Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Už sú tu všelijaké vlákna, tak som si dovolil založiť toto.

Jedná sa mi o to,že minulý rok v lete som našiel v koryte rieky Nitry, pri hydrocentrále v Jelšovciach, niečo ako skamenelé zuby ktoré sú asi z prakoňa. Vydedukoval som to iba podľa nejakých pár obrázkov z internetu, takže je to iba moja teória. Štrk v ktorom som to našiel nie je stade, pri výstavbe hydrocentrály tam bol dovezený, ale neviem skade.

Vedel by ma v tom tuná niekto uistiť, že či súto tie zuby alebo je to niečo iné?

post-19160-14109622162784_thumb.jpg

Guest Honza™
Odesláno

Nejsou to žebra? Jinak důležitej bude právě ten štěrk ze kterýho si to vytáhl - resp. původ -problém je že štěrk je většinou přeměněná hornina a do tý se skamenělina nedostane. Jediná možnost je zvětrávání a následná sedimentace. Kdybys určil původ tý matrix, tak teoreticky můžeš zjistit dobu do který to spadá., . Z těch fotek se toho moc nepozná. Dej to alespoň na bílej podklad.

jinak mi to příde spíš jak nějaká spálenina...

[upravil dne 6/2/12 18:00 od Honza™]

Odesláno
Taky chci něco takovýho najít.
Ja som sem tam hľadal a nič sa mi nepodarilo, až toto. Aj to neviem či je to to čo som chcel nájsť.

a co odpad z kafilerky ?
Tiež ma to napadlo.

[upravil dne 6/2/12 19:17 od marko306]

Guest Honza™
Odesláno

na chrup to moc nevypadá, ten není obalen tkání..mě to přijde jak úlomek žeber..

• O 2 týdny později...
Odesláno

Ahoj

Študujem na prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, síce nie Paleontológiu, ale Geofyziku, no tieto dve vedy sú odnože z Geológie.

Poznám viacero ľudí, ktorí by ti to vedeli presne určiť, tzn ktoré zvieratko to bolo, vek, podľa mineralizácie aj podmienky skamenenia. Napriek tomu, že som mal 2 semestre paleontológie ti to takto z brucha neviem určiť, pamätám si, že sme sa zaoberali skôr prvohornými a druhohornými rastlinkami a živočíchmi, ktoré sú akosi \"roponosnejšie\", pretože pri dobývaní nerastných surovín sa robí najmä mikropaleontologický prieskum ;). Bolo to už pár rokov dozadu a ako som písal, venujem sa niečomu inému.

Môžem ti s tým pomôcť, dodať to ľuďom a sprostredkovať ti všetko, čo by si o tom chcel vedieť ;)

[upravil dne 18/2/12 02:16 od Ivkopivko12tka]

Odesláno
Už sú tu všelijaké vlákna, tak som si dovolil založiť toto.

Jedná sa mi o to,že minulý rok v lete som našiel v koryte rieky Nitry, pri hydrocentrále v Jelšovciach, niečo ako skamenelé zuby ktoré sú asi z prakoňa. Vydedukoval som to iba podľa nejakých pár obrázkov z internetu, takže je to iba moja teória. Štrk v ktorom som to našiel nie je stade, pri výstavbe hydrocentrály tam bol dovezený, ale neviem skade.

Vedel by ma v tom tuná niekto uistiť, že či súto tie zuby alebo je to niečo iné?

Bohužiaľ, štrk nie je hornina, v ktorom by si mohol hľadať skameneliny, štrky sú najmä riečne usadeniny, kamene tvoriace ho opracované a vytriedené vodou, proste má už za sebou dlhú cestu - by som to priradil skôr na svedomí antropogénnej činnosti (ľudskej), ale nikdy nevieš, z obrázkov to vyzerá fakt zaujímavo !

Navyše, tá farba mi nejako nesedí, aj keď to nie je vôbec vlastnosť, ktorá by sa sledovala. Čo tvrdosť, je to celok ako hornina? Jemnozrnná hornina? Kto vie, či to nie je otázka skôr pre archeológiu než paleontológiu.

[upravil dne 18/2/12 02:24 od Ivkopivko12tka]

Odesláno

No je to celok, tvrdé je to ako kameň, to čierne v záhyboch je tak isto tvrdé ako kameň (možno uhlie, hnedé), ale dá sa to odlupovať. Že to nie je priamo z toho štrku mi je jasné, ale skôr by som predpokladal, že je to naplavené z niekade z horného toku rieky Nitra, poprípade z niektorých jej napájadiel. Teoreticky horné ponitrie je na takéto veci bohaté.

Máš SZ

• O 10 měsíců později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...