Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdarec, vím že tady se dovím co potřebuji zjistit.

Tchýně dělá v menší ,resp v mini firmě , v podstatě tam je jen majitelka a ona jako zaměstnanec. Majitelka se rozhodla že kšeft pro nízky zajem zavře.

Tlačí tchýni k výpovědi dohodou s tim že ji da 3 měsíce odstupné.

Já si myslím že výpověď by ji měla dát rovnou majitelka včetně toho odstupneho.

Řeším to kvůli výhodnějšímu postavení tchýně na pracáku kam potom samozřejmě pujde a vzhledem k tomu že má šest let do duchodu tak si tam chvilku pobyde.

Jak to tedy je? vím že se to ted na přelomu roku měnilo ale netuším jak.

Díky za podnětné reakce.

Odesláno

Napadá mne, že pokud ji dá odstupné při oboustranné dohodě na ukončení prac. poměru, není tak nucena zákonem a nehodlá to přiznat na FÚ. Chce asi jenom prostě ušetřit na odvodech.

Odesláno

Pokud končí s kšeftem, může se lehce stát že odstupné slíbí, ale už nedá :( Pokud tchýně podá výpověd sama, nemá na něj už ze zákona nárok a nejde to vymáhat, takže jakmile podepíše výpověd, ta pá pá :papa

Odesláno

Tak resil jsem stejnej problem a vzhledem k tomu, ze jsem a UP tak mam aktualni informace. Kdyz je vypoved ze strany zamestnance, na UP to posuzuji a podle toho se take odviji prijem. Take nema narok v te dobe na podporu = dostane 6 mesicu odstupne, 6 mesicu nema narok. Ale pozor, je jedna velka dira v zakone, ktera se da ocurat. Kdyz skonci, je nejlepsi se nekde ( i treba za uplatek) nechat nekde zamestnat treba jen na tri dny za co nejvetsi peniz. Tak aby jsi sel na pracak s timto zapoctakem, budou chtit videt i ten predchozi, ale vyse prijmu se bude odvijet z toho posledniho a NEBUDE se brat zretel na delce odstupneho.

Odesláno

Jak už napsal Schreek,když dá zaměstnavatel výpověd ,dává odstupný,pokud dá výpověd sám zaměstnanec odstupný nedostane

když dá zaměstnavatel výpověd s dohodou,na něčem se spolu dohodli,může odejít třeba na hodinu,pokud se nedohodnou dá jí náhradní práci na dobu dva měsíce a odstupný nedostane

Odesláno

zdravím, pokud se udělá dohoda o rozvazaní PP je třeba aby byl uveden důvod § 52 písmena c, zákona č.262/2006, to je natbytečnost, ať dostane či ne odstupné, úřad práce ji bude vyplacet podporu až od 4měsíce, ( změna od 1.1.2011) pozor na dohodu, při propuštění ze strany zaměstnavatele by měla být podpora první 2 měsíce 65% platu, další 2 měsíce 50%, zbytek 45% platu, na dohodu nebo ukončení PP z vlastní vůle je od začátku jen 45% platu. Takto by to mělo fungovat, ale nejsem odborník, na druhou stranu tím bohužel také procházím.

Odesláno

ale ty % platily jen do konce roku,od novýho roku je to pozměněný,pokud dostane odstupný,npř.,3 měsíce ,tak ÚP začne vyplácet až po třech měsících,a to 5nebo 6 měsíců(to už bohužel nevím přesně)45%

z vlastní zkušenosti

skončili se mnou od 1.1.2011,uzavřel sem s podnikem dohodu takovou,že bud dostanu odstupný 3 platy a na ÚP budu veden od 1.1.2011 a ten mi bude vyplácet až po 3tim měsíci,nebo mi to nechaji napsat zpětně ,ještě ve starym roce tj 14.12.2010,tak mi bude ÚP platit už od 1.1.2011 po dobu 6měsíců 65% apak ještě 3měsíce 45%,uzavřel jem tuto dohodu s tim,že druhá možnost je pro mne výhodnější((nad 50let je doba trvání 9měsíců veden na ÚP)

Odesláno

Takže chápu-li to dobře , aby nepřišla o odstupné a ani o podporu statu v nz od prvniho dne nastupu na UP, má mít tu dohodu sepsanou na zakladě toho § 52 písmena c, zákona č.262/2006 ?

Odesláno

Tak, a pokud se nemýlím, dostane-li odstupné tak nedostane ty tři měsíce od pracaku podporu v nezaměstnanosti, ale to se zeptejte, nevim jestli se to nezměnilo. Dalši věc k tomu odstupnému, pokud ji dá vypověď zaměstnavatel z duvodu rušení firmy má na odstupné nárok a je to vymahatelné, pokud by to bylo na dohodu nemá nárok na nic. Dokonce kdyby ji z liknavosti tu vypověď dali pozdě má narok na mzdu za tu dobu kdy byla vlastně ještě zaměstnaná

[upravil dne 25/3/11 09:01 Radek Hurvajz]

Odesláno

odstupné a podpora: podpora se od nového roku nevyplácí hned od začátku evidence na UP, ale až po 3 měsících, a to ať odstupné dostaneš nebo ne. O ty 3měsíce se ale prodlužuje doba na podporu v nezaměstnanosti. Ty procenta platí, 65,50,45 %, ale nesmíš dát výpověď ty jako zaměstnanec,nebo přistoupit na dohodu, jinak jsi od začátku na 45% platu. Myslím si pokud dohoda o ukončení pracovního poměru tak POUZE na základě toho § 52, a to musí být výslovně uvedeno v dohodě o ukon. prac. poměru, jinak přijde o dost peněz od UP.

[upravil dne 25/3/11 11:16 Honza54]

[upravil dne 25/3/11 11:18 Honza54]

Odesláno

Neviem ako to je u Vas, ale u nas k odstupnemu prinalezi takisto vypovedna lehota ...

Tj pokial sa ju rozhodne prepustit, musi jej dat odstupne + 2 mesačnú výpovednú lehotu, ktorá začína 1 dňo nasledujúceho mesiaca po mesiaci, kedy výpoveď zamestnanec dostane.

Když nejaky ty 2 roky zpatky znizovali u nas v praci stavy, tak sem se dobrovolne prihlasil na vypoved, jelikoz sem tam uz pracovat nechcet, a odstupne sem chtel :D

Dali mi na vyber 2 varianty

1. Vypoved od zamestnavatele s 2 mesačnou výpovednou lehotou + 3 mesačné odstupné. Tj bavili sme sa o tom v 06/2009, tj by som pracoval este 07 a 08/2009. Vtedy mi dal vypoved zamestnavatel.

2. Vypoved dohodou. Ponukli mi dohodu, kde se skoncil v praci hned k 30.06.2009, tj cca o 2 tyzdne po tom, lenze mi dali odstupne za 5 mesicu :) Tj kvazi sem mnel 2 mesice dovolenky, a to cez leto :D K 5 platum sem dostal take preplacenou dovolenku, a cast rocnych premii na ktere sem mnel za pul roka pravo ...

Ale myslim, ze toto nebude tvoj pripad ... Ja si myslim, ze ked ju prepusti, tak jej prinalezi k odstupnemu, aj 2 mesačna vypovedna lehota. Tj este ma istych 5 platov ... Ale takto to bolo u nas na SK

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...