nokiov Odesláno 26. leden 2012 Odesláno 26. leden 2012 Zdravim. Chtěl jsem se jenom optat na jednu maličkost. Když opravdu natvrdo odpojím baterku v autě stane se něco?nějaké blokování, zakódování apod. něčeho? Ta moje mrcha už nemá na tuhé raní starty dobíjel jsem ji před 3 dny a dnes ráno mě nechala opět ve štychu tak potřebuji vyměnit. Díky za rady [upravil dne 26/1/12 10:05 od nokiov] Citovat
c.WO.k Odesláno 26. leden 2012 Odesláno 26. leden 2012 pokud vim nic se nestane, resp. u naší 307 se nic nestalo Citovat
nokiov Odesláno 26. leden 2012 Autor Odesláno 26. leden 2012 přímo u peugeotu s tím nemám moc vzkušeností z této značky aut jsem měl jen starší vozíky. ale např u medvěda se otci zabloklo rádio a začala mu svítit dia.... Citovat
georgegg Odesláno 26. leden 2012 Odesláno 26. leden 2012 stačí pak znova nastavit čas, datum, rádio nic se nezablokuje, akorát po připojení baterky hned nestartuj a otoč klíčkem a nech auto chvíli, pak si ještě nastav znova dorazy oken Citovat
nokiov Odesláno 26. leden 2012 Autor Odesláno 26. leden 2012 ty dorazy oken to se provádí jak? Citovat
georgegg Odesláno 26. leden 2012 Odesláno 26. leden 2012 po nastartování stáhneš všechny okna úplně dolů a pak je zase vytáhneš, to je celý Citovat
ozzy56 Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 když máš obavy a budeš mít novou (jinou) baterku, tak připoj novou baterku,aniž bys odpojil starou a síť auta bude stále pod proudem Citovat
Edison Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 Tak... A to má jako udělat jak? Nemluvě o tom, že pokud jde o různé baterie, mohl (jen mohl) by se objevit problém. Různé ampéráže, kapacity, různé napětí (to skutečné, ne jmenovité), dokonce různé stáří a celkový stav by nemusely udělat dobrotu. Pamatovat na to, že baterie je schopná doda stovky ampérů. Citovat
Vítek1 Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 tak v tom stari a jinem napeti asi az takovej problem nebude myslim ze spousta nas uz startovalo pres kabely at uz primo z baterky nebo z druheho auta. ale to prohozeni bych fakt rad videl Citovat
Návštěvník Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 když máš obavy a budeš mít novou (jinou) baterku, tak připoj novou baterku,aniž bys odpojil starou a síť auta bude stále pod proudem takhle to běžně dělám, vyrobil jsem si kablík na jedný straně kleště na svorky baterie, na druhý zástrčka do zapalovače. Připojím baterku do zapalovače a bez problémů můžu odpojit baterku z auta a vyměnit. Nikdy se nestalo že by se vynulovaly hodiny, nebo zakodovalo rádio. Pro zachování těhletěch funkcí by na výměnu stačila i baterka z motorky 12V. Bacha ovšem na přepólování, to by pak byl průšvih. Edit: Mám k tomu samozřejmě teda třetí baterku [upravil dne 28/1/12 12:33 od kirkiz] Citovat
Edison Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 Jo.. Vyrobil sis kablík do zapalovače. To má tři zásadní podmínky: 1. Vyrobit si kablík, 2. zapalovač musí být zapojen tak, aby byl pod napětím i při vypnutém klíčku, což ne všechna auta mají, 3. Ta třetí baterie. Jak jsem psal, není to zase jen tak. Tyhle věci je nutno prostě mít pořešené a nejsou standardní. Citovat
Návštěvník Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 Ale prd tímhle způsobem jsem vyměnil už desítky akumulátorů. Není vůbec na závadu nechat si klíček zapnutej a měnit to při zapnutym klíčku - existujou na to dokonce sady který se nechaj koupit. 1) uplně bez jištění 2) s jištěním proti pořepólování Citovat
Edison Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 No.. s tím zapnutým klíčkem... To zase jde o schopnosti tý pomocný baterky. Ochrana proti přepólování zase takový problém není, při základních znalostech elektriky. Ale být musej. I když.. kupovaná sada by problém být nemusel, leč v našich podmínkách... si nejsem zase tak moc jistej spolehlivostí a dimenzováním takových výrobků. No nic... Citovat
Butrus Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 Kirkizem popsaný postup se zaplym klíčkem je běžně používaný i v autorizovaných servisech. Nemusí se pak nastavovat radio, nesmažou se hodnoty spotřeb palubního PC a nemusí se znovu nařizovat hodiny. Zapne se klíček, nechá se nasát čerpadlo a vůbec naběhnout systém, pak se nacvakne na přívodní kabely k baterii jiná baterie (nezáleží na startovacím proudu ani kapacitě obou baterií - stejně jako při startování přes kabely z jiného auta), původní baterie se odpojí ze svorek (auto jede na záložní baterii) a nasadí se nová baterka, utáhnou kontakty a záložní baterie se odpojí. Záleží pouze na tom, aby obě baterie byly 12 voltů. A na záložní baterii stačí BOHATĚ obyčejná 8Ah baterie z motorky. Samozřejmě se nesmí startovat. Bavíme se pouze o klíčku zaplém do té polohy, že svítí kontrolky. Pak bere palubní síť auta dejme tomu 1A (nástřel od boku,aby se to líp počítalo). Pak dokáže 8Ah baterie krmit palubní síť auta 1 Ampérem po dobu 8 hodin. Kdyby auto bralo 2A se zaplym klíčkem, pak máme na 8Ah baterii čas 4 hodiny, než se záložní baterie vybije. Tedy halda času na výměnu. Samozřejmě, pokud se po zapnutí klíčku bez nastartování automaticky rozsvítí světla nebo nechám zaplý ventilátor, tak je odběr z baterie větší, ale stejně to ta 12V 8Ah motorková baterka utáhne po tu dobu, než starou baterku odpojíte a dáte novou. Přepólování je samozřejmě už jiná, ale to je chyba obsluhy. Jinak tento postup je autoelektrikáři a servisy běžně používaný a prováděný několika způsoby. Buď krokosvorky přímo na kabely k baterii v autě nebo již zmíněná redukce do zapalovače nebo kabel s okem přímo na silový kabel u startéru (pokud kouká aspoň trošku závitu na chycení matky). Děkuji za výdrž při čtení mého příspěvku, kdo trošku rozumí elektru určitě pochopí, co jsem chtěl říct (že má kirkiz prostě pravdu) a kdo si s elektrikou nerozumí, ať se do toho radši nepouští. Prostě jen obyčejné zákony elektrotechniky. Citovat
Edison Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 Princip je jasný, o tom nediskutuji. Jsem technik. Jen upozorňuji na možná, nikoli však jistá. Když něco dělám, tak ne bezhlavě, ale s vědomím jistých rizik a pravidel. Nic víc. No... původní otázka zněla jinak. Na to už tu odpovězeno ale bylo. ;-) Citovat
Butrus Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 Máš pravdu, já jen reagoval na to, že baterie jde měnit i při zaplém klíčku a při dodržení všech pravidel nehrozí poškození elektroinstalace vozidla (a o to jde především) ani jiné škody. Nehádám se, jen jsem chtěl trošku zabřednout do tématu. Takže, jak říkáš - když chci něco takového dělat, tak o tom musím trošičku něco vědět, to je bez debat. Pak hrozí víc škody než užitku. Citovat
Edison Odesláno 28. leden 2012 Odesláno 28. leden 2012 Přesně tak... ;-) Jinak.. jak jsem psal jinde, ani bez této operace nic nechrozí. Pokud vím, tak i kódovaná rádia, centrály a když se nehejbe s voknama (třeba výměna), se nic nestane. Mě se dokonce ani nestačily vymazat paměti kilometrů v PPC a v rádiu (což mě překvapilo, protože vím, že jak jsem měl horší baterku, tak si to při startování škrtlo o dolní napěťovou mez a vše bylo na nulách). Ale systémy auta by měly zůstat v pohodě i při delším odpojení od napájení. Citovat
nokiov Odesláno 30. leden 2012 Autor Odesláno 30. leden 2012 baterku jsem zatim neodpojoval ale vyla tak vycuclá mrcha že tam stejně žádný proud nebyl.po dobytí začaly svítit kontrolky airbagů ale po chcípnutí a opětovném nastartování se nic nestalo a vše zhaslo akorát ty hodiny apod.jsem musel znova nastavit.Já se na toto vše ptal proto aby mi to nevyhodilo nějaké chyby které tam budou svítit pořád a bude potřeba dia. ale bohužel nemám a nikdo v mém okolí na pug taky ne a nějaké výdajé v servisu se mě nechtějí teď v lednu moc nechávat, stačí že tu baterii musim teď platit. Větší starosti mi dělá výměna samotné baterie. Je umístěná tak ze čtvrt pod oknem. takže bude muset ven i něco jiného abych ji vycukl.jinak díky za všechny dosavadní rady a tipy. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.