Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj kluci. V hledáni jsem to nenašel a asi se to ani nikomu nestalo. Začnu pěkne po pořádku. Před dvěma lety mi otrčili bačkory ložiská na altíku. Tak jsem altík vyndal a dal spravit elektrikaři po dlouhých večeřích. Zjistil, že je vadnej také diodový můstek tak ho vyměnil. Altík jsem založil a vše bylo OK. Pak ale před pěti měsíci začel atík pořádne řádit. Dotvářel k motoru kulisu a zdálo se jako by se motor přes noc přetransformoval na šestiválec, ale takovej starej:) Byly to asi ložiska zdálo se. Tak jsem je dal vyměnit pro změnu už radši svému kamarádovi mechanikovi. Vše proběhlo OK až na to, že když to skládal tak zjistil, že ložisko blíž ke volnoběžke nejde nalisovat ale jenom lehounce nasunout. Tedy jsme přišli na to co delalo takovej randál. Hřídel rotoru v tech otáčkach plaval v ložisku. Tak to kamarád spravil, říkal není problém. Oprava vydržela asi dva měsíce a znova to začelo. dostali jsme se k tomu ale až teď na nový rok. Teď to ale opravil pořádnejc a je to už OK. Po namontováni do auta začelo ale svítit dobíjení. Tak jsem ho znovu vyndali ven. Zjistilo se, že se ulomil tesne při uhlíku drátek. Tak to zacínoval a po montáži bylo zase všechno OK. Ale zase již jen jednou jízdu. Pak další jízdu zase svítilo dobíjení, ale zase již pak další jízdu ne. Pak to bylo asi tři dny OK. Pak auto stálo dva dny a zase dobíjení. Tak jsem sehnal nový uhlíky a vyměnil jsem je. Dobíjení se ale pořád hlási s hlášení ,,BATERRY CHARGE LOW\". Proměril baterku + dobíjení, pak jsem to dal proměřit elektrikaři . Výsledek: auto dobíji, regulátor napětí reguluje správne, ale na Diagu to píše trvalou závadu vadné dobíjení. Tak vás prosím jestli nekdo nevíte proč to svíti a co s tím. Ďekuji moc

[upravil dne 17/2/11 12:22 Ericce]

[upravil dne 16/10/11 15:49 od Ericce]

Odesláno

áno pochopils to správne. akumulátor dobíji a kontrolka svíti a na palubním PC píše Battery charge low. batérii jsem kupoval novou v októbri a jestli máš na mysli zda jsem skoušel batérii nabít a pak měřit tak i to a kontrolka stále svíti. ráno před startem jsem batérii neměřil ale jak jsem psal je nová.

ozzy56 neproudiš. já jsem mu to dál nedával řešit, jen to proměřil a řekl, že chyba je nekde v palubní elektronice. tak jsem šel ku kamarádovi na DIAG a ten zjistil, že chyba je trvalá a řekl, že prej mám jet po tenkém kabeli od altíku, ten prej vede ke kontrolce dobíjení, respektívne do BSI a pak ke kontrolce.

já jen jestli nekdo neví aspoň čeho se mám chytit krom kabelu, že by byl nekde seknutej se mi zdá blbost, když mi to do ted fungovalo, i když v minulosti se mi stávalo, že mi hlavne deštivém počasí rozsvítilo kontrolku, ale to se stálo tak dva krát do roka. možná nekde blbne ukostření.

Odesláno

no dobre a to je problem ,lebo ta kontrolka dobijania je sucast obvodu budenia altiku(neviem ci vies ako funguje alternator)ked otocis klucikom v spinacke (svietia kontrolky)privedies na altik napetie 12 v na budenie alternatora tym je alternator nabudeny nastartujes alternator sa roztoci a vyraba ele energiu kedze sam o sebe nedokaze davat stabilne napetie (,pri zvysovani otacok sa zvysuje aj napetie ) preto je tam ten regulator ktory drzi(reguluje napetie)v rozmedzi cca 13.8 az14.5v,ta kontrolka dobijania je sucastou budenia, cize pripad ak by ti ta ziarovka odisla tak ked nastartujes,nenabudis altik a remen ti ho moze pohanat kolko chce ale dobijat nebude ,u teba je to nezvycajne napada ma len jedno ze na tu kontrolku sa dostava kostra lebo na kontrolke je natrvalo napojenych +12v a spina a rozpina sa kostra(cize svieti a nesvieti kontrolka) takze pozri na altiku ten kabel ktory ide na kontrolku ci sa nedotyka (ten konektor)kovoveho obalu altika dalej mrkni izolaciu toho kablu po celej trase ci nieje poskodena a nedotyka sa kasne takisto konektor na budikoch a plosak budikov me,ked nic tak to bude pravdepodobne regulator

OPRAVA- Proč kontrolka dobíjení svítí a potom zhasne - obyčejná žárovka 12 V / 2 W je připojena jedním kontaktem přes skříňku zapalování na kladný pól (plus). Druhý kontakt vede přímo na vývod pomocného usměrňovače (su to 3 diody v tom mostiku ktory si menil dokopy je ich tam 9) (R, D+), kam je připojen i regulační tranzistor. Přes otevřený tranzistor je připojena na jeden z konců budícího vinutí (M, DF). (Druhý vývod budícího vinutí je ukostřen - na mínus.) Po zapnutí zapalování začne protékat z kladného pólu proud přes žárovku (odpor asi 80 Ohm), tranzistor a budící vinutí (odpor cca 6 Ohm je vlastně skoro zkratem) na kostru a žárovka se rozsvítí. Po spuštění motoru se začne zvyšovat napětí na pomocném usměrňovači, tím se oba kontakty žárovky dostávají na stejný napěťový potenciál a žárovka zhasne bez ohledu na stav regulačního tranzistoru. Uvědomíme-li si, že průchodem neomezovaného proudu z pomocného usměrňovače přes budící vinutí se na vinutí objeví téměř plné napětí (opět Ohmův zákon), stav tranzistoru proto za provozu na svit žárovky nemá vliv. Vše platí i při obrácené polaritě zapojení (budící vinutí je \"ukostřeno\" na kladný pól (plus)), která je dost používaná u francouzských aut. U šestidiodových alternátorů je vše řešeno odpojením kontaktem pomocného relé.

Pokud se nad tím důkladně zamyslíte, pochopíte, že žárovka může plnit svoji funkci pouze v případě, že alternátor nedává vůbec žádné napětí. Její funkce je dána rozdílem napětí v síti vozidla a na pomocném usměrňovači. Pokud alternátor dává např. 13,2 V (běžná hodnota u kontaktních regulátorů po několika letech provozu bez seřizování), zhruba toto napětí bude zcela určitě mít i akumulátor a tedy rozdíl je nulový. Navíc při rozdílu napětí mezi akumulátorem a alternátorem zhruba do hodnoty okolo 3 V se není žárovka schopna rozsvítit (jen slabě žhne, což nemusí být na přístrojové desce viditelné) a tak nedostatečné dobíjení nesignalizuje. Pokud se rozsvítí, alternátor je úplně odbuzený. K tomu dochází pouze při nízkých otáčkách volnoběhu, kde alternátor nemá dostatečné otáčky pro potřebný odběr proudu. (Pokud se kontrolka rozsvítí za vyšších otáček motoru, s největší pravděpodobností praskl řemen pohonu, okamžitě vypněte motor! Klínový řemen pohání zároveň vodní čerpadlo a zastavení průtoku kapaliny okamžitě zvýší teplotu motoru do nebezpečných hodnot. Prasklá hlava někde na druhé straně republiky jistě na náladě nepřidá.) U šestidiodového alternátoru se pečlivým nastavením pomocného relé signalizace nedostatečného dobíjení nastavit dá. sry takze to tou kostrou nebude

viz schema vseobecna http://www.elektroworld.info/modules/Forums/files/alternator_129.jpg

[upravil dne 1/2/11 14:48 krtek 2]

Odesláno

vědel jsem funkci jen tak povrchne. jj supr díky moc za rady. ješte kdyby to byl regulátor tak by nešlo dobíjení vůbec ne? nebo, může to fungovat a zároveň né? ješte regulátor je tá černá kostka a v ní jsou uhlíky že? zatím díky moc

Odesláno

zozen si multimeter nastav si na nom jednosmerne napetie nastartuj motor jeden hrot priloz na d+cize ten kabel (odstran cast izolacie nanom no z altika ho neodpojuj )co ide na kontrolku druhy priloz na kostru a meraj malo by tam byt cca 14v ak nameras ovela menej alebo nic tak budu tie pomocne diody v haji cize oprava novy mostik

[upravil dne 1/2/11 15:13 krtek 2]

Odesláno

ano je to ta vec z ktorej trcia uhliky poruchy ma rozne je to hybridny integrovany obvod(hybridny-znamena vyrobeny na zakazku a urceny len na jedno kokretne pouzitie cize nikde inde uz nepouzitelny narozdiel od inych IO seriovych z ktorych mozes postavit od led blikaca az po riadenu strelu:),to len tak na okraj.Ako som ti teraz pisal ze je to integrovany obvod tak obsahuje v sebe tisicky miniaturnych suciastok

a nemusi mat len typicke poruchy ze napr nastartujes kontrolka svieti a altik nedobija

• O 2 týdny později...
Odesláno

zdravím. tak to vypadá na závadu batérie. dali sme tam jinou a dobíjení nesvíti. ješte že je nová a v záruce. dekuji všem za pomoc a rady

• O 8 měsíců později...
Odesláno

takže batérie byla dobrá. problém byl, že hrubej kábel od altíku vede jako prvne ke startru a pak pokračuje. se startrem je kábel spojenej kovovým očkem ku kterému je kábel připojen tak, že je zalitej nečím jako tvrdá guma nebo plast nebo neco mezi tím. rovnakým zvazkem vede i tenkej kábel ke kontrolce dobíjení. v míste nad startrem se ale otřesmi odíral tenkej kábel o ten gumo plast nad očkom a pědral izolaci ne moc jenom asi milimetr, to ale stačilo na to aby se tenkej kábel spojil s hrubým v míste kde dráty hrubého kabelu mezi gumoplastem a izolaci nejsou 5 milimetru vubec zaizolovane. záviselo to hlavne od otresu proto to nekdy svítilo a nekdy né. na závadu se přišlo tak, že když se tenkej kábel od kontrolky odpojil od altíku tak na nem se dalo naměřit 10 V ale vždy jenom tehdy když byl motor nastartován a kontrolka dobíjení svítila. když nesvítila tak při zhasnutem motoru se na tenkem kabelu naměřilo 0 V co by i mělo takhle být. pak ješte jsem zistili, že když svítila kontrolka a tudíž tenkej kábel byl spojenej s hrubým tak altík dobíjel jenom 13,2 V. pak docházelo ke nedostatečnému dobíjeni batérie a plne dobitá batérie když se jezdilo tak cca po pol roku vykazovala špatné starty po ránu a když jsem auto nechal odstavené 2 týdne tak alarm vybil batérii uplne. to všetko odvádelo pozornost na vadnou batérii, která ale po dobití a měřeni,zatežových testoch nevykazovalo žádnou známku závad(btw je jenom rok stará), pak na altík, kterej jsem pak koupil nový a kontrolka pořád nekdy svítila a nekdy ne a vubec to že to nesvítilo pořád a altík dobíjel to všechno bylo matouci. takže po měření tenkého kabelu ke kontrolce tak, že byl odpojenej od altíku co mě nejprve nenapadlo bylo jasné, že kabely jsou nekde spojené. velká závada byla nankonec založená na blbosti

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...