Jump to content
  • Aktuální cíle darů

destilovana voda


karbo

Recommended Posts

Nemrznoucí směs má antikorozivní účinky (inhibitory koroze), zabrańuje tvorbě vodního kamene a tuším že to i posunuje bod varu.

Ale jako nouzovku klidně můžeš dát vodu.

[upravil dne 24/5/11 11:35 bak65]

Link to comment
Share on other sites

Voda ma na rozdiel od chladiacej kvapaliny vyssiu mernu tepelnu kapacitu ( na jednotku objemu vie prijat viac tepla ) co v praxi znamena ze pri rovnakom objeme dokaze odobrat z motora viac tepla a tym lepsie chladi. Alebo inak dlhsie jej bude trvat kym sa zohreje na rovnaku teplotu ako glykol.

Dat ju tam mozes ale pozor na mraz.

cosi z webu

V tab. 1 jsou porovnány vlastnosti uvedených teplonosných látek při teplotě 20 °C.

Tt(°C) ρ(kg/m3) υ(m2/s) c(J/kg.K)

voda 0 998 1,0 x 10-6 4183

etylenglykol + voda -20 1058 2,8 x 10-6 3630

propylenglykol + voda -20 1032 4,8 x 10-6 3688

propylenglykol + voda -30 1047 6,4 x 10-6 3477

Tab. 1 - Fyzikální vlastnosti vody a glykolových směsí s vodou

Z tab. 1 je patrné, že zatímco hustota glykolových směsí se pohybuje zhruba v obdobných hodnotách jako hustota vody, měrná tepelná kapacita je nižší o cca 25 % (běžné směsi glykolu s vodou tedy přenášejí o 25 % nižší výkon) a kinematická viskozita je několikanásobně vyšší (vyšší třecí ztráty v potrubí). Kinematická viskozita glykolových směsí vykazuje výraznou teplotní závislost (viz obr. 1). Při 80 °C je viskozita propylenglykolu již řádově na úrovni viskozity vody.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...