Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Nejsem na to odborník, ale párkrát jsem už buben měl dole.

Zvedenš auto

Sundáš kolo

Samozřejmě ruční brzda povolená

Pro klidně odpojit lanko ruční brzdzy.

Odšroubovat pojisný šroubek bubnu (většinou jde velice škaredě)

A teď je ta pravá sranda se sundáním bubnu. V knížce to popisují tak, že nejakým spešl nástrojem se vyvadí mechanicmus ruční brzdy v bubnu (aby se povolili čelisti na max), na to jsem ale nepřišel. Takže pajsrovat buben až se nahne a čelisti ho popustí tak už s tím laborovat tak dlouho až to bude dole. Je to sice taková rada nerada, ale mě to tak fungovalo.

Když mě někdo opraví dudu jenom rád, pokud to pujde jednodušším způsobem.

Edit: Apropos: U jednoho bubnu mi chybí ty malé pružinky, které přidržují čelisti na straně a tudíž se tyto vychylují z osy a dřou hranou o boční část bubnu a vydávají šílený zvuk. Dají se ty pružinky sehnat samostatně, popřípadě jsou součástí balení při koupi nových čelistí? Díky

[Editován dne 12/4/05 Butch]

Odesláno

Tak v první řadě by bylo poměrně vhodné napsat, o jakém autě se vlastně bavíme. Ono se to totiž model od modelu může docela lišit. To platí obecně, nejen o brzdách.

Takže, 205/309 mají buben v kuse s ložiskem. Pro sundání je třeba nejprve povolit centrální zásekovou matici. 405, 306 atd. mají buben na náboji, uchycen je jedním nebo dvěma šrouby M6 se zápustnou hlavou.

Ruční brzda je samozřejmě povolená, odpojovat lanko je nesmysl, a u 205/309 to stejně ani nejde (lanko končí uvnitř bubnu, to byste jej leda museli odpojit na straně u páky ručky...).

Lehce poklepeme po obvodě bubnu kladivem (lehce!), aby se uvolnil od náboje. Pak jej zkusíme prostě rukama stáhnout k sobě. To se povede zhruba v 10% případů, kdy je buben málo opotřebený, a nemá drážku. Případně pomůže jemné poklepání, ale žádné rány a páčení, jinak se dá zničit jak buben, tak pakny.

Pokud má buben vydřenou tak hlubokou drážku, že jej pakny prostě nepustí, je třeba zašrouvovat rozpěru samostavu. To se dělá tenkým šroubovákem, dírou po jednom z kolových šroubů. Otáčíme bubnem a svítíme dovnitř, až najdeme ozubené kolečko (405 oba systémy) nebo ozubenou páku (205/309 syst. Bendix) samostavu, a kolečkem pomocí šroubováku pootáčíme, dokud to dostatečně nepovolí. Pak ten buben jde sundat lehce rukou.

Odesláno

pěkně to oddie napsal a udělal bych to taky tak,kdybych neměl vyjetou pořádnou drážku a s kolečkem samostavu šlo pohnout.Bohužel drážka byla a samostav zarezlej a po smrti.Nezbylo,než kladívko a pěkně klepat na protějších stranách,až jsem to dostal dolů.Je pravda,že mě o pakny nešlo,protože jsem stejně dával nový (žádný pružinky jsem k nim nedostal Bendix).Taky mě na každý straně jedna chyběla a jak se to tam dá nasadit nevím do dneška.Vyřešil jsem to takovým systémem,co má fáčko a jsem s tím spokojenej.Bubny jsem nechal stočit a pakny roztahuju ručně 2x za rok,když měním kola šroubováčkem jak poradil oddie.

Odesláno

Hadra: no jistěže ne. Na co by tam asi tak byly? Víš, proč je to na té š120, kde jsi to viděl (a nikde jinde moc ne)? Inu, kvůli tomu, že ta šádovka má zadní náhon. Takže ten buben je přitažen k poloose maticí, a je usazen na kuželu (s perem). Proto je na to třeba mít stahovák, z toho kuželu to dobrovolně nesleze. Brzd samotných se to ale vůbec netýká.

Odesláno

Ktomu modelu.405 GLD 1990. Když sem loni chěl sundat ty bubny dostal sem se k tomu sroubu na bubnu. Mistopožiti bazmeku na uvolněni pakny sem š?áral šroubovákem,nešlo. Prej jak je tam vyjetá drážka zbýva jenom síla a servat je i s paknama(rada mech.v PEG.Serv) Dík. :papa

Odesláno

Tak jak doplnil oddie, musíš se pokusit potočit ozubeným kolečkem na samostavu a tím zmenšit pruměr rozevření paken aby nebyly zaseknute o hranu bubnu. Když to budeš ztrhávat násilím tak si tak zrušíš obložení paken.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...