marek 406 Odesláno 14. duben 2005 Odesláno 14. duben 2005 Tak se chystám řešit další záhadu tentokráte hlučná autom. klima. Když ji prostě jednoduše zapnu , tak mě mrcha vrčí. Tento hluk se zvyšuje při zvyšujících se otáčkách. Když jsem s tím byl v neoriginálním servise samozřejmě řekli, že se s tímto vrčením ještě u žádného auta nesetkali - no říkám záhada. Do peugeot servisu s tím už nejedu. Žeby zase pomohla diagnostika?:D:D:D:D. Nechcete někdo mího pažouta?. Je super s novou váhou vzduchu. Apsolutně bez problémový a bezporuchový se spotřebou 1L/100Km:D:D:D:D:D:D:D:papa Citovat
Ferry Odesláno 15. duben 2005 Odesláno 15. duben 2005 a vrci ti kde, ta klima, jestli v motoru a jestli se to meni s otackama tak to bude na kompresoru ne ? Citovat
marek 406 Odesláno 6. květen 2005 Autor Odesláno 6. květen 2005 Tak už to fachá. Kámoš mě u toho vyměnil jakýsi přepouštěcí ventil a je přístupný z motor. prostoru hned pod čelním sklem. Vedou do něj dvě trubky od klimy. Ten ďál to vrčení. Nový prý stojí 4000 Kč, já za něj dal 500Kč je starší. Citovat
Jirkap Odesláno 6. květen 2005 Odesláno 6. květen 2005 Napsán autorem marek 406 Tak už to fachá. Kámoš mě u toho vyměnil jakýsi přepouštěcí ventil a je přístupný z motor. prostoru hned pod čelním sklem. Vedou do něj dvě trubky od klimy. Ten ďál to vrčení. Nový prý stojí 4000 Kč, já za něj dal 500Kč je starší. Mám podobný problém u manuální klimatizace. Když zapnu větrák na 50% všechno je v pohodě… 65 % taky ještě, ale u 75% začne vrčení a jakoby vibrování v palubní desce, 100% strašný hluk. Citovat
marek 406 Odesláno 7. květen 2005 Autor Odesláno 7. květen 2005 Mě to teda vrčelo nezávisle na větráku. Nejlíp to bylo slyšet když něběžel vůbec. Citovat
Jirkap Odesláno 8. květen 2005 Odesláno 8. květen 2005 Napsán autorem marek 406 Mě to teda vrčelo nezávisle na větráku. Nejlíp to bylo slyšet když něběžel vůbec. Aha tak to je asi něco jiného já jenom když zapnu větrák Citovat
Bubak Odesláno 28. červen 2005 Odesláno 28. červen 2005 Původně zaslal: Jirkap Napsán autorem marek 406 Mě to teda vrčelo nezávisle na větráku. Nejlíp to bylo slyšet když něběžel vůbec. Aha tak to je asi něco jiného já jenom když zapnu větrák Mam stejny problem s vetrakem.. dam ho na 100% a muhnedle mam masaz lytka jak se klepe cela palubovka Resil jsi to nejak? Ja to tedy resim jen tim, ze nepoustim vetrak na plny pecky Citovat
Jirkap Odesláno 28. červen 2005 Odesláno 28. červen 2005 Původně zaslal: Bubak Původně zaslal: Jirkap Napsán autorem marek 406 Mě to teda vrčelo nezávisle na větráku. Nejlíp to bylo slyšet když něběžel vůbec. Aha tak to je asi něco jiného já jenom když zapnu větrák Mam stejny problem s vetrakem.. dam ho na 100% a muhnedle mam masaz lytka jak se klepe cela palubovka Resil jsi to nejak? Ja to tedy resim jen tim, ze nepoustim vetrak na plny pecky Zatím jsem to neřešil… akorát prostě nedávám větrák více než na půlku Neměl jsem čas ani dojed do servisu a popravdě ani nechci slyšet kolik to stojí, ale někdy to opravit musím Citovat
Petr X Odesláno 29. červen 2005 Odesláno 29. červen 2005 Vy mate ale problemy To ja kdyz to vsechno pozapinam, vetrak zadne vibrace nevydava, ale porad je v tom aute takovy zas...ny teplo :D:D:D Ze by to bylo tou chybejici klimou? :D:D Koukal jsem, ze asi za 2 tis. Kc prodavaji jakysi mrazici box, ktery vyrobi mozna vetsi zimu nez samotna klima. Ale je na 230V. Nevite nekdo, jestli se neda neco podobneho koupit s napajenim na 12V ? Ze bych to prdnul do auta :D:D [upravil dne 29.6.05 Petr X] Citovat
Jezkovi.voci Odesláno 29. červen 2005 Odesláno 29. červen 2005 mÁRO, JEŠTĚ POŘÁD SE CHCEŠ ZBAVIT SVÝHO LEVA? Citovat
Jirkap Odesláno 29. červen 2005 Odesláno 29. červen 2005 Já bych ale stejně neměnil jinak za 14 dnů jdu na opravu toho větráku, takže budu vědět další inforamce a rád se o ně podělím Citovat
Péťa Odesláno 29. červen 2005 Odesláno 29. červen 2005 Původně zaslal: Petr X Koukal jsem, ze asi za 2 tis. Kc prodavaji jakysi mrazici box, ktery vyrobi mozna vetsi zimu nez samotna klima. Ale je na 230V. Nevite nekdo, jestli se neda neco podobneho koupit s napajenim na 12V ? Muzes si koupit menic 12V/230V, ale nevim, jaky ma ta Tva vyhlidnuta klimoska prikon... Citovat
Petr X Odesláno 29. červen 2005 Odesláno 29. červen 2005 To jsem taky nekoukal, ale nemusela by mit az tak moc velkej Ale kdovi, co to bude zac. Koukal jsem na netu na normalni klimosky na 230 i 12V a cena se pohybovala kolem 30 tis Citovat
Péťa Odesláno 29. červen 2005 Odesláno 29. červen 2005 Nepredpokladam, ze by jsi to myslel vazne, ale kdyby nahodou, tak kazda klimoska musi do teplo nekam odevzdat. Nejobycejnejsi klimatizace se delaji \"okenni\", tzn. ze kouka do mistnosti i ven (kam odevzdava prebytecne teplo - jako napr. lednicka, take ohriva vzduch okolo sebe). Pokud nelze odevzdat teplo do venkovniho prostoru, tak se do klimosky lije voda, kde se to teplo akumuluje. Takove zarizeni by asi nikdo v aute nevozil. :myslim:myslim:aut Citovat
rimmer Odesláno 12. červenec 2005 Odesláno 12. červenec 2005 Původně zaslal: Jirkap Napsán autorem marek 406 Tak už to fachá. Kámoš mě u toho vyměnil jakýsi přepouštěcí ventil a je přístupný z motor. prostoru hned pod čelním sklem. Vedou do něj dvě trubky od klimy. Ten ďál to vrčení. Nový prý stojí 4000 Kč, já za něj dal 500Kč je starší. Mám podobný problém u manuální klimatizace. Když zapnu větrák na 50% všechno je v pohodě… 65 % taky ještě, ale u 75% začne vrčení a jakoby vibrování v palubní desce, 100% strašný hluk. Mas nevyvazeny vetrak, nebo praskly..ja me taky..trosku sem to polepil a stahnul vazacim dratem a drzi v pohode.... Citovat
Jirkap Odesláno 12. červenec 2005 Odesláno 12. červenec 2005 Původně zaslal: Jirkap Já bych ale stejně neměnil jinak za 14 dnů jdu na opravu toho větráku, takže budu vědět další inforamce a rád se o ně podělím Konečně jsem se vrhnul na ten větrák a to jsem nevěřil co to dělalo bylo tam kousek lepenky takové té tvrdé a úlomek plastu. Vyndal jsem to a větrák je krásně ticho. Akorát nevím jak se to tam dostalo Citovat
Arnie Odesláno 12. červenec 2005 Odesláno 12. červenec 2005 Původně zaslal: Petr X Vy mate ale problemy To ja kdyz to vsechno pozapinam, vetrak zadne vibrace nevydava, ale porad je v tom aute takovy zas...ny teplo :D:D:D Ze by to bylo tou chybejici klimou? :D:D Koukal jsem, ze asi za 2 tis. Kc prodavaji jakysi mrazici box, ktery vyrobi mozna vetsi zimu nez samotna klima. Ale je na 230V. Nevite nekdo, jestli se neda neco podobneho koupit s napajenim na 12V ? Ze bych to prdnul do auta :D:D [upravil dne 29.6.05 Petr X] Prodávají se i autochladničky na 12V, které chladí taky dost přijatelně. Ale kdysi jsem někde na netu v angličtině četl o někom, kdo si dodělal manuální klimu (nebo spíše chlazení) do Seata. Použil prostě tzv. Peltierův článek - http://www.conrad.cz/Search.asp?EXPS=pelti&SearchType=All&x=0&y=0 ten z jedné strany vyrábí chlad (zchladí klidně o 20-60°C) a z druhé strany teplo. Měl to v plastové krabičce, která měla dva malé ventilátorky - jeden odváděl teplo volně do motorového prostoru, druhý vháněl skrz nějakou sí?ku ochlazený vzduch do ohebné trubky (větší husí krk), která byla připojena skrze nějakou odbočku do výfukových otvorů ventilace. Malé ventilátorky se dají koupit buď v obchodech s elektronickými součástkami nebo jako chladič na procesory a paměti v počítačových prodejnách. Kdyby se k tomu dodalo http://www.conrad.cz/DetailPage.asp?DPG=62838 tak by to mohlo být celkem zajímavé řešení. Samozřejmě za předpokladu, že by se v autě zároveň netopilo, ale pouštěl by se jen venkovní vzduch, který by se přimíchal s tím zchlazeným a pak foukal do auta. Kdysi jsem o tom uvažoval, ale teď mám klimu digitální. K tomu Pelierovu článku se musí dodělat regulátor proudu nebo koupit takový, který svým výkonem nebude až příliš chladit (mrazit). Nějaké vzorečky pro výpočet potřebného výkonu byly kdysi na www.hw.cz. Taky by asi bylo potřeba nějak řešit odvod vody. Při každém zchlazení vzduchu totiž zkondenzuje voda, kterou je potřeba někde odvést, alespoň se domnívám. Jako námět na přemýšlení je to možné dobré. Peltierovy články se běžně používají i do těch levnějších autochladniček a stávají se normálem pro chlazení procesorů v počítačích. Já jsem od toho bastlení nakonec upustil, protože jsem si říkal, že kdyby to bylo tak jednoduché, tak už na to určitě někdo přišel a běžně se to prodává a v té době byly Peltierovy články přece jenom ještě hoodně drahé. Citovat
rimmer Odesláno 12. červenec 2005 Odesláno 12. červenec 2005 Abych zchladil trosku ty vase sny o peltierove clanku...tak za prve...cena cca 100W clanku se pohybuje ve stovkach korun, nekdy i tisic. Takovy 100W clanek zere pri tech 12voltech cca 8-9 amper. Abys jsi vyvinul vubec nejaky chladici ucinek do interieru, mas vubec predstavu, kolik takovych clanku bys musel koupit ? ne nekolik, ale nekolik desitek...chladici vykon klimatizace auta se totiz ve watech ani ve stovkach watu nepocita...ale v kilowatech prakticky..uvedom si, jak ta klima musi v tom vedru makat...vsecko to teplo. Kdybychom pro predstavu meli vzit jen stejny prikon, ktery klima spotrebuje (kompresor ma vetsi ucinnost premeny energie na presouvani tepla z jednoho do druheho mista nez peltieruv clanek)je rekneme obecne 5kW. Potreboval by jsi 50 takovych clanku...nepocitam porad, ze peltier ma mensi ucinnost nez std. klima. 50 clanku je cca 400A proud. Std. alternator (aspon v me 605 ma vykon 70-80A) cili by jsi musel zabudovat do systemu 5 takobych alternatoru aby jsi ten vykon utahl. A ted to nejlepsi...peltier totiz sice presouva teplo z jedne strany na druhou, cimz ohriva jednu a ochlazuje druhou stranu clanku, avsak zaroven k tomu teplu co presune prida elektricky prikon, ktery sam spotrebovava..cili 100W clanek presune X tepla + 100W. A tohle vsechno se musi uchladit, takze asi tak A tvrzeni, ze se stava beznym v PC je blbost, protoze tohle byl boom tak pred dvema trema lety, dneska to skoro nikdo nepouziva, jenze tohle cele je chlazene jeste vodou, protoze vzduchem se ten clanek uchladit na PC neda a aby mel jakztakz vykon, musi to byt opravdu aspon 70-100Wclanek. Cimz ti spotreba v PC vzroste skoro o jednu polovinu, vetsinou to neutahne zdroj a musis mit druhy jen pro tenhle clanek. A tou celou srandou ziskas oproti std. chlazeni vodou treba 5% vykonu navic... To ze to chladi autolednicku je jasne..nejsnadnejsi zpusob ziskani chladu, ale efektivni to neni...ma to svou spotrebu, a ucinnost je mala. Ovsem lednicka, ktera je opolstrovana polystyrenem ma minimalni unik tepla, proto to na to staci, ale o nejakem chlazeni v aute si muzes nechat zdat...hotove sci-fi Citovat
Petr X Odesláno 12. červenec 2005 Odesláno 12. červenec 2005 Noooo, kluci, zni to zajimave, ale taky trosku slozite. Jeste jsem to teda nestihl procist a docist, protoze musim jit pryc, ale hned co budu mit trochu casu, tak se na to vrhnu. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.