Bigbadjohn Odesláno 17. listopad 2011 Odesláno 17. listopad 2011 V létě když je olej řídkej to asi nemá smysl, ale jsem tak taky naučenej, neuvažuju o tom a dělám to jako Stifler, tedy při každém startování vyšlapávám spojku. No a kdybych tam náhodou někdy tu rychlost zapomněl tak by to ta spojka zachránila A že se to může někomu stát, že bude startovat se zařazenou rychlostí tak to jsem viděl v práci na vlastní oči u oktávky. Kolegyně vlezla do auta, chvíli se nic nedělo a pak najednou auto přeskočilo na startér obrubník, projelo trávou a už se jelo. Ještě, že tam neměla zpátečku, protože jsem zrovna za tím autem v tu chvíli procházel. A jinak při parkování to dělám přesně naopak. Téměř nikdy nezatahuju ručku, ale nechávám tam zpátečku a zamykám ji. Před startováním dávám neutrál a zatahuju ručku aby se taky trochu prohejbala. U Feliny se mi stalo, že mi ručka přimrzla (manželka ji zatahovala) a dokonce mi v létě přirezla, když to stálo dlouho před barákem. [upravil dne 17/11/11 09:28 od Bigbadjohn] Citovat
Jimmy106 Odesláno 17. listopad 2011 Odesláno 17. listopad 2011 Jasny no.. je to pouze o zvyku.. jinak ja taky davam zpatecku a bez rucky, protoze v lete mi pakny v brzdach prireznou a pak se neda rozjet a v zime to zase primrzne a praskne lanko, jak se mi to stalo minulou zimu.. od te doby rucku pouzivam jenom v zime kdyz je snih na smyky.. jinak kdyz startuju, tak slapu na brzdu a spojku, vyradim, startuju pak stejne jeste jeddnou kontroluju jestli mam neutral a pak az poustim spojku... me to taky neobtezuje, tak je mi to fuk.. Citovat
pastorek Odesláno 17. listopad 2011 Odesláno 17. listopad 2011 To je zas debata. Z naivnej otázky cez posmešky až k inej téme. Robiť si srandičky so začiatočníkov je síce zábavné ale možno by bolo vhodnejšie i odpovedať na otázku. Pri tom aký je detailista iste by mu pomohlo aj podrobnejšie vysvetlenie čo sa v motore deje pri štartovaní. Po takejto debate bude iste nadšený z Peugeot fóra. Sorry chlapci, nedalo mi to. Citovat
v3nty Odesláno 19. listopad 2011 Odesláno 19. listopad 2011 Ja slapem naspojku preto lebo sa nemusím presvedčovať či je zaradení neutrál Proste je to úpremna rýchlejsie a pohodlnejsie. Potom ked sa cem pohnuť a idem rukou k radiace páke zaradím rovno R alebo 1:) Som leniví no co :D BTW: kým v zime žhaví auto tak sa stihnem pripútať. A ešte jedna vec na megane I som čakal kym nezhasla aj kontrolka RJ:) Ked som nastartoval pár krát stalo sa že to zblblo .. Citovat
Guest Scratch Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 Pastorek: tak hlavne, zes poradil. Bylo mu odpovezeno BBJohnem, jinak si autor de facto odpovedel v prispevku, kde mi vysvetloval, proc se pta. Pokud timto zpusobem uvazuje, tak za chvili bude resit, ze v kolone moc slape na spojku a nebo si bude nadjizdet do zatacek protismerem, aby usetril gumy Kupca, nic proti tobe Citovat
Milan+ Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 Koblihu, taky právě slýchávám názory že se to má, nebo že je to jedno, a nebo že se to nemá, tak si chcu udělat jasno:D Godzi, a točit klíčkem při startování??? Na co je to dobré?? Tohle někde psal Vaculík a hlavně u větších dieslů že to raději dodržovat,je to snad kvůli axialu. Tohle bude vyžadovat zvyk, ale věřte nám, že je to správně: startujte bez spojky! Víme, že v autoškole vás učili něco jiného, ale spouštěním motoru při vyšlápnuté spojce dáváte nehezky zabrat axiálním ložiskům. „Z celého světa startují se spojkou jen Češi,“ směje se Martin Vaculík. „Má to historické důvody - škodovky měly hustý převodový olej, slabé baterie i startéry.“ Citovat
DanHal Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 já startuju se spojkou, po tom co sem tam nechal jednou kvalt... Citovat
Bigbadjohn Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 Není to ten stejný Vaculík, který tvrdí, že i osobní auta musí jezdit z kopce vždy se zařazeným rychlostním stupněm kvůli bezpečnosti? Hmmmmm, tak to je určitě fundovaný člověk. To co říká platilo u trabanta, který měl místo axiálního ložiska grafitový kroužek. Citovat
Medvěd Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 Tak o té jízdě z kopce se zařazeným kvaltem si myslím totéž co zmiňovaný pán. Už v autoškole mi pan učitel vtloukal do hlavy, že z kopce bych měl mít zařazenu stejnou pádivku jakou bych ho jel nahoru. Od té doby to dodržuju a nemyslím si, že by to bylo špatné - minimálně se nikdy nestalo to, co kámošovi v Aplách, který jel z Grossglockneru jen tak bez kvaltu a pak měl hodně horké chvilky, když zjistil, že spálené brzdy toho moc neubrzdí. Naštěstí se povedlo auto zastavit bez ztráty desítky, ale smrdělo to jak psí kšíry a pak už jel jako já z kopce pěkně na kvaltu. Citovat
Milan+ Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 Není to ten stejný Vaculík, který tvrdí, že i osobní auta musí jezdit z kopce vždy se zařazeným rychlostním stupněm kvůli bezpečnosti? Hmmmmm, tak to je určitě fundovaný člověk. To co říká platilo u trabanta, který měl místo axiálního ložiska grafitový kroužek. Jenže tady nejde o spojkový axial z grafitu,ale o axial na klice. A jak píše Medvěd,kluci od nás z prace předvedli tohle v Alpách taky a náhoda jak blbec,že je tam u toho vyčíhl emigrant tu z Jc a jelikož brzy v p...,tak lano a se svým Mercedesem je spouštěl před sebou dolů. Citovat
Guest Scratch Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 z takovych kopcu je to ajsny, ale normalne si kolikrat vyradim, kdyz padim z kopce treba 110 a pred sebou lehky kopec dolu, treba cca 1 km Citovat
Bigbadjohn Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 Milan+: Jenže tady nejde o spojkový axial z grafitu,ale o axial na klice. Ach tak, tak to jsem trochu mimo mísu. Ale i tak se ptám, čím se poškodí? Ad jízda z kopce. Samozřejmě záleží o jaký kopec jde. Tak třeba z Babáku dávám čtyřku, páč se mi to jinak hodně rozfrčí a nahoru ho jezdím na pětku, takže to co psal Medvěd neplatí až tak doslova. ale jak psal výše Pastorek, už jsme fakt nějak moc No vadí-li to někomu, tak ať to smázne Citovat
Milan+ Odesláno 20. listopad 2011 Odesláno 20. listopad 2011 Že to udajně trpí tím,jak se to lehce odtlačí při vymáčknutí spojky a asi ten ráz nasucho/relativně na sucho/ při jejím puštění,ale na druhou stranu je fakt že Hyundaie H 100 myslím či který to byl typ na to klekal hodně. Ale jestli je to lepší startovat bez spojky,tak až tak jsem to neštudoval,ale v knižce u Ulysse píšou o vymáčknutí spojky jen v zimě,aby se tomu trošku pomohlo,tím jak jsi psal výše. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.