy56, píšu jasně, ne nastartovat, ale po vypuštění oleje protočit motor s vymontovanými svíčkami. Samozřemě s i s vymontovaným výpustním šroubem

a filtrem oleje. A zdůrazňuji, že je potřeba nechat takto vystříkat všechen starý olej, jinak i množství 1 dl starého oleje znehodnotí komplet celou náplň nového

oleje !!!!!!!!!!!!!!!! a pak je úplně jedno, zda vyměníš po 15 000 nebo 30 000. Hned po výměně se ničí motor, je to stejné, jako kdyby se vůbec neměnil.

Naštěstí moderní oleje mají velké tolerance, takže snesou určité množství karbónu - u benzínových a sazí u diesel. motorů, včetně oxidace oleje apod., které

dostane nový olej od starého, který zbyl v motoru po vypuštění.

Odesláno

za dvě otáčky vytlačíš co je v kanálcích a čerpadle, ten nevytečený zbytek z vany nedostaneš nijak (rozumně)

golovka s ráčnou je dost důležitý předpoklad, když chci kutit kolem auta, ale na točení klikou postačí i vyhnuté očko--když napíšeš, že nemáš ani to, pak jedině servis :papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...