Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Tmavnutí displeje - jaké je řešení?


P607Olda

Recommended Posts

Vada starších ročníků - výměna za nový je prý za 14 až 17 t. Kč.

Máte někdo informace, jak to řešit? Jaký je způsob komunikace zbytku auta s tímto displejem a tedy zda by šlo vzít jiný displej a naučit ho zobrazovat požadované údaje?

Nějaká automobilka to prý řešila tak, že dala do prodeje náhradní displej asi za 1000 Kč, aby si ho zákazníci snadno vyměnili. Bohužel Peugeot na nás kašle, takže si musíme pomoci samo-domo, anebo koukat na tmavý displej.

Byl by někdo ochoten věnovat mi tmavnoucí displej na pokusy? Děkuji předem.

[upravil dne 30.10.2010 13:20 P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud vím, tak tmavnou všechny. Máš nějaké informace, že např. od určitého roku, nebo od určitého výrobce netmavnou?

Chtěl bych to vyřešit globálně, tedy např. doporučit nějaký kupovaný displej a pomocí řídícího mikroprocesoru ho naučit zobrazovat.

Jedná se samozřejmě o tento displej - vada se na něm teprve začínala projevovat.

post-3499-14109613378094_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som uz skusal zhanat vseliake displeje, ale nezozenies nic co by sedelo s peugeotom. Teda aspon u rocnikoch 05 a vyssie. tam tmavnu displeje co su v budikoch. Nafigu je to ze samotny displej ma svoj radic ktory komunikuje s procesorom na doske. Komunikacny program je napisany k danemu typu displeja. Vsetky taktovacie frekvencie, prerusenia, atd. Neviem aky je u starsich rocnikoch. Ak nema vlastny radic tak by mozno slo nieco zohnat. Potrebujes vediet akurat mnozstvo bodov, a presne zapojenie privodneho vodica. Kde ktory vodic ide. Ale predpokladam ze pri tomto mnozstve bodov bude mat ten displej svoj vlastny radic.

Uz som aj pisal s cinou ze ci dokazu nieco take vyrobit. Nie je problem, ale potrebuju komunikacny protokol akym komunikuje procesor s displejom. No a tam som skoncil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podsvietenim to nie je. Aj ked to podsvietenie vyhodis, tak tmavne aj tak. Je pravda ze je to teplotne zavisle. Tmavne od tepla.

Tesim sa az bude mat niekto nejaky napad ako to poriesit.Ja som uz rezignoval. Co som casu uz pri tom stravil. Dokonca som sa snazil displej dochladzovat peltierovym clankom, ale bol ptoblem ako to uchytit do pristrojovky.

Spravil som to tak ze som peltierov clanok prilepil na tenku tablicku skla a to sklo som dal pod displej. Clanok som riadil casovacom, zapinal sa kazdu pol minutu na 10 sekund. Ochladil sklicko a to ochladilo displej. Keby bol clanok zapnuty stale tak by to zacalo mrznut. Fungovalo to aj pri vnutornej teplote auta 60 stupnov. Len ako vravim. Problem je s uchytenim a celkovym zabudovanim tohto zazraku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím vespolek..

Mám stejný problém s tmavnutím MFD displeje.. Měl jste to někdo rozebraný, respektive zkoušel jste zapojit samotný displej bez polarizační folie, zda tmavne??

Jinak za kolik se vám ho podařilo sehnat na vrakáči???

díky

macman

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No neviem ako na rych vasich displejoch , ale na mojom ziadna polarizacna folia neni. Ako som sposobene pisal vyssie je to sposobene nekvalitnym displejom. tekute krystali co su vo vnutri menia svoju orientaciu na zaklade teploty. Stretol som sa uz aj u inych lacnych zariadeni s tymto. Cim vyssia teplota tak ta tekutina co je vo vnutry zacina tmavnut. Kupou na vrakaci nemusis poriesit problem. Moze byt taky isty. Jedine zeby si na vrakaci zapol zapalovanie v aute a fukal na displej s fenom. Ak ti stmavne tak nebrat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak už jsem to rozebral a bohužel máš pravdu.. Žádná polarizační folie.. Mám tu nějaké peltiery, tak jdu zkusit vymyslet nějaké chlazení..

Jen se pro jistotu zeptám, nemůže být chyba že by se přehřívaly ty šváby na igelitovém vodiči a tím pádem byla chyba v buzení?? Je už vyzkoušeno, že je to opravdu tekutejma krystalama???

A poslední hypotéza.. máte někdo na displeji češtinu?? Koukám, že je tam docela standardní EPROM, takže by nebyl problém počeštit displej, pokud čeština ovšem existuje...

macman

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Někdo z Bratislavy tady psal, že se přehřívají budiče - invertory, a ať mu to pošlu na opravu. (Nicméně se mi nechtělo jezdit s dírou v panelu, tak jsem do toho nerýpal).

Jestli to máš rozdělané, zkus chladit jen ty šváby.

[upravil dne 2.11.2010 14:20 P607Olda]

[upravil dne 2.11.2010 14:21 P607Olda]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Svaby som chladil ako prve, aj ked neboli vobec teple. nepomohlo. Displej si tmavol aj tak.

Neviem ake budice mal na mysli ten niekto z Bratislavy, ale displeje s krystalov nepotrebuju budist. Tie potrebuju radice, teda nieco co spracuje digi informaciu z riadenia na informaciu comu rozumie displej.

Ten niekto z Blavy mal asi na mysli prepajkovat budice na pristrojovku. Tie sa zvykli prehrievat a stracali kontakt s doskou a vypadavali budiky. Ale toto sa stavalo na skodach. Vacsinou.

Verte mi. Nie je to radicom displeja, ale samotnym displejom. Jedine riesenie je nejako vymysliet rozumne chladenie, alebo zohnat nahradu za original.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkusil jsem chladící sprej na displej a že by to pomohlo se zcela říct nedá.. Jakmile ztmavne, tak ani zchlazení tomu mému nepomůže..

Co jiná hypotéza.. můj displej navíc je posetý mrtvými pruhy.. Závada je ve spojích mezi vodičema.. Jeden spoj je na plošňák, druhý spoj je mezi kusem s řadičema a páskem na displej a poslední lepenej spoj je přímo na dipleji.. Pokud by teplem vznikaly přechodáky, chovalo by se to taky podobně...

Jinak teorie sehnání/úpravy/výroby nového displeje mi přijde dost nereálná.. :-(

macman

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chladit to musis dlhsie. Ked to stmavne tak to ma zotrvacnost kym sa krystali vratia do normalneho stavu po ochladeni.

Tie mrtve pasiky bude zly spoj na plochom kabli a displeji, alebo samotnym radicom na displeji.

Je to pakaren. Ked som sa aj pytal v peugeote ze ci s tym mali nejaku skusenost, tak ze jedine na 407 me a tam to menili v ramci zvolavacky. Na 607 me to este nemenili teda nikto to neziadal. Zaujimave ze hadam kazda ma problem s tmavnutim displeja.

No jedine si na to zvyknut.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě totiž zaráží jedna věc.. jak jsem měl displej vyndanej, tak se mi vymazaly hodiny.. Teďka jsem jel na nákup, displej ztmavnul, ale jak blikaly hodiny, tak se měnila intenzita ztmavnutí... Tmavne vám displej po celé ploše, nebo je horní 1/2 jako mne???

Jestli píšeš, že s tím má problém většina 607, tak usuzuji že asi nemá cenu shánět na vrakáči, co???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proto jsem se ptal, jestli aspoň od nějakého roku je už OK, aby bylo možné na vrakáči koupit s určitou pravděpodobností úspěchu.

Našel jsem Soukromou zprávu, kde mi Pheneus píše:

Od: Pheneus

Komu: P607Olda

Složka: Inbox

Posláno: 30.5.2010 v 18:25

Zpráva:

Citace:

Ahoj, mám problém s displejom, po zahriatí mi zmiznú znaky. Mohol by si mi pomôcť? Ďakujem, ahoj, P607Olda

Ahoj pravdepodobne to bude s invertorom grafickeho cipu displea, je to odtranitelne vada do urciteho poskodenia. potrebujem vidiet aka je rozsiahla strata toho displea staci foto.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...