Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Nářadí?

Recommended Posts

Guest Džůny
Odesláno

V létě se pustím do rozsáhlých oprav 406tky. Zvlášť do opětovného (a tentokrát pořádného) lakování s kvalitním základem, a do opravy nárazníků. Potřebuji rady ohledně nářadí. Posledně jsem to drhl smirkem, trvalo to věky a byl jsem od toho jako prase a taky dost zničený. Prostornou garáž mám, nářadí chci průběžně dokupovat. Takže – co nejčastěji používáte vy? Určitě to bude chtít nějakou el. brusku… co já vím, co by se ještě mohlo hodit. :D

[upravil dne 10/6/14 21:08 od Džůny]

Odesláno

No ono to ručně není vůbec špatný, hlavně na větší plochy pak třeba s pomocí lakýrnického hoblíku uděláš víc ( a líp ) než bruskou. Jinak pokud mechanizaci tak Excentrickou brusku a na rohová místa a záhyby \"myš\" ( taková malá bruska s plochou ve tvaru žehličky ). Jinak finální práce dělám vždycky ručně buď brusnou houbou nebo smirkem pod vodu na gumovém hranolu. Vodu mám v rozprašovači ...

Nevím jak plánuješ stříkání, ale mimo kompresor a slušnou pistoli potřebuješ odlučovač vody a oleje.

PS: tmelit s rozvahou, když to neumíš tak pak broušíš jako blázen.

Guest Džůny
Odesláno

Co znamená tmelit s rozvahou? Nejdřív to vyzkouším na kouscích nárazníku, nějak se to naučit musím... nějaké obecné tipy, na co dávat pozor, jak s tím zacházet atp.?

Kompresor a pistoli plánuju koupit už delší dobu, ale např. nárazníky nebudu moc řešit a udělám to jen sprejem. Rozprašovač snad doma taky najdu, ale jak s ním dělat? Tj. kdy a kam vlastně vodu rozprašovat?

No, té \"kritiky\" brusky jsem se bál... ono je jasné, že ručně to bude kvalitnější, ale když si představím, že bych měl brousit celý prah a pak ještě celé dveře... no nevím. Brusná houba mě vůbec nenapadla! A to se mi doma minimálně jedna válí. Díky za nápad.

A co nářadí tak obecně? Kdybych chtěl, co já vím, měnit tyčky stabilizátoru, destičky, nebo převodový / servoolej, prostě takové ty \"běžně pokročilé\" záležitosti? Každý nápad uvítám.

Odesláno

Tmelit s rozvahou znamená melit tak abys musel minimálně brousit.

S tím sprejem to není dobrý nápad, taková plocha se dělás prejem velmi špatně, ne ža by to úplně nešlo, ale nebude to ono, navíc sptřeba sprejů a tím i cena bude hrozná. A aby to vypadalo k světu musíš mít hodně zkušeností.

Rozprašovačem ( i s troškou saponátu ) stříkáš na plochu kterou ručně brousíš aby ti vymejvala prach ze smirkového papíru.

Jinak jestli plánuješ stříkat sprejem oba nárazníky, práh, dveře... tak ti přeju hodně zdaru a silné nervy :papa

Odesláno

Já sem si jeden nárazník opravoval sám ale dal sem ho pak nalakovat profi.

Nemá cenu investovat do nářadí, který nepoužiješ profesionálně. Levný nářadí třeba na to lakování nenabízí dobrej výsledek, když to neumíš, pak vůbec, nejspíš ani s drahým nářadím. Ono když si spočítáš svůj čas, nářadí, kity, barvu atd. atd. zjistíš, že by to nakonec vyšlo mnohem levněji u dobrýho lakýry a za minimum času a námahy. Navíc když to zmrvíš, jsou to vyhozený peníze a stejně to nakonec zavezeš lakošům.

Odesláno

No ono se v některých případech dá i s levným nářadím udělat slušnej výsledek, ale třeba konkrétně u laku pak zjistíš, že aby byl povrch dokonalý musíš to doleštit a to je další práce... Já mám kompresor, sadu levnějších pistolí a výsledek je slušný, ale jako u všeho toho napřed dost zkažíš a to je prostě taky musí počítat.

Každopádně si to jednoduše spočti. Ani jedním ani 2 spreji nárazník neuděláš a to nemluvím o plniči, základu na plasty... Samozřejmě sprej musí být správně natužený na měkký podklad - to nezapomeň při plnění spreje zdůraznit ( že to je na plasty ).

Já ze svých modelářských let se spreji umím, dělal jsem modely o velikosti cca 2,5m takže jsem ve 3 případech nastříkal motorku kompletně do metalízy spreji. Ani lakýrník, ke kterýmu jezdím tomu neveřil. Přesto bych se do lakování ničeho na autě ( kromě drobných oprav ) spreji nepustil.

Jistě ti tu někdo v tvém okolí poradí slušného a levného lakýru. Můj dělá běžný díl ( který si připravím ) za 1500,- a což se třeba u nárazníku dost blíží penězům jako dáš za jednotlivé spreje a i když věřím, že sji šikovný, stejně to při troše soudnosti potom necháš přestříkat.

Ono je něco jiného koukat na lakýru jak stříká svislé plochy na autě, nestéká to a výsledek je super. Se sprejem to témeř nejde. Buď to teče a nebo se nedostatečně slévá a tím pádem je tam pomeranč, to se sice dá rozleštit, ale....

Vykašli se na to a neplať 2x !

Odesláno

Ještě připomínka - koukni někdy na ty domácí tuning nástříky - po jednom roce ( Zima + léto ) ten lak praská, \"slepne\" ( matní ), loupe se... to je důsledek špatného natužení, přípravy podkladu, kombinace vrstev...

Odesláno

ale ste ho teraz odradili poriadne... ja mam doma kompresor aj pistole po otcovi sice starsie ale niekedy boli profi lakirnicke.. doma som striekal vela veci aj auta.. je jasne ze sprejom to nikdy nepojde..nebude to drzat akurat tak mozno 2 roky.. ale netreba sa bat a treba skusat.. daj namiesat kvalitne farby a ked sa z podkladom dobre vyzabavas tak to pojde... mozno na prvy raz nie ale nakoniec si to dokazes sam urobit.. jasne ze lakirnik ti to urobi mozno za 1500,- ale ked sa naucis ty s tym robit tak si budes vediet porobit aj sam nejake veci a nemusis sa nikomu prosit.. preto som ja zacal robit take veci a teraz tiez robim rozne nastreky... a zatial sa nik nestazoval..

pravdaze vekle plochy ako je kapota a strecha si nerob sam nikdy to neurobis tak aby si bol spokojny.. myslim tym kym nemas dostatocne skusenosti..

vela zdaru a spreje nechaj detom na grafity :papaty

• O 3 roky později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...