Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Už mě tady rok leží hlava ze starýho motoru, zdá se že je neprodejná tak mě napadlo, že bych jí mohl trochu poupravit a časem dát do auta. Potřeboval bych vědět jak postupovat.

1. zjistit jestli není poškozená (je z motoru, kde rupla klikovka)...

2. zbrousit...

3. nový ventily (možná nějaký sportovnější? lepsí než od výrobce?)

4. oprava (výměna) věcí co jsou pod víkem? který a proč?

5. nový těsnění...

tady je pár fotek pro představu:

P1010001.jpg

P1010002.jpg

P1010003.jpg

Děkuju za info.

Odesláno

dočetl sem se o těchto příkladech úprav:

1. leštění/vyhlazení dutin sání a výfuku + spalovacích komor

2. přesné seřazení rozvodů

3. přesné broušení sedel ventilů (aby sedla měly co nejpřesnější křivku aby vzduch šel hladce do spal. kom.)

4. nasažení větších ventilů (taky pro lepší sání vzduchu) - auto má pák horší tah od spodu

5. nasazení ventilů s tenčím vřetenem

6. nasazení lepší, agresivnější vačkové hřídele

Odesláno

No, pokud vim, daji se vylestit a mozna i zvetsit saci kanalky a ventily. U vyfukovych jsem skepticky, ty se budou stale zasirat od vyfukovych plynu, tak si myslim, ze je to zbytecne. Jinak je na to treba si sehnat ruzne brusne kotoucky, od hrubsich po nejjemnejsi, a taky je problem se do tech zahybu dostat.. :o Pak ma jeste smysl slicovat saci porty v hlave se sanim a taky vyfukove svody s hlavou. Jde o to, aby tam nebyly zadne presazeni atd. Ale nevim, jestli to ma smysl, spis dat na tvuj motor 16 ventilovou hlavu a na te neco delat... :papa

Odesláno

to mě taky napadlo s tím 16v, jenže to by se pak musely upravit (přidat) vstřiky, jiný čerpadlo, ECU atd. atd. takže bych chtěl pracovat s tím co mám. Co sem pročítal, tak např. u starýho Volva 8v byl rozdíl markantní (co se týče výkonu), psali tam zhuba toto: nasazení lepší vač. hřídele +20% výkonu, pročištění (leštění, broušení) +15-20%, přesné seřazení +10-15%. Což neznamená, ale to nepřepokládám, že z původních 110bhp vytáhnu 160, protože se počítá s tím, že je to starej motor, kterej už výkonu dost ztratil za ty roky. Pokud bych přemýšlel reálně, tak bych to kolem 130-140bhp viděl, pokud by se zadařilo.

No a jinak sem našel zajímavou stránku, kde upravili 306:

http://www.rollingroadtune.co.uk/peugeot_engine2.htm

http://www.rollingroadtune.co.uk/peugeot_engine3.htm

ale zas do hloubky (válce, klikovka) nechcu jít, ikdyž by si to ten motor zasloužil, to už je vlastně generálka.

No a až to bude fungovat tak si budu samozřejmě muset koupit pořádný hliníkový křídlo na kufr (+20% výkonu) :D

Odesláno

Bych to pri te vymene na 16v videl jen na hlavu a ECU, zbytek by mohl stihat. Ale chapu, ze chces pouzit to, co mas doma. Nevim, jestli pujde jina vacka koupit na tento motor, ale nekde prebrusuji vacky na jine charakteristiky. To by mohla byt cesta, ale cena kolem 7-8tis. To uz by se zase vyplatilo asi investovat radsi do te 16v hlavy... Ale u zmenene vacky je treba pocitat s jinou charakteristikou motoru, pravdepodobne by se vykon posunul do vyssich otacek. Ale osobni zkusenost s tim nemam. To slicovani a vylesteni urcite neco zajimaveho prida, mozna bych premyslel nad svody, daji se i udelat a nevyjde to na moc Kč, i kdyz se urcite nekdo najde a bude mi oponovat... Takze pokud budes chtit zustat u te 8v hlavy, tak vylestit saci kanalky a ventily, slicovat sani s hlavou, udelat nove svody se zapojenim 4-2-1 a uvidis... :D

A nejak jsem ti nerozumel s tim pristrojem na zlepseni prutoku benzinu... Nevim, co myslis. :bojim

Odesláno

ok díky moc za info.

jenom tomuto přesně nerozumím - slicovat sani s hlavou, udelat nove svody se zapojenim 4-2-1 a uvidis...

jinak nevíš co můžou stát nový ventily? nebo je radši brousit?

ten přístroj na průtok benzinu taky nechapu. Je tam na fotce ale nevím co přesně dělá...

Odesláno

To slicovani sani s hlavou... jde o to, aby to hlinikove sani a saci kanalky v hlave nebyly presazene, myslim tim ty vnitrni prumery. Tim tam vznikaji nejake hydraulicke ztraty a nezadouci turbulence. I male presazeni ma urcity vliv na vykon. A u vyfukovych kanalku a svodu je to to same. A k tem ventilum, pokud nejsou poskozene, nemenil bych je. Myslim, ze by to byla zbytecna investice. Jen je vytahnout, odstranit z nich karbon, vylestit nejakym filcovym kotoucem na vrtacce do takoveho zrcadloveho lesku a ok. Ale to lesteni ventilu bude hracka oproti lesteni tech sacich portu v hlave. Nezavidim ti tu praci, delal jsem to taky, jen tak zlehka, a byla to pakarna. :bojim Jen vratit kazdy samotny ventil na sve puvodni misto. A pak mozna zkontrolovat tesnost ventilu. Ty vyfukove svody, tezko takhle vysvetlovat. Jen tak ve zkratce, u ctyrvalce mas bud od kazdeho valce vedene stejne dlouhe trubky do jednoho spojeni, to je to 4-1, nebo od kazdeho valce spojeni napr. 1 a 4 valec do jedne, 2 a 3 valec do druhe a pak nasledne to spojit do jedne, to je to 4-2-1. Zalezi tam na tech delkach pred spojenim atd. Spravne by se to melo vypocitat a pak odladit na brzde, ale to je slozite. Ale da se to udelat i tak na kolene v garazi, odmerit puvodni delky a nejak to \"strelit\". Ale je treba o tom aspon neco malo vedet. To spojeni 4-1 posune vykon spis do vyssich otacek, asi ztratis kroutak v nizsich, a 4-2-1 by jsi mel zas posilit kroutak v nizsich otackach. To jen tak obecne. :papa

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Už se chystám do toho pustit a hnedka sem si všiml jedné věci, o které si nejsem jist.

Mám oddělávat šřouby vačkové hřídele do šneka (od prostředka ven, dokola) nebo to je jedno? Pod ní by pak měly být ložiska a pak ventily, na který prý musím mít nějakej chytrej přístroj (zvednou pružinu a odtáhnou nebo tak).

Jde mě samozřejmě vyndat ventily a více méně rozdělat celou hlavu na kusy.

Díky za nápady.

Odesláno

neblbi s vacnou a dej tomu turbo jestli chces opravdu vykon :) anebo prejdi zrovna na trilitra. Ale je fakt, ze kdyz to srovnam, tak mas osmiventil 2.0, 89kW, 405 SRicko od taty je 1.9 16V 4bod a ten ma 92kW. Tedka nevim kolik nejvic ma dvoulitr 16V ale tusim to bude tak 95kW, takze nevim jestli ma smysl elaborovat. Radsi zkus investovany cas vlozit do tohgo turba, mohlo by to byt zajimave a urcite 20-30k minimalne udelas kdyz to neprezenes s plnicim tlakem. Jak jsem mel tedka sundanou hadici z IC, tak jsem osolil motor a sem si nemyslel, ale z te hadice je to docela fukot :)

Odesláno

rimmer: mě o ten výkon nejde spíš jak o to, že by to mohlo trochu přestat papat olej... pokusím se tu hlavu zrepasovat, popř. ji prodám, uvidíme.

Nevíte někdo jak se nazýva nebo jak vypadá nářadí na stlačení ventilu aby se daly odjistit pojistky a vyndat ventil?

Odesláno

Ventily odjistis tak, ze jsi najdes trubku o prumeru na tu pruzinu ventilu a vypodlozis ventil ze spodu a napalis do te trubky kladivem a oni ty klinky vylitnou.Vem delsi trubku a nahore ji ucpi,pac to lita dost ,tak at je nestratis.

Montas je trochu slozitejsi.Ja to mackam na stojanove vrtacce,mam spesl vybrousenou trubku na mackani pruzin ventilu.

Od kud jsi, ze bych ti to ukazal

Mej se Honza

Odesláno

A souhlasim s tim ze nej je dat tam turbo, nebo staci ostrejsi vacku.

Na lesteni se vykasli, jen to ocisti, to nema cenu nejka to lestit.

Ventili maji tvrzena sedla tak by se nemuseli zabrusovat

Odesláno

Karel: Super!! to sem potřeboval. Dík moc.

Jen mu z toho pak trochu čudí :)

Jack: díky za nápady! s tou vrtačkou se mě to taky líbí protože ji mám taky...

sem z Brna...

Odesláno

Sehnat vhodne turbo je to nejmensi, dalo by se pouzit napr. z Octavie 1.8t. Ale vse kolem bude mnohem slozitejsi a bez potrebnych znalosti to nepovede nikam. Nabastlit turbinu na motor je otazka par hodin, ale dasli veci jako mazani na ni, intercooler, vaha vzduchu (nevi se, zda je schopna zmerit tak velke mnozstvi vzduchu, co bude turbo dodavat), vstriky (zda jsou dost dimenzovane na zvyseni mnozstvi paliva k zachovani spravneho pomeru se vzduchem) atd atd. Tim nechci nikoho od neceho takoveho odrazovat, ale je to slozitejsi, nez to vypada. A samozrejme bez re-map ECU to nepujde. A samotne doladeni bez wide band lambda sondy je si myslim nemozne, protoze kdyz nezachovas spravny pomer palivo/vzduch a dostanes se na chudou smes, zivotnost motoru je prinejlepsim par minut a roztecou se ti pisty... :( A to nemluvim o kompresnim pomeru motoru atd. :papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...